Efeseni 4:11 “Şi El a dat pe unii apostoli, pe alţii proroci, pe alţii evanghelişti, pe alţii păstori† şi învăţători (sublinierea aparține autorului)
În limba greacă “prophétés”, un interpretator sau o persoană care descoperă voia lui Dumnezeu.
Acest termen este format din “pro”, care înseamnă înainte și “phemi”, a evidenția, a descoperi un anumit lucru prin cuvinte. Cu alte cuvinte, o persoană care descoperă lucrurile viitoare mai dinainte ca ele să se întâmple sau prevestește viitorul.
Poate să fie și o persoană care vorbește sub inspirația Duhului Sfânt sau o persoană, care descoperă voia lui Dumnezeu pentru o anumită situație.
Putem spune că profetul poate fi numit și “gura lui Dumnezeu” deoarece el vorbește cuvintele lui Dumnezeu sub inspirație.
Asta nu înseamnă că celelalte slujiri sau ceilalți oameni din biserică, nu pot face lucrul acesta.
Toți credincioșii pot fi folosiți în acest fel, din spusele apostolului Pavel.
1 Corinteni 14:3 ” Aş dori ca toţi să vorbiţi în alte limbi, dar mai ales să prorociţi.”
Există totuși câteva diferențe majore dintre aceștia.
Cel care prorocește nu este tot una cu profetul. Adică, un profet are capacitatea să profețească tot timpul, dar cel care prorocește, sau care are darul profetic, nu va fi neaparat un profet.
Exista o distincție foarte clară între darul profetic din 1 Corinteni 12,14 și slujba de profet din Efeseni 4.
Diferența dintre darul profetic și slujba de profet.
O distincție clară, între cele două funcții, este menționate în pasajul de mai jos.
Faptele Apostolilor 21:8 “A doua zi, am plecat şi am ajuns la Cezareea. Am intrat în casa lui Filip evanghelistul, care era unul din cei şapte, şi am găzduit la el. v.9 El avea patru fete fecioare care proroceau. v.10 Fiindcă stăteam de mai multe zile acolo, un proroc, numit Agab, s-a coborât din Iudeea v.11 şi a venit la noi. A luat brâul lui Pavel, şi-a legat picioarele şi mâinile şi a zis: „Iată ce zice Duhul Sfânt: „Aşa vor lega iudeii în Ierusalim pe omul acela al cui este brâul acesta şi-l vor da în mâinile Neamurilor.” (sublinierea aparține autorului)
În versetul nouă menționat anterior, este vorba despre darul profetic. Biblia afirmă că aceste fete profețeau, nu ca erau proroci.
Darul profetic, este o abilitate supranaturală dată de Dumnezeu, posibil oricărui credincios din trupul lui Cristos. Apostolul Pavel ne îndeamnă pe toți sa căutam sa profețim.
În cazul slujbei de proroc, aceasta îl reprezintă pe om ca și dar pentru biserica, ca să o echipeze și să-i slujească.
Versetul zece din pasajul menționat spune despre Agab că era un profet.
Sper că aceasta primă distincție, este suficient de clară, ca să înțelegi, că nu putem numi profet pe oricine, care a profețit o dată sau de câteva ori. Implicațiile pentru ca cineva să fie profet, sunt mult mai mari.
Vezi mai multe articole de genul acesta pe site.
Vezi toate cursurile si cartile pe platforma de invatare.