Poate când te uiți la acest dar, te gândești că el ar putea să fie încadrat la darul conducerii. Bineînțeles că există diferite opinii din acest punct de vedere, doar că eu le-am văzut diferite sau distincte prin anumite trăsături.
Dex: administrare – Acțiunea de a administra; gospodărire (o întreprindere, o instituție, un sector de producție public)
Cred că darul conducerii este strict legat de capacitatea de a trasa o direcție și a conduce o anumită lucrare, afacere, instituție și oamenii care îi revin, după cum am discutat deja. Acesta concentrându-se mai mult pe partea umană.
Pe când darul administrării, are legătură cu lucrurile administrative, lucrurile legate de bunuri, bani, birocrație am putea spune, ș.a.m.d.
În zilele noastre, am descrie aceste daruri foarte bine, privind comparativ la diferențele între un antreprenor și un contabil. Un al raport ar putea să fie între un pastor de biserică și administratorul bisericii. Cu siguranță au abilități diferite și înclinații diferite.
Această persoană știe să gestioneze bunurile, resursele într-un mod corespunzător. Este un om căruia îi place să lucreze cu cifre, o persoană organizată, meticuloasă, un om atent la detalii, uneori pot părea zgârciți sau avari.
Pilda Talantilor
În pilda talanților, este foarte evidențiat acest dar al administrării și vedem că în funcție de nivelul acestuia, le sunt încredințate resurse slujitorilor.
Matei 25:15 “Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi şi altuia unul, fiecăruia după puterea lui, şi a plecat.” (sublinierea aparține autorului)
Termenul grecesc folosit pentru putere din acest verset este “dunamis”, care se poate traduce prin: putere fizică, forță, tărie, abilitate, eficacitate, fapte puternice, fapte care arată putere supranaturală.
În acest context, sensul folosit poate să fie abilitate sau eficacitate. Cu alte cuvinte, Dumnezeu dă fiecăruia dintre noi, în funcție de abilitatea pe care o avem de a gestiona.
După cum am spus, această abilitate se poate dezvolta și este ca oricare alt dar. Cu cât lucrezi mai mult cu el și la el, acesta se va îmbunătăți.
Exemplu de administrare biblica
Un exemplu la care sigur te-ai gândit, este Iosif din Vechiul Testament. Oricât aș vrea să infirm existența acestui dar în viața lui, este imposibil.
Oriunde mergea acest om, mâna Domnului era peste el și prospera. I se întâmpla acest lucru și pentru că era un administrator chibzuit și oamenii vedeau asta.
Geneza 39:21 “Domnul a fost cu Iosif şi Şi-a întins bunătatea peste el. L-a făcut să capete trecere înaintea mai-marelui temniţei. v.22 Şi mai-marele temniţei a pus sub privegherea lui pe toţi întemniţaţii care erau în temniţă. Şi nimic nu se făcea acolo decât prin el. v.23 Mai-marele temniţei nu se mai îngrijea de nimic din ce avea Iosif în mână, pentru că Domnul era cu el. Şi Domnul îi dădea izbândă în tot ce făcea.”
Geneza 40:4 ”Căpetenia străjerilor i-a pus sub supravegherea lui Iosif, care făcea de slujbă lângă ei, şi au stat mai multă vreme în temniţă.”
Darul administrarii in viata lui Isus
Având în vedere că acest principiu vine de la Dumnezeu, nu se putea să nu se reflecte și în viața lui Isus.
Isus le spune ucenicilor să nu lase nimic să se piardă din acele pâini rămase și să adune firimiturile. Asta denotă că, Dumnezeu pune accentul pe administrarea corespunzătoare a lucrurilor. El nu o să înmulțească niciodată, acolo unde lucrurile sunt risipite. Însă acolo unde se gestionează eficient, lucrurile se înmulțesc.
Un exemplu de administrare excelentă, îl poți deprinde de la furnică.
Proverbe 6:6 “Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei şi înţelepţeşte-te!
v.7 Ea n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân,
v.8 totuşi îşi pregăteşte hrana vara şi strânge de-ale mâncării în timpul secerişului.
v.9 Până când vei sta culcat, leneşule? Când te vei scula din somnul tău?
v.10 Să mai dormi puţin, să mai aţipeşti puţin, să mai încrucişezi puţin mâinile ca să dormi!…
v.11 Şi sărăcia vine peste tine ca un hoţ şi lipsa, ca un om înarmat.”