Fa-ti patul wiliam h. mcraven

Rezumat carte „Fa-ti patul” de WILIAM H. MCRAVEN

Sunt sigur că ai văzut clipul amiralului Wiliam H. Mcraven, chiar dacă numele acestuia nu-ți spune nimic. Amiralul Mcraven a fost solicitat să țină o prezentare, iar în urma acesteia a ajuns să scrie cartea de față, care poartă și numele clipului, care este foarte viral.

Această carte este foarte simple, dar în același timp, are idei geniale. Nu știu dacă ai observat, dar noi ca și oameni avem tendința să căutăm lucrurile noi sau acele „obiecte strălucitoare”, dar neglijăm lucrurile fundamentale.

Ideea este, că de cele mai multe ori, fundamentele în orice domeniu, vor produce schimbarea, nu tendințele sau inovațiile. Oricum, o inovație nu este altceva decât lucrurile vechi, dar puse într-un mod nou.

Hai să vedem cum ne sfătuiește un amiral din trupele SEAL, adică forțele navale speciale, să ne trăim viața. Toate aceste sfaturi, amiralul Mcraven le oferă din experiența personală și învățate din trupele speciale.

Începe ziua cu o sarcina împlinita

Dacă vrei sa-ți schimbi viața și poate chiar lunea, începe prin a-ți face patul.

Autorul povestește cum antrenamentul din armată l-a disciplinat în acest sens, dar și de beneficiile acestui obicei asupra propriei persoane.

În momentul în care îți începi ziua cu o sarcină realizată, vei avea tendința să cauți să realizezi și altele. Realizarea unei sarcini de felul acesta, influențează foarte mult starea ta de spirit și chiar nivelul tău de productivitate. Mai mult de atât, seara când te vei pune în pat, îți vei aduce aminte de realizările de peste zi.

Nu poți acționa de unul singur

Dacă vrei sa schimbi lumea … găsește pe cineva care sa te ajute sa vâslești.

Amiralul evidențiază necesitatea muncii în echipă, în detrimentul muncii solitare. El evidențiază acest principiu, prin colaborarea pe care trebuia să o aibă cu camarazii săi, în momentul în care mergeau cu barca. Dacă nu erau mai mulți în barcă, aceasta nu se putea deplasa.

Contează doar cât suflet pui

Dacă vrei sa schimbi lumea … apreciază un om după cât de mare îi este inima.

Autorul povestește de o întâmplare în care s-a lăsat influențat de aparențe și nu a putut recunoaște valoarea unui om dincolo de acestea. În cele din urmă, și-a dat seama că cel mai important lucru nu este aspectul exterior, ci omul ascuns al inimii.

Viața nu e dreapta – mergi mai departe

Dacă vrei sa schimbi lumea … treci peste faptul că ai fost un fursec pudrat cu zahăr și mergi înainte.

Acesta era numele unei probe pe care soldații o aveau de parcurs pentru a face parte din echipa trupelor speciale navale. Proba consta în scufundarea în nisip și noroi, astfel încât, nimic din tine să nu se mai vadă.

Eșecul te poate face mai puternic

Dacă vrei sa schimbi lumea… nu-ți fie frică de circ.

Circul era un fel de pedeapsă, în care, soldații trebuiau să facă mult mai multe antrenamente decât normal. Provocarea cea mai mare era, că în momentul în care intrai în circ, din cauza oboselii, erai predispus pentru a renunța.

Este surprinzător însă, că amiralul scoate în evidență un principiu foarte bine cunoscut, dar adesea neglijat, mai ales în perioadele dificile. El și un alt camarad de al său, au ajuns ultimii dintr-o cursă în care erau nevoiți să înoate și au fost trimiși la circ. În felul acesta, au fost expuși la un antrenament mai mare decât ceilalți și exerciții în plus.

După o anumită perioadă de circ, pentru că s-a repetat, ei au ajuns să fie pe primul loc, câștigând cu un avantaj considerabil față de ceilalți, deoarece antrenamentul i-a făcut mai puternici.

Trebuie să reziști din plin

Dacă vrei sa schimbi lumea …avântă-te spre obstacole cu capul înainte. Nu-ți fie frică de obstacole! Consideră-le o oportunitate!

Ține piept titanilor

Dacă vrei sa schimbi lumea … nu da înapoi în fața rechinilor.

Autorul expune una din experiențele trăite, în care erau nevoiți să înoate într-un anumit loc, în care erau și rechini. Mai mult de atât, afară era atât de întuneric, încât abea îți puteai vedea palma înaintea feței și mai era și ceață.

Acolo a fost momentul în care, a trebuit să își folosească credința și să creadă că totul va fi bine. Bineînțeles că a riscat totul și s-a dus în apă, în ciuda circumstanțelor nefavorabile.

Una din lecțiile învățate, este că rechinul dă târcoale unei posibile prăzi, ca să vadă dacă aceasta se apără sau are capacitatea să riposteze. Dacă nu o face, atunci atacă.

Așa dar, nu da înapoi în fața rechinilor.

Ridică-te la înălțimea situație

Dacă vrei sa schimbi lumea… în cele mai întunecate momente, fii cât poți tu de bun.

Dă-le oamenilor speranța

Dacă vrei sa schimbi lumea .. când ești în noroi până la gât, începe să cânți.

Un alt test, din timpul probelor pentru trupele speciale navale, era să stea pentru o anumită perioadă de timp în noroi până la gât, fără să mănânce. Dacă erau un anumit număr de persoane care renunțau, atunci toți ceilalți erau scutiți de această probă și treceau mai departe.

Cei care renunțau, pierdeau, bineînțeles.

La un moment dat, unul din colegii lui a vrut să renunțe și a vrut să iasă la mal, dar atunci un alt coleg a început să cânte, iar apoi încă unul a început să cânte, după care încă unul, iar în cele din urmă toți cântau. Colegul care voia inițial să iasă din noroi, s-a alăturat echipei și cântau toți împreună.

Niciodată dar niciodată nu renunța

Dacă vrei sa schimbi lumea… să nu tragi cu nici un chip clopotul.

În tabăra în care se aflau exista un clopot. Un clopot care, oricând ai fi tras de el, spuneai că renunți. Spuneai că nu mai poți să faci exerciții, că ești epuizat, că nu mai poți să faci nimic.

Dar, dacă alegeai să tragi de acest clopot, renunțai și erai respins.

În încheiere, vreau să-ți spun același lucru: Niciodată, nu trage clopotul!

Dacă vrei să citești cartea integral, atunci o poți comanda de aici.

Pentru mai mult rezumate de cărți, te invit să vezi secțiunea pentru rezumate de cărți.

Rezumat Audio-Video

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?