Darul slujirii din perspectiva biblica in aceste zile

Darul slujirii din perspectiva biblica in aceste zile

În contextul în care eu am crescut ca și credincios, se punea foarte mult accent pe slujire, ceea ce nu-i rău, că până la urmă, Domnul Isus a spus că cine vrea să fie cel mai mare, trebuie să fie slujitorul tuturor.

Doar că modul în care se promova slujirea, mi se părea că nu rezonează cu mine și nu înțelegeam de ce. Asta până când am început să studiez și să văd profunzimea lucrurilor și chiar să le înțeleg.

În trupul lui Cristos există o diversitate, după cum o descrie apostolul Pavel în 3 pasaje distincte, prin metafora trupului. Adică, sunt oameni care sunt chemați de Dumnezeu să fie mână, alții gură, alții ochi și așa mai departe. De cele mai multe ori, ce au înțeles unii, este că toți oamenii trebuie să facă același fel de slujire.

Și sunt de acord într-o oarecare măsură. Când ești la început, pe calea Domnului și nu îți cunoști darurile, chemarea, rolul în trupul lui Cristos, faci tot ce ți se dă, ca să slujești într-un anumit fel și să fii roditor.

Dar cu cât înaintezi și se presupune că ajungi să te maturizezi în Cristos, începi să-ți cunoști darurile și rolul în trup și atunci nu mai poți să faci toate lucrurile, pentru că nu vei mai fi atât de roditor precum ar trebui.

Problema se pune, atunci când oamenii nu înțeleg acest concept pe care ți l-am explicat eu și există așteptări asemănătoare de la toți oamenii sau enoriașii.

De exemplu, dacă cineva e chemat să fie gură, s-ar prea putea să aibă darul oratoric și poate este chemat să predice evanghelia pe stradă. Altcineva, care este mână, se prea poate să aibă darul ajutorării sau darul slujirii, pe care l-am menționat în acest articol. Asta înseamnă că el va face lucruri care țin de îndemânare, de hand made.

Dacă nu înțeleg asta, și am să-l pun pe cel care este gură să facă lucruri cu mâna și pe cel care este mână să facă lucruri pe care le face gura, am să-i țin pe amândoi neroditori și frustrați, pentru că nu funcționează în elementul lor.

Slujirea înseamnă să faci ceea ce Dumnezeu te-am chemat să faci, iar asta diferă de la persoană la persoană, în funcție de darul și chemarea dată.

Înțelegând lucrurile așa, nu am să compar niciodată oamenii între ei, pentru că sunt indivizi cu scopuri și funcții unice.

Cum ar fi să-l judec pe unu care nu aranjează scaune în biserica locală și să zic că el nu slujește, dar când colo, el evanghelizează doi-trei oameni pe zi? Sau cum ar fi să spun despre cineva, că nu evanghelizează deloc, dar când colo ea să conducă închinarea?

Observi? Fiecare slujește după darul pe care l-a primit.

1 Petru 4:10  Ca nişte buni administratori ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare să slujească pe alţii potrivit cu darul pe care l-a primit!

Asta înseamnă de fapt slujire.

Acum, hai să vedem ce spune biblia despre darul slujirii.

Romani BVA 12:7a “Cine a primit darul slujirii, să slujească (pe ceilalți)

Am folosit această traducere pentru că este mult mai evidentă în exprimare.

Slujire în lb. greacă “diakonia” (slujire, slujbă. În acest context, termenul face referire la slujire la mese, pregătirea lucrurilor, act de servire făcut cu o atitudine voluntară de disponibilitate. Nu face referire la lucrarea de diacon pe care o cunoaștem mulți, cu toate că termenul este același.) 

Când te gândești la această persoană, care are acest dar, te poți gândi la oamenii care vor să facă voluntariat. Acest termen descrie cel mai bine acest dar.

După cum vedem în context, acesta este un dar, ca toate celelalte. Asta înseamnă, că nu toată lumea îl are, și nici nu trebuie până la urmă, deoarece fiecare dintre noi suntem înzestrați cu daruri și combinații de daruri diferite. 

Slujirea Stefanei

1 Corinteni 16:15 “Încă un îndemn, fraţilor. Cunoaşteţi casa lui Stefana; ştiţi că ea este cel dintâi rod al Ahaiei şi că s-a pus cu totul în slujba sfinţilor.”

Termenul grecesc este exact cel descris mai sus. Deci, această femeie s-a decis să-i servească pe sfinți într-un mod voluntar.

Slujirea Martei

Luca 10:38” Pe când era pe drum cu ucenicii Săi, Isus a intrat într-un sat. Şi o femeie, numită Marta, L-a primit în casa ei. v.39 Ea avea o soră numită Maria, care s-a aşezat jos, la picioarele Domnului, şi asculta cuvintele Lui. v.40 Marta era împărţită cu multă slujire, a venit repede la El şi I-a zis: „Doamne, nu-Ţi pasă că soră-mea m-a lăsat să slujesc singură? Zi-i dar să-mi ajute.” v.41 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu,  v.42 dar un singur lucru trebuie. Maria şi-a ales partea cea bună, care nu i se va lua.”

A fost foarte interesant pentru mine de observat că termenul grecesc din acest pasaj care îi descrie slujirea Martei, este exact cuvântul folosit în pasajul nostru de bază pentru daruri. Poate te-ai fi gândit la început exact ca și mine că darurile ar trebui să producă doar lucruri bune.

În pasajul de față, după cum poți observa, Isus nu o felicită pe Marta pentru că își folosea darul. M-am bucurat mult că Dumnezeu mi-a evidențiat acest pasaj pentru că prin el, m-a făcut conștient de anumite pericole cu care se poate confrunta oricine.

Pericolele slujirii

1.Poți să te concentrezi atât de mult pe slujire (folosirea darurilor), dar să pierzi din vedere esența vieții de credință: umblarea cu Dumnezeu. Marta avea acest dar de a servi, de a sluji altora, dar când a venit Isus, ea a continuat cu activitățiile ei și nu s-a oprit în loc pentru El. Acest concept se mai numește și activism.

2.Oameni care au acest dar, uneori se pot concentra prea mult pe lucrurile practice, care se văd. Fiind oameni pragmatici, adesea omit lucrurile spirituale sau disciplinele spirituale.

3.Există riscul să-ți iei identitatea din slujirea sau darul tău. Din spusele Martei, se poate deduce această atitudine. 

4.Conceptul proiectării darului – Marta avea un dar și a crezut că toată lumea trebuie să facă ceea ce ea face. Acest concept l-am auzit de la Peter Wagner și în momentul respectiv mi-am dat seama că și eu făceam așa ceva. 

În esență, în spatele acestei atitudini stă mândria, deoarece pe tine te ridică pe un piedestal pentru că „tu faci anumite lucruri”, iar pe ceilalți îi pune jos pentru că ei nu le fac. Deci, este o comparație indirectă între tine și ceilalți.

Pentru mai multe articole, te încurajez să vezi site-ul viata din abundenta.

Cursuri din perspectiva biblica

Dacă vrei să înțelegi mai mult aceste subiecte, te încurajez să vezi toate cursurile de pe platformă.

Video daruri

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?