Astăzi, am să-ți prezint un lucru care îți poate schimba viața, fără dar și poate. Acest secret a fost ținut ascuns de mii de ani, dar cei care au avut ochi să-l vadă, l-au găsit și l-au aplicat.
Vreau să-ți spun, că toți oamenii care l-au folosit, au ajuns la realizări extraordinare. Când spun realizări, nu afirm că au avut reușite doar într-un anumit domeniu, ci în diverse arii. Practic, fiecare a reușit să ajungă la un nivel foarte înalt de performanță, în aria lui de expertiză sau în chemarea dată de Dumnezeu.
Sincer, acest secret, nu ține de vreo formulă magică și nu e ceva care schimbă lucrurile peste noapte. Nu, nici nu vreau să-ți închipui așa ceva!
Este o practică străveche, care a impactat viețile celor mai mari oameni. Unii dintre ei au fost împărați, alții au fost lideri ai unei națiuni, oameni de afaceri, ba chiar preoți sau profeți. Toți aceștia au înțeles acest mister și l-au practicat cu sârguință.
Nu în ultimul rând, acest secret, a fost și este atât de important, încât, oamenii care l-au practicat, au considerat că trebuie să-l dea mai departe. Pe lângă toate acestea, nu doar un om a promovat acest adevăr, ci însuși Dumnezeu a făcut-o prin intermediul unor oameni aleși de El.
Mai mult de atât, această practică, garantează transformarea, bunăstarea, succesul și prosperitatea din perspectiva lui Dumnezeu.
Pot afirma aceste cuvinte cu tărie, având în vedere că, este singurul lucru pe care Creatorul Îl repetă de mai multe ori în diferite contexte.
Nu știu la ce te-ai gândit până acum că este această practică. Poate te-ai gândit la rugăciune, dărnicie, citirea bibliei sau studierea acesteia. Cu toate că aceste lucruri sunt foarte importante, nu vorbesc despre nici un din ele.
Dumnezeu leagă reușita sau succesul unui lucru doar de această practică.
Legatura dintre meditatie si reusita
Iosua 1 8 NTR Cartea aceasta a Legii să nu să se depărteze de gura ta! Meditează asupra ei zi și noapte, veghind, astfel încât să poți împlini tot ceea ce este scris în ea, căci atunci vei reuși oriunde vei merge și vei prospera!
Acesta este secretul despre care îți vorbeam „MEDITAȚIA„…
Aparent, poate nu pare cine știe ce, mai ales dacă nu-i înțelegi implicațiile și efectul.
Dar în cele ce urmează, vreau să-ți arăt puțin cum se poate practica această disciplină spirituală și în același timp, să ne uităm împreună care sunt efectele.
Vreau să te asigur, că ideea de meditație, nu aparține nici unei mișcări oculte sau ceva de genul acesta. În Scriptură există acest termen de mii de ani. Așadar, acest concept este invenția lui Dumnezeu, nu a oamenilor și nici a celui rău.
În cazul în care vrei să înțelegi un anumit termen, te sfătuiesc să vezi etimologia cuvântului sau rădăcina acestuia. Iar pentru acest lucru, o să ne uităm în traducerea limbii ebraice. Mai exact, o să folosim traducerea Strong.
Meditatie vs Studierea Bibliei
Cuvântul „cugetă”, folosit în traducerea Dumitru Cornilescu, este sinonim cu termenul „meditează”.
Ca să ne înțelegem încă de la început, acest termen nu are nimic a face cu citirea sau studierea bibliei. Știu că se mai folosește acest pasaj în anumite predici în care vorbim despre Cuvântul lui Dumnezeu și citirea sau studierea acestuia.
Conceptul care stă la baza meditației, este oarecum la polul opus de studiere.
Când vorbim de studiere, ne concentrăm pe partea rațională a creierului foarte mult, adică pe puterea noastră de înțelegere a unui pasaj. Pe când, atunci când vorbim despre meditație, procesul este cu totul altul.
Hai să vedem împreună, care sunt câteva explicații pentru termenul folosit din acest pasaj.
Ce este meditatia
Hagah este termenul ebraic din acest verset și se poate traduce cu: a medita, a geme, a mârâi, a rosti, a vorbi, iar versiunea exhaustivă a traducerii Strog, adugă: a-ți imagina, a gândi, a vorbi, a murmura (de plăcere sau de furie)/ când vorbești cu tine încet, a declara, a rosti, plânge, hohote, studiază.
Iar o rădăcină mai veche pentru acest termen, este „hagig”, care se traduce prin: șoaptă, suspine.
Dacă ne uităm la toate aceste sinonime, vom putea înțelege care este modul în care se poate practica meditația și îi vom înțelege efectele.
Aproape fiecare termen menționat mai sus, îl regăsim în Scriptură, într-un anumit context.
În acest articol, o să ne uităm doar la câteva dintre ele, ca să înțelegem puterea acestei practici. Bineînțeles, după ce îi înțelegi rolul, este de dorit să începi să o practici.
Diferența dintre practica creștina a meditației și practica orientală, este că în creștinism, nu ne golim mintea, ci o umplem cu ceva. Dacă în practicile orientale, îți golești mintea să fii umplut de „ceva” sau cineva, mai bine spus, în meditația biblică, îți umpli mintea de Cuvântul lui Dumnezeu.
Câțiva termeni folosiți mai devreme, era a rosti, a vorbi sau a declara, a murmura de plăcere/ a vorbi cu tine însuți, a șopti un anumit lucru.
Meditatia prin intermediul vorbirii
Și am pus toate aceste cuvinte împreună, pentru că au legătură cu vorbirea, dar diferența o face intensitatea ei și modul în care o faci. Cu alte cuvinte, atunci când declari un lucru, este tare și răspicat, pe când, în momentul în care, murmuri un anumit lucru, o faci mai încet sau chiar în șoaptă.
În esență, mie îmi place să spun că, meditația este arta de a vorbi cu tine însuți. Aș putea să continui aici, prin a spune că, o faci cu ajutorul Duhului Sfânt, împreună cu El, doar că, uneori nu e așa.
De ce spun asta?
Care sunt lucrurile la care meditezi zilnic
Pentru că meditația nu înseamnă doar să te gândești la lucrurile pozitive ale lui Dumnezeu. Noi ca și oameni, medităm la foarte multe lucruri.
De exemplu, în momentul în care te îngrijorezi cu privire la viitorul tău, tu practici meditația în mod inconștient. Fie o practici prin gândire, pentru că stai și rumegi la acele gânduri din nou și din nou… Sau o practici prin imaginație, că îți proiectezi în mintea ta un viitor sobru, fără speranță…
Sau poți să faci acest lucru, prin simplu fapt că îți vorbești în mod personal și o faci într-o notă negativă.
Așadar, ai practicat acest obicei și până în prezent, doar că poate nu ai știut.
Dar gândește-te ce impact ar avea o meditație conștientă, în viața ta? Adică la lucrurile lui Dumnezeu…
Hai să îți spun ce se întâmplă în mintea ta în momentul în care meditezi.
Atunci când medităm, fie că o facem conștient sau inconștient, noi creem noi căi neuronale și în felul acesta, se formează noi convingeri. În tot acest proces, mintea noastră este remodelată. Poți să aprofundezi acest subiect al convingerilor și impactul lor asupra noastră din video-ul de mai jos sau citind acest articol.
Metode de meditatie
Hai să vedem acum câteva metode practice de a medita.
Din ce am vorbit până acum, putem deduce că poți să practici acest obicei prin vorbire. Cu alte cuvinte, iei un verset din Scriptură și începi să-l declari peste viața ta. Poți chiar să-ți faci niște afirmații zilnice, pe baza Cuvântului lui Dumnezeu.
Să zicem că iei versetul din
Filipeni 4 13 Pot totul în Hristos, care mă întărește.
Și îl declari peste tine, din nou și din nou. Cel mai important lucru, este să identifici ariile din viața ta care sunt deficitare sau care nu s-au aliniat la Cuvântul lui Dumnezeu. După ce ai făcut primul pas, al doilea, este să găsești în Cuvânt soluția la acea problemă.
Adică, trebuie să te uiți să vezi ce spune Dumnezeu despre lucrurile respective. Iar apoi, îți poți crea o afirmație pe baza acelui verset biblic și continui să o repeți în fiecare zi, până ajunge să facă parte din tine.
O altă modalitate de a medita, este să-ți imaginezi lucrurile. Știu că în mediul evanghelic, există oarecum această preconcepție, cum că, imaginația ar fi rea. Ideea este, că odată ce Cristos ne-a răscumpărat, inclusiv imaginația noastră poate să fie transformată.
Poți să folosești imaginația, vizualizându-te în viitor așa cum Dumnezeu te vrea. Atunci când tânjim după un viitor mai bun sau după transformare, noi nu facem nimic altceva decât să ne imaginăm. Începi să îți imaginezi un viitor mai bun și în felul acesta ai o imagine înspre care să te îndrepți.
Deci, fiecare dintre noi își folosește imaginația, doar că nu ne dăm seama. Chiar și atunci când citim Biblia, de foarte multe ori, ne imaginăm scenele și modul în care s-a întâmplat. Tot acest proces, se numește meditație.
Concluzie
După cum vezi, modalitățile de practicare a meditației, sunt nenumărate, după cum vezi și în explicarea termenului din limba ebraică.
În încheiere, vreau să te încurajez să începi să practici această disciplină spirituală într-un singur fel. Alege unul, care crezi că ți se potrivește și implementează-l în vița ta.
Video
Poți să asculți toată sesiunea despre meditație, pe video-ul de mai jos.