Darul prorociei in zilele noastre

Introducere

Am observat în România o descreștere în ceea ce înseamnă operarea în darurile Duhului Sfânt și acest lucru mă întristează enorm. Fac acestă afirmație, deoarece consider că fără intervenția lucrării Duhului Sfânt, mai exact a darurilor Duhului Sfânt, slujirea noastră este lipsită de putere.

Ce mi se pare foarte ciudat, este faptul că Isus a umblat în daruri, ucenicii au umblat în darurile Duhului Sfânt, indiferent de numele acestora, dar noi astăzi considerăm că putem face lucrarea, dar fără să mai fie necesară implicarea acestora.

Asta nu poate să fie altceva decât înșelăciunea diavolului, care caută să ne țină în întuneric și ignoranță. El știe că dacă vom încerca să facem lucrarea prin propria putere, rezultatele vor fi infime, comparative cu ceea ce ar fi dacă am sluji prin intermediul darurilor. Așa că, a aruncat fel de fel de învățături nebiblice în biserica că să o determine să respingă darurile sau necesitatea acestora.

În urma analizării unei statistici, am concluzionat că în ziua de astăzi, doar undeva în jur de 20-25% cred că au un dar spiritual primit de la Dumnezeu. Asta înseamnă, că sunt mai mulți cei care nu cred, decât aceea care cred că au un dar spiritual. Asta numesc eu tragedie! 80-85% din oamenii din biserică să nu creadă că au un dar spiritual, este exact ceea ce satan și-ar putea dori.

Din păcate, lucrarea  Duhului Sfânt a ajuns să fie nedorită sau blamată din două puncte de vedere. Primul ar fi, pentru că s-au făcut niște abuzuri enorme, deoarece nu a existat un protocol foarte bine stabilit în biserici. Iar cel de al doilea motiv, este pentru că s-au infiltrat în biserică învățături nedumnezeiești.

Ce spune Biblia

Darul prorociei este unul din darurile Duhului Sfânt menționate în 1 Corinteni 12,14. În cele ce urmează vreau să aruncăm o privire asupra acestui dar și ce înseamnă el.

Apostolul Pavel începe capitolul 12 prin această expresie: “În ce privește darurile, nu voiesc să fiți în necunoștință.” Este clar faptul că el și-a dorit să cunoaștem lucrurile spirituale și să nu fim ignoranți.

Prima dată termenul de prorocie, apare în versetul 10 al acestui capitol.

1 Corinteni 12:10 “altuia, puterea să facă minuni; altuia, prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor.”

Dacă citești întregul context, vei observa că apostolul Pavel vorbește despre faptul că Duhul Sfânt dă daruri, după cum dorește.

1 Corinteni 12:11 “Dar toate aceste lucruri le face unul şi acelaşi Duh, care dă fiecăruia în parte cum voieşte”.

Până în acest punct sper că toate lucrurile sunt clare. Vreau să spun un lucru, să nu te oprești doar la acest verset atunci când te gândești la daruri, respectiv la darul prorociei. Pentru că acesta este primul pas pentru primirea darului, și anume faptul că Duhul Sfânt în suveranitatea Lui alege cui dă acest dar.

Dar există și o a doua parte, care este foarte importantă și trebuie ținut cont de ea.

1 Corinteni 14:12 “Tot aşa şi voi, fiindcă râvniţi după daruri duhovniceşti, să căutaţi să le aveţi din belşug, în vederea zidirii sufleteşti a Bisericii. v.13 De aceea, cine vorbeşte în altă limbă să se roage să aibă şi darul s-o tălmăcească.”

În aceste versete, apostolul Pavel ne face conștienți de faptul că noi putem să căutam darurile și să le cerem pentru a le avea din belșug. Asta înseamnă că dacă până acum nu ai prorocit, nu trebuie să te resemnezi și să-ți spui că Dumnezeu nu-și dorește pentru tine acest dar și că nu ți l-a dat.

1 Coriteni 14:5a “Aş dori ca toţi să vorbiţi în alte limbi, dar mai ales să prorociţi.”

Dorința lui Pavel, care cred că este dorința Duhului Sfânt de altfel, este ca toți să prorocim. Ți se pare cunoscută această afirmație? Dacă nu o recunoști, dă-mi voie să te ajut. Un alt om al lui Dumnezeu avea aceeași dorință pentru poporul lui Dumnezeu, ceea ce înseamnă că este dorința Duhului Sfânt cu adevărat.

Numeri 11:29 “Moise i-a răspuns: „Eşti gelos pentru mine? Să dea Dumnezeu ca tot poporul Domnului să fie alcătuit din proroci şi Domnul să-Şi pună Duhul Lui peste ei!”

Lucrul despre care vorbea Moise chiar s-a întâmplat. Nu, nu au devenit toți proroci, dar Dumnezeu în bunătatea Sa și-a pus Duhul în ei și asta înseamnă că toți au devenit profetici, adică au capacitatea să audă din partea lui Dumnezeu și să comunice un mesaj din partea lui Dumnezeu altora.

Tocmai ai văzut care este definiția darului prorociei în cuvinte simple.

DefinițieDarul prorociei este abilitatea de a auzi din partea lui Dumnezeu și de a transmite mai departe ceea ce ai auzit altora.

Când spun “a auzi”, vreau să știi că nu mă refer doar la un mod audibil de a auzi, ci poate să fie în feluri diferite (vedenii, vise, percepții, vizite angelice, povara lui Dumnezeu, ș.a.m.d) . Vreau să dimistificăm „auzirea lui Dumnezeu” și preconcepțiile pe care poate ți le-ai format despre această practică.

Știu că în mediul creștin din întreaga lume, încă există oameni care nu au o învățătură sănătoasă despre acest subiect. Există oameni care promovează tot felul de idei cesaționiste (Dumnezeu nu mai vorbește astăzi, decât prin Biblie, alte metode nu mai folosește sau că darurile nu mai sunt valabile și multe altele).

Vreau să continuăm cu studiul nostru despre acest dar, pentru că vreau să crești în înțelegere despre acesta.

Darul prorociei nu este darul de a fi proroc. Vreau să fac această mențiune aici ca să poți îndepărta această confuzie din mintea ta, dacă ai crezut-o până acum. Într-un articol viitor o să discutăm despre diferența dintre cele două, dar până atunci, să continuăm cu darul prorociei.

Vreau să ne uităm la câteva caracteristici ale prorociei. Te rog să urmărești de fiecare dată când auzi un cuvânt să vezi dacă se încadrează în aceste trei aspecte, dacă nu, îți cer să mai analizezi cuvântul.

Apostolul Pavel spune că darul prorociei are un scop împărțit în trei obiective. Scopul este să slujească bisericii, iar obiectivele sunt: zidire, sfătuire, mângâiere.

1 Corinteni 14:3 “Cine proroceşte, dimpotrivă, vorbeşte oamenilor spre zidire, sfătuire şi mângâiere.”

  • Zidire în lb. greacă “oikodomé” – acest termen este folosit pentru explicarea construirii unei case sau a unei structuri. Figurativ vorbind, s-ar putea traduce prin instruirea cuiva într-un mod constructiv, astfel încât acea persoană să poată să devină locuința potrivită pentru Dumnezeu.  Poate avea și sens de confirmare.
  • Sfătuire în lb. greacă “paraklésis” – se poate traduce prin chemare la a trăi cu scop, cu sens, a trăi în chemare,  un îndemn, o încurajare, o consolare, o mângâiere. Aceste termen exprimă ideea că persoana care face chemarea sau dă îndemnul, este o persoană apropiată. Este o chemare intimă prin care Dumnezeu își dezvăluie inima și prin care El îi încurajează pe oameni să-și ducă la îndeplinire planul. Termenul trebuie luat în context și poate să însemne îndemn, avertisment, încurajare.
  • Mângâiere în lb. greacă “paramuthia” –acest termen se referă la consolare, încurajare. Practic, vorbește despre un nivel mult mai mare de apropiere decât în cazul termenului precedent, și evidențiază ideea de tandrețe și reconfortare.

Acestea sunt câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când auzi un cuvânt, care se presupune a fi din partea lui Dumnezeu.

Un alt lucru pe care vreau să punctez, este faptul că atunci când cineva dă o prorocie, nu trebuie să vestească neapărat viitorul. Cuvântul profetic poate avea inclusă acestă sferă de prevestire, dar nu întotdeauna.

Contează foarte mult nivelul de credință în care cineva operează atunci când are o prorocie deoarece apostolul Pavel spune într-un alt context.

Romani 12:6 “Deoarece avem felurite daruri, după harul care ne-a fost dat, cine are darul prorociei să-l întrebuinţeze după măsura credinţei lui.”

Asta înseamnă că nivelurile prorociei pot diferenția în funcție de credința ta.

Am văzut o mare capcană în care foarte mulți oameni care nu înțeleg ce este prorocia sunt prinși, și anume faptul că ei se așteaptă ca de fiecare dată cuvânt profetic să fie foarte specific sau să-i descopere viitorul. Există însă cuvinte care nu fac decât să încurajeze sau să confirme. Poate acele cuvinte nu par la fel de „atractive” ca acelea în care îți este descoperit viitorul sau chemarea personală, dacă nu o cunoști.

Pentru un om care are nevoie de acele lucruri, de o încurajare sau de o confirmare, îți spun sigur că vor fi necesare, iar Dumnezeu nu face risipă. Plus că o încurajare este tot timpul bine venită.

Concluzie

Vreau să înțelegi că toți oamenii pot să prorocească și este de datoria ta să umbli după acest dar pentru că Dumnezeu vrea acest lucru pentru viața ta.

1 Corinteni 14:1 “Urmăriţi dragostea. Umblaţi şi după darurile duhovniceşti, dar mai ales să prorociţi.”

Poti sa citesti mai multe articole de acest fel aici.

Decizie personală

Acum că înțelegi ce spune Biblia cu adevărat despre acest dar, este decizia ta, dacă începi să-l cauți și să-l dorești mai mult sau dacă nu faci nimic diferit din ce ai făcut până acum.

Rugăciune

Doamne mă rog în numele lui Isus Cristos ca toți acei care nu au operat până acum în darul profetic să o facă de acum înainte, iar pentru aceia care au funcționat în el, mă rog să le crești credința și să-i ajuți să opereze într-un nou nivel. Amin!

Darul prorociei – video

Darul prorociei

Resurse

Poti sa vezi resursele noastre aici.

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?