fbpx

Cum să-ți afli valorile personale?

Valorile personale – ascultă articolul

Ce sunt valorile personale?

Doresc să înțelegi că valorile la care fac referire sunt prioritățile personale, nu valorile morale. Așadar, de fiecare dată când vezi cuvântul valori, să te gândești la lucrurile importante din viața ta.

Poate că ți-ai identificat scopul vieții și ți-ai setat niște obiective pe care le-ai pus într-un plan de acțiune și ai încercat să treci la treabă, dar nimic nu pare să meargă.

Auto-sabotarea

Acest lucru se poate întâmpla atunci când mintea ta subconștientă sau valorile tale, nu sunt aliniate cu obiectivele tale. Acest principiu se numește auto-sabotare și uneori crezi că este „ghinionul”.

A-ți determina valorile, înseamnă să te cunoști pe tine.

Cum să-ți afli valorile personale?

Valorile tale nu sunt în mintea ta conștientă, ci în mintea subconștientă. Asta înseamnă că aparent poate părea destul de greu să le identifici.

Ți s-a întâmplat să afirmi că unele lucruri sunt importante pentru tine și realitatea vieții tale să arate altceva?

Poate ai spus că Dumnezeu e important pentru tine, dar nu petreci timp cu El sau poate ai spus că familia este importantă, dar ai uitat de când nu ți-ai mai făcut timp pentru ea.

Valorile tale nu sunt lucrurile pe care le declari, ci cele pe care le trăiești.

Așadar, cea mai bună modalitate de a cunoaște care îți sunt valorile în momentul actual, este să-ți analizezi viața ca și trăire și acțiune.

Acțiunile tale vorbesc mai puternic decât cuvintele tale!

În cele ce urmează, ți-am pregătit un exercițiu prin intermediul căruia te voi ajuta să-ți identifici valorile.

Trebuie să reții faptul că nu vreau să dai răspunsuri idealiste (lucruri care crezi că ar trebui făcute), ci lucrurile pe care le-ai trăit personal în ultimele 3-6 luni. Nu încerca să fii ipocrit, spunând ceea ce ști că este bine să faci, pentru că acest exercițiu este pentru autocunoaștere.

Apropo, nu există priorități bune sau rele, există doar valori personale. Accentul cade pe cuvântul personal, adică fiecare le are pe ale lui și e normal să fie diferite.

Să presupunem că tu ai ca și priorități banii, foarte bine! Dacă ai sportul, din nou zic, foarte bine! În cazul în care nu ai nici una din aceste priorități, este foarte bine!

Viața ta actuală reflectă valorile tale pe care le ai.

Exercițiu pentru identificarea valorilor personale

Scrie la fiecare punct trei răspunsuri concrete.

1.Cu ce îți umpli spațiul? Acasă, la muncă. Cum arată locul din jurul tău, ce ai acolo? Poze cu copii? Laptop? Cărți? Telefonul? Biblia? Mâncarea?

2.Cum îți petreci timpul într-o zi? Care sunt lucrurile cărora le aloci cel mai mult timp? Munca? Familia? Distracția? Cititul? Rugăciunea? Care sunt acele lucruri?

3.Ce te energizează? Lucrurile care te energizează, sunt valori personale, ce te secătuiește de energie, nu este o valoare pentru tine. Deci, ce te energizează? Studiul? Vorbitul? Munca? Sportul? Privitul unui film?

4.Care sunt lucrurile pe care îți cheltui banii? Cărți? Electronice? Haine? Care sunt acele lucruri?

5.Unde ești cel mai disciplinat? Care este domeniul acela în care ești cel mai ordonat? Domeniul financiar? Nutriție? Fizic? Citit? Biserică? Familie? Casă?

6.Unde ești cel mai concentrat, cel mai focusat? Ce acțiune faci în care te concentrezi cu excelență?

7.La ce te gândești în cea mai mare parte a timpului?

8.La ce visezi frecvent cu ochii deschiși?

Sper că ai scris la fiecare întrebare în parte trei răspunsuri, care chiar îți caracterizează viața. În funcție de acuratețea răspunsurilor tale, așa va fi și rezultatul acestui exercițiu.

Ultima parte a exercițiului

9.Despre ce îți vorbești în cea mai mare parte a timpului? Care este discuția ta interioară cea mai frecventă? Ce îți spui? Cu ce are legătură?

10.Care este conversația uzuală cu oamenii din jurul tău? Despre ce vrei să vorbești cel mai adesea? Mașini? Lucru? Politică? Mâncare?

11.Care este domeniul în care ești cel mai inspirat?

12.Care sunt obiectivele tale la care, chiar dacă nu ai ajuns, încă vrei să perseverezi în direcția lor?

13.Care sunt topic-urile pe care vrei să le studiezi? Ce cursuri vrei să urmărești? În ce domeniu vrei să te educi?

14.Care sunt lucrurile care te enervează când alții nu le fac? În ce lucru ești deranjat când alții te contrazic?

15.Care sunt oamenii la care, dacă te uiți, te inspiră? Care sunt oamenii la care dacă te uiți îți spui: aș vrea să fiu ca el! Ce calități au ei și de ce sunt definiți? Ce fac aceștia și ce apreciezi la ei?

16.Dacă ar fi să mergi pe o insulă și ai putea să iei doar trei-cinci lucruri, care ar fi acelea?

Calculul răspunsurilor

După ce ai scris la fiecare punct trei răspunsuri, acum este momentul să te uiți și să vezi care este valoarea care predomină și faci un clasament a lor ca să vezi care este pe locul unu, doi, trei, patru, cinci.

Este foarte important să specifici valoarea care se află în spatele lucrului pe care l-ai scris, nu lucrul în sine.

De exemplu, dacă ai scris sport la bani cheltuiți, întrebarea este: Faci sport pentru sănătate? Adică aceasta este valoarea sau faci sport ca să arăți bine? Sunt două valori diferite. Una este sănătatea, iar alta este imaginea de sine.

În același timp, este foarte important să fii atent la lucrurile care reprezintă în mare aceeași valoare, atunci când faci numărătoarea.

Să presupunem că la lucrurile pe care le ai în preajma ta, ai pus laptopul, iar la lucrurile pe care tu cheltui cei mai muți bani, ai scris că sunt cursurile. Dacă tu folosești laptopul pentru a vizualiza cursuri, asta înseamnă, că din ambele răspunsuri iei aceeași valoare, și anume educația.

Deci, asigură-te că exprimi valoarea lucrului pe care l-ai menționat la răspuns. Dacă este telefon poate să reprezinte pentru tine afaceri că vorbești mult cu clienții sau poate să fie muncă pentru că vorbești în regim de servici sau poate să fie familie, că tu de fapt comunici cu ei sau poate relaxare că stai pe internet, ș.a.m.d.

În încheiere, vreau să-ți spun că dacă vrei să citești mai multe articole de acest fel, poți să vezi aici.

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?