fbpx
Curs Daruri

Intelege darurile si chemarea lui Dumnezeu

În cele ce urmează, vom face puțină exegeză pe un pasaj din 1 Corinteni 12. Dacă nu ști ce înseamnă exegeza, nu-i nici o problemă, rămâi cu mine până la finalul articolului.

Pasajul pe care o să-l citim este puțin mai lung, dar oferă-ți timp, pentru că ce urmează să scoatem din el sunt principii general valabile sau adevăruri, care îți pot impacta viața de credință.

Pasaj biblic

1 Corinteni 12:12 ”Căci, după cum trupul este unul şi are multe mădulare şi după cum toate mădularele trupului, măcar că sunt mai multe, sunt un singur trup, tot aşa este şi Hristos. v.13 Noi toţi, în adevăr, am fost botezaţi de un singur Duh, ca să alcătuim un singur trup, fie iudei, fie greci, fie robi, fie slobozi, şi toţi am fost adăpaţi dintr-un singur Duh. v.14 Astfel, trupul nu este un singur mădular, ci mai multe. v.15 Dacă piciorul ar zice: „Fiindcă nu sunt mână, nu sunt din trup”, nu este pentru aceasta din trup?

v.16 Şi dacă urechea ar zice: „Fiindcă nu sunt ochi, nu sunt din trup”, nu este pentru aceasta din trup? v.17 Dacă tot trupul ar fi ochi, unde ar fi auzul? Dacă totul ar fi auz, unde ar fi mirosul?

v.18 Acum dar, Dumnezeu a pus mădularele în trup, pe fiecare aşa cum a voit El.

v.19 Dacă toate ar fi un singur mădular, unde ar fi trupul? v.20 Fapt este că sunt mai multe mădulare, dar un singur trup. v.21 Ochiul nu poate zice mâinii: „N-am trebuinţă de tine”; nici capul nu poate zice picioarelor: „N-am trebuinţă de voi.”

v.22 Ba mai mult, mădularele trupului care par mai slabe sunt de neapărată trebuinţă. v.23 Şi părţile trupului care par vrednice de mai puţină cinste le îmbrăcăm cu mai multă podoabă. Aşa că părţile mai puţin frumoase ale trupului nostru capătă mai multă frumuseţe,

v.24 pe când cele frumoase n-au nevoie să fie împodobite. Dumnezeu a întocmit trupul în aşa fel ca să dea mai multă cinste mădularelor lipsite de cinste, v.25 pentru ca să nu fie nicio dezbinare în trup, ci mădularele să îngrijească deopotrivă unele de altele. v.26 Şi dacă suferă un mădular, toate mădularele suferă împreună cu el; dacă este preţuit un mădular, toate mădularele se bucură împreună cu el.

v.27 Voi sunteţi trupul lui Hristos şi fiecare, în parte, mădularele lui. Căci, după cum trupul este unul şi are multe mădulare şi după cum toate mădularele trupului, măcar că sunt mai multe, sunt un singur trup, tot aşa este şi Hristos.

Principii generale despre daruri si chemare

Pentru început, vreau să privim cu atenție la aceste pasaje și să scoatem fiecare idee, atât cele evidente, dar și cele mai puțin vizibile.

Apostolul Pavel face o analogie foarte interesantă, ca să scoată în relief câteva adevăruri elementare cu privire la daruri. Aceste principii, nu se aplică doar la darurile naturale din Romani 12, ci tuturor darurilor: atât cele din Efeseni 4, cât și cele din 1 Corinteni 12,14, dar și cele din 1 Petru 4:10-11.

Deci, trupul lui Cristos, care este biserica, suntem noi, adică tu și cu mine și cu ceilalți credincioși. Odată ce te-ai născut din nou, ai devenit parte integrantă acestui trup. Romani 12:4-5

Fiecare dintre noi este un mădular în acest trup. Tu ești un mădular în acest trup! Romani 12:4-5

Fiecare mădular are o întrebuințare și o funcție proprie, diferită de toate celelalte. v.4 Nu poți să faci cu piciorul aceleași lucruri pe care le faci cu mâna și nici rinichii nu fac ceea ce inima face. Tu ai o întrebuințare clară în trupul lui Cristos! Romani 12:4

Dacă fiecare mădular are o întrebuințare proprie, asta înseamnă că fiecare mădular reprezintă o slujire sau o slujbă în trupul lui Cristos. Romani 12:4

Orice slujbă (mădular) este caracterizată de unul sau mai multe daruri. Romani 12:4-6 Apostolul Pavel spune în pasajul menționat că Dumnezeu ne-a ales să fim mădulare unii altora și ne-a dat diferite daruri. Așa dar, presupunem că dacă te-a chemat să fii gură, automat ți-a dat și darul sau capacitatea de a comunica. Dacă ești o mână se prea poate să fii primit darul de a sluji sau de a servi. 

1 Petru 4:10 “Ca nişte buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit. v.11 Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. Dacă slujeşte cineva, să slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu, pentru ca în toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu prin Isus Hristos, ale căruia sunt slava şi puterea în vecii vecilor! Amin.

Dacă ești ochi, este posibil să ai capacitatea de a vedea în domeniul spiritual cu regularitate prin vise, vedenii ș.a.m.d. Cred că înțelegi analogia pe care o face apostolul Pavel, până la urmă nu este deloc dificilă.

Slujba pe care o ai ca și mădular în trupul lui Cristos poate evidenția scopul vieții tale. Tu ai un scop specific în această viață!

Nivelul la care funcționezi într-un dar, este determinat de nivelul credinței sau convingerilor tale. Romani 12:6

Fiecare mădular este unic din toate punctele de vedere și de neînlocuit. Tu ești unic și de neînlocuit!

Nu exista vreun mădular mai bun decât celălalt, ci toate sunt la fel de bune, în locul în care sunt așezate, pentru rolul pe care trebuie să-l îndeplinească. Fiecare își are rolul său într-un anumit loc și timp. Tu ai un rol specific de îndeplinit!

Toate mădularele, funcțiile corpului lucrează pentru același scop: “buna funcționare a trupului”. Scopul tuturor darurilor este buna funcționare a bisericii.  Romani 12:5, rezultatul fiind glorificarea lui Dumnezeu.

1 Petru 4:10 “Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. 

Toate darurile sunt indispensabile. Fără funcționalitatea vreunui mădular, trupul este handicapat. În același fel, când lipsește vreun dar, mersul bisericii este disfuncțional. Romani 12:4-6

Având în vedere că ești un mădular, ai tot potențialul în tine pentru a-ți realiza scopul. 

Mădularele nu își slujesc personal, ci celorlalte mădulare. Romani 12:5 Asta înseamnă că uneori nu vei putea face anumite lucruri fără ajutorul altcuiva și vice versa. Lucrul acesta este bun că ne ține smeriți și nu autosuficienți.

Nu toate madularele au aceeași slujbă în trup – Nu toți avem aceleași roluri sau daruri în biserică. Rolurile și darurile sunt diversificate. Romani 12:4

Trupul are diferite madulare cu diferite slujbe – în biserica exista diferite roluri și diferite daruri. Romani 12:4-6

Atunci cand slujești în locul în care Dumnezeu te-a creat să slujești cu darul tău, se produce creșterea și viața în biserica. Romani 12:5

Chemarea ta este să-ți identifici scopul și darul și să slujești cu acesta. Romani 12:6-8

Trupul nu este un singur mădular – Nu o singură slujbă contează, ci toate!   1 Corinteni 12:14 

Chiar dacă nu ai un anumit dar pe care altcineva îl are, nu-i nici o problemă, cu siguranță ai alte daruri. 

Nu te compara niciodată cu slujirea altcuiva și nici darul tău cu darul altcuiva. Dumnezeu are pentru tine un scop personal și cu siguranță daruri personalizate.

Fii mulțumitor cu chemarea și darurile tale. Acest lucru îți va produce satisfacție, iar celorlalți beneficii pentru că îi vei edifica.

Dumnezeu alege chemările pentru fiecare după cum dorește. 1 Corinteni 12:18;

Tu trebuie să îngrijești de nevoile celorlalți prin chemarea și darurile tale. 1 Corinteni 12:25; 

Caută să înțelegi suferința altora. 1 Corinteni 12:26

Bucură-te de succesul altora. 1 Corinteni 12:26

Pentru o funcționalitate excelentă a bisericii, membrii acesteia trebuie să-și cunoască chemările și darurile pentru a putea sluji celorlalți.

Sper că această listă cuprinzătoare de principii general valabile, să te ajute să înțelegi mai bine ce spune Dumnezeu despre daruri și chemare.

Pentru mai multe articole de genul acesta, te încurajez să vezi blog-ul viață din abundență.

Numele
Email
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.
Darurile Naturale
Spread the love

1 thought on “Intelege darurile si chemarea lui Dumnezeu”

  1. Hristos este alcatuit din multi madulare. Fiecare crestin are un loc unic si vital in trupul lui Hristos si sunt necajiti sa faca mai bine. Fiecare dintre noi are daruri si chemare, care ne ajuta sa ne indeplinim rolul in biserica lui Hristos. Nu trebuie sa ne comparam cu altii sau sa ne frustram ca nu avem aceleasi daruri sau calitati ca si ei. Fiecare dar este important si valoros in ochii lui Dumnezeu si trebuie sa ne depunem efortul sa le cultivam si sa le folosim pentru slava Sa. Fie ca suntem ochi, urechi, maini sau picioare in trupul lui Hristos, suntem la fel de esentiali si trebuie sa lucram impreuna pentru a indeplini chemarea lui Dumnezeu in vietile noastre si in biserica sau. Haideti sa fim parte din trupul lui Hristos si sa ne ingrijim unul de altul, astfel incat sa fim cu adevarat un singur trup in El.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?