fbpx

Cum sa iti biruiesti pornirile si dorintele nedorite?

Cine este inamicul vieții tale? Satan sau tu?

Foarte mulți oameni cred că cea mai mare provocare este lupta împotriva inamicului sau împotriva lui satan. Înțeleg că este o ființă spirituală și nu este de neglijat, dar cel mai mare inamic al tău, nu este el. Cel mai mare inamic al tău ești chiar tu.

Cu alte cuvinte, nu este necesar să te chinui prea mult să-l ții pe satan la distanță, ci trebuie să câștigi lupta cu tine însuți, iar mai apoi, te poți preocupa de prezența celui rău.

Chiar dacă există aceste dorințe în noi care se luptă, avem posibilitatea să alegem să răspundem într-o manieră corespunzătoare lucrurilor. Mai exact, avem posibilitatea să trăim prin Duhul, iar atunci, vom rodi ceea ce numim roada Duhului Sfânt.

Cum să te biruiești pe tine însuți?

Proverbe 16:32 “Cel încet la mânie prețuiește mai mult decât un viteaz și cine este stăpân pe sine prețuiește mai mult decât cine cucerește cetăți.

Din acest verset, poți să deduci că mai importantă este cucerirea sinelui și că stăpânirea de sine este una din modalitățile prin care poți birui. Stăpânirea de sine este chiar una din roadele Duhului, care mai poate fi denumită și ca auto-control.

În limba greacă „Egkrateia” – autocontrol, stăpânire de sine
Acest termen este format din: “En”, care se traduce prin (în sfera de) + „Kratos” , care înseamnă stăpânire, dominare. Literal s-ar putea traduce ca stăpânire în interior sau stăpânire de sine.

De ce este important să ai stăpânire de sine?

Unul dintre cele mai mari imperii al lumii și anume, Roma, nu a fost distrusă din exterior. Ei aveau stăpânire în exterior peste tot. Erau o putere de temut. Cu toate astea, ei nu au avut stăpânire în interior. Adică, ei nu au avut auto-control asupra lor. Roma s-a lăsat pradă nebuniei ei și din acest motiv s-a auto-distrus.

Roma a fost distrusă din interior, nu din exterior. Așa că, dacă un astfel de imperiu a căzut datorită lipsei de stăpânire de sine, cred că este necesar să îmbunătățești modul în care te stăpânești pe tine însuți.

Pentru credincioși, autocontrolul este realizat prin puterea Duhului Sfânt, de asta este și denumită roada Duhului Sfânt

Stăpânire de sine în dex – înfrânarea poftelor, autocontrol, o deprindere, o virtute, abținere, abstinenta, cumpătare; a avea putere peste ceva anume.

Autocontrolul funcționează cu toate celelalte roade.

Cred că autocontrolul sau înfrânarea poftelor este o piesă foarte importantă în umblarea cu Dumnezeu. Acesta este și motivul pentru care este pus la sfârșit în enumerarea roadei Duhului Sfânt.

Bănuiesc că ști că la un concert, ultima melodie este și cea mai bună melodie. Părerea mea este că în același fel, stăpânirea de sine, este una dintre cele mai importante caracteristici ale roadei Duhului Sfânt, pentru că le cuprinde pe toate celelalte într-o oarecare măsură.

 • Ai posibilitatea să alegi să iubești sau poți alege sa urăști
 • Poți alege să te bucuri sau sa fii trist
 • Ai posibilitatea să alegi să ai pace sau să fii îngrijorat
 • Îți stă în putere să alegi să faci bine sau să faci rău
 • Poți alege să fii blând sau aspru

Consecințe ale lipsei de autocontrol:

Adam și Eva – au pierdut conexiunea cu Dumnezeu
Cain -Prima crimă
Moise – nu a intrat în țara promisă
Acan – și-a omorât întreaga familie
Saul și-a pierdut împărăția
Samson și-a pierdut chemarea
Iuda și-a pierdut veșnicia

Beneficii ale autocontrolului

Avram a văzut făgăduința lui Dumnezeu împlinita
David a câștigat împărăția
Pavel și-a realizat chemarea
Isus a salvat lumea

Cum sa crești in autocontrol?

Auto-control = C+P+S+2A

Convingeri

Dacă crezi că poți sau dacă crezi că nu poți, ai dreptate! – Norman Vincent

Acest citat ar trebui să-ți dea de gândit foarte mult. Știu că pare foarte simplu la o primă vedere și parcă clieșeic, dar există în el un adevăr extraordinar pe care biblia însăși ni-l descoperă.

Solomon, unul dintre cei mai înțelepți oameni de pe fața pământului spunea în cartea proverbe, că ceea ce crede omul în inima lui, aceea este. Practic, a spus cam aceleași lucru, doar că cu alte cuvinte.

Tu ce crezi despre tine? Crezi că nu poți să biruiești acel păcat sau că Dumnezeu ți-a dat capacitatea să-l biruiești?

Crezi că nu ai să reușești să faci acel lucru pe care ți l-ai propus de foarte mult timp sau crezi că Dumnezeu te va ajuta să-l realizezi? Credințele tale îți dictează viața, chiar dacă ești sau nu conștient de lucrul acesta.

Post

Postul este o armă foarte puternică pe care puțini credincioși o folosesc. Problema este că noi ca și credincioși îi înțelegem beneficiile prea puțin și din acest motiv nu-l practicăm.

Dar chiar dacă nu-i înțelegi toate implicațiile spirituale, vreau să-ți spun doar unul din beneficiile pe care îl are postul.

În momentul în care te deprinzi puțin cu puțin să-ți înfrânezi pofta de mâncare, care este una din cele mai puternice pofte, vei reuși și să te înfrânezi pe tine sau să-ți înfrânezi firea.

Scop

Proverbe 29:18 Când nu este nicio descoperire dumnezeiască (viziune) , poporul este fără frâu; dar ferice de poporul care păzeşte legea!

Adăugirea din verset îmi aparține, deoarece într-o altă traducere exact acesta este termenul folosit. Cu alte cuvinte, acolo unde nu există viziune sau scop, oamenilor le lipsește auto-controlul.

În momentul în care ști care este direcția pe care Dumnezeu ți-a dat-o, nu mai faci toate lucrurile și nu mai mergi în toate părțile. Atunci, începi să te ții în frâu pentru anumite lucruri, care au legătură cu acel scop.

Atenția

Știu că normal ca și ființe umane, avem tendința să privim partea negativă a lucrurilor. Problema este că dacă te concentrezi pe un anumit lucru, pe partea negativă, creierul tău nu poate să înțeleagă negația.

Doar încearcă un exemplu scurt. Te rog să nu-ți imaginezi un elefant roz, nu-ți imagina un elefant roz în timp ce citești aceste cuvinte. Majoritatea oamenilor o să-l vadă fără să vrea la nivelul imaginației. Cealaltă parte, nu își dă seama că îl vede că este mult mai rapidă imagina, deși o percep.

Ce am vrut să evidențiez prin acest exemplu, este că dacă te concentrezi în mod constant să nu păcătuiești, asta ai să faci. Atenția ta trebuie să fie concentrată la ce vrei să faci, nu la ce nu îți dorești să faci.

Acesta este motivul pentru care în întreaga biblie ni se spune unde să privim, nu unde să nu privim.

Asocierea

Așa cum faci un lucru, așa faci toate lucrurile.

Dacă vrei să ai succes în stăpânirea de sine, atunci trebuie să te deprinzi în acest lucru. Auto-controlul nu o să apară peste noapte sau ca răspuns la o rugăciune. Acesta o să apară în timp, pentru că este o roadă, iar acesteia îi trebuie timp să se dezvolte.

Apostolul Pavel spune că el s-a deprins să fie mulțumit. El îi îndemna pe frați să se bucure, fiind în închisoare. Cum era posibil un astfel de lucru?

El a deprins în timp aceste lucruri. Roada se cultivă, nu apare peste noapte.

În încheiere vreau să te încurajez și să-ți spun, că dacă până acum nu te-ai putut controla în diferite ipostaze, roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să o faci și crede că El ți-a dat deja puterea să faci acest lucru.

Mai mult de atât, oferă-ți timp și har pentru că Însuși Domnul Isus îți dă har, așa dar, oferă-ți și tu acest dar.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu ezita să-l distribui mai departe și abonează-te ca să primești notificare de fiecare dată când un articol este publicat.

Vezi cărțile și cursurile noastre.

Video
Spread the love

2 thoughts on “Cum sa iti biruiesti pornirile si dorintele nedorite?”

 1. Deci fara cuvinte!!
  Clar ,concis si la obiect !!👏🏻👏🏻👏🏻
  Convinsa de aceste adevaruri expuse ,ramane practicarea cu ajutorul Duhului!😇

  1. Hei, Dorina!

   Super, mă bucur să știu că ți-a fost de folos.

   Putere de la Tata să le aplici 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?