fbpx
Ai tu abilitatea de a fi un lider

Cine are abilitatea de a fi un lider in 2022?

Ai tu abilitatea sa fii un lider in 2022?

In ultima perioada aud foarte mult vorbindu-se despre leadership si nu cred ca este gresit, ba din potriva. Cand ma gandesc ca pamantul ar putea sa fie plini de lideri, ma entuziasmez si ma gandesc care ar fi impactul.

Din pacate, foarte multi oameni nu-si cunosc chemarea de a fi lideri si se complac sa traiasca la un nivel mai mic decat ar putea defapt.

Tu esti un lider?

Un astfel de raspuns necesita curaj in perceptia unora. Asa ca, vreau sa te ajut putin, daca nu ai curajul sa afirmi ca tu esti un lider. Poate te uiti la rezultatele tale pana in prezent sau poate te uiti la competentele tale si la ceea ce esti tu si te gandesti ca un lider ar trebui sa arate altfel. Sunt sigur ca ai o imagine in mintea ta despre cum ar trebui sa arate un lider. Vezi un ideal acolo undeva.

Dar vreau sa-ti pun o alta intrebare atunci: Este Dumnezeu un lider?

Cred ca raspunsul tau este un mare „Da!”, daca intelegi acest termen sau putin ezitant, in cazul in care nu esti atat de familiar cu el. Ca sa punctez concret de la inceput, Dumnezeu este un lider!

Deci, daca El este un lider, atunci aceasta este o baza biblica pentru care si tu esti unul.

Geneza 1:26 „Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.”

v. 27 Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.

v.28 Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”

Cand Dumnezeu te-a creat, te-a facut in asemanare cu El. El este Creatorul universului, la fel si tu, esti creatorul propriei vieti. Cu alte cuvinte, viata ta, asa cum o vezi in momentul de fata, este rezultatul propriei tale imaginatii, respectiv a modului in care ai decis.

Am stabilit ca El este un lider, iar asta inseamna ca ti-a dat si tie aceasta capacitate. Consider ca Dumnezeu te-a chemat sa fii lider si asta vedem prin faptul ca ti-a supus toate lucrurile. El ti-a dat in stapanire corpul tau, emotiile, gandurile, banii, hormonii. Tu trebuie sa le stapanesti si sa le controlezi, nu invers.

Deci, cadem de comun acord ca esti un lider.

Acum hai sa vedem cum trebuie sa fie un lider din perspectiva apostolului Pavel. Foarte multi oameni, considera la ora actuala, ca leadership-ul are legatura doar cu o pozitie sau un status. Este mult mai mult de atat!

1 Timotei 3 “Adevărat este cuvântul acesta: „Dacă râvneşte cineva să fie episcop, doreşte un lucru bun.”

v.2 Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii.

v.3 Să nu fie nici beţiv, nici bătăuş, nici doritor de câştig mârşav, ci să fie blând, nu gâlcevitor, nu iubitor de bani;

v.4 să-şi chivernisească bine casa şi să-şi ţină copiii în supunere cu toată cuviinţa.

v.5 Căci dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu?

V.6 Să nu fie întors la Dumnezeu de curând, ca nu cumva să se îngâmfe şi să cadă în osânda diavolului.

v.7 Trebuie să aibă şi o bună mărturie din partea celor de afară, pentru ca să nu ajungă de ocară şi să cadă în cursa diavolului.

v.8 Diaconii, de asemenea, trebuie să fie cinstiţi, nu cu două feţe, nu băutori de mult vin, nu doritori de câştig mârşav,

v.9 ci să păstreze taina credinţei într-un cuget curat.

V.10 Trebuie cercetaţi întâi şi, numai dacă sunt fără prihană, să fie diaconi.

V.11 Femeile, de asemenea, trebuie să fie cinstite, neclevetitoare, cumpătate, credincioase în toate lucrurile.

V.12 Diaconii să fie bărbaţi ai unei singure neveste şi să ştie să-şi cârmuiască bine copiii şi casele lor.

Vreau sa scoatem cateva idei din acest pasaj, ca sa vedem cum arata un lider real din perspectiva lui Dumnezeu.

Un lider din perspectiva biblica, trebuie sa fie un om integru sau fara prihana cum spune traducerea Cornilescu. Cu alte cuvinte, acest om trebuie sa aiba un proces de gandire dumnezeiesc, iar asta sa se vada si in vorbirea lui si in trairea lui.

Acest gen de om, trebuie sa fie stabil. Din acest motiv apostolul Pavel spune ca este necesar sa fie barbatul unei singure femei.

Pavel mai spune ca este de dorit sa fie un om calculat sau un om chibzuit.

O alta caracteristica ar fi intelepciunea. Este necesar sa fie caracterizata de aceasta. Un om care are pretentia sa fie un lider, are responsabilitatea sa faca diferenta dintre bine si rau si sa infaptuiasca binele. Asta inseaman ca are frica de Dumnezeu si cunoaste Scriptura.

Un astfel de om este un exemplu si un model demn de urmat pentru altii.

Daca crezi ca esti un astfel de om, pune-ti intrebarea: Mi-ar placea sa replic tot ce sunt, toata viata mea in altcineva?

Un raspuns sincer te-ar ajuta foarte mult. Daca acesta este negativ, atunci inseamna ca ai nevoie de ajustari, dar esti pe drumul cel bun, pentru ca ai raspuns sincer. Un raspuns pozitiv reprezinta un oarecare nivel de maturitate si te felicit si in acest caz.

Lider-ul stie sa se raporteze la oameni intr-un mod corespunzator. Acesta are capacitatea sa interactioneze cu ei si in acelasi timp sa-i invete lucrurile necesare.

Niciodata un astfel de om nu va folosi oamenii si va iubi banii, ci va iubi oamenii si va folosi banii.

Eu cred ca tu esti un lider, pentru ca aceasta este parte integranta din identitatea ta. Intrebarea insa este: Esti un lider din perspectiva biblica in realitatea fizica?

Doar tu poti sa-ti raspunzi la aceste lucruri si sa faci ceva intentionat ca sa devi cine te-a creat Dumnezeu sa fii.

Mai multe articole.

Vezi mai mult
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?