Zilele astea, in timpul meu de solitudine, am avut o intelegere foarte interesanta despre oamenii credintei, care au transformat lumea.
In primul rand, ei nu traiau viata din exterior, ci din interior inspre exterior, iar lucrul acesta s-a putut vedea in tot ce au facut, atat timp cat au fost pe acest pamant. La ce ma refer? In zilele noastre si in cele mai multe comunitati, adesea punem accentul invers, decat cel biblic.
La o analiza minutioasa, ai sa vezi ca biblia iti ofera o formula pentru viata si fiecare arie a acesteia:
„A fii x A face = A avea”
Vreau sa explic aceasta formula, ca sa fie usor de inteles. A fii, inseamna ca mai intai de toate trebuie sa-ti intelegi identiatea, iar din faptul ca o cunosti, actionezi in conformitate cu aceasta, iar apoi vin rezultatetele.
Sa luam un exemplu clar. Cand esti nascut din Dumnezeu, devii o faptura noua, vezi 2 Coriteni 5:17. Asta inseamna ca, aceasta este natura ta. Daca iti insuesti aceasta identiate, de a fii, ai sa ajungi sa traiesti in sfinteni fara probleme. Adica, faptele tale, acel „a face”, va fi in conformitate cu cine esti. Bineinteles, rezultatele sau „a avea” in cazul acesta depinde de perspectiva. Poate sa fie rasplata vesnica a ascultarii sau una fizica, in care umbli in binecuvantarile Tatalui.
Ce spune biblia
Romani 12:2 Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.
Daca te uiti la termeni, in limba greaca, ai sa vezi ca pentru cuvantul transformare se foloseste „metamorphoó”. Noi stim ca avem acest termen in biologie de exemplu, pentru metamorfoza. Omida intra in acest proces de metamorfoza si devine fluture.
Am studiat de atatea ori acest pasaj, dar niciodata nu m-am uitat strict la procesul biologic, ca sa vad ce se intampla. Dar toate lucrurile au un inceput.
Daca e sa vorbim despre formula mentionata anterior, uita-te la ce am spus in continuare.
Omida nu poate sa zbore (sa faca), pana cand, nu devine (este) fluture.
Transformarea vine doar din interior. In caz ca este impusa din exterior, poate sa distruga ce este in interior. Stim foarte bine atat din acest proces al omizii, dar si din altele, cum ar fi oul care trebuie clocit.
Cum se produce transformarea
Dupa cum poate sti deja, noi suntem un duh, care are un suflet si locuieste intr-un trup. In versetul metnionat prima data, am vazut ca noi suntem facuti fapturi noi. Intrebarea este: Unde suntem fapturi noi? Pentru ca, uneori nu se vede imediat in gandire sau emotiile noastre si atunci, nici in comportament.
Deci, nasterea din nou, s-a produs in duhul tau. Asta inseamna ca, acolo esti o faptura noua si acea realitate spirituala, trebuie sa o aduci in sufletul tau. Sufletul tau este compus din ratiune, vointa si emotiile tale. Iar dupa ce vei duce realitatea Duhului, la nivel de suflet, asta va duce la o traire diferita, adica in trup.
Vezi tu, asta inseamna sa fii condus de Duhul Sfant, care este in duhul tau.
Bine, bine, dar cum ducem realitatea duhului in lumea fizica? Ma bucur ca ai intrebat!
Transformarea prin reinnoirea mintii
Procesul de transformare sau mutare din ce este in duh, sa fie si in suflet si apoi la nivel de trup sau comportament, se poate face cel mai bine prin meditatie.
Stiu, stiu, acest cuvant parca e ciudat si ne aduce aminte de acei calugari din atos, care stau intr-o anumita pozitie si rostesc un sunet ciudat MMMMMmmm. Dar nu e asa! Dumnezeu a creat lucrurile, iar satan doar le-a pervertit. Biblia vorbeste despre meditatie in nenumarate randuri sub diferite forme.
Ce este meditatia
Iosua 1:8 „Cartea aceasta a Legii sa nu se depărteze de gura ta! Mediteaza asupra ei zi și noapte, veghind, astfel încat să poti implini tot ceea ce este scris in ea, caci atunci vei reusi oriunde vei merge si vei prospera!”
Meditatie – ebr. Hagah, se traduce prin a concepe, a marai, a rosti, vorbește, a medita, a murmura, a-ți imagina, a cugeta, a te gândi la ceva îndelungat (ca și atunci cand ești psionat de un lucru sau îndrăgostit de o persoana și nu o mai scoți din cap) a te plânge, rugăciune, a vorbit cu tine insuti cu voce tare sau incet;
Ideea e ca, fiecare om mediteaza. Da, ai citit bine, toti meditam, inclusiv tu. Important este la ce meditam. De cele mai multe ori, oamenii care nu cunosc acesta disciplina sau practica, o aplica, dar in mod gresit. De exemplu, ingrijorarea, este o forma de meditatie, dar nociva. Raspunde-ti la urmatoarele intrebari, ca sa vezi la ce meditezi.
Care e filmul pe care il proiectezi pe cortina imaginatiei tale despre trecutul tau, prezent si viitor?
Ce vorbesti cu tine pe scena mintii tale? Care e acea caseta sau acel CD care ruleaza acolo?
Cum sa meditezi?
- Vorbeste promisiunile Sale
- Declara ceea ce Biblia spune
- Rosteste versete
- Gandeste-te intens la ce spune Dumnezeu in Cuvantul Sau
- Studiaza
- Imagineaz-ti lucrurile asa cum Dumnezeu ar vrea sa fie
- Canta (atunci cand repeti un vers, tu internalizezi acel adevar)
- Observa
- Analizeaza profund
- Pune-ti intrebari si ofera raspunsuri in acord cu Cuvantul
La ce poti medita?
Pozitiv:
- Cuvant – Iosua 1:8; Psalmul 1:2
- Numele lui Dumnezeu
- Caracterul lui Dumnezeu – Isaia 26:3 – termenul minte, este tot imaginatie
- Lucrarile pe care El le-a facut – Psalmul 77:11-12; 143:5;
- Ce vorbesti sau la ce urmează sa spui – Proverbe 15:28
Negativ:
- Lucruri nedumnezeiesti, nelegiuiri – Isaia 59:3
- Răzbunare – Psalmul 2:1
- Răutate, violenta – Proverbe 24:2
- Teroarea care urmează – Isaia 33:18
Efectele meditatiei
- Formeaza noi cai neuronale, asta inseamna ca o sa incepi sa te vezi, sa gandesti si sa actionzi diferit. (Pozitiv sau negativ)
- Edifica credinta ta
- Creeaza realitatea vietii tale – Iacov a pus in fata oilor si caprelor nuiele, la cuvantul lui Dumnezeu, pentru ca a stiut ca la ce se uita ele, la asta vor da nastere.
- Iti ofera posibilitatea sa accesezi lumea spirituala
- Schimba starea emotionala (pozitiv sau negativ)
- Claritate – Psalmul 119:15 „Ma gandesc adanc la poruncile Tale si cararile Tale le am sub ochi.”
- Solutii, inovatii
Procesul de transformare prin meditatie – Video
Vezi video-ul de pe YouTube despre disciplina si cum poti sa te disciplinezi.
Vezi platforma noastra de cursuri.