Obiective inteligente

Cum sa-ti stabilesti obiective inteligente in 2023

Poate te-ai obișnuit deja, ca la orice început de an să-ți stabilești obiective. Nu știu dacă faci parte din categoria de oameni, care încă practică acest lucru sau care, din cauza dezamăgirilor s-a oprit să mai practice astfel de principii.

Hai să-ți spun ceva, dacă nu mai practic acest obicei sănătos, este timpul să-l reiei. Sincer, pot să-ți dau nenumărate motive pentru care trebuie să faci asta, dar nu este suficient. Vreau ca tu personal să-i înțelegi beneficiile.

Am întâlnit oameni, care din cauza dezamăgirilor, că nu au realizat ce și-au propus, au încetat să-și mai seteze obiective. E și normal! Se poate întâmpla acest lucru, atât timp cât sistemul pe care îl aplici pentru setarea obiectivelor, nu este unul care să te ajute.

Mă gândesc că, poate să nu fie potrivit nici pentru setarea obiectivelor, dar nici pentru realizarea acestora.

Deci, vreau să vin cu o propunere de sistem, pe care eu îl folosesc de cel puțin patru ani și pot să spun cu tărie că i-am văzut efectele pozitive.

Cu alte cuvinte, m-a ajutat enorm de mult acest proces. În anul precedent, am realizat de două ori mai mult decât mi-am propus, aproape în fiecare arie a vieții. Unul din cel mai important obiectiv pentru mine, era să scriu o carte și să fac un curs. La sfârșit de an, aveam scrise două cărți și aveam făcute două cursuri.

Nu știu cum este pentru tine lucrul acesta, dar pentru mine a fost extraordinar.

De ce?

Apropo, oamenii care își setează obiective, realizează mult mai mult decât cei care nu-și setează obiective. E la mintea cocoșului, nu? Bineînțeles, dacă fac și ceva în direcția obiectivelor respective.

Oamenii care au specificat clar ce-și doresc, au claritate și o țină. Acest lucru te ajută să te conservi, adică să nu-ți irosești energia pentru toate lucrurile. În același timp, oamenii care au o direcție, își maximizează potențialul, prin faptul că ajung să dea randament mult mai mare.

Orice ai spune, există o mare diferență dintre un om care își setează obiective și unul care nu o face.

Obiective S.M.A.R.T

Nu știu dacă ai auzit de acest concept până în momentul de față, dar dacă nu ai făcut-o, vreau să-ți spun că o să-ți schimbe viața.

Știu că pare o promisiune uriașă, dar dacă găsești principii și unelte, care te ajută să te schimbi, eu zic că îți schimbă viața.

SMART, este un acronim, care descrie cum trebuie să fie obiectivele tale, ca să fie inteligente.

Fiecare literă în parte, reprezintă o caracteristică pe care obiectivele tale trebuie să o aibă.

Apropo, vreau să te provoc să treci cu acest proces pentru setarea obiectivelor prin toate ariile vieții. Mai exact, vreau să te îndemn să îți stabilești obiective pentru fiecare domeniu al vieții tale.

Dacă te concentrezi pe un singur domeniu în viață, aceasta va fi dezechilibrată. Nu poți să te concentrezi doar pe făcutul banilor și să te aștepți ca relațiile tale sau sănătatea ta să înflorească de la sine.

În cazul în care, îți dorești rezultate excepționale, tu trebuie să fii excepțional. Ghici ce? Rezultatele excepționale nu se întâmplă de la sine. Este necesar să fii intenționat cu privire la acestea!

Așa dar, hai să începem cu prima caracteristică.

Specifice

După cum vorbeam și mai devreme, claritatea înseamnă putere. Cu cât mai sigur ești de ceea ce îți dorești, cu atât potențialul pentru realizarea acelui lucru, este mai mare.

Dacă nu ști unde vrei să mergi, toate drumurile te vor duce acolo. – Anonim

Oricum, să spunem că îți dorești să câștigi mai mulți bani. Să presupunem că acesta este obiectivul tău. Dacă acesta nu este suficient de specific, atunci nu vei ști când l-ai realizat.

Pentru că, dacă obiectivul tău este să ai mai mulți bani, eu pot să-ți dau un leu, iar acum ai cu siguranță mai mulți bani. Cu toate acestea tu ți-ai realizat obiectivul? Poate ai să spui că nu, dar eu am să-ți spun că da.

Având în vedere că nu a fost suficient de concret stabilit, eu presupun că, adăugând un leu la veniturile tale, acum ai mai mulți bani. Ceea ce este adevărat! Nu ai primit cât ai fi vrut, asta e altceva.

Măsurabil

Cea de a doua caracteristică pentru realizarea obiectivelor, este ca acestea să fie măsurabile. După cum am spus în prima parte, dacă nu ști ce trebuie să măsori, nu vei putea îmbunătăți.

Eu de exemplu, vreau să pun pe mine. Dacă nu aș ști cât vreau să pun sau cât am în momentul de față, nu mi-ar fi de nici un folos.

Practic, eu aș putea să mă pun pe cântar la sfârșitul primei luni sau a treia, dar să nu pot să măsor sub nici o formă.

Aș ști dacă pot să continui la fel?

Dar dacă trebuie să îmbunătățesc ceva?

Nu, nu aș ști! Pentru că nu am ce să măsor concret. Ce ar fi însă, să mă pun pe cântar, să stabilesc care este greutatea mea în momentul de față, iar mai apoi să-mi stabilesc o anumită greutate pe care vreau să o pun?

Acesta este modul corect de a face lucrurile!

Gândește-te că, până și GPS-ul te întreabă unde ești în momentul în care îl pornești și te mai întreabă și unde vrei să ajungi…

El trebuie să poată să măsoare clar distanța dintre cele două puncte. Acesta este motivul pentru care, are nevoie de aceste informații. În același fel funcționează și creierul tău, să știi!

În momentul în care mi-am stabilit câte kg vreau să pun pe mine, pot să măsor să văd dacă am ajuns acolo. La sfârșitul primei luni, dacă văd îmbunătățiri, pot să mă hotărăsc, dacă fac lucrurile la fel sau trebuie să ajustez.

Accesibile

Acum că am văzut, că obiectivele trebuie să fie specifice, măsurabile, trebuie să vedem dacă sunt sau nu realizabile cu adevărat.

Vezi tu, doar pentru că oamenii nu trec obiectivele lor prin acest proces, ajung să fie dezamăgiți la sfârșit de an pentru că nu au realizat ce și-au propus. Bine, bine, dar dacă obiectivul tău era cam imposibil de atins, iar tu nu ai analizat asta….

Are rost să fii dezamăgit? Nu prea, pentru că asta înseamnă că ai fost puțin irealist.

Am stat de vorbă cu oameni, care atunci când mi-au spus obiectivele, mi-am dat seama că nu au trecut lucrurile printr-un proces de testare.

Nu mă înțelege greșit, este bine să fii un visător cât mai mare, ca să te stârnești și să-ți depășești limitele. Dar să pui pe tine o presiune prea mare, nu este neapărat înțelept.

Așa că, cel mai bun lucru pe care îl poți face, este să testezi, dacă acest obiectiv este accesibil.

Eu mi-am propus să pun cinci kg pe mine, dar să fie predominant masă musculară, nu grăsime. Toate astea, într-un an de zile.

Este accesibil pentru mine?

Pot să aflu lucrul acesta, uitându-mă să văd dacă au fost oameni care au mai realizat lucrurile astea sau dacă am făcut vreodată ceva asemănător.

E clar că există oameni care au făcut lucrurile astea, deci se poate. Ba chiar, acum ceva timp, pe când eram subnutrit, am pus paisprezece kg pe mine în doi ani. Ceea ce ar însemna șapte kg pe an.

Deci, mă încadrez în grafic, da?

Înțelegi? Așa trebuie să funcționeze aceste proces de testare.

Rezonabil

Dacă am trecut prin tot acest proces, înseamnă că ne apropiem de un obiective inteligent.

Cu cât mai inteligent obiectivul tău, cu atât șansele de reușită vor fi mai mari.

Ce înseamnă să fie rezonabil?

Rezonabil, înseamnă să fie în acord cu tot ce ești tu. Să se alinieze valorilor tale, scopului tău principal pentru viață. Să nu încalce drepturile celorlalți și să nu distrugă ecosistemul, cum s-ar spune.

Cu alte cuvinte, acest obiective, trebuie să aducă beneficii personale, interioare și exterioare, dar și pentru lumea în care te afli.

Ca să rămânem în aceeași arie, a creșterii în greutate, vreau să-ți prezint un caz de așa nu.

Să spunem că eu aș vrea să pun mai mult de cinci kg pe mine, într-un singur an. Aș vrea să pun în jur de zece-cincisprezece kg. Acum, dacă stau să mă gândesc, știu oameni care au reușit să pună atât, dar nu natural, ci cu steroizi să spunem.

Când vorbesc de steroizi, aceștia încalcă principiile mele sau scopul meu principal. Deci, nu aș vrea să aplic acel moto: „Scopul scuză mijloacele!”

În viața mea, nu vreau să existe astfel de lucruri. Deci, aș putea să îmi dau seama imediat, că acest obiectiv nu este rezonabil cu mine. În felul acesta, nu m-aș supune unei presiuni nebunești și nici nu aș fi dezamăgit la sfârști de an.

Timp

Ultima caracteristică, care vine oarecum din oficiu, având în vede că noi vorbim de obiective pe anul 2022, este încadrarea în timp.

Cu alte cuvinte, atunci când îți stabilești un obiectiv, este necesar să te asiguri că este încadrat într-o anumită perioadă de timp specifică.

Adică să ai un deadline, cum se mai spune în termeni de specialitate. Adică un timp, în care vrei ca lucrurile să se încheie. Să fie sfârșitul.

Concluzie

Acum, vreau să te încurajez să repeți acest proces, până intră în ADN-ul tău. Poți să faci aceste principii să fie parte din viața ta și să-l aplici ori de câte ori vrei să-ți stabilești obiective.

Oricum, nu este suficient să-ți stabilești obiective inteligente, pe lângă ele, mai trebuie să îți faci un plan, să îți găsești motivația și să treci la acțiune.

Mai multe articole

Vezi mai mult…
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?