Metalitatea de evanghelizare

Mentalitatea potrivita ca sa evanghelizezi pe oricine

Când vorbesc de evanghelizare, mă entuziasmez pentru că este un lucru pe care iubesc să-l practic.

În cazul în care mă cunoști, poate ai să spui : „Pentru tine este foarte ușor să faci asta, pentru că ești extrovertit.”

Da, ai dreptate! Sunt extrovertit și excentric, dar asta nu înseamnă că mi-a fost ușor să încep să evanghelizez.

Crede-mă, nici acum nu sunt confortabil tot timpul.

Îmi aduc aminte de primele momente în care am început să spun altora despre Dumnezeu pe stradă. A trecut ceva timp de atunci. Acum 5 ani cu aproximație a fost inițierea mea în acest domeniu.

Eram cu un grup de studenți și făceam evanghelizare în diferite zone din România.

Îmi amintesc ca și cum s-ar fi întâmplat ieri. Chiar pot să retrăiesc ce simțeam atunci. Și inclusiv, pot să aud gândurile pe care le aveam stând în fața unei persoane.

Eram cu alte două fete și mergeam din poartă în poartă. Motivul era ca să-i invităm la un eveniment, dar în acealși timp, voiam să le spunem Vestea Bună.

Știu că cele două fete vorbeau atât de relaxate, ca și cum nu ar face nimic special. Eu mă uitam la ele și mă gândeam:

„Cât de naturale sunt și ce ușor pare pentru ele. Oare eu ce ar trebui să-i spun?”

Și am început să-mi fac o poveste în minte.

– Vreau să vă întreb ceva.

-Da, spune!

-Ce ați face dacă ați avea o comoară nelimitată? O comoară inestimabilă?

-Nu știu! M-aș bucura de ea.

-Nu ați vrea să dați și altora, dacă ați ști că nu se poate termina niciodată?

-Ba da, probabil că aș face și asta.

-Vă întreb, pentru că noi am găsit o astfel de comoară.

-Serios?

-Da, asta este motivul pentru care facem acest lucru. Vrem să le spunem oamenilor despre viața veșnică primită prin credința în moartea și învierea lui Isus Cristos.

Tot acest scenariu era în mintea mea. Mă gândeam cum o să răspundă la fiecare afirmație, ca să știu ce o să-i spun. Eram anxios, pentru că mă temeam să nu uit vreo replică sau să nu răspundă altceva.

Asta s-a întâmplat de mai multe ori. Pândă când, prin experimentare, am ajuns să înțeleg lucrurile și să văd ce funcționează și ce nu, pentru mine.

Acesta este motivul pentru care scriu aceste cuvinte. Vreau să te ajut să înțelegi, cum poți să vorbești cu orice om și să-i spui Evanghelia.

Matei 28 19-20 Duceţi-vă și faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.”

Cuvântul acesta este pentru fiecare credincios. Așa că, este chemarea ta să spui altora despre Dumnezeu și să faci ucenici.

Ca să nu ai provocări atât de mari când faci asta, poți să încerci diferite modalități, ca să vezi care ți se potrivește.

Nu îți pot da un set de 3-5 lucruri pe care să le faci ca să evanghelizezi cu excelență. Dar pot să te încurajez să îți descoperi stilul personal. Pentru că în acest fel, vei da cel mai mare randament.

Vorbeste spontan sau fii pregatit

Care modalitate este mai bună?

Am observat că în ambele cazuri pot să existe atât punct slabe, dar și puncte forte.

De exemplu, dacă alegi să mergi pe o metodă anume, cum ar fi cele 4 legi spirituale, s-ar putea să te gândești constant la ea. Cu alte cuvinte, să fii atât de blocat în tehnică, încât să nu dai atenție omului din fața ta. Poți chiar să ratezi călăuzirea Duhului, dacă ești prea concentrat la un anumit script.

În același timp, dacă nu ai nimic pregătit, se poate întâmpla să fii procupat de ce îi vei spune persoanei.

Poți de exemplu, să încerci o varantă combinată. Alegi să urmezi o anumită tehnică, dar îți oferi și libertatea să te abați de la ea ca să nu fii prea rigid.

Pentru mine, ideea de formă nu funcționează. Eu aleg mai mult tipul conversațional, în care pun întrebări ca să pot conduce discuția.

Cu toate că, în mintea mea am un fir roșu pe care vreau să-l urmez ca să știu pe ce să mă concentrez. Dar dacă omul este deschis, vorbesc cu el pe diferite subiecte. Gândește-te că tu ești acolo ca să răspunzi la niște întrebări existențiale.

Vorbesti teologic sau marturie personala

La acest punct, vreau să fiu concret. Părerea mea este, că dacă intrii în lucruri teologice cu oamenii, s-ar putea să nu le înțeleagă. Așa că, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci, este să le spui mărturia personală.

Alege să le spui cum ai fost înainte să-l cunoști pe Cristos, ce s-a întâmplat când l-ai întalnit pe El și cum este viața ta acum, după ce umblii cu El.

Acum poate o să spui că tu nu ai o mărturie puternică. Poate nu ai fost dependent de droguri, de pornografie, și multe alte lucruri de genul acesta. Nu-i absolut nici o problemă! Dacă l-ai experimentat pe Dumnezeu sub o formă sau alta, acela este lucrul pe care trebuie să-l spui.

Spune-le oamenilor mărturii despre răspunsuri la rugăciune sau ce ai experimentat cu El.

Convinge-i pe oameni sau lasă-L pe Duhul Sfant sa-i convinga

Știu că la această afrimație oricine o să spună că trebuie să-L lași pe Duhul Sfânt. Chiar dacă afirmăm asta, uneori sărim calul și mergem în extrema în care încercăm să-i forțăm.

Nu odată am văzut o insistență asupra afirmației de genul „Dacă mori la noapte unde ajungi? Ajungi în iad și este veșnic” . A continuat cu afirmația asta de mai multe ori la rând și cred că oamenii se simțeau deja agasați.

Sincer, am făcut și eu asta.

M-am pus pe studiu, pe partea apologetică (apărarea credinței) și am învățat foarte multe lucruri pentru a combate argumentele raționale. Lucrurile respective chiar te pot ajuta, dacă le folosești corespunzător. Dar te pot și încurca.

Eu le foloseam la un moment dat, ca să le arăt oamenilor că lucrurile pe care ei le cred sunt niște prostii. Și încercam să-i conving cu toate acele argumente raționale. Însă asta poate să fie o capcană. Adică, ajungi să te încrezi doar în tehnicile tale, dar nu îi mai dai credit Duhului Sfânt.

Increderea in tine sau in Duhul Sfant

Pot spune cu certitudine ca e o afirmație clișeică. Când ai văzut-o, sigur ți-ai spus că în Duhul Sfânt. Întrebarea este: Se vede că îți pui încrederea în Duhul Sfânt atunci când le spui altora despre Dumnezeu?

Te strofoci să dai cele mai bune răspunsuri sau ai încredere că El o să te ajute să faci asta?

Încerci să convingi omul prin argumente raționale sau îl lași pe Duhul Sfânt să-L convingă?

Mergi doar bazat pe puterea fizică sau te aștepți la lucruri supranaturale să se întâmple?

Gaseste-ti zona de confort sau aria de influenta

Ca să crești în practica de a vorbi unu la unu, este necesar să exersezi cât mai mult. Știu că lucrul acesta este intuitiv oarecum. Poți să citești câte lucruri vrei, dar până nu începi să pui în aplicare acele lucruri, nimic nu se întâmplă.

Dar ca să faci lucrurile mai ușoare, găsește-ți zona de confort. Am numit-o astfel, pentru că este locul în care nu ești provocat foarte tare. Când zic zonă de confort, vreau să spun, acel tip de persoană cu care îți este ușor să interacționezi.

Poate ai observat de-a lungul timpului că ești foarte confortabil să stai de vorbă cu bătrânii, pentru că au tot timpul din lume. Atunci, ei sunt oamenii cu care poți să-ți dezvolți această zonă de confort.

În cazul tău, poate sunt tinerii. Dacă așa stau lucrurile, atunci trebuie să încerci să stai de vorbă cu ei.

După ce ești foarte confortabil să intrii în discuție cu astfel de oameni, alege să-ți lărgești aria de influență. În cazul în care nu poți să faci asta, nici o problemă. Măcar spui unei anumite categorii de oameni despre Dumnezeu.

Știu că sunt oameni care pot să spună la necunoscuți, alții doar la cunoscuți.

De asta eu încurajez foarte mult autocunoașterea. Să vezi ce funcționeză pentru tine.

Să spunem că ești interesat de apologetică, atunci este clar că mediu în care poți merge, este un cadru universitar, unde sunt mulți tineri studenți.

Însuși Domnul Isus știa care îi este aria de influență.

Matei 15:24 VDC Drept răspuns, El a zis: „Eu nu sunt trimis decât la oile pierdute ale casei lui Israel.”

Chiar și apostolul Pavel, și apostolul Petru și-au înțeles perimetrul.

Când înțelegi această revelație, îți dai seama că tu nu ești Dumnezeu și nu poți, și nu trebui să împlinești toate nevoile tuturor oamenilor.

Pregatire personala vs e suficient ce stii

Știu că există medii în care, vorbitorii obișnuiesc să nu se pregătească sub nici o formă, pentru că merg pe premiza „Cum dă Duhul”. După cum am văzut și în afirmațiile precedente, cred că e impersios să te încrezi în Duhul, dar tu trebuie să-ți faci treaba.

Cu alte cuvinte, dacă ți se pare că ești deficitar din punct de vedere biblic, înseamnă că este momentul potrivit să începi să o citești. În cazul în care, sunt colegi care îți pun întrebări existențiale, și nu ai răspuns la ele, este timpul să te educi.

Dumnezeu binecuvântează hărnicia, nu lenea. Așa că, te încurajez să fii un student al Cuvântului. În același timp, te încurajez să citești alte cărți de apologetică. Fă-ți timp pentru rugăciune și practicarea prezenței Sale, ca să fii umplut de El.

Limbajul contemporan si limbajul bisericesc

Sigur ți s-a întâmplat acest lucru.

Stai de vorbă cu cineva și în timpul conversației, persoana respectivă îți spune niște lucruri, care pentru tine nu fac nici un sens. Și apoi stai și te întrebi ce o fi vrut să spună.

De multe ori, avem proasta impresie să credem că oamenii din jurul nostru înțeleg ce le spunem, doar pentru că vorbim.

Comunicarea nu este doar cuvinte, ci este și cuvinte. Oricum, vreau să ne uităm puțin la ideea utilizării cuvintelor.

Cum ar fi ca un academician să meargă într-un sat și să vorbească cu cioban cu același limbaj folosit în universitate?

Nu are nici un sens, așa-i?

Știm clar că nu s-ar înțelege!

Atunci, cel mai bun lucru, este să fii flexibil și să te adaptezi în funcție de context.

În momentul în care stai de vorbă cu cineva din afara bisericii despre Dumnezeu, evită limbajul bisericesc. Cuvinte precum „neprihănire, mântuire, păcat”, nu ar trebui să fie în vocabularul de stradă.

Într-o comunitatea bisericească, lucrurile astea se înțeleg, dar oamenii obișnuiți nu răspund la astfel de afirmații.

Ca să-ți adaptezi limbajul, te încurajez să citești alte traduceri ale bibliei. Eu citesc „BVA, NTR, NTM, NTIT, NTM, Biblia Amplificată” din limba engleză și multe altele.

Un exemplu de a folosi alte cuvinte este: păcat – greșeală, neprihănit – justificat / îndrepățit, mântuit – salvat / iertat.

În felul acesta am reușit să-mi adaptez limbajul la societatea contemporană.

Concluzie

Cel mai bun mod de a spune altora despre Dumnezeu, este felul în care ți se potrivește. Tocmai din acest motiv te încurajez să experimentezi și să vezi ce rezonează cu tine. Autocunoașterea și practica, poate să depășească cu mult orice semniar sau carte despre acest subiect.

Cum spui Evanghelia – Tehnici practice video

mentalitatea de evanghelizare

Hai în comunitate

Subscribe

* indicates required




Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?