fbpx
Spiritual

Intimitatea Cu Dumnezeu Si Practicarea Prezentei

Inainte sa ne uitam la ce spune biblia despre acest subiect, vreau sa-ti spun putin din ce am observat legat de aceste lucruri.

Eram proaspat convertit, in anul 2014 si doar ce am inceput sa merg la biserica. Pe atunci, credeam ca cel mai important lucru este mersul la biserica. Si acum pot sa-mi aduc aminte ca mergeam la toate programele existente:

Luni la tineret, marti la rugaciune, miercuri la studenti, joi la programul de peste saptamana si duminica dimineata si dupa masa. Pe langa toate acestea, mai mergeam si in fiecare dimineata de la 6 dimineata la rugaciune.

Poate te gandesti: „Wow, asta da determinare!”

Da, nu zic neaparat ca e rau ce faceam, dar nu mai cred acum ca era cel mai bun lucru pe care puteam sa-l fac.

Adesea am fost invatati in cultura in care traim ca oamenii „spirituali” merg foarte mult la biserica.

Si ghici ce? Asa s-au nascut oamenii religiosi. Nu spun ca toti care merg la biserica sunt asa, dar foarte multi dintre ei, merg doar ca o forma, dara fara substanta.

De ce crezi ca exista oameni care dupa 30 de ani de mers in biserica nu sunt transformati deloc? Pentru ca nu biserica este cea care transforma omul, ci prezenta lui Dumnezeu.

Uneori, poti sa ajungi sa practici activism spiritual si sa nu ai nici o treaba cu Dumnezeul bibliei. Lucrul asta este valabil pentru toata lumea, inclusiv pentru liderii spirituali. Nimeni nu este scutit de acest pericol.

Adesea se citeste un pasaj din Noul Testament, in care Pavel apostolul vorbeste despre cum va fi in vremurile din urma, dar parca toti se opresc la ultima parte, pe care nu o mai mentioneaza, si anume: „Vor avea o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea.”

Cati oameni cunosti care merg la biserica si nu i-ai vazut schimbati? Cat de mult ai fost tu schimbat in ultimii 5 ani, dar in ultimul an?

Daca nu exista semne evidente in viata ta ca umbli cu Dumnezeu, ar trebui sa-ti pui un semn de intrebare. Poate asa, iti dai seama ca te regasesti in aceeasi capcana, ca si oamenii pe care i-am mentionat mai devreme.

Nu vreau sa te condamn prin ce spun, doar sa te fac constient de cateva pericole.

Oricum, hai sa ne uitam unde cred eu ca se afla solutia din cele spuse de Domnul Isus.

O forma de evlavie

Luca 10:38 „Pe când era pe drum cu ucenicii Săi, Isus a intrat într-un sat. Şi o femeie, numită Marta, L-a primit în casa ei.

v.39 Ea avea o soră numită Maria, care s-a aşezat jos, la picioarele Domnului, şi asculta cuvintele Lui.

v.40 Marta era împărţită cu multă slujire, a venit repede la El şi I-a zis: „Doamne, nu-Ţi pasă că soră-mea m-a lăsat să slujesc singură? Zi-i dar să-mi ajute.”

v.41 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu,

v.42 dar un singur lucru trebuie. Maria şi-a ales partea cea bună, care nu i se va lua.”

Inca de la început Dumnezeu a vrut sa aiba o relatie intima cu omul.

Biblia spune ca Dumnezeu a asezat omul in gradina Eden si se întalnea cu el in racoarea zilei.

Da, Dumnezeu a scos pe om din gradina mai apoi, dar asta nu inseamna ca dorinta lui nu a fost in continuare sa relaționeze cu el.

Vedem asta la muntele Sinai, cand Dumnezeu s-a descoperit copiilor lui Israel. El a vrut sa comunice cu ei, dar acestia au preferat ca Dumnezeu sa-i vorbeasca lui Moise si acesta sa le transmita cuvintele Lui.

Bineinteles, tot ca si rezultat al atitudinii lor, Dumnezeu le-a dat cele zece porunci. Pentru ca li s-a parut mai usor sa urmeze un set de reguli, decat sa aibe comuniune cu Dumnezeu.

Prioritatile tale iti arata ce iubesti in viata

Slujirea nu este = cu relatia cu Dumnezeu

Dupa cum vezi, foarte multi oameni cred ca, chiar daca fac slujire ei sunt intimi cu Dumnezeu, dar pe El nu-l intereseaza asta.

Slujirea ta nu reflecta faptul ca ai o relatie vie cu Dumnezeu.

Nu inseamna ca slujirea nu este importanta, doar ca ea nu este punctul principal in umblarea cu Dumnezeu. Marta si-a dat tot interesul sa-L slujeasca pe Isus, dar El nu a fost impresionat de stradanile ei. Din pacate, atunci cand cazi in acesta extrema a activismului spiritual si nu ai o relatie cu Dumnezeu, vei incepe sa ai anumite atitudini incorecte.

Hai sa ne uita doar la cateva din aceste exemple.

Atitudini gresite in slujire

In primul rand, atunci cand slujesti fara sa ai o relatie intima cu Domnul Isus, incepi sa te uiti la ceilalti cu ochi critici. Doar gandeste-te la ce a facut Marta. Ea s-a dus la Isus si a „parat-o” pe sora ei Maria.

Aici intervine atitudinea de mandrie, in care, cel care slujeste se vede superior celorlalti, care nu fac asta. Iar prin critica, ii pui pe altii jos, iar pe tine te ridici pe un piedestal.

O alta atitudine gresita, este proiectia darului.

Cu alte cuvinte, ai impresia ca tot ce faci tu, trebuie sa faca si ceilalti identic. Daca te uiti la ce spune Scriptura, vei gasi ca lucrul acesta este fals. Dumnezeu nu ne-a chemat sa fim la fel. El a creat diversitate si vrea sa fie si unitate in ea.

Apostolul Pavel face o precizare cu privire la lucrul acesta si da acel exemplu cu trupul in Efeseni 11, Romani 12 si 1 Corinteni 12. El spune ca fiecare dintre noi suntem un madular si fiecare din noi, slujim unii altora. Asta inseamna ca nu toti sunt mana, deci, nu toti pot si trebuie sa faca aceeasi slujba a unei maini.

Nu toti sunt picior sau gura, asa ca, nu sunt fortati sa faca acele lucrari sau functii.

O alta atitudine care poate sa apara, este autocompatimirea.

Aceasta are in centrul ei, tot omul si eul acestuia. Nimic diferit fata de celelalte.

Ultima atitudine si cea mai nociva, este cand iti iei identitatea din slujire, pentru ca de acolo pleaca toate celelalte atitudini necorespunzatoare.

Practicarea prezentei lui Dumnezeu si intimitatea

Exemplu suprem de intimitate, este Domnul Isus care cauta fata Tatalui. El a zis: „Ca face doar ce vede pe Tatal facand.”

In pasajul mentionat anterior, Maria este un exemplu pentru cautarea lucrurilor care conteaza. Ea este pusa in antiteza cu Marta si alergarea dupa a face cat mai multe lucruri.

Beneficii ale practicarii prezentei lui Dumnezeu

Atunci cand iti petreci timpul cu Dumnezeu, ajungi sa-l cunosti pe El. Dumnezeu se descopera omnului, dar nu doar prin citire Cuvantului si acumularea cunostintelor, ci si prin experimentarea Lui.

Cunosti inima si gandurile Sale

Romani 12:2 „Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită. „

In intimitate ești transformat in asemanare cu El

2 Corinteni 3:18 „Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.

El îți descoperă lucrurile ascunse

Amos 3:7 „ Nu, Domnul, Dumnezeu, nu face nimic fără să-Şi descopere taina Sa slujitorilor Săi proroci.”

Din experienta, am vazut ca este un proces prin care Dumnezeu te trece ca sa iti incredinteze lucrurile Sale.

Poti sa te uiti la aceasta progresie cand vine vorba de revelarea lucrurilor adanci ale lui Dumnezeu:

  • Multimile – Acestea veneau doar ca sa primeascsa din partea lui Dumnezeu vindecare, eliberare, mancare, dar nu cautau mai mult. Nu-i vedem cautand sa inteleaga sensul lucrurilor pe care Domnul Isus le spunea.
  • 12 Ucenici – Ei erau aproape de Isus si voiau sa stie mai mult legat de Imparatia lui Dumnezeu si puneau intrebari vis a vis de acest lucru.
  • Cei 3 – Ei au avut posibilitatea sa-L vada pe Isus schimbat la fata, lucru care nu le-a fost dat tuturor sa vada. Ei au fost luati cu Isus in gradina, atunci cand El se ruga.
  • Cercul apropiat – Ioan – Dintre toti, vedem ca Ioan era cel care statea cu capul pe pieptul Domnului Isus. El era cel mai intim cu Isus. El stia pentru ce bate inima Lui si care ii sunt gandurile.

Fiecare dintre noi trece prin acest proces, intrebarea este: „Unde te opresti?”. Poti alege sa fii dintre cei mai intimi cu El si sa cunosti lucruri pe care altii nu le cunosc, sa stii pentru ce bate inima Lui. Depinde doar de tine, cat vrei sa cauti prezenta Lui.

Video YouTube – Arta Pierduta In Crestinism

Invata limbajul lui Dumnezeu
Spread the love

1 thought on “Intimitatea Cu Dumnezeu Si Practicarea Prezentei”

  1. Acest pasaj ne invata ca adesea ne consumam timpul omorandu-ne prin activitati fara sa ne dam seama. Dar este important sa ne aducem aminte prioritatile noastre: Sa ne unim cu Domnul Isus si sa-i slujim.

    Atunci cand tinem cont de acest lucru, vom avea adevaratul fel de slujire pe care Dumnezeu il asteapta de la noi. Nu va fi o slujire despre lucruri, ci despre relatia si presenta Lui cu noi. Doamne, te rog sa ne ajuti sa facem asta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?