fbpx

Cum poți scăpa de întăriturile de la nivelul minții?

Cum să-ți schimbi convingerile? – Ascultă aici ce sunt acestea și cum le poți schimba.

Întăriturile nu sunt altceva decât convingeri sau credințe pe care omul le-a deprins pe parcursul vieții și nu sunt în acord cu Cuvântul lui Dumnezeu. Aceste credințe nu fac altceva decât să-ți limiteze viața și să te împiedice din a trăi o viață din abundență.

2 Corinteni 10:5 “Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu, şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.”

Sufletul tău este constituit din emoții, voință și rațiune. Mintea ta are două părți, una conștientă, iar una subconștientă.

Aceste întărituri despre care vorbim, se formează în mintea ta subconștientă.

Orice om își formează un set de credințe pe parcursul vieții, dar cele mai multe sunt din copilărie. Convingerile ating fiecare arie a vieții, începând de la domeniul spiritual, familie, bani, relații, potențial și așa mai departe.

Cum se formează convingerile?

Acesta este un principiu pe care trebuie să-l reții, dacă vrei să îți schimbi credințele actuale.

Romani 10:17 “Astfel, credinţa vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos.”

Cu alte cuvinte, toate acele credințe pe care le ai în momentul de față, s-au format prin auzirea unei afirmații în mod repetat și în felul acesta informația respectivă s-a sedimentat în interiorul tău.

Dacă unei persoane i s-a repetat în copilărie că banii sunt răi, când o să crească, o să repete acea convingere și chiar o să încerce să stea departe de ei pe cât de mult posibil.

Dar versetul pe care l-am menționat anterior spune că tu trebuie să aduci toate gândurile și orice întăritură în ascultare de Cuvântul lui Dumnezeu.

Din acest motiv apostolul Pavel ne sugerează să ne reînnoim mintea. Adică să începi să vezi lucrurile așa cum Dumnezeu le vede.

Romani 12:2 “Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.”

Cum funcționează această schimbare?

Să spunem că tu ești una din acele persoane care a crescut cu acea credință pe care am menționat-o mai devreme, cum că banii ar fi răi. Apoi alegi să-l urmezi pe Dumnezeu și într-o bună zi, ajungi să citești ce spune Dumnezeu despre bani.

1 Timotei 6:10 “Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.”

Deci, realitatea este că iubirea de bani este problema, nu banii însăși. Cu alte cuvinte, motivația din spatele banilor este cea care poate crea probleme, nu banul în sine. Banul nu este nici bun, nici rău în esența lui, ci este neutru.

În modul în care am procedat acum, în același fel ajung toate convingerile noastre să se schimbe în timp, dacă cauți să-ți reînnoiești mintea.

Ce este foarte important de înțeles, este faptul că odată ce ai înțeles un anumit adevăr, convingerea ta nu se schimbă instantaneu. Schimbarea se produce doar la nivel conștient, dar la nivel subconștient, poate dura o perioadă destul de lungă de timp.

Cum schimbi convingerile?

Motivul este pentru că în mintea subconștientă s-au creat niște căi neuronale, iar tu acum trebuie să faci altele noi.

Ca să înțelegi aceste căi neuronale, gândește-te puțin la acele momente când mergi într-o pădure și vezi o cărare bătătorită. Ea este acolo pentru că mai mulți oameni au mers pe același drum din nou și din nou până când pământul s-a bătătorit foarte bine.

Pe de altă parte, atunci când mergi într-un loc în care nu a mai călcat nimeni înainte, nu este nici o cale, iar tu trebuie să construiești una. Gândește-te că mergi de la un copac la altul de 5x. Sincer, cred că după acele cinci ture, nu se va vedea nici o diferență.

Lucrurile se vor întâmpla în momentul în care vei parcurge acel drum de cel puțin 100x. Atunci se va vedea ca o cărare și alți oameni vor putea să o vadă și să o folosească.

Acum că ai înțeles cum se creează o cale neuronală și o convingere, este important să înțelegi cum să procedezi cu acele gânduri care vin să combată noua ta convingere.

Apostolul Pavel a spus atât despre întărituri, dar și despre gânduri că le facem roabe ascultării de Cristos.

De fiecare dată, o întăritură determină apariția unui gând care îi coincide. Să presupunem că eu am crezut că banii sunt răi, dar între timp, am aflat adevărul lui Dumnezeu, că de fapt, iubirea de bani este rea și acum încerc să schimb acea convingere.

Când o să intru în contact cu banii, adesea un gând o să-mi apară în minte cum că banii ar fi răi. De ce? Pentru că eu încă am acea convingere în mintea mea subconștientă. În acel moment, trebuie să vii cu adevărul lui Dumnezeu și să-l rostești. Trebuie să faci acest lucru până când acea credință prinde rădăcini în tine.

Isus a făcut același lucru în pustie, atunci când satan îi spunea ceva ce nu era în acord cu voia lui Dumnezeu.

Matei 4:3 “Ispititorul s-a apropiat de El şi I-a zis: „Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, porunceşte ca pietrele acestea să se facă pâini.” v.4 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Este scris: ‘Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.’

Un alt lucru pe care trebuie să-l faci, ca să-ți reînnoiești mintea și să îndepărtezi acele întărituri, este să te expui regulat la Cuvântul lui Dumnezeu și să meditezi asupra Lui.

Iosua 1:8 “Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea, căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale şi atunci vei lucra cu înţelepciune.”

Termenul a cugeta din acest verset înseamnă a medita, iar meditația poate să fie făcută prin mai multe moduri conform Scripturii: prin faptul că îți imaginezi acel lucru, prin repetiție cu voce tare, prin cântare repetată, prin repetiție la nivelul minții și multe alte metode.

Meditația te ajută să te concentrezi pe un anumit lucru și să-l menții în mintea ta.

O altă metodă de a-ți schimba aceste convingeri, este să te însoțești cu oameni care au aceleași convingeri pe care tu dorești să le întipărești în mintea ta.

Proverbe 13:20 “Cine umblă cu înțelepții se face înțelept, dar cui îi place să se însoțească cu nebunii o duce rău.”

Fie că vrei să crezi, fie că nu, cu cine te înconjori, va determina modul în care vei gândi, respectiv cum vei acționa în viață.

Sper că toate aceste lucruri îți sunt de folos și mai mult decât orice altceva, îmi doresc să știu că produc transformare în viața ta.

Te rog să dai și altora aceste informații ca să creștem împreună.

Îți recomand acest articol despre cum să-ți afli valorile personale pentru că lucrează mână în mână cu aceste principii ale convingerilor.

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?