fbpx

Milionarul de lângă noi – Thomas J Stanley | William Danko

În opinia mea, această carte ar trebui citită de orice om, care vrea să aibă o viață împlinită din punct de vedere financiar.

In scrierea lui, dr. Thomas J Stanley nu aduce ceva idei revoluționare, care să te ajute să te îmbogățești peste noapte. Dacă acesta este lucrul pe care îl cauți, aceasta carte nu este pentru tine.

Autorii s-au axat pe statistică în mare parte în această carte, iar aceasta a fost făcută chiar de ei intervievând peste 500 de milionari din S.U.A.

Pentru a fi cât mai fair-play, aceștia au pus aceleași întrebări tuturor milionarilor intervievați ca să existe o acuratețe cât mai mare în realizarea acestei statistici.

Ei au vrut să vadă care este diferența dintre oamenii bogați și oamenii săraci și care este motivul pentru care unii sunt bogați, iar alții săraci.

Spre surprinderea cititorului, oamenii bogați nu sunt cei pe care presa îi mediatizează, ci uneori este exact invers. Dar mai bine ai citi cartea să vezi despre ce este vorba.

Prima caracteristică asupra căreia autorul atrage atenția în cazul oamenilor bogați este cumpătarea. În ciuda a ceea ce cred majoritatea omenilor despre cei bogați, statisticile realizate de aceștia arată că cei bogați sunt mult mai cumpătați decât oamenii săraci.

Iar aici vreau să fac o specificație foarte clară pe care o face și autorul. Cei bogați nu sunt oamenii care au lucrui scumpe, cum ar fi case, mașini, haine și bijuterii. Adesea, chiar aceștia pot fi din categoria oamenilor săraci.

Da, ai citit bine! Bogății sunt acumulatori prestigioși de avere (APA), așa îi numește autorul. Adică, aceștia nu se concentrează pe lucruri materiale care le consumă banii, ci pe lucruri care le pot aduce mai multe venituri.

Un exemplu practic ar fi următorul: Un APA nu și-ar lua ultimul model de iPhone dacă știe că nu face bani cu ajutorul lui, în schimb un SAA ar face-o pentru că pentru el este mai important să pară într-un anumit fel, decât să fie așa.

APA sunt foarte chibzuiți cu finanțele lor tot timpul și fără excepție. Aceștia au un buget, cu ajutorul căruia își gestionează banii și nu fac nimic detașat de acesta.

Ei știu pe ce se duce fiecare bănuț și dat fiind faptul că ei țin evidența banilor și îi contabilizează, știu unde se duc. În schimb, în cazul oamenilor săraci, lucrurile stau exact invers.

Ei cheltuiesc mai mult decât câștigă și asta înseamnă că în marea majoritate a timpului aceștia sunt îndatorați. Autorul îi numește sub acumulatori de avere (SAA).

Poate doar citind până aici ți-ai dat seama că aceasta carte nu este despre ce te așteptai să fie. Nu promovează idei noi care să te atragă, din contră, vorbește despre lucruri care nu stârnesc interes în ziua de astăzi, dar care aduc rezultate.

Cumpătare, bugetare, amânarea gratificării de moment, cine își dorește astfel de lucruri în ziua de astăzi?

Societatea noastră este societatea “Fast food”, vrem totul să fie rapid și fără efort dacă se poate, dar în realitate lucrurile nu merg așa, iar cine înțelege acest lucru are de câștigat, dar cine nu, va pierde.
Un al doi-lea lucru pe care autorul se concentrează sunt: Timpul, energia și banii. Mai exact, pe atenția pe care unii o oferă acestor lucruri și modul în care sunt gestionate.

În timp ce unii își planifică doar vacanțele, cei din categoria APA, își planifică viața prin faptul că își planifică ziua, săptămâna, luna, anul, ș.a.m.d.

Un alt lucru asupra căruia își oprește atenția autorul, este automobilul pe care îl conduc oamenii. Ai să fi surpins ce mașini conduc oamenii cu datorii la bancă de zeci de mii de dolari comparativ cu cei din categoria APA.

Asta nu înseamnă că nu exista milionari care conduc mașini foarte scumpe, dar nivelul averii cumulate de aceștia le permite… Iar aceștia din urmă înțeleg că mașina pe care o conduci nu te definește.

Al cinci-lea punct pe care aceasta carte se concentrează în urma studiului, este referitor la sprijinul financiar oferit de cei din familie.

Surprinzător de observat este că cei din categoria APA, au fost mai puțin ajutați de familie, spre deloc. Ceea ce i-a determinat să învețe să se descurce în viață și să găsească soluții.

În timp ce cei care se află în categoria SAA, au fost susținuți de părinți în mod constant și probabil acesta este și motivul pentru care dezvolta o mentalitatea de dependență și șansele lor de a excela sunt mult mai mici decât a celorlalți.

Se pare că majoritatea oamenilor din APA sunt oameni căsătoriți o singură dată în viață, iar partenerul de viață i-a susținut în decizii și în acumularea de avere.

Un alt lucru asupra căruia se atrage atenția sunt funcțiile celor din APA. Majoritatea din ei au propriile afaceri, alții sunt liberi profesioniști, dar sunt și oameni care lucrează pentru altcineva.

Asta înseamnă că nu este atât de important ce funcție ai, ci care îți sunt obiceiurile. Vreau să evidentiez acest lucru printr-un exemplu pe care îl dă autorul.

Intervievând două persoane și analizandu-le obiceiurile a observat că unul câștiga 100.000$ pe an, iar celalalt doar 40.000. La prima vedere am spune că bogat ar trebui să fie cel care câștiga 100.000$.

Surpinzător, când li s-a analizat starea financiară, cel are câștiga 100.000$ pe an, avea 80.000$, iar cel cu 40.000$ pe an, avea 20-30.000$ în contul de investiții.

Este ceva greșit aici? Da, este! Obiceiurile oamenilor, care sunt influențate de modul lor de gândire.

Nu am vrut să mă lungesc, așadar ți-am prezentat aceste idei principale pe scurt și sper că doar aceste idei să te fi pus deja pe gânduri.

Dacă cele prezentate au stârnit în tine dorința de a citi toată cartea, poți să o comanzi de AICI ,dar este în limba engleză. Am căutat-o în toate librăriile ca să o pot pune aici în limba romană, dar nu am găsit-o.

Dar dacă o dorești în format digital, te rog să apeși AICI pentru că ți-o fac cadou.

Vezi mai multe articole

Dacă ți-a plăcut acest articol, te rog să-l dai mai departe și prietenilor și familiei.

Multumesc aniticipat!

Name
Email
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?