De la idee la bani – Napoleon Hill

De la idee la bani de Napoleon Hill este răspunsul la provocarea domnului Andrew Carnegie adresată autorului. Această provocare, constă în faptul că autorul a trebuit să investigheze cu atenție viața a cinci sute de oameni de succes, printre care se numără: Henry Ford, Thomas A. Edison, Dr. Alexander Graham Bell, Theodore Roosevelt, John D. Rockefeller și mulți alții și a trebuit să identifice tiparul care i-a ajutat pe aceștia să aibă rezultatele formidabile pe care le-au avut.

În urma acestui studiu amănunțit, Napoleon Hill a considerat că a identificat formula secretă a succesului pentru acumularea bogăției, dar nu numai, ci pentru realizarea oricărui vis, care poate părea imposibil.

Acest secret este format din mai mulți pași, pe care, dacă îi vei implementa în viața ta, rezultatele vor apărea inevitabil.

Cel mai important bun pe care îl ai, este mintea ta. Ea poate să te ajute să acumulezi bogăție, și să realizezi tot ce-ți dorești în viață. Acesta este punctul central al cărții. Tu ai posibilitatea să-ți trăiești viața în felul în care îți dorești, deoarece nimic nu te poate opri, în afară de tine.

Convingerile pe care le ai în mintea ta, sunt cele care te pot ajuta sau obstrucționa în realizarea lucrurilor dorite. Lumea pe care tu o vezi astăzi în jurul tău, este rezultatul acestor convingeri interioare.

Poți să ajungi să dobândești orice lucru pe care ți-l imaginezi sau pe care îl gândești, dacă aplici toate principiile succesului, care îți vor fi prezentate în cele ce urmează.

Primul pas spre îmbogățire este dorința. Dorința înseamnă să știi clar ce îți dorești de la viață, pentru că viața îți poate oferi orice îi ceri, atât timp cât acel lucru este specific în mintea ta.

Cu mult timp în urmă, un războinic viteaz avea de înfruntat un inamic care îl depășea numeric. În ciuda acestui lucru, el și-a luat armata, s-au urcat în corăbii și au mers pe acel teritoriu. Odată ajunși acolo, le-a spus tuturor să dea foc ambarcațiunilor cu care au venit. După care a adăugat: “Câștigăm sau murim”. Altă cale nu mai există.

Toți oamenii care au ajuns să obțină succesul, au menținut dorința arzătoare de a câștiga prin faptul că nu au mai avut nici un plan B și au mizat totul pe ceea ce și-au propus.

Trebuie să înțelegi că dorința singură, nu poate să producă bogăție, dar combinată cu plănuirea meticuloasă a obținerii ei și acțiunea perseverentă întreprinsă în direcția planurilor respective, sigur va produce succesul financiar sau de orice altă natură îți dorești.

Exercițiu practic pentru a transforma dorința în bogăție:

  1. Stabilește precis care este suma pe care ți-o dorești. Încearcă să fii cât mai specific, dând cifre concrete.
  2. Stabilește care sunt lucrurile pe care vrei să le dai la schimb pentru acei bani.
  3. Propune-ți o dată exactă până când vrei să intri în posesia acelor bani.
  4. Fă-ți un plan bine structurat pentru a realiza acea dorință și pune-l în aplicare.
  5. Scrie o declarație clară menționând toate aspectele precizate mai sus: Suma exactă pe care dorești să o acumulezi. Timpul în care vrei să realizezi acel lucru. Ce oferi în schimbul acelor bani. Ce vei face practic pentru a acumula acei bani.
  6. Citește declarația o dată dimineața când te trezești și o dată seara, când mergi la culcare.

Acumularea bogățiilor nu a fost rezultatul norocului în cazul vreunei persoane, ci fiecare a avut un obiectiv bine definit, pe care l-a urmărit cu ardoare, până l-a obținut.

În momentul în care ai o dorință puternică, nici cel mai mare dezastru nu te mai poate opri. Dorința îți dă capacitatea să vezi victoria în mijlocul dezastrului.

Al doilea pas spre îmbogățire este încrederea. Aceasta este o stare de spirit, care poate să fie stimulată prin afirmații repetate adresate subconștientului. Această tehnică poartă numele de autosugestie.

Mai exact, orice gând care este repetat de suficient de multe ori, combinat cu o emoție, va ajunge în subconștient, după care acesta va provoca o acțiune în direcția acelui lucru printr-un mijloc disponibil.

Este bine să înțelegi că subconștientul tău transformă orice gând în realitate, indiferent dacă este negative sau pozitiv. Deci, atât timp cât încrederea sau convingerea ta lucrează în favoarea ta, împuternicind gândurile pozitive, vei avea lucrurile dorite.

Cu cât mai multe emoții pozitive vei avea în viața ta, cu atât mai ușor îți va fi să generezi încredere, care te va ajuta în realizarea lucrurilor dorite.

Omul este ceea ce gândește în mod permanent în mintea lui.

Ca să înțelegi mai bine acest concept, te poți gândi în felul următor: Gândul tău este o sămânță, iar subconștientul tău este solul în care plantezi sămânța, iar rodul sunt acțiunile, respectiv rezultatele tale. Așadar, gândurile pe care tu le “plantezi”, îți vor determina rezultatele. Acesta este și motivul pentru care este foarte important să îți concentrezi atenția pe lucrurile pe care ți le dorești, nu la acele lucruri care nu vrei să se înâmple în viața ta.

O aplicație practică pentru acest principiu este următoarea:

Gândește-te care este domeniul în care vrei să vezi rezultate pozitive. După ce te-ai gândit foarte bine, te rog să scrii o propoziție pozitivă, care să te ajute să-ți crești încrederea în acel domeniu. Ultimul pas, pe care poate l-ai și intuit, este să-ți repeți acea afirmație ca să o sădești în subconștientul tău.

Acest exercițiu nu este altceva decât o diciplină de autosugestie. Practic, tu încerci să-ți autoinduci niște afirmații în zona subconștientă (aceasta find responsabilă de acțiune), cu ajutorul zonei conștiente (aceasta este partea din creier în care raționalizezi lucrurile). În timpul unei astfel de practici, asigură-te că îmbini emoție împreună cu acele cuvinte.

Dacă vrei să ai rezultate extraordinare, este necesar să te asiguri că această parte a minții tale, adică cea subconștientă, lucrează în favoarea ta și nu invers. Iar pentru a te asigura că aceasta funcționează la capacitate maximă, o poți combina cu puterea imaginației.

Pe lângă faptul că îți spui anumite lucruri, pe care încerci să le îmbini cu o emoție pozitivă, caută să-ți și imaginezi rezultatul dorit pentru eficiență maximă.

Poate uneori nu-i vezi beneficiul și ți se pare lipsit de sens, dar încearcă să ai încredere și să perseverezi și vei vedea ce se poate întâmpla. Adesea răspunsul poate să vină sub forma unei impresii, că ar trebui să acționezi într-o anumită direcție sau sub forma unei oportunități, care îți este evidențiată. Atunci când acest lucru se întâmplă, este de datoria ta să începi să faci ceva practic în acea direcție, dacă vrei să vezi lucrurile întâmplându-se.

Un alt aspect foarte important în acumularea bogăției, sunt cunoștințele de specialitate. Acestea sunt doar o putere potențială, dacă nu sunt combinate cu planuri bine structurate și cu acțiune în direcția acestora, însoțite de perseverență. Tu ai capacitatea să acumulezi toate cunoștințele de care ai nevoie pentru a obține rezultatele dorite. Dar nu poți să înveți orice, iar din acest motiv trebuie să ai o dorință specifică pentru a știi care sunt lucrurile de care ai nevoie cu adevărat și pe care trebuie să te specializezi.

Succesul și eșecul sunt în mare parte rezultatul obișnuinței.

Orice realizare, indiferent cât de mare, a început cu o idee și toate acestea s-au întâmplat în imaginație. Tot ce vezi astăzi în jurul tău, scaunul pe care stai, masa la care mănânci, absolut toate lucrurile materiale au fost construite de două ori. Prima dată li s-a dat formă în imaginație, după care au devenit realitate.

Imaginația poate fi de două feluri: sintetică și creativă.

Imaginația sintetică este pusă în funcțiune datorită lucrurilor pe care le-ai acumulat de-a lungul vieții în mintea ta. Cu alte cuvinte, experiențele tale, tot ce ai văzut, tot ce ai învățat, toate aceste lucruri se interconectează și în felul acesta apar alte idei. Acesta este și motivul pentru care trebuie să investești foarte mult în mintea ta.

Imaginația creativă este acea parte care se poate conecta cu Inteligența Infinită și poate primi acele înțelegeri intuitive.

Este bine de știut, că în același fel în care reacționează un mușchi la stimulare sau lipsa acestuia, amândouă tipuri de imaginație pot fi stimulate prin utilizare sau se pot diminua prin nefolosirea lor.

Imaginația este un factor esențial în dobândirea bogățiilor, cum se poate vedea și în cazul lui Candler, care a creat esența magică pe care o numim Coca-Cola. În același timp, lipsa folosirii acesteia, este un eșec garantat.

Sunt sigur că ai auzit de zicala: “Cine se aseamănă se adună”. Din acest motiv, autorul provoacă la creerea unui grup de minți strălucite, care să aibă același scop, să fie unit și cu care să te înconjori pentru a putea realiza toate planurile pe care le ai.

Realizarea acestor lucruri este direct proporțională cu claritatea asupra obiectivului dorit și planificarea inteligentă.

Încă de la început, trebuie să-ți setezi foarte bine în minte dacă vrei să fii un lider sau un subaltern. Dacă spui că vrei să fii un lider, adu-ți aminte că nimeni nu poate să fie unul, dacă nu a fost mai întâi un subaltern.

Iată care sunt câteva caracteristici ale unui lider: curaj, autocontrol, un simț ascuțit al dreptății, capacitatea de a lua decizii ferme, capacitatea de a face planuri clare, obiceiul de a munci în plus, sociabil, solidaritate, atenție la detalii, asumarea responsabilității 100% și cooperant.

Vreau să te provoc, după ce ai analizat toată această listă, să-ți scri pe o foaie care sunt lucrurile pe care trebuie să le deprinzi și cum vrei să faci acest lucru. După cum ai observat, fără un plan inteligent, lucrurile nu funcționează.

Un alt factor decisiv pentru acumularea bogăției este hotărârea. Hotărârea este opusul procrastinării. O caracteristică a oamenilor hotărâți care au acumulat averi impresionante, este că toți luau decizii foarte ușor și se răzgândeau foarte greu. Pe de altă parte, oamenii care au eșuat lamentabil, aveau obiceiul de a lua decizii greu și de a se răzgândii foarte ușor.

Majoritatea oamenilor care nu au succes, sunt ușor influențabili, dar oamenii care sunt hotărâți și știu ce vor, sunt neclintiți și obțin ceea ce își propun.

Povestea lui Henry Ford este un exemplu în acest sens. Acesta și-a provocat inginerii să-i facă un motor V-8, dar ei spuneau că este imposibil. Au continuat să vină la el cu aceeași scuză de imposibilitate, dar el a rămas ferm și le-a spus să-i aducă rezultatul, nu scuzele. În cele din urmă după cum poate te așteptai, aceștia au realizat motorul dorit.

Pe lângă faptul că poți remarca spiritul hotărât al oamenilor de succes, în același timp este evidentă o altă trăsătură, care îi ajută în acest proces, și anume perseverența.

Perseverența apare în momentul în care ai o dorință arzătoare pentru a realiza un anumit obiectiv. Chiar dacă, la început aceasta dorință nu este foarte puternică, prin metoda autosugestiei și perseverență, o poți impregna în subconștientul tău, astfel încât, vei conștientiza că faci schimbări mici, care te duc în direcția scopului tău.

Orice realizare excepțională, a trebuit să treacă testul timpului, în care perseverența a fost definitorie. De cele mai multe ori, lipsa perseverenței este principalul motiv al eșecului. Perseverența este o trăsătura care se poate deprinde prin întrebuințare, ca oricare altă abilitate. Omul care cunoște puterea perseverenței, nu acceptă nici un posibil eșec. Pentru acesta, toate eșecurile sunt o piatră de hotar pentru următorul lui succes.

Cred că un exemplu foarte bun este cel al lui Thomas A. Edison. El a încercat de 10 000 de ori până a reușit ceea ce și-a propus să realizeze. Gândește-te cum ar fi fost dacă la a 100-a încercare, ar fi spus că se dă bătut? Cum ar fi fost dacă ar fi spus la a 1000-a încercare, că se dă bătut? Pentru oamenii de succes, renunțarea nu este o opțiune.

După cum am spus, poți să înveți să fii perseverent aplicând aceste lucruri:

1. Un obiectiv bine definit. Claritatea este cel mai important aspect în realizarea unui lucru. Cu cât mai clar obiectivul, cu atât mai puternică dorința, cu atât mai mare perseverența.

2. Dorința. Este mult mai ușor să fii perseverent când știi pentru ce faci un anumit lucru.

3. Încrederea în sine. Credința că poți să faci un anumit lucru, te va împuternici să duci la bun sfârșit acel lucru.

4. Planuri bine organizate. În momentul în care dezvolți un plan, creierului tău îi este mult mai ușor să te susțină pentru că știe ce are de făcut.

5. Corectitudinea cunoștințelor. Cu cât mai mult vei ști că lucrurile pentru care lupți sunt plauzibile, cu atât mai puternică îți va fi perseverența.

6. Cooperarea. În momentul în care colaborezi cu alți oameni, lucrul acesta te ajută să fii perseverent deoarece nu ești singur.

7. Voința. În momentul în care alegi să te concentrezi pe planul pe care îl ai și pe ceea ce vrei să realizezi, vei crește în perseverență.

8. Obișnuința. Cu cât îți vei antrena mai mult perseverența, ea va deveni obișnuință în viața ta.

După cum ai putut observa până în acest moment, cele mai multe obstacole în calea succesului și acumulării bogăției, nu se află în afara ta, ci în interiorul tău.

Din acest motiv, odată apărută ideea în mintea ta, tu ești responsabil de îngrijirea acesteia până la materializare. Ca să poți face acest lucru, este foarte important să îți închizi mintea la orice lucru care ar putea sabota acea idee. Poți realiza acest aspect prin faptul că ești atent cu cine îți petreci timpul și căror oameni le permiți să te influențeze.

Napoleon Hill pune accentul foarte mult pe ideea unui grup de oameni cu “minți strălucite”, după cum am mai spus. Aceștia sunt genul de oameni care au capacitatea să te încurajeze și să stimuleze lucrurile pe care vrei să le realizezi.

Acumularea bogăției poate să fie rezultatul unui astfel de grup. Oameni care au aceeași dorință ca și tine, oameni care te pot sfătui și cu ajutorul cărora poți face cu siguranță mai mult decât ai fi putut face singur. Spun aceasta deoarece tu deprinzi natura, obiceiurile și capacitatea mentală a oamenilor cu care te asociezi.

De asta în afaceri asocierea poate să producă eșecul sau succesul.

Un aspect destul de neglijat, aș spune eu în societatea noastră, este misterul transmutării sau transformării energiei sexuale. Nu este un lucru mistic sau ceva de genul acesta. După cum bine cunoști, energia sexuală, este cea creatoare, care produce viață și ajută la perpetuarea speciei.

Însă puțini sunt aceia care cunosc faptul că aceasta poate să aducă bogăție și prosperitate sau dezastru și distrugere. Mintea umană răspunde la stimuli emoționali și cel mai bine o face la dorință sexuală, dragoste și o dorință intensă pentru ceva anume.

În momentul în care acești stimuli nu sunt controlați, ci sunt folosiți în mod abuziv prin autosatisfacere, realții intime obscure și tot felul de alte lucruri de genul acesta, această energie este risipită, în loc să fie folosită în mod productive la realizarea unor obiective excepționale.

Un studiu făcut pe un număr de 2500 de bărbați, a arătat că majoritatea dintre ei au atins succesul după vârsta de 40-60 de ani, timp în care au învățat să controleze această tehnică a trasformării energiei sexuale și în felul aceasta, au devenit mult mai productivi.

Drept este, că dacă vrei să practici această tehnică, ai nevoie de foarte multă voință. Poate părea dificil la început, dar prin perseverență, poți dobândi gradual această abilitate.

Un om care este controlat de acest stimul sexual, este tot una cu unul care este înnebunit după droguri.

Drumul spre geniu, constă în controlul și utilizarea stimulilor naturali menționați. Practic, poți să cauți să cultivi doar emoțiile pozitive în mintea ta și să elimini orice emoție negativă.

Mintea ta este rezultatul obișnuinței. Cu alte cuvinte, gândurile cu care te obișnuiești, sunt gândurile care îți vor predomina mintea. Frumusețea este că tu ai capacitatea să alegi ce gânduri lași în mintea ta. Responsabilitatea îți aparține pentru ceea ce gândești și ceea ce simți.

În mintea ta nu pot exista gânduri negative și gânduri pozitive în același timp, după cum nu există posibilitatea să experimentezi două emoții în același timp, și una pozitivă și una negativă.

Și după cum bine știi deja, toate gândurile tale sunt strânse în subcoștientul tău, iar acesta lucrează zi și noapte pentru a produce rezultatele acelor gânduri.

Alegerea îți aparține în vederea rezultatelor dorite.

Creierul tău este atât un transmițător, dar și un receptor al vibrațiilor gândurilor. Asta înseamnă, că cu cât îți vei antrena mintea mai mult cu stimuli pozitivi, ea va fi capabilă să recepționeze noi idei care te vor ajuta în realizarea succesuli.

Dacă ai un scop precis, o dorință arzătoare, un plan bine pus la punct și ești perseverant prin acțiune în realizarea acelui scop și cultivi stimuli pozitivi, mintea ta te va ajuta să identifici noi oportunități ca să ajungi acolo prin ceea ce autorul numește “al șaselea simț”.

Acest simț este acea comunicare care vine de la Divinitate, fără intervenția omului. Cel mai adesea, aceste comunicări vin sub formă de “intuiție” sau “presimțiri”. Dacă ești interesat de acest aspect, îl poți dezvolta prin meditație, pentru că doar așa se dezvoltă mintea interioară.

Când se face referire la al șasele simț, autorul se referă la acea imaginație creativă despre care am vorbit anterior. O abilitate care te faci să-ți dai seama când urmează să se întâmple ceva negativ sau când o oportunitate se ivește.

Toate aceste lucruri discutate până acum, pot fi obstrucționate, după cum am spus de blocajele interioare, iar trei din acești inamici sunt: îndoiala, indecizia și frica.

Chiar dacă îți dorești să aplici această filozofie ca să realizezi succesul sau să acumulezi bogăție, nu va fi posibil atât timp cât nu te analizezi să vezi dacă nu cumva vreun lăstar a prins rădăcini în mintea ta.

Pentru exercițiul care urmează, te rog să faci o introspecție și să vezi dacă există vreunul dintre acești inamici: teama de sărăcie, de critică, de îmbolnăvire, de a nu pierde dragostea cuiva, teama de bătrânețe și teama de moarte.

Toate acestea sunt stări de spirit pe care tu le poți cultiva ca și cele pozitive de altfel, dar pe care le poți și îndepărta. Acum că ești familiar cu acest concept, că toate gândurile predominante din mintea ta, devin realitatea ta, mă îndoiesc că îți dorești ca acești inamici să te saboteze. Dacă este așa, atunci alege să-ți păzești porțile minții și să permiți doar lucrurilor dorite să aibă acces în ea.

Controlul minții este rezultatul autodisciplinei și al obișnuinței. Dacă tu nu îți controlezi mintea, cu siguranță te va controla ea pe tine.

Cea mai bună tehnică de a-ți controla mintea, este să o ții ocupată cu un obiectiv bine definit pe care vrei să-l realizezi cu un plan bine determinat.

Având în vedere că ești la final, mai am o ultimă provocare pentru tine. Probabil că ai auzit de proverbul “repetiția este mama învățăturii”, așa că te îndemn să reiei toată această lectură de cel puțin două sau trei ori. Îți vei da seama pe parcurs de anumite lucruri pe care nu le-ai conștientizat prima dată, iar altele se vor sedimenta profund în tine.

.

Vezi mai multe rezumate de cărți

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?