darul milosteniei

Darul milosteniei | Ce spune biblia despre darul milei

De foarte multe ori se face confuzie între darul milosteniei sau milei, cu cel al dărniciei sau generozității. În cele ce urmează, o să ne uităm în detaliu ce spune biblia despre acest dar. Cred că după ce citești acest articol, o să ai capacitatea să faci o distincție clară dintre ele.

Romani 12:8c DCC “Cine face milostenie s-o facă cu bucurie.”

O traducere mult mai acurată este versiunea NTR, care redă exprimarea din limba greacă: “cel ce are milă de alții, să facă acest lucru cu bucurie.”

Milostenie în limba greacă (“eleeó”, se traduce prin a avea milă, a arăta milă). Este foarte important de înțeles că acest dar nu este darul ajutorării sau darul dărniciei.

În limba română există tendința de a traduce milostenie ca faptă bună, dar în limba greacă în toate pasajele în care am găsit termenul acesta, niciunde nu era cu conotație de dărnicie sau ajutorare. În toate pasajele menționate, avea legătură cu starea lăuntrică de a simți cu cineva, de a fi în același asentiment cu o persoană. Lucru care mai apoi te îndeamnă la o acțiune.

Dex: milostenie – bunătate, îndurare, îngăduință. Sentiment de compătimire față de suferințele și nenorocirile altora.

Consider că oamenii care au acest dar, pot sluji foarte ușor oamenilor cu anumite probleme de diferite nuanțe. Cred că fiecare dintre noi trebuie să fie caracterizat de această stare de compasiune față de ceilalți, având în vedere că este o roadă a Duhului Sfânt, dar cei care au darul, manifestă această compasiune în mod frecvent și pentru diferite cauze.

Constientizare despre darul milei

Din ceea ce am observat, este că adesea, această compasiune sau milă se manifestă în viața fiecărei persoane în direcția chemării sale mult mai proeminent. Iar aici nu vorbesc despre dar, ci despre milă în sine, despre compasiune.

Recent, aveam o întâlnire cu câțiva prieteni și o prietenă de familie, ne-a spus că în ultimul timp când se gândește la femeile care se prostituează este copleșită de un sentiment de compasiune față de ele și ar vrea să le ajute. În timp ce ne povestea, lacrimile îi curgeau pe obraz.

În altă situație, eram în biserică și am auzit vorbindu-se despre tinerii pierduți. Imediat am început să plâng și să simtă acea milă față de ei și să-mi doresc să fac ceva pentru a-i ajuta să iasă din acea stare ca să nu-și risipească potențialul.

Aceste exemple, ți-au descris mila ca și stare, nu ca și dar. Însă, atunci când este vorba de o persoană care are darul compasiunii, ea va vedea lucruri la care va răspunde plină de compasiune în mod constant, și pe mine sau pe tine poate nu te vor mișca neapărat, asta dacă nu cumva ai și tu acest dar.

Darurile si comparatia

Este foarte important să nu ne comparăm cu oamenii care au acest dar, cum de altfel este important să nu te compari cu nici un alt om și nici darurile tale cu ale altuia.

Comparația cu alții vine din nesiguranță și necunoașterea identității și chemării personale dată de Dumnezeu.

Dacă ți se pare că altcineva este mult mai milostiv decât tine, nu trebuie să te condamni, crezând că tu nu ești la fel de spiritual că cealaltă persoană. Persoana respectivă poate avea anumit puncte forte, iar tu altele, după cum ea poate să fie mai deficientă în anumite arii, în care tu ești mult mai eficient.

Plus că, după cum spuneam mai devreme, cineva poate să aibă compasiune pentru un anumit lucru pentru care tu nu ai, și vice versa.

Așa ne-a creat Dumnezeu și e bine că suntem unici. Este important să încercăm să rămânem așa, nu să imităm pe altcineva. Suntem mădulare unii altora, și nu ești singur în trup.

Romani 12:15-16a “Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng. Aveţi aceleaşi simţăminte unii faţă de alţii.”

Exemple ale darului milosteniei

În cele ce urmează, vei putea vedea în cazul lui Isus că acesta a fost lucrul care l-a mișcat să facă ceva. Vindecările au fost făcute din dragoste sau compasiune, învierea morților, moarte pe cruce, tot ce a făcut a fost datorită compasiunii sale.

Matei 9:36 “Când a văzut gloatele, I s-a făcut milă de ele, pentru că erau necăjite şi risipite, ca nişte oi care n-au păstor.”

Matei 20:29 “Când au ieşit din Ierihon, o mare gloată a mers după Isus. v.30 Şi doi orbi şedeau lângă drum. Ei au auzit că trece Isus şi au început să strige: „Ai milă de noi, Doamne, Fiul lui David!”
v.31 Gloata îi certa să tacă. Dar ei mai tare strigau: „Ai milă de noi, Doamne, Fiul lui David!”

v.32 Isus S-a oprit, i-a chemat şi le-a zis: „Ce vreţi să vă fac?”

v.33 „Doamne”, I-au zis ei, „să ni se deschidă ochii!” v.34 Lui Isus I s-a făcut milă de ei, S-a atins de ochii lor şi îndată orbii şi-au căpătat vederea şi au mers după El.”

2 Samuel 9:3 “Împăratul a zis: „Nu mai este nimeni din casa lui Saul, ca să mă port cu el cu o bunătate ca bunătatea lui Dumnezeu?” Şi Ţiba a răspuns împăratului: „Mai este un fiu al lui Ionatan, olog de picioare.” v.4 Împăratul a zis: „Unde este?” Şi Ţiba a răspuns împăratului: „Este în casa lui Machir, fiul lui Amiel, la Lodebar.

v.5 Împăratul David l-a trimis să-l ia din casa lui Machir, fiul lui Amiel, din Lodebar. v.6 Şi Mefiboşet, fiul lui Ionatan, fiul lui Saul, a venit la David, a căzut cu faţa la pământ şi s-a închinat. David a zis: „Mefiboşet!” Şi el a răspuns: „Iată robul tău!” v.7 David i-a zis: „Nu te teme, căci vreau să-ţi fac bine din pricina tatălui tău Ionatan. Îţi voi da înapoi toate pământurile tatălui tău Saul, şi vei mânca totdeauna la masa mea.”

Numele
Email
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.

Vezi toate cursurile si cartile pe platforma de invatare.

Pentru mai mult articole, vezi site-ul nostru.

Vezi video-ul mai jos, cum mi-am găsit scopul în viață.

Spiritual
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?