Draga unde-s banii

Top 5 idei „Draga unde-s banii” de Adrian Asoltanie

Recent, am citit cartea „Draga unde-s banii” a lui Adrian Asoltanie și vreau să îți las top 5 idei în acest articol pe care merită să le aplici în viața ta. Pot să spun cu sinceritate, că această carte este un ghid extraordinar pentru cei care sunt la început de drum în dezvoltarea lor personală. Mai exact, pentru cei care sunt începători în domeniul financiar.

Abordarea lui Adrian este de apreciat, având în vedere că împarte cartea în șapte arii distincte, care îți influențează viața major.

Cele șapte arii sunt cine ești, controlează-ți cheltuielile, elimină datoriile, consolidează-ți economiile, crește-ți veniturile, dezvoltă-ți investițiile, descoperă prosperitatea.

Practic, el nu face nimic altceva decât să te ducă într-o călătorie a vieții, în domeniul financiar, din punctul A, până în punctul Z.

4 tipuri de personalități financiare

Dacă vrei să mergi undeva folosind GPS-ul, este necesar să-i indici locul în care te afli. Adrian a început cartea, printr-o analiză personală și descrierea a celor patru tipuri de personalități financiare spender, saver, avoider și monk.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să ajungi undeva din punct de vedere financiar, este foarte important să vezi unde te situezi din acest punct de vedere, ca să-ți cunoști punctele slabe și punctele forte.

Nu doar atât, dar este esențial să cunoști aceste lucruri și despre partenerul tău de viață, ca să puteți să vă cunoașteți și în felul acesta să vă și înțelegeți.

Nu uda buruienile

Foarte mulți oameni vor să sară peste etapele inițiale, cum ar fi cunoașterea de sine, gestionarea eficientă, eliminarea datoriilor și celălalte lucruri elementare și să devină bogați peste noapte… Lucru care este imposibil de altfel.

Autorul ne prezintă câteva idei super bune pentru eficientizarea cheltuielilor personale.

Prima și cea mai importantă dintre ele, este să-ți creezi un cash flow sau să urmărești intrările și ieșirile din viața ta din punct de vedere financiar.

Dacă vrei să știi unde se duc banii tăi, este necesar să le dai o direcție. Altfel, te vei întreba unde s-au dus.

În cazul în care nu ți-ai făcut încă un buget personal, acesta este momentul potrivit pentru a-l realiza. Nu te gândi să fie ceva prea complicat, doar monitorizează-ți cheltuielile și dă-le o destinație precisă. Acest lucru, va îmbunătăți stilul tău de viață cu cel puțin 80%, conform legii lui Pareto.

Poate până în prezent nu te-ai gândit la faptul că banii tăi pot să fie o reprezentare a timpului tău, dar în carte, Adrian, explică acest concept foarte simplu. Ca să poți să aplici această idee, este necesar să-ți calculezi valoarea pe oră, iar apoi să te gândești de fiecare dată când vrei să achiziționezi ceva, cu câte ore din viață plătești.

Este atât de simplă, dar atât de eficientă această tehnică.

Bulgărele datoriilor

Atunci când cumperi pe datorie, consumi astăzi banii tăi de mâine. – Adrian Asoltanie

În cazul în care, ai acumulat deja datorii și vrei să scapi de ele, atunci poți să aplici această metodă, care este testată de peste câteva milioane de oameni.

Spun acest lucru pentru că este o tehnică utilizată de Dave Ramsey, un om de la care am învățat foarte mult în acest domeniu.

Înainte de a te apuca de a această tehnică, este indicat să îți faci un fond de urgență de 1000-2000 de lei. Asta în cazul în care se întâmplă ceva în viața ta, să nu fie necesar să intri din nou în datorii, pentru a rezolva acele lucruri.

După ce ai acest fond, apoi trebuie să faci o listă cu toate datoriile pe care le ai. Acestea pot să fie așezate de la cea mai mică până la cea mai mare.

Dacă ai realizat deja acest lucru, apoi poți să treci la următorul pas, care este intuitiv oarecum. Mai exact, trebuie să plătești cea mai mică datorie pe care o ai. După ce faci acest lucru, îți vei da seama cât este de benefic pentru tine să fii liber de datorii și asta te va ajuta să mergi mai departe.

Următorul pas, este să achiți următoarea datorie ca și dimensiune, adăugând inclusiv banii pe care îi dădeai la prima datorie. În felul aceasta, se creează acest sistem de bulgăre de zăpadă, care se face tot mai mare.

Aplicând această tehnică, vei ajunge liber de datorii.

Ca și atenționare, în cazul datoriilor, dobânda compusă lucrează în defavoarea ta. Acesta este motivul pentru care, la o casă de 70.000 de euro, după 30 de ani, ajungi să plătești 110.000 sau chiar mai mult.

Crește-ți veniturile

Dacă treci de etapele inițiale, care țin de partea de asigurarea siguranței personale, poți să înaintezi spre etapele în care începi să adaugi la ceea ce ai deja. Lucrul acesta poți să-l faci în mai multe feluri, dar aici am să-ți menționez doar câteva, pe celălalte le găsești în carte.

În primul rând, dacă ai un job, atunci poți să ceri o mărire de salariu sau să îți îmbunătățești abilitățile ca să câștigi mai mult. În cazul în care ai ceva pasiuni, atunci poți să cauți modalități de a le monetiza.

Investițiile

Când am văzut în cuprins că există o asemenea secțiune, mi-a venit să sar direct la ea, ca să văd ce perspectivă are despre ele, dar m-am abținut.

Am ajuns în cele din urmă și la această secțiune și bineînțeles, la modul în care a scris cartea, m-am așteptat să aibă o abordare înțeleaptă în ceea ce ține de investiții.

Așa că, dacă ai ajuns până aici, am să-ți spun câteva elemente cheie pentru un investitor.

În primul rând, este necesar să înțelegi care este profilul tău de investitor. Cu alte cuvinte, dacă tu nu suporți să vezi scăderi mai mari de 20% în portofoliul tău, dar ai să investești în criptomonede…. Ai să pierzi foarte repede banii, pentru că volatilitatea este foarte mare, iar stomacul tău nu este făcut pentru așa ceva.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont, este motivul pentru care vrei să investești. De ce vrei să investești? Este pentru pensionare, este ca să devii liber financiar? Doar tu ști lucrul acesta!

Practic, cunoscând motivația, te va ajuta să-ți faci un plan de acțiune pentru investiții.

Concluzie

Ca și concluzie, vreau să închei cu afirmația lui Adrian Asoltanie, autorul cărții.

Educația financiară este despre viață, nu despre bani.

Bineînțeles, sunt o mulțime de alternative de investiții, dar cel mai important lucru, este să investești doar în ce cunoști și înțelegi.

Citește mai multe rezumate de cărți.

Cumpără Cartea – Draga unde-s banii

Dacă vrei să citești cartea integral, poți să o achiziționezi de aici. Prin asta, mă ajuți și pe mine, pentru că eu primesc un mic comision.

Curs de educație financiară Gratuit

Vezi mai mult…
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?