Romani 12:8 “Cine dă să dea cu inimă largă.”
Hai sa vedem prin ce este caracterizată persoana care are darul dărniciei.
Dex: darnic = Căruia îi place să dăruiască, munific, generos, liberal.
În lb. greacă “metadidómi” (a împărtăși, a dărui, a da, a împărți) atât literal, dar și figurativ. Cuvântul este format din “meta”(prepoziția “după”, “cu”, cu implicarea de schimbare după aceea sau cu atenția pe ce rezultă după acțiune) și “didómi”(a oferi, a da).
Deci, ca și idee, acest termen ar putea să fie tradus în felul următor: A da, a oferi cu dorința de a vedea o schimbare.
Întotdeauna accentul va fi pus pe rezultatul care este obținut din activitatea în sine. Cu alte cuvinte, nu este o dărnicie fără scop, fără sens. Scopul acesteia va fi totdeauna să producă schimbare.
Darul dărniciei înseamnă că ai o capacitate extraordinara de a dărui adesea, de a fi generos, de a face daruri, cadouri. Aceasta persoană este mărinimoasă. Trebuie înțeles că acest dar nu se manifestă doar în domeniul fizic, în lucrurile materiale, ci se poate manifesta sub diferite forme.
Efeseni 4:28 “Cine fură să nu mai fure, ci mai degrabă să lucreze cu mâinile lui la ceva bun, ca să aibă ce să dea celui lipsit.”
Efeseni 1:11 “Căci doresc să vă văd, ca să vă dau vreun dar duhovnicesc pentru întărirea voastră”
Luca 3:11 “Drept răspuns, el le zicea: „Cine are două haine să împartă cu cine n-are niciuna; şi cine are de mâncare să facă la fel.”
Sutașul Corneliu
Faptele Apostolilor 10:1 “În Cezareea era un om cu numele Corneliu, sutaş din ceată de ostaşi numită „Italiana”. v.2 Omul acesta era cucernic şi temător de Dumnezeu, împreună cu toată casa lui. El făcea multe milostenii norodului şi se ruga totdeauna lui Dumnezeu.
Tabita | Dorca
Fapte 9:36 “În Iope, era o ucenică numită Tabita, nume care în tălmăcire se zice Dorca. Ea făcea o mulţime de fapte bune şi milostenii.”
Regele Solomon
2 Cronici 9:12 “Regele Solomon i-a dat reginei din Şeba tot ce a dorit şi a cerut, mai mult decât a adus ea regelui. După aceea, ea a plecat şi s-a întors în ţara sa împreună cu slujitorii săi.
Există o latură specială a darului dărniciei, iar Robert Morris o numește foarte bine, “dărnicie extravagantă” sau sacrificială.
Dumnezeu și dărnicia lui sacrificială
Ioan 3:16 „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veșnică.
Maria – dărnicie extravagantă
Marcu 14:3 “Pe când şedea Isus la masă, în Betania, în casa lui Simon, leprosul, a venit o femeie care avea un vas de alabastru cu mir de nard curat, foarte scump; şi, după ce a spart vasul, a turnat mirul pe capul lui Isus.”
Văduva săracă
Marcu 12:41 “Isus şedea jos în faţa vistieriei Templului şi Se uita cum arunca norodul bani în vistierie. Mulţi, care erau bogaţi, aruncau mult. v.42 A venit şi o văduvă săracă şi a aruncat doi bănuţi, care fac un gologan. v.43 Atunci, Isus a chemat pe ucenicii Săi şi le-a zis: „Adevărat vă spun că această văduvă săracă a dat mai mult decât toţi cei ce au aruncat în vistierie, v.44 căci toţi ceilalţi au aruncat din prisosul lor, dar ea, din sărăcia ei, a aruncat tot ce avea, tot ce-i mai rămăsese ca să trăiască.”
Modul în care Isus face evaluarea este diferită de cea pe care noi o facem. Uneori ceea ce noi considerăm a fi puțin, în ochii lui Dumnezeu, poate fi considerat mult și vice versa.
Din acest pasaj, înțelegem că Dumnezeu măsoară valoarea dărniciei noastre pe baza a ceea ce reprezintă pentru noi un anumit lucru. Adică este mult mai ușor să dăruiești ceva când acel lucru nu face mare lucru pentru tine, dar este mult mai dificil, atunci când acel lucru este foarte important pentru tine.
În acest pasaj Isus evidențiază o bătrână care a dat sacrificial. Aceia erau ultimii ei bănuți ca să mai trăiască, ne spune pasajul biblic. Practic, ea a ales de bună voie să aducă acei bani și să se încreadă în Dumnezeu pe deplin.
Pentru mai multe articole, te incurajez sa vezi site-ul nostru.
Darurile spirituale – Video
În acest video abordăm același subiect, ca și în cazul articolului, dar puțin mai pe larg. Este o sesiune din cursul / cartea despre daruri, pe care ți le recomand, dacă vrei să crești în acest domeniu.
Dacă vrei acces la tot cursul, atunci, te încurajez să-l accesezi aici, e GRATUIT.