fbpx

“10 Tehnici Ca Sa Economisesti Masiv In 2023”

În aceste vremuri cred că este foarte important să ai niște bani puși deoparte ca să îți ofere siguranță și să nu te îngrijorezi în orice circumstanță. Până la urmă, aceasta este o formă de înțelepciune.

Adesea poate te-ai gândit că vrei mai mulți bani ca să pui deoparte, iar lucrurile astea le poți face în două feluri: câștigând mai mult sau cheltuind mai puțin decât câștigi.

În acest articol ne vom concentra pe câteva modalități de a economisi mai mulți bani, iar la sfârșitul articolului vei avea posibilitatea să primești un PDF gratuit cu 100 de modalități de economisire masivă.

Apropo, dacă consideri că economisirea nu este importantă, vreau să te anunț că aceasta face parte din cei trei piloni ai libertății financiare: câștiguri, economisire și investiții.

Dacă tu nu îți vei controla banii, te vor controla ei pe tine.

Asumă-ți responsabilitatea pentru banii tăi

Locul în care ești astăzi nu este unul întâmplător și nu se datorează circumstanțelor, oamenilor din jurul tău sau soartei. Locul în care te afli astăzi din punct de vedere financiar, este rezultatul deciziilor tale de ieri, respective anilor tăi precedenți.

Propune-ți să economisești și crede că poți face acest lucru

Am început în acest fel pentru că dacă nu recunoști că ești responsabil pentru viața ta 100%, nu există nici o posibilitate de schimbare pentru că vei aștepta ca aceasta să se întâmple din exterior, pe când ea vine din interior.

Pe lângă responsabilitate, credința ta, convingerile tale îți ghidează viața din orice punct de vedere. Dacă tu nu crezi că ești suficient de disciplinat sau că nu poți economisi pentru că veniturile tale sunt prea mici, sau din diferite alte motive, nu vei economisi niciodată.

Pune 10% deoparte din toți banii pe care îi primești

Această metodă se găsește în toate cărțile de educație financiară cunoscute, începând de la “Cel mai bogat om din Babilon”, “De la idee la bani” și sfârșind cu Biblia. Uneori se mai spune: “Plătește-te pe tine prima dată!”.

Fă-ți un buget lunar

Acest aspect este unul dintre cele mai importante puncte în domeniu de gestiune financiară. Poate ți se pare surprinzător, dar orice om bogat pe care l-ai văzut știe să-și gestioneze banii. De asta este în locul în care este.

Încă un lucru important de înțeles, este că bugetul nu te constrânge, ci te ajută să fii liber. Liber de presiune, de îngrijorări, ș.a.m.d. Iar dacă crezi că odată ce o să te pui pe picioare din punct de vedere financiar și ai să vrei să scapi de el, te înșeli, pentru că acesta va face parte din viața ta, odată ce l-ai pus în practică și îi vezi impactul.

Am să-ți dau doar câteva exemple pentru a face un buget, iar ție îți rămâne datoria să-l personalizezi în funcție de cum ți se potrivește.

Cel mai important lucru atunci când vrei să-ți faci un buget, este să știi care îți sunt intrările (veniturile) și ieșirile (cheltuielile). Așa că, în prima luna, poate și a doua lună trebuie să ții o evidență a cheltuielilor tale și să observi unde se duc banii tăi.

Aceasta se poate face printr-o aplicație pe telefon sau prin faptul că îți notezi toate cheltuielile solicitând toate bonurile de la magazin și păstrându-le.

După ce faci toate aceste lucruri, la sfârșitul primei luni, sau la sfârșitul celei de a doua lună, calculezi să vezi care sunt cheltuielile tale și pe ce mai exact se duc acei bani.

În momentul în care vezi pe ce se duc acei bani, poți să începi să analizezi și să-ți dai seama care sunt lucrurile de care faci exces sau de care nu ai nevoie pentru a le înlătura.

Acum că știi unde se duc banii tăi, poți să alegi dacă îi mai lași să meargă în acea direcție sau dacă vrei, le dai o altă destinație.

Tipurile de bugete pot să difere și îți voi da două exemple.

Buget 1

Economisire10%
Educație10%
Datorii10%
Cheltuieli70%

Buget 2

Dărnicie10%
Educație10%
Investiție pe termen lung10%
Investiție pe termen scurt10%
Distracție5%
Cheltuieli55%
  • Dărnicia -zeciuiala la biserică sau să faci caritate, în cazul în care nu dai la biserică – Acesta este un principiu biblic.
  • Educație – Bani pe care îi folosești să crești și să poți câștiga mai mult.
  • Investiție pe termen lung – acești bani îi folosești pentru libertatea ta financiară. Cu alte cuvinte, cauți oportunități de a pune banii să lucreze pentru tine.
  • Investiție pe termen scurt – acești bani reprezintă lucruri cum ar fi o mașină, o renovare, un laptop, ș.a.m.d.
  • Distracție – Cu acești bani te distrezi. De ei nu ai milă!
  • Cheltuieli – Aceștia sunt banii pentru necesități

Toate aceste procente nu sunt bătute în cuie, deci nu te gândi că și bugetul tău trebuie să arate identic cu acestea. Ambele reprezintă doar niște modele după care te poți lua, iar procentele îți aparțin. Important nu este cât pui în acele categorii, ci să deprinzi obiceiul de a economisi, chiar dacă pui 1% lunar în fiecare categorie, în timp, vei vedea diferențe majore.

Cheltuie mai puțin decât câștigi

Este un principiu atât de simplu, dar cu toate acestea, atât de dificil de respectat. Asta până când îți pui la punct bugetul despre care discutam.

Fă cumpărăturile cu o listă

Atât timp cât ai un obiectiv, lista fiind însăși obiectivul, este mult mai ușor să îndepărtezi lucrurile care apar pe parcurs și de care “crezi că ai neapărată nevoie”. Bineînțeles, este foarte important să respecți ceea ce ți-ai propus.

Plătește tot timpul cu banii jos nu cu cardul

Este demonstrate că în momentul în care plătești cu cardul, cheltuiești undeva la 15% mai mult pe an, decât ai cheltui dacă ai plăti  cu banii jos. Impactul cel mai mare a plății cu banii jos, este asupra emoțiilor, pentru că în momentul în care ai banii în mână și vezi, respective simți câți bani trebuie să dai, ești mult mai reținut să faci anumite cumpărături.

Economisește folosind lucrurile din casă mai puțin:

Folosește TV-ul mai puțin sau deloc

Timpul petrecut acolo să-l înlocuiești cu studierea unei cărți de educație financiară ca să-ți crești veniturile sau studierea domeniului tău de activitate, care oricum te va duce la o majorare a veniturilor că vei devenii mai bun în ceea ce faci.

Fii atent la apă cât o lași să curgă

Știu că te gândești că este absurd, dar poți să te speli și într-un timp mai scurt decât o faci de obicei, este vorba doar de obișnuință. Atunci când te speli pe dinți poți să oprești apa până îți periezi dinții. La fel poți face și cu dușul.

Cineva spunea la un moment dat foarte bine: Casa oamenilor săraci este caracterizată de numărul de televizoare sau de dimensiunea acestuia, iar la oamenii bogați, aceasta este caracterizată de dimensiunea bibliotecii. Uneori am impresia că este așa.

Am spus acest lucru pentru că am observat că foarte mulți oameni au un televizor și în bucătărie, iar în timp ce spală vasele, se opresc și se uită la televizor, iar apa continuă să curgă. Dacă vrei să faci un lucru, concentrează-te pe acel unu singur.

Fii foarte atent la climă!

Poate adesea ai plecat din cameră și ai lăsat clima pornită pentru nu știu cât timp ca să-ți dai seama că s-a răcit foarte tare sau s-a încălzit foarte tare, iar apoi a fost necesar să deschizi toate geamurile să faci exact contrar. Toate aceste mici neatenții te costă financiar, pentru că risipești pe deoparte, dar pierzi pe de altă parte.

Ultima metodă

Aplică ceea ce ai învățat, altfel nu vei vedea nici un rezultat.

Pentru mai multe metode, vezi cartea mea.

250+ Metode de Economisire Masiva
Curs eudcație financiară
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?