fbpx
Ce spune biblia despre ascetism si materialism?

Ce Spune Biblia Despre Ascetism Si Materialism?

De ce este important sa vedem ce spune biblia despre aceste doua concepte?

Motivul este ca, de foarte multe ori, se discuta pe anumite domenii, iar acesta este unul din ele, in care se interpreteaza lucrurile dupa ureche sau cu influente culturale.

Dar daca noi ne numim ucenici ai lui Cristos, inseamna ca trebuie sa vedem ce are El de spus si acele lucruri sa le luam ca atare.

Mentalitatea culturala despre bani

Am crescut intr-un mediu in care, se promova ideea ca banii sunt un lucru rau, ca oamenii care au bani sunt lacomi sau aroganti si lipsiti de caracter. Cred ca poti sa-ti dai seama ca, am crezut acele lucruri. 

Am ajuns pana acolo incat, m-am legat cu cuvintele gurii mele si i-am zis lui Dumnezeu sa nu-mi dea binecuvantari financiare, ci doar spirituale.

Ma gandeam eu, ca asa o sa pot sa fiu “mai sfant” si in felul acesta nu “m-as spurca” cu lucrurile acestui veac. 

Dupa o perioada de timp, imi tot ieseau in evidenta, pasaje biblice, care spuneau lucruri contrar a ceea ce credeam eu deja.

Asa am inceput un studiu, in urma cu patru ani aproximativ si am luat toate pasajele biblice care vorbesc despre bani sau resurse materiale. 

In cele ce urmeaza ,ne vom uita doar la aceste doua aspecte: materialism si ascetism. 

Ce este materialismul? 

Acesta are legatura cu oamenii iubitori de bani si se concentreaza pe lucrurile fizice mai mult decat orice altceva. 

Pentru ei, totul este despre partea materiala si o zicala pe care o folosesc, este: 

“Ce e in mana, nu-i minciuna.”

Ce este ascetismul? 

Ascetismul este un curent filozofic sau mod de gandire, prin intermediul caruia se promoveaza ideea ca, tot ce este material este rau. 

Practic, amandoua concepte sunt extreme si nici unul din ele nu este biblic.

Acesta a fost inspirat din filozofia lui Platon, din conceptul intitulat “dualism”. Acesta spune ca doar lucrurile spirituale sau imateriale sunt bune, iar tot ce este fizic sau material este rau sau gresit. 

Din acest motiv, exista acei calugari, pe care ii numim asceti, care renunta la tot ce au material si pleaca in pustie, singuri, izolati pe vreun munte si se separa de aceasta lume.

Este vreo unul din ele modelul pe care Domnul Isus l-a practicat?

Ce spune biblia despre ascetism si materialism?

Este omul sarac sfant, iar cel ce are posesiuni materiale pacatos?

In nici un loc din biblie, nu regasim aceasta egalitate dintre piosenie sau sfintenie si saracia. 

Plus ca, nu vedem nici ideea ca domeniul secular si cel “spiritual” ar fi separate cumva. 

Dumnezeu a fost implicat atat in cazul conducerii natiunilor, prin intermediul regilor, deci mediul “secular”, dar si in mediul religios, prin preoti si profeti. 

Asadar, putem vedea ca Dumnezeu a fost implicat atat in vietile oamenilor bogati, dar si a oamenilor saraci. El practic nu face distinctie dintre cei bogati si saraci, cand vine vorba de relatia cu ei sau mantuirea acestora.

Mantuirea este pentru toata lumea si moartea lui Isus pe cruce, a dovedit acest aspect.

Adevarul este ca, problema apare atunci cand motivatia pentru bani nu este in acord cu ceea ce spune Scriptura.

Din acest motiv, Domnul Isus ii spune tanarului bogat sa mearga sa vanda tot ce are, nu pentru ca l-ar fi vrut ascet. Ci pentru ca stia ca motivatia lui pentru bani nu era una corecta. Iar din actiunile tanarului, putem deduce ca inima lui era lipita de bani.

Daca am spune ca Dumnezeu te vrea ascet sau fara posesiuni materiale si aici nu ma refer la bogatii, ci la oamenii de rand din Romania. Apropo, oricum un om de rand de la noi din tara, este considerat bogat pentru o anumita categorie de oameni din Africa de exemplu.

Asa ca, trebuie sa fim foarte atenti si la masura cu care judecam lucrurile. Spun asta, pentru ca, uneori ca si popor tindem sa judecam oamenii care au bani, dar in anumite regiuni din Africa, daca ai un televizor, esti din gategoria celor bogati.

Deci, vezi ca pentru unii oameni, te afli si tu in aceeasi categorie pe care o judeci.

Dumnezeu nu este impotriva posesiunilor materiale

Afirmatia asta poate pe unii oameni deja i-a atins in inima si se gandesc, ca ceea ce spun este erezie sau gresit.

Vreau doar sa-ti dau cateva exemple, ca sa vedem acest adevar.

Cine i-a dat lui Solomon toate bogatiile? Eu nu am sa raspund, ci am sa las Cuvantul sa vorbeasca de la sine si pe tine, te provoc sa gandesti.

Apropo, dar dupa ce satan i-a luat totul lui Iov, cine i-a dat de doua ori mai mult inapoi?

Sper ca ai citit cartea lui Iov si ai putut observa ca nu Dumnezeu i-a luat lucrurile, ci satan. Iar dupa ce a trecut de acea incercare, a fost de doua ori mai binecuvantat decat la inceput.

Dumnezeu este impotriva iubirii de bani

Stiu ca foarte multi oameni spun: „Banii sunt radacina tuturor relelor”, dar citeaza din coran. Pentru ca in Scriptura, spune:

1 Timotei 6:10 „Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, care au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta si s-au strapuns cu o multime de chinuri.”

Deci, sa ai posesiuni materiale, nu-L intristeaza pe Dumnezeu, dar cand te au ele pe tine, atunci lucrul asta este o problema.

Vrea Dumnezeu sa fii ascet sau pusnic?

Hai sa ne uitam la cel mai evident model de urmat si anume Domnul Isus. S-a retras El in pustie, in afara de perioadele de solitudine si rugaciune?

Evangheliile arata ca El mergea cu oamenii in casele lor, ca statea prin sate, catune, prin sinagoci, cu bogatii si saracii deopotriva.

Plus ca pana la varsta de 30 de ani, Domnul Isus a lucrat intr-o slujba „laica” sau „seculara”. Deci, asta nu-l facea atat de bun?

Daca te-ai retrage in pustie si as face si eu asta si toti fratii nostrii de credinta, cum am putea sa ma influentam aceasta lume?

Prea mult s-a infiltrat ideea ca lucrurile „materiale” sau lucrurile fizice sunt cumva rele si e bun sau „spiritual”, doar ce tine de biserica ca si cladire.

Dar daca ai fost binecuvantat cu un job sau o afacere, da slava Tatalui, ca iti poti intretine familia. In acel loc, il poti arata pe Cristos altora si poti sa faci lucrurile cu excelenta ca pentru Dumnezeu. Iar lucrul acesta este o slujire la adresa Lui.

Pentru mai multe articole de acest fel, vezi…

Ce spune biblia despre bani?

Finante personale din perspectiva spirituala
Video YouTube
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?