fbpx
Ce sunt vedeniile si cum vorbeste Dumnezeu prin ele?

Ce sunt vedeniile si cum vorbeste Dumnezeu prin ele?

In primele luni dupa ce m-am intors la Dumezeu, am citit toata biblia si am vazut ca este important sa ma botez. Am inteles ca asta nu imi ofera mantuirea, ci ca este marturia mea personala a ceea ce cred, intr-un mod public. Ok, are si alte semnificatii botezul, dar nu discutam despre asta acum.

Ideea este ca nu am stiut unde sa ma botez. In acea perioada citeam foarte mult cartea Apocalipsa si eram preocupat de vremea sfarsitului. Tot pe atunci am auzit diferite interpretari despre botezuri si neavand un fundament biblic puternic, imi era frica sa fac acest pas, pe motiv ca nu am sa-l fac unde trebuie.

Ma gandeam: Daca ma botez acolo, dar ei ca si comunitate sunt gresiti si ajung in iad? Lucruri de genul acesta si multe alte ganduri.

Pana intr-o zi, cand m-am dus la maica-mea si am intrebat-o:

-Ce parere ai, unde ar trebui sa ma botez?

Mama o femeie inteleapta, mi-a dat un raspuns ideal. Nu mi-a spus ca trebuie sa merg in comunitatea in care este ea, pentru ca acolo e cel mai bine sau lucruri de genul acesta. Mi-a spus:

-Nu stiu, roaga-te si vezi ce iti spune Dumnezeu. Eu am ales sa fac acest pas unde am crezut de cuvinta ca e bine.

Dupa ce mi-a dat acest raspuns, m-am gandit in sinea mea, ca are dreptate. Cel mai bine, trebuie sa stie Dumnezeu ce a pregatit pentru mine. Asa ca, m-am rugat inainte sa ma pun sa dorm si i-am cerut lui Dumnezeu sa-mi vorbeasca printr-un vis si sa-mi zica unde sa ma botez.

In momentul in care m-am pus la somn, am avut prima mea vedenie si Dumnezeu mi-a vorbit prin intermediul ei si mi-a spus unde sa merg sa ma botez.

Surprinzator, ca nimeni nu mi-a spus ce sunt vedeniile sau cum se pot primi. Pur si simplu, am stiut ca a fost o vedenie. Mai tarziu, dupa ce am ajuns sa studiez dupa supranatural si despre daruri, am ajuns sa inteleg lucrurile si teologic inclusiv, cu referinte biblice.

Iar in cele ce urmeaza, exact despre asta vreau sa vorbim.

Mituri despre vedenii

  • Este un dar si doar unii il au. Practic, nu este pentru toata lumea.
  • Doar oamenii „super spirituali”, o elita speciala, au astfel de manifestari.
  • Trebuie sa fii dintre cei mai sfinti, ca sa-ti vorbeasca Dumnezeu in felul acesta. (Nu vreau sa ma intelegi gresit, eu promovez integritatea si trairea dupa Cuvantul lui Dumnezeu, dar manifestarea Duhului Sfant nu are legatura cu cat esti tu de bun. Gandeste-te la cei din Corint, ca erau destul de sufletesti si carnali si cu toate astea darurile se manifestau printre ei.)
  • Oamenii care au vedenii, vad lucrurile cu ochii deschisi, exact cum vad lumea reala.
  • Atunci cand primesti o vedenie, sti sigur ca este de la Dumnezeu si ca El iti vorbeste.
  • Tu nu ai nici un aport la manifestarea vedeniilor, doar Dumnezeu alege cand ti le da

Ce spune biblia despre vedenii?

Vreau sa ne uitam la toate afirmatiile de mai sus, din perspectiva biblica si sa vedem ce spune Cuvantul de fapt.

Vedeniile sunt pentru toti copii lui Dumnezeu

Faptele Apostolilor 2:16 „Oamenii aceștia nu sunt beți, cum vă închipuiți voi, căci nu este decât al treilea ceas din zi. 

v.16 Ci aceasta este ce a fost spus prin prorocul Ioel: 

v.17‘«În zilele de pe urmă», zice Dumnezeu, «voi turna din Duhul Meu peste orice făptură; feciorii voștri și fetele voastre vor proroci, tinerii voștri vor avea vedenii și bătrânii voștri vor visa vise

v.18Da, chiar și peste robii Mei și peste roabele Mele voi turna, în zilele acelea, din Duhul Meu și vor proroci.” (sublinierea apartine autorului)

Dupa cum bine observi, vedeniile sunt pentru toti credinciosii. Daca il urmezi pe Isus Cristos, inseamna ca El poate sa comunice cu tine prin intermediul vedeniilor.

Voia lui Dumnezeu a fost tot timpul sa aiba o relatie persoanala cu oamenii. Nu a vrut sa le dea oamenilor doar un set de legi, pe care acestia sa le urmeze si atat. El a vrut sa comunice cu ei, dar de foarte multe ori, omul a respins acest lucru.

In vechime, vedem ca de cele mai multe ori, Dumnezeu comunica cu trei categorii de oameni: profetii, imparatii si preotii. Motivul era ca doar peste acestia venea Duhul lui Dumnezeu in cea mai mare parte.

In Noul Legamant, Duhul Sfant locuieste in fiecare dintre noi. Asta daca ai fost nascut din Dumnezeu. Adica, ai crezut in lucrarea Domnului Isus de pe cruce si ai ales sa-L urmezi pe El. Asa ca, daca El este in tine, atunci ai capacitatea sa primesti aceste vedenii.

Vedeniile sunt o manifestare a harului si se primesc prin credinta

Galateni 3:3 „Iată numai ce voiesc să știu de la voi: prin faptele Legii ați primit voi Duhul ori prin auzirea credinței

v.3 Sunteți așa de nechibzuiți? După ce ați început prin Duhul, vreți acum să sfârșiți prin firea pământească? 

v.4 În zadar ați suferit voi atât de mult? Dacă, în adevăr, e în zadar! 

v.5 Cel ce vă dă Duhul și face minuni printre voi le face oare prin faptele Legii sau prin auzirea credinței? (Sublinierea apartine autorului)

De doua ori apostolul Pavel pune aceasta intrebare retorica in acest pasaj: „Prin faptele Legii sau prin auzirea credintei?”

Raspunsul tau neezitand trebuie sa fie, „PRIN CREDINTA”. Din cauza iudaizatorilor, cei proaspeti convertiti, mai aveau tendinta sa se intoarca la faptele Legii. Din cand in cand, Pavel trebuia sa le reaminteasca ca tot ce avem este un har si se primeste prin credinta.

Dupa cum iertarea de pacate, nu ai primit-o prin faptele tale, pentru ca ai fi meritat moartea, dar El ti-a dat har. Tot in acelasi fel se primeste vindecarea. Si ei sunt intrebati, oare minunile, botezul cu Duhul Sfant, nu tot asa le primiti?

Ba da, sigur!

Toate lucrurile sunt un dar de la Dumnezeu si nu putem sa ne insusim nimic. El este Cel care vrea sa ne dea si Duhul Sau si vedeniile si darurile. In Imparatia Lui, toate lucrurile vin prin credinta in El.

Evrei 11:6 „Și fără credință este cu neputință să fim plăcuți Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este și că răsplătește pe cei ce-L caută. „

Vedeniile sunt de doua feluri

Adesea se considera, ca cineva care spune: „Dumnezeu mi-a aratat” sau „am vazut din partea lui Dumnezeu” sau fel de fel de alte expresii, vede in mod fizic.

Si de foarte multe ori se considera asta inclusiv despre profetii din biblie, cum ca ei au vazut in mod fizic sau erau intr-o stare „extatica” cumva. Poate unii cred ca au fost iesiti din trup si nu mai puteau sa se controleze in timp ce vedeau in lumea spirituala, ceea ce se poate intampla, dar nu de fiecare data a fost asa.

Unul din dezavantajele traducerii bibliei in alta limba, a fost ca s-a pierdut intelesul cuvintelor in anumite contexte. Din acest motiv, noi nu putem sa ne dam seama cum vedeau de exemplu prorocii si presupunem ca in mod fizic. Dar daca faci un studiu in limba ebraica si greaca, pentru anumiti termini, ai sa vezi ca nu era chiar asa.

M-am uitat in Vechiul si in Noul Testament la fiecare termen in parte, ce vorbeste despre a vedea si am gasit cel putin 5 cuvinte diferite. Practic, care au inteles diferit. Nu am sa le enumar aici, ci am sa fac doar o scurta catalogare a vedeniilor.

Vedeniile sunt de doua feluri:

Vedenii cu ochii fizici

De cele mai multe ori, majoritatea oamenilor, cred ca cei care au vedenii, le vad in felul acesta. Desi, astfel de experiente sunt destul de rare si in Scriptura.

In cazul acestui tip de vedeni sau viziune, poti sa vezi lumea spirituala cu ochii fizici. Este ca si cum, ti s-ar lua un val de pe ochi si ai incepe sa vezi dincolo de realitatea fizica.

Uneori se intapla ca realitatea fizica sa fie oprita de tot si sa vezi doar realitatea spirituala, iar alteori, le poti vedea pe amandoua in acelasi timp.

Un astfel de exemplu, este in cazul lui Moise.

Exod 3:1 „Moise păștea turma socrului său, Ietro, preotul Madianului. Odată, a mânat turma până dincolo de pustie și a ajuns la muntele lui Dumnezeu, la Horeb. 

v.2 Îngerul Domnului i S-a arătat într-o flacără de foc, care ieșea din mijlocul unui rug. Moise s-a uitat și iată că rugul era tot un foc și rugul nu se mistuia deloc. 

v.3 Moise a zis: „Am să mă întorc să văd ce este această vedenie minunată și pentru ce nu se mistuie rugul.”

Aici, Moise are o experienta supranaturala, pe care o vede cu ochii fizici. Cred ca sti pasajul si tot ce vorbeste Dumnezeu cu El, daca nu, te incurajez sa-l citesti.

Vedenii cu ochii spirituali

Un alt mod de a vedea vedeniile, este cu ochii spirituali. Dar cand spun ochi spirituali, automat lucrurile par asa misterioase si poate cineva o sa se gandeasca ce inseamna asta.

Asa ca, vreau sa elucidez putin ideea asta super spirituala. Si am sa folosesc un verset cunoscut de catre tine, cu siguranta.

Ce sunt ochii spirituali sau care sunt acestia?

Efeseni 1:17 „Și mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înțelepciune și de descoperire în cunoașterea Lui 

v.18 și să vă lumineze ochii inimii ca să înțelegeți care este nădejdea chemării Lui, care este bogăția moștenirii Lui glorioase în sfinți”

Apostolul Pavel vorbeste despre ochii inimii, iar termenul folosit pentru inima, este folosit de 800x in Scriptura, dar nu cu referire la inima de carne, care pompeaza sangele.

Uneori este ca metafora, alteori, se mai folosesc termeni cum ar fi, mintea, caracter, intentie, centru, punctul central al fiintei omului, s.a.m.d.

Al doilea mod prin care noi putem avea vedenii, este la nivelul mintii. Acestia sunt ochii spirituali.

La o prima vedere, poate pentru cineva pare ciudat. Mai ales daca ai crescut intr-un mediu in care s-a promovat ideea ca, tot omul e rau si nimic din el nu e bun. Lucrul acesta era adevarat, pana sa ma restaureze Cristos. Acum, pasajul din Ieremia, care spune ca inima este inselatoare, nu mi se mai aplica.

Sper sa crezi lucrul acesta, daca nu, inseamna ca tu nu crezi ca ai fost nascut din nou. Pentru ca nasterea din nou, vine la pachet cu o inima de carne. Adica e o inima noua, in care Dumnezeu si-a pus legile Sale.

Adevarul este ca acum trebuie sa lucram la acest proces de reinnoire al mintii, dar nu afirmam automat ca orice vine la nivelul mintii e rau. Altfel, am spune ca tot rationamentul e gresit, emotiile noastre. Insa, noi trebuie sa ajungem sa le deosebim, iar asta poate sa dureze, pentru ca este un proces.

Plus ca, vreau sa-ti spun ca tu si cu mine folosim acesti ochi ai inimii tot timpul, fie ca vrei, fie ca nu.

Atunci cand te ingrijorezi sau esti anxios, sti de ce o faci? Pentru ca iti proiectezi in mintea ta un viitor sobru, rau, fara Dumnezeu.

Iar facand asta, ajungi sa ai starile emotionale despre care vorbeam. Atunci cand visezi la ceva maret, ceva ce vrei sa realizezi alaturi de Dumnezeu, tot in acel loc vezi lucrurile.

Exemplu biblic in care cineva vede cu ochii inimii

Exista nenumarate exemple de profeti, care vedeau lucrurile in felul acesta. Dar eu am sa folosesc un exemplu evident, in care este specificat negru pe alb, unde era locul in care el vedea vedeniile.

Daniel 4:4 „Eu, Nebucadneţar, trăiam liniştit în casa mea şi fericit în palatul meu. v.5 Am visat un vis care m-a înspăimântat; gândurile de care eram urmărit în patul meu şi vedeniile duhului meu (din mintea mea) mă umpleau de groază.” (adaugarea apartine autorului)

v.10 Iată vedeniile care mi-au trecut prin cap când eram în pat. Mă uitam şi iată că în mijlocul pământului era un copac foarte înalt.

v.13 În vedeniile care-mi treceau prin cap în patul meu, mă uitam şi iată că s-a coborât din ceruri un străjer sfânt.

Si hai sa vedem si profetul Domnului, Daniel, unde avea vedeniile.

Daniel 7:1 „În anul dintâi al lui Belşaţar, împăratul Babilonului, Daniel a visat un vis şi a avut vedenii în mintea lui pe când era în pat. În urmă a scris visul şi a istorisit lucrurile de căpetenie.”

Deci, acesti oameni au avut vedenii in mintea lor. Acesta este unul din locurile din Scriptura, unde este evident acest lucru. Dar dupa cum am spus, sunt nenumarate locuri in care, este specificat ca omul lui Dumnezeu se uita, iar acolo vorbeste despre ochii spirituali, nu cei fizici.

Uneori nu sti ca Dumnezeu iti vorbeste prin vedenii

Avand in vedere ca am discutat la punctul anterior, despre vedeniile interne sau imaginile mentale, putem intelege de ce uneori nu realizezi ca Dumnezeu iti vorbeste. Mai ales, daca nu ai stiut ca El poate comunica in felul acesta, atunci cu siguranta nu ai acordat interes acestor lucruri.

Care este rolul tau ca sa primesti o vedenie?

Uneori poate te gandesti ca, tu nu ai nici un rol de jucat in primirea unei vedenii. In felul acesta am gandit si eu la inceput. Credeam totul e doar daca vrea sau nu Dumnezeu. Dupa ce am ajuns sa experimentez vedeniile in viata mea constant, am inteles ca, la fel ca si darurile, acestea se manifesta prin credinta.

Asa ca, in momentul in care ma rog pentru cineva sau stau de vorba cu cineva, cred ca Dumnezeu poate sa-mi arate ceva pentru acea persoana si automat si primesc.

In cazul lui Habacuc, in capitolul 2, vedem exact aceeasi abordare. El a spus ca merge la locul sau de straja, ca sa vada ce are Dumnezeu sa-i vorbeasca.

Cu alte cuvinte, El se astepta sa-i arate Dumnezeu o vedenie. Credinta joaca un rol esential in manifestarea oricarui dar sau manifestare supranaturala.

Pentru mai multe articole de acest gen, vezi….

cuvant de la Dumnezeu
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?