1. Umple golul fără să golești portofelul
Adesea cumpărăm lucruri cu banii pe care nu-i avem ca să impresionăm oameni pe care nici măcar nu-i placem. Când facem aceste lucruri noi umplem un gol din viețile noastre cu datori. Cu aceasta tehnică vei ajunge în depresie și sărac cu siguranță.
Tu ești responsabil pentru succesul tău ca și pentru eșecul tău. Așa dar, gândește-te data viitoare când vrei să faci aceeași greșeală, deoarece culmea prostiei este să faci aceleași alegeri și să te aștepți la rezultate diferite.
Adevărata definiție a prosperități este să fii mulțumit cu ce ai în detrimentul a ce îți lipsește. A cumpăra ceva nu-i o problemă, ci problema este atunci când crezi că atunci când cumperi acel lucru îți aduce bucurie.
Amână gratificarea instantanee și gândște-te tot timpul, ai nevoie de acel lucru sau doar îl dorești?
2. Uită-te la prosperitatea ta din perspectiva lui Dumnezeu.
Cuvântul pentru “a format” în ebraica este “vayiezer”, acest cuvânt poate însemna și înclinație. Prima înclinație este spre rău și cealaltă este spre bine.
Ascultând de vocea negativă vei ajunge în Egipt, iar ascultând de vocea bună, vei ajunge în țara promisă. Vocea negativă te conduce tot timpul la datorii, la cumpărarea lucrurilor de care nu ai nevoie și îți hrănesc doar egoul, aceasta este vocea eului. Pe de altă parte, vocea pozitivă te va ajuta să fii chibzuit și să iei decizii înțelepte.
3. Lucrează cu forțele Universului
Nu-i necesar să câștigi foarte mulți bani ca să construiești bogăție. Învață să trăiești cu mai puțin decât câștigi și să investești restul.
Când vine vorba de starea ta financiară, gândește-te unde ești acum și unde vrei să ajungi în viitor.
4. Bugetarea – Învață cum să trăiești în voia lui Dumnezeu
Conceptul de gestiune îi aparține lui Dumnezeu. Încă de la început și-a împărțit lucrările într-un mod corespunzător și în ziua a șaptea s-a odihnit. Acest concept a fost creat de El ca să ne dea nouă o viață prosperă în lumea pe care El a creat-o.
Cumpărarea lucrurilor- în cântarea cântărilor este un verset care vorbește despre vulpile mici care strică viile. Nimeni nu se temea de animalele mari pentru că le vedeau și puteau să le alunge, dar vulpile mici puteau să se strecoare și să strice munca pe o lună sau un an…
Unele dintre cele mai mari probleme vin din lucruri mici de fapt, nu din cele mari.
Care sunt lucrurile mărunte din viața ta care îți afectează finanțele?
Fericirea noastră și succesul nostru vin atunci când apreciem tot ce avem.
Bugetarea este baza siguranței financiare. Este singura metodă care îți poate face o radiografie și să-ți spună pe unde te afli și ce ajustări mai este necesar să faci.
Adună pentru 30 de zile toate cheltuielile pe care le faci, iar apoi verifică-le ca să vezi unde se duc banii tăi, asta în cazul în care nu știi, iar apoi poți să faci un buget și să-l ajustezi în funcție de necesități.
5. Bogăția ta ascunsă
Shalom se înțelege adesea ca însemnând pace, dar aceasta este doar una din fațete, pentru că rădăcina termenului este “shalem”, care înseamna complet, deplin. Cuvântul acesta, ne face să ne amintim că nu putem trăi în pace dacă nu avem în vedere toate domeniile vieții. Dumnezeu este unul holistic, care acoperă toate domeniile: mâncare, cum să-i tratezi pe alții, cum să te comporți, cum să produci…
Oamenii bogați față de cei săraci au un obicei foarte interesant. Ei se plătesc pe ei prima dată. Pune acești bani într-un cont al “păcii”, care să-ți acopere 7 luni și astfel să ai pacea minții și a inimii. Acești bani ar trebui puși într-un cont în care puterea compunerii să-și facă treaba.
Când ai acest cont de siguranță complet, poți să te ocupi de eliminarea completă a datoriilor.
6. Stăpânește-ți cardul bine
Cartea Proverbe spune că cel care ia împrumut este sclavul celui care dă cu împrumut. Ca să înțelegi ce înseamnă sclav, te poți uita la poporul Israel în Egipt când lucrau pentru altcineva și nu aveau de ales ca altfel își puteau pierde viața.
După ce au ieșit din Egipt și au trecut marea Roșie, aceștia au ajuns la intrare în țara promisă, dar au văzut Anachiții și s-au intimidat. Biblia nu spune că problema era dimensiunea acestora, ci modul în care se vedeau pe ei înșiși. Se vedeau ca niște lăcuste comparative cu aceștia. Acesta este unul din lucrurile care te poate obstrucționa să intri în destinul tău, în planul lui Dumnezeu pentru viața ta, imaginea de sine necorespunzătoare.
Odată ce înțelegi cum funcționează creditul, niciodată nu vei vrea să-l mai folosești. Un credit înseamnă puterea compunerii care lucrează în defavoarea ta. Adică, acea sumă va crește de la an la an, fără nici măcar să-ți dai seama.
Ca să elimini datoriile începe cu cardurile de credit, mai exact cu datoriile care au cea mai mare dobândă și apoi termini cu cele mai mici dobânzi. După aceea plătești prima datorie, toți acei bani îi poți lua și îi poți adăuga la a doua datorie ca să plătești astfel mai repede.
Deci, nu ma înțelege greșit, problema nu sunt cardurile de credit, cit tu. Până la urma, ele îți pot fi de ajutor în anumite aspect, dacă știi să te controlezi și cum să le folosești.
7. Negocierea – conectarea cu un alt suflet
Avraam era un negociator excelent – în momentul în care cauți să negociezi cu cineva, este necesar să-l cunoști pe acel cineva. Avraam știa asta și a apelat la caracterul lui Dumnezeu și la reverența față de cei care îi urmează căile.
Geneza 18:23 „Avraam s-a apropiat şi a zis: „Vei nimici Tu oare şi pe cel bun împreună cu cel rău?”
A doua strategie a lui Avram a fost să fie perseverent, persistent
Geneza 18:26 „Şi Domnul a zis: „Dacă voi găsi în Sodoma cincizeci de oameni buni în mijlocul cetăţii, voi ierta tot locul acela din pricina lor.”
v.27 Avraam a luat din nou cuvântul şi a zis: „Iată, am îndrăznit să vorbesc Domnului eu, care nu sunt decât praf şi cenuşă.
v.28 Poate că din cincizeci de oameni buni vor lipsi cinci: pentru cinci, vei nimici Tu oare toată cetatea?” Şi Domnul a zis: „N-o voi nimici dacă voi găsi în ea patruzeci şi cinci de oameni buni.”
v.29 Avraam I-a vorbit mai departe şi a zis: „Poate că se vor găsi în ea numai patruzeci de oameni buni.” Şi Domnul a zis: „N-o voi nimici pentru cei patruzeci.”
v.30 Avraam a zis: „Să nu Te mânii, Doamne, dacă voi mai vorbi. Poate că se vor găsi în ea numai treizeci de oameni buni.” Şi Domnul a zis: „N-o voi nimici dacă voi găsi în ea treizeci de oameni buni.”
v.31 Avraam a zis: „Iată, am îndrăznit să vorbesc Domnului. Poate că se vor găsi în ea numai douăzeci de oameni buni.” Şi Domnul a zis: „N-o voi nimici, pentru cei douăzeci.”
v.32 Avraam a zis: „Să nu Te mânii, Doamne, dacă voi mai vorbi numai de data aceasta. Poate că se vor găsi în ea numai zece oameni buni.” Şi Domnul a zis: „N-o voi nimici, pentru cei zece oameni buni.”
Nu trebuie să-ți fie rușine să negociezi. Asta e prostie pentru că tu lucrezi pentru acei bani, deci eșuarea în negociere este ca și cum ți-ai diminua venitul. Este indicat ca negocierea să se facă față în față.
Dacă ești mai interesat să cumperi acel lucru decât vânzătorul care vinde, nu vei câștiga niciodată.
Asigură-te că negociezi cu persoana care are autoritate și poate lua o decizie.
Nu-ți fie frică să negociezi ca să primești un preț mai bun atât timp cât ești fair-play.
8. Condu afară din deșert
Mașina ta, de obicei este cea mai scumpă achiziție după cea a casei tale.
Prima regulă a cumpărării unei mașini este să o plătești tot timpul cash. Nimeni nu devine bogat plătind ceva ce nu crește în valoare, mai mult, chiar scade în valoare, chiar dacă este nouă.
Când cumpăr o mașina folosită, consider că nu trebuie să coste mai mult de două luni de muncă ale tale.
9. Casa Mea trebuie să fie o casă pentru oamenii Mei
Una din cele mai importante achiziții în țara noastră este casa noastră, dar asta nu înseamnă că este bine. Casa ta nu este un active, ci un pasiv, adică ia bani din buzunarul tău. Cred că ar trebui să deții o casă, însă este necesar să faci diferența dintre ce ai nevoie și ce-ți dorești.
Luxul te face să pari bogat, dar confortul te face să te simți bogat.
Dacă vrei să-ți iei o casa în rate, pune 20% banii jos și alege un credit pe 15 ani. Un alt lucru important ar fi să plătești puțin mai mult în fiecare lună.
Creditul tău pentru casa ar trebuie să fie un sfert din venitul tău.
10. Pârghie – Investind haos în viața ta
Cel mai mare haos este gratificarea imediată.
Creditul de casa nu ar trebui să depășească niciodată de doua ori venitul tău anual.
Lăcomia este cel mai prost consultant financiar. Ideea de a folosi banii bănci pentru a deveni bogat te va duce la faliment.
Pârghie înseamnă să cumperi ceva ce nu-ți permiți.
11. Mai mult haos – sinucidere financiară
Asigurările de viață, garanția prelungită la electrocasnice, taxe bancare, mașina în leasing, plată în avans a înmormântării, cumpărarea unei case unde prețurile sunt la supra inflație.
12. Drumul din mijloc – Fă-ți o viață în timp ce îți faci un trai
Fiecare om de succes a înțeles ceva: el își construiește valoarea netă (bogăția), fiecare dolar investit va crește un alt dolar și ca în fiecare zi sunt mai aproape de scopul lor.
Primul semn al maturității este capacitatea de a amâna plăcerea. Acesta este motivul pentru care copii mici plâng pentru că nu știu și nu vor să facă acest lucru. Acesta este motivul pentru care postul este bun, te ajută să te disciplinezi.
Evreii văd bogățiile lor ca o posibilitate de a conlucra cu Dumnezeu la răspândirea Împărăției, un concept intitulat “perfecționând lumea”. În momentul în care cumperi un lucru doar ca să te vadă alții, gândește-te că acel lucru e prea mult pentru tine.
Folosește bunul simț – folosește reducerile și nu îți depăși posibilitățile
Fii auto determinat – asta înseamnă să iei cea mai bună calitate pentru cel mai bun preț când mergi la shop cumpără doar ce ți-ai propus, nimic în plus.
Dacă vrei să mergi să mănânci la un restaurant, mănâncă micul dejun, e mai ieftin. Niciodată nu bea alcol într-un restaurant.Caută reduceri tot timpul. Cumpără biletele de călatorie online și ia-l cu escală chiar, e mai ieftin.
13. Pensionare – Ajungi în țară promisă
Deschide-ți un cont pentru perioada pensionării și contribuie la el. Fii foarte atent la taxe și la impozite. Este indicat să fii impozitat atunci când depui banii, decât atunci când îi scoți.
14. Fonduri mutuale – cumpără acțiuni cu zecile, chiar cu sutele și astfel diversifici
Cele mai recomandate sunt fondurile indexate cum ar fi S&P 500. Acestea le cumperi pentru bătaie lungă, nu pe termen scurt. Pe o perioadă de 10 ani, acesta tot timpul a performanță între 8-12%
De ce fonduri mutual? Păi dacă alegi să investești într-o singură acțiune, este ca și cum ți-ai pune toate ouăle într-un singur coș.
15. Soția ta – viața ta
Jocul financiar este un joc de echipă. Dumnezeu a făcut un legământ cu Noe, apoi cu Avraam. Un legământ este agrement dintre două persoane. Așa că, este indicat să faceți un legământ în familie, să vorbiți deschis și să vă stabiliți ce vreți să faceți și la ce sunteți dispuși să renunțați în finanțele voastre pentru viitorul dorit.
Implică-L pe Dumnezeu în afacerea ta și prin lucrurile pe care le faci, caută să aduci Împărăția Sa pe pământ. Una din legile universale este dărnicia. Aceasta este ca și circuitul apei în natură: tu dai din ce ai, iar mai apoi primești mai mult și acest ciclu continuă.
În acest domeniu intră și zeciuiala ta, fără de care nu poți vedea binecuvântarea lui Dumnezeu.
Când faci caritate, are legătură cu inima ta, când dai zeciuială Tzedakah, care vine de la cuvântul tzedek, care înseamnă justiție, dreptate. Asta înseamnă că devii tot mai mult ca Dumnezeu.
16. Din generație în generație
Unul din lucrurile cu care am crescut este ca banii sunt murdari și atunci nu-i de mirare modul în care ne raportăm la ei. Cred că fiecare a intrat în contact în copilărie cu o monedă găsită pe jos, iar părinții imediat au spus: Spală-te pe mâini că acei bani sunt murdari! Iar în mințile noastre s-a creat aceasta convingere.
Învață-i pe copii să managerieze banii și să fie responsabili. Ajută-i să dăruiască și chiar să dea 10% (zeciuiala).