Ți-ai pus vreodată aceasta întrebare? Poate nu ai făcut-o într-un mod conștient sau sub aceasta formă, deși cu siguranță ai făcut-o în vreun fel.
Ce sunt obiectivele și de ce să-ți setezi anumite obiective?
Simplu spus, obiectivele sunt niște dorințe pe care vrei să le realizezi în viitor. (Ex. Vrei să termini o facultate, să ai un anumit job, un venit specific, să slujești într-un anumit fel lui Dumnezeu, ș.a.m.d…)
De ce să-ți setezi obiective?
Aș putea să-ți dau o explicație filozofică care poate nu te-ar ajuta cu nimic, însă prefer să-ți spun:
Pentru că așa te-a creat Dumnezeu să funcționezi ca și persoană! În măsura în care îți setezi obiective și le realizezi, te bucuri de viață pentru că poți vedea progresul. Iar viața din abundență ține și de acest lucru, de un progres continuu.
Acesta este și mandatul lui Dumnezeu pentru tine ca și persoană, vezi Geneza 1:28 sau articolul anterior din aceeași secțiune, în cazul în care nu l-ai citit deja.
Plus că odată ce faci acest lucru, începi să trăiești viața cu adevărat, cu scop și nu mânat de circumstanțe.
Unii încearcă să fie “superspirituali” și spun: “Nu ai nevoie să-ți faci planuri pentru viitor pentru că toate se întâmplă după cum vrea Dumnezeu.”
Perspectiva Biblică
Dar Biblia spune: Proverbe 29:18 “Când nu este nicio descoperire dumnezeiască, poporul este fără frâu; dar ferice de poporul care păzeşte Legea!”
Unele traduceri, mai exact KJV în același verset, spune: “acolo unde nu este nici o viziune, poporul este fără frâu.” Adică dacă nu ai viziune sau niște obiective setate, nu știi unde mergi și ce trebuie să faci. Rezultatul acestui fapt este că plutești încoace și încolo fără nici un pic de disciplină și de limite.
Dacă stai să analizezi un om cu viziune, acesta nu este fără frâu, din contra, el are limite, știe ce să facă și ce nu.
Pași practici în setarea obiectivelor
1. Trebuie să știi sigur ce-ți dorești ca să poți să-ți setezi un obiectiv. Este necesar să fie cât de specific se poate pentru că Dumnezeu vrea să te conducă, dar dacă nu ai nici o direcție, unde te va conduce?
Proverbe 16:9 “Inima omului se gândeşte pe ce cale să meargă, dar Domnul îi îndreaptă paşii.”
Nu este suficient să spui că vrei mai mulți bani pentru că cineva o să-ți spună: -Poftim 1 leu! Și așa vei avea mai mulți bani…Întelegi aluzia?
Un autor spunea: “Dacă nu știi unde vrei să ajungi, toate drumurile te vor duce acolo.” Sună amuzant, însă acesta este adevărul.
2. Găsește-ți “DE CE-ul” – De ce vrei să realizezi acel obiectiv? Care este motivația? Te-a chemat Dumnezeu să faci acele lucrui? Dacă da, foarte bine pentru că El te va și susține atunci.
Este necesar să cunoști “DE CE-ul” pentru că dacă nu este suficient de puternic, în momentele dificile vei ceda, te vei da bătut.
3. După ce l-ai identificat și ai găsit motivația, setează-ți o anumită perioadă de timp în care vrei să-l realizezi. Din nou menționez, fii specific!
Poate să fie un obiectiv pe termen lung 5,10,15 ani sau poate să fie pe termen scurt 1,3,6 luni, respectiv un an.
4. Gândește-te care sunt lucrurile care te-ar putea împiedica în realizarea obiectivului.
Proverbe 23:1-2 VDCC “Dacă stai la masă la unul din cei mari, ia seama ce ai înainte: pune-ţi un cuţit în gât, dacă eşti prea lacom.”
După cum afirmă versetele anterioare: pune-ți un cuțit în gât, dacă ești prea lacom.” Asta înseamnă că trebuie să te cunoști, să-ți cunoști punctele slabe sau inamicul pentru a putea birui.
Arta războiului afirmă foarte clar că trebuie să-ți cunoști inamicul ca să-l învingi. Dacă nu ști ce te-ar putea obstrucționa, nu vei putea să-l depășești.
5. Care sunt abilitățile pe care trebuie să le dezvolți pentru a realiza acel obiectiv?
Cum îți poți dezvolta acele abilități? Ce cărți trebuie să citești? La ce seminarii trebuie să participi sau ce oameni trebuie să întâlnești?
6. Cine a mai făcut acel lucru înaintea ta? Răspunsul la această întrebare te poate ajuta să-ți găsești un mentor în domeniul respectiv.
Gândește-te că Iosua l-a avut pe Moise, Saul l-a avut pe Samuel, Elisei l-a avut pe Ilie, Timotei l-a avut Pavel, tu pe cine ai?
Concluzie
Poate a fost o călătorie lungă, însă dacă ai citit până aici sunt convins că poți să spui că a meritat.
Ți-am spus perspectiva Bibliei asupra acestui subiect și ți-am dat și câteva sugestii practice pe care le poți aplica.
Decizia personală
Ce este cel mai important este să răspunzi la aceste întrebări. În momentul în care faci asta, începi să gândești cu adevărat.
Acum ține doar de tine dacă alegi sâ faci ceva cu ce ai primit și să mergi în direcția acelei vieți din abundență pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru tine sau mai rătăcești puțin mergând în toate direcțiile.
Rugaciune
Doamne, ajută-mă să știu să-mi setez obiective și mai mult decât atât, acestea să fie în acord cu dorința inimii Tale.
Și te mai rog Tata, nu doar să mă ajuți să le setez, ci să le și realizez. În numele lui Isus m-am rugat. Amin!
Dacă vrei să înțelegi mai bine acest domeniu, îți sugerez să citești această carte