fbpx

Care este legatura dintre emotii si identitate

Introducere

Emoțiile sunt un domeniu foarte important pentru viața noastră, pentru că starea noastră de bine, este strâns legată de înțelegerea acestora și dezvoltarea abilității de a le gestiona.

În cuvinte de specialitate, în momentul în care vorbești despre recunoașterea emoțiilor, înțelegere acestora și gestionarea lor, vorbești de fapt despre Inteligența Emoțională (EQ).

Știu că acest subiect este puțin dezbătut, însă în ultimul timp a început să ia amploare, dar în mediul creștin prea puțin.

Este trist, având în vedere că pentru a trăi o viață din abundență, este necesar să știi să-ți dezvolți inteligența emoțională.

“Dacă tu nu îți controlezi emoțiile, atunci, ele te vor controla pe tine.”

Ce spune Biblia?

În cele ce urmează, vreau să-ți prezint modul în care emoțiile se creează, cum influentează ele viața noastră și cum ajungem să devenim una cu emoțiile noastre sau cum ne luăm identiatea din ele.

În una din zile, în timp ce studiam Biblia, Dumnezeu mi-a atras atenția asupra acestui pasaj. Prin intermediul acestuia, mi-a oferit această înțelegere, despre emoții și legătura acestora cu identitatea.

Pasajul la care fac referire este “Rut 1”. Lasă-mă să îți prezint puțin contextul.

În acest capitol se vorbește despre Elimelec și soția lui, Naomi care aveau doi fii. Ei au plecat din Betleemul din Iuda în Moab din cauza unei perioade de foamete.

La un momentdat, soțul lui Naomi a murit și ea a rămas doar cu cei doi copii. Aceștia s-au căsătorit cu două Moabite. Pe una o chemă Mahlon, iar pe cealaltă Rut.

După un timp, au murit și cei doi copii, iar Naomi a rămas văduvă și fără copii.

Ca să înțelegi inteligența emoțională și cum funcționează aceasta, ne vom concentra pe Naomi și pe circumstanțele prin care ea a trecut.

“Viața nu este despre ce ți se întâmplă, ci despre modul în care reacționezi la ceea ce ți se întâmplă.”

Poate acestă zicală ți se pare doar un joc de cuvinte frumos, nimic mai mult, dar hai să intrăm cu adevărat în detalii.

Naomi a avut o viață normală, până când a rămas singură. Iar din lucrurile pe care le-a experimentat, vom extrage principiile pe care le putem deprinde despre ineligența emoțională și identiate.

Naomi a întâmpinat niște circumstanțe nefavorabile (moartea soțului și a copiilor ei). Modul în care ea a interpretat aceste circumstanțe, au determinat-o să reacționeze într-un anumit fel din punct de vedere emoțional.

Probabil, starea ei emoțională a fost inițial una de deznădejde, descurajare, chiar una de tristețe. Acesta reactie, e ceva normal, atât timp cât nu perseverezi în acele lucruri.

I. Cum se creeaza o emotie?

=> Circumstanță + modul în care interpretezi circumstanța = reacție emoțională

După ce se creează emoția, dacă nu încerci să-ți schimbi starea emoțională, vei vedea lucrurile prin acea stare. Poți să-i schimbi starea prin schimbarea perspectivei asupra circumstanței. Acesta este cel mai eficient mod ca să-ți schimbi starea emoțională.

II. Tipar emotional

Asta înseamnă că începi să vezi lucrurile din jurul tău prin intermediul acelei emoții și ajungi chiar să mai adaugi și alte emoții gemene la cele inițiale.

Acest lucru se întâmplă datorită unui principiu care sună în felul următor:

“Lucrurile pe care îți concentrezi atenția, cresc!”

Versetul următor evidențiază exact acest principiu: Rut a persistat în acea emoție și a început să vadă lucrurile prin intermediul ei.

A început să dea vina pe Dumnezeu că ar avea ceva împotriva ei. Această stare o putem numi autocompătimire, iar pe lângă aceasta, mai era și amărăciunea.

Rut 1:13 DCC “aţi mai aştepta voi până să se facă mari şi aţi vrea voi să nu vă măritaţi din pricina lor? Nu, fiicele mele! Eu sunt mult mai amărâtă decât voi, pentru că mâna Domnului s-a întins împotriva mea.”

III. Identitatea luata din ceea ce simti

Prima dată am spus că se formează o emoție, iar prin perseverența în aceasta, se formează un tipar emoțional, dar cel mai rău lucru nu este acesta, ci identificarea cu emoția. Cu alte cuvinte, ajungi să îți iei identiatea din ceea ce simți.

Rut 1:19 DCC “Au călătorit împreună până ce au ajuns la Betleem. Şi când au intrat în Betleem, toată cetatea s-a pus  în mişcare din pricina lor, şi femeile ziceau: „Naomi este aceasta?”

v.20  Ea le-a zis: „Nu-mi mai ziceţi Naomi; ziceţi-mi Mara căci Cel Atotputernic m-a umplut de amărăciune.”

Ca să întelegi ce s-a întâmplat aici, dă-mi voie să-ți arăt exact principiul pe care l-am menționat anterior.

Ințial, am spus că pe această femeie o chema “Naomi” (Plăcută), după care a trecut prin acele circumstanțe, la care a reacționaț în funcție de perspectiva ei asupra lucrurilor și a ajuns să aibă o stare emoțională.

Ea, a persistat în acea stare emoțională și în cele din urmă a devenit un tipar emoțional.

După toate acestea, a ajuns la cel mai jos nivel din punct de vedere emoțional, s-a identificat cu emoția în sine.

Nurorilor sale le-a spus prima dată că este amărâtă, adică aceasta îi era starea emoțională, iar acum își spune “Mara” (Amărăciune), adică s-a identificat cu emoția și aceasta a devenit identiatea ei.

Solutie

Dacă urmărești cu atenție, îți poți da seama din ceea ce am prezentat mai sus care sunt principiile care stau în spatele inteligenți emotionale: cum se formează emoțiile, cum le gestionezi, cum le schimbi, cum se formează tipare emoționale, cum ajungi să te identifici cu ceea ce simți.

În cele prezentate mai sus, am observat că ultimul nivel era identificarea cu emoția și aceasta devenea identiate.

În cele ce urmează vom analiza cum putem soluționa aceste lucruri.

I. Emotie corespunzatore

Am spus că acestea se formează ca și rezultat al perspectivei tale asupra unui lucru.

Deci, dacă vrei să ai emoții sănătoase, trebuie să fii plin de Cuvântul lui Dumnezeu ca să întelegi care este perspectiva Lui asupra lucrurilor, iar ca rezultat, emoțiile tale vor fi sănătoase.

Gândește-te că treci printr-o circumstanță dificilă, dar îți aduci aminte de acest verset imediat:

Romani 8:28 DCC “De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.”

Ce se întâmplă imediat dacă ai această perspectivă? Primești speranță, pace, bucurie.

II. Tipar emotional corespunzător

Acesta se formează în momentul în care tu continui să îți gestionezi emoțiile într-un mod sănătos și majoritatea emoțiilor tale vor fi pozitive.

III. Identitatea corecta

Uită-te să vezi ce spune Dumnezeu despre tine în Cuvântul Său și în felul acesta, nu te vei identifica niciodată cu emoția, indiferent de ce veni simți.

Biblia afirmă că cel neprihănit umblă prin credință, nu prin ceea ce simte sau vede.

Dacă Naomi ar fi înțeles că Dumnezeu spune despre ea că este “Plăcută”, nu ar fi ajuns să se identifice niciodată cu emoția, respectiv amărăciunea și să devină “Mara”.

Concluzie

Inteligența emoțională este o abilitate pe care o poți dezvolta prin cunoașterea principiilor și aplicarea lor.

Gândește-te inclusiv la roada Duhului Sfânt că aceasta se cultivă în viața ta, nu vine peste noapte.

Dumnezeu ți-a dat emoțiile ca să îți slujească în această viață, nu să te distrugă. Iar asta înseamnă că tu trebuie să înveți să le controlezi.

Decizie personala

Tu alegi dacă lași emoțiile să te controleze sau le controlezi tu pe ele.

P.S Dacă ți s-a părut benefic acest articol, te rog să-l dai mai departe și familiei, prietenilor ca să creștem împreună și astfel, ești și tu parte lucrării. Mulțumesc!

Vezi alte articole de genul acesta aici.

Inteligenta emotioanala – VIDEO

inteligenta emotionala
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?