12 Reguli de viață – Jordan B. Peterson

1.Stai cu spatele drept. Trage umerii în spate și pieptul înainte. Fiziologia îți determina nivelul chimicalelor din organism, iar asta înseamnă că îți influențează în mod direct starea emoțională.

Dacă te uiți la o persoană care este în depresie, ai sa vezi că sta în poziția ghiocelului, iar cel optimist, stă drept. Studii recente arată că, starea emoțională este determinată de poziția corpului tău.

În momentul în care îți îndrepți spatele și stai în acea poziție, nivelul de încredre de sine crește și oamenii din jurul tău încep să te vadă altfel. Oamenii te percep ca fiind un om de încredre, unul care știe ce vorbește și care își asumă responsabilitatea.

Această poziție te ajută să trăiești o stare de asumare de responsabilitate și te ajută să faci ceva concret, practic te ajută să acționezi atunci când nu ai vrea să o faci. 

2.Tratează-te ca cineva de care îți pasă

Tratează-l pe celălalt așa cum ți-ai dori tu să fii tratat este mai ușor de aplicat, atunci când aplici regula numărul doi.

Cum ți-ar plăcea să fii tratat? 

În cele mai multe cazuri, oamenii îi tratează pe oamenii din jurul lor mai bine decât pe ei însăși, ceea ce nu-i neaparat bine.

De ce nu se plac oamenii de obicei? Sunt fragili, inperfecți și înțeleg aceste lucruri că sunt ființe cognitive. 

Indicat este să iubești păcătosul și să urăști păcatul. Dacă vrei să faci lumea mai bună, trebuie să ai grijă de tine, iar asta înseamnă să te iubești.

3.Fă-ți prieteni care vor ce este mai bun pentru tine. 

Caută acei oameni care să te încurajeze când faci ceva bine și să te corecteze când faci ceva greșit.

4.Compară-te cu cine ai fost ieri, nu cu cine este altcineva astăzi

Majoritatea oamenilor au obiceiul toxic de a se compara cu ceilalți oameni și rezultatele acestora, iar acest lucru este foarte distructiv pentru stima de sine și pentru buna ta dispoziție.

Principiul lui Pareto 80/20 – 80% din rezultatele tale sunt determinate de 20% din acțiunile tale

Dacă vrei să crești nivelul stimei de sine, este esențial să te îmbunătățești în mod constant. Setează obiective mari pe care le împarți în obiective mici ca și pași practici pe care să-i faci ca să nu mai te judeci când vezi acel ideal. Cel mai indicat lucru pe care poți să-l faci, este să încerci în fiecare zi să te îmbunătățești incremental câte puțin.

Oricine are un De Ce poate depăși orice Cum.

5.Nu-ți lăsa niciodată copii să facă ceva ce te-ar determina să nu-i mai placi.

Există două extreme la acest capitol: Părinții permisivi care niciodată nu se impun în fața copiilor, și părinții exigenți care îi controlează prea mul și nu le oferă libertate acestora. Nici una, nici cealală metodă nu este bună și pe termen lung nu ajută la formarea unui copil sănătos.

Atunci când cineva face un lucru bun, du-te și spune-i. Îți dorești ca lucrurile bune să fie replicate, nu? Atunci încurajează-le! 

•Cel mai bun lucru pe care îl poți face ca și părinte, este să-ți ajuți copii până la patru ani să fie sociabili și să se joace cu alți copii.

6.Pune-ți casa în ordine înainte ca să critici lumea

Autorul vrea să sugereze că este necesar să-ți vezi lungul nasului, înainte să arăți spre ceilalți. Fă-ți o introspecție și vezi unde te situezi din toate punctele de vedere, și în felul acesta nu vei mai avea timp să condamni lucruile altora.

Înainte ca să vrei să fii implicat în viețile altor oameni și să aduci o schimbare, sau să produci o schimbare în lumea din jurul tău, este necesar să faci lucrurile care stau în fața ta, lucruri mărunte.

Stările negative nu sunt neapărat rele dacă ști să le direcționezi în favoarea ta. Altfel spus, dacă ai resentimente sau frustrare, poți folosi aceste emoții ca și combustibil.

7.Fă ceea ce este semnificativ și nu doar ceea ce ține de oportunitate– lucrurile importante, nu sunt tot una cu cele urgente. Lucrurile urgente pot fi lucrurile neprevăzute care apar sau lucruri importante pe care nu le-ai făcut la momentul potrivit.

8.Spune adevărul sau cel puțin nu minții – Conversații  

Cel mai important lucru pentru care nu trebuie să minți, este că îți distorsionezi propria percepție. Iar dacă faci asta, nu te mai poți baza pe tine.

Ascultă mai mult decât vorbești. Smerenia te ajută să asculți și să înveți mai multe.

Vrei să ai dreptate sau vrei să înveți mai mult?

•Ca să te verifici dacă asculți, poți să-l întrebi dacă ceea ce tu ai auzit, e ceea ce a spus persoana respectivă.

9. Asumă că persoana cu care stai de vorbă știe ceva ce tu nu știi încă

Acest lucru te poate ajuta atât prin faptul că ajungi să respecți persoana cu care stai de vorbă, dar și prin faptul că îți dai seama că nu cunoști toate lucrurile.Înainte de asta, trebuie să-ți dai seama ce este cu adevărat important pentru tine.

Este important ce cunoști deja? Dacă da, atunci se presupune că ai viața perfectă și nu mai ai nevoie să cunoști nimic nou și atunci vei îți vei trăi viața în continuare în același fel.

Dacă pentru tine este important ce nu cunoști deja, acest lucru te va ajuta să fii mereu deschis ca să cunoști mai mult și să înveți diferite lucruri ca să-ți îmbunătățești viața actuală. Acest lucru te va ajuta în raportarea ta la ceilalți foarte mult și la viața.

10. Fii precis în vorbirea ta

Acest aspect este evidențiat foarte bine în Noul Testament când se spune: Cere și vei primi, caută și vei găsi, bate și ți se va deschide sau psiholgic vorbind știm că nu obții ceea ce nu urmărești, dar știm că există posibilități să obții ceea ce urmărești.

Este vizibil acest principiu în fiecare dimineață, atunci când te trezești, și ști ce trebuie să faci și unde trebuie să mergi. În felul acesta ajungi să obții rezultatele pe care ți le dorești.

11. Nu-ți deranja copii când se dau cu skate-ul

Această regulă reflectă necesitatea de a ne expune în fața pericolelor și de a căuta soluții pentru a le depăși. Așadar, ca și părinte, dacă intervi în viața copilului și ești prea grijuliu cu el, nu-l ajuți deloc, ba chiar, îi devolți un hanidcap de dependeță față de alții.

Din acest motiv, nu trebuie să faci nimic pentru cineva, care poate face pentru sine acel lucru.

Mesajul pe care trebuie să-l trnasmiți copiilor, este acesta: Indiferent de care ar fi provocările vieții, există în tine capacitatea de a le depăși.

12. Mângâie o pisică atunci când o întâlnești pe strandă

Acest capitol se rezumă la ideea necesității de a restrange intervalul de timp. Cu alte cuvinte, bucură-te de ceea ce te poți bucura și gândește-te la viață ca fiind trecătoare.

Dacă vrei să citești cartea integral, aici vei găsi cel mai bun preț.

Pentru mai multe rezumate, poți să intri aici.

Dacă vrei să asculți rezumate audio, intră aici.

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?