fbpx
Cine este Duhul Sfant

Cine Este Duhul Sfant – Duhul Sfant este o persoana?

Cine este Duhul Sfant?

Zilele acestea în timp ce lucram la un proiect personal, Dumnezeu m-a provocat să citesc cartea Faptele Apostolilor, dar să o citesc pe cât de repede pot, chiar într-o singură zi.

În timp ce o citeam și mai ales că avea continuitate în mintea mea cu privire la această scriere, am putut observa un tipar. Când zic tipar, mă refer la un lucru care se tot repetă și dacă ești puțin atent îți dai seama imediat.

Care crezi că este acest tipar? Dă-mi voie să te ajut puțin. Care crezi că este expresia cea mai des întâlnită în cartea Faptele Apostolilor sau la cine se face cel mai adesea referire?

Dacă răspunsul tău a fost Duhul Sfânt, te felicit!

Așa este, cel mai mult se face referire la persoana Duhului Sfânt și la manifestările Acesteia.

Cu toate acestea, mi se pare surprinzător cât de puțin vorbim noi astăzi despre Duhul Sfânt pe lângă cei din biserica primară. Întrebarea este: de ce?

Singurul răspuns plauzibil pe care aș putea să-l dau și să nu pun într-o lumină proastă pe cineva, este pentru că nu-L cunoaștem. Fiecare dintre noi vorbește despre lucrurile pe care le iubește, respectiv pe care le cunoaște.

Adesea am citit în Biblie că Duhul Sfânt a venit sub formă de porumbel sau că s-au arătat niște limbi ca de foc, dar este El un porumbel sau un vânt? Este Duhul Sfânt o forță așa cum promovează astăzi niște învățături eretice?

Cine este Duhul Sfant – Ce spune Biblia

Adesea când vorbim despre Dumnezeu, ne gândim la Tatăl sau poate la Isus, dar prea puțin ne gândim la Duhul Sfânt. Așa-i?

Te-ai gândit vreodată cât de mult ți-ai fi dorit să trăiești acum două mii de ani ca să poți să-L întâlnești pe Cristos în persoană? Dacă ești un credincios veritabil, sunt sigur că ai făcut-o cel puțin odată în viață.

Dar gândește-te ce implicații ar fi fost: Ar fi trebuit să îți iei un bilet de avion, să mergi la aeroport și să pleci în Israel. Odată ajuns acolo, ar fi trebuit să mergi în locurile prin care Isus era și nu cred că ți-ar fi fost greu să-L găsești având în vedere că era înconjurat de mulțimi de oameni.

Problema însă ar fi că dacă ai ajuns acolo, Isus este unul singur, iar oamenii sunt cu miile, iar dacă tu nu ești unul din cei care are curajul să-și înalțe glasul de disperare și șă strige „Doamne ai milă de mine”, cu siguranță nu ai putea nici măcar să interacționezi cu El pentru că ar fi prea mulți oameni la rând.

Dezavantajul pe care l-a avut Isus când a fost în trup, a fost acela că era limitat de trupul uman în spațiu și timp și putea să fie într-un singur loc să se ocupe de câte un singur om odată.

Unde vreau să ajung?

Tu și cu mine astăzi suntem mult mai favorizați decât toți oamenii din vechime. Profeții, preoții și toți oamenii la care astăzi privim cu apreciere, nu au avut ce avem noi astăzi. Spun acest lucru pentru că atunci când Isus s-a înălțat, El nu ne-a lăsat singuri, iar în locul Său a trimis pe Altul, la fel ca El.

Duhul Sfânt este Mângâietorul

Duhul Sfânt este Duhul adevărului

v.16 Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac; v.17 şi anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte, dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi şi va fi în voi.

Termenul grecesc din acest pasaj pentru „alt” este „allos”, care se refereă la cineva de același fel, aceeași natura.

Ioan 16:7 „Totuşi vă spun adevărul: Vă este de folos să Mă duc, căci, dacă nu Mă duc Eu, Mângâietorul nu va veni la voi, dar, dacă Mă duc, vi-L voi trimite.

Acesta este motivul pentru care ești mai binecuvântat astăzi, decât oamenii din vechime. Gândește-te că Isus care era singur, a plecat ca să poată să fie cu noi toți.

În vechime conexiunea la Dumnezeu era dificilă și era determinată de spațiu și timp în timpul lui Isus, dar astăzi nu mai ai nici o piedică. Duhul Sfânt este în tine și ai acces la El 24/7.

Nu-i așa că-i minunat?

Deci, dacă citești toate versetele din Ioan 14-16 ai să-ți dai seama de ce este atât de important să cultivi o relație cu Duhul Sfânt.

Dar până una alta să continuăm să vedem cine este Duhul Sfânt.

În ziua de astăzi sunt foarte multe învățături nebiblice care diminuează statutul Duhului Sfânt. Unii au ajuns să spună că El este o putere și nimic altceva. Cu aceste cuvinte în minte, te invit să explorăm puțin Scriptura să vedem ce spune despre Duhul Sfânt.

În versetele menționate anterior Isus spune că Tatăl v-a trimite un Mângâietor. Termenul grecesc este „parakletos”, adică mângâietor sau cineva care îndeamnă. Deci, cum ar putea o forță să mângâie sau să îndemne? Doar cineva care are capacitatea să comunice poate face lucrul acesta.

3. Cine este Duhul Sfant? – Duhul Sfânt este Învățătorul

Ioan 14:26 „Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.

Duhul Sfânt are capacitatea să te învețe toate lucrurile și să-ți aducă aminte de cuvintele lui Isus. Pe lângă faptul că El comunică, eu cred că este extrem de bun comunicator având în vedere că trebuie să ne învețe pe noi, care suntem atât de diverși. Nu-i o muncă ușoară, nu?

4. Duhul Sfânt este Mărturisitorul sau Martorul lui Cristos

Ioan 15:26 „Când va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite de la Tatăl, adică Duhul adevărului, care purcede de la Tatăl, El va mărturisi despre Mine.

Duhul Sfânt mărturisește despre Cristos. Pentru a face asta, este nevoie să folosești cuvinte. Dicționarul explicativ afirmă că a mărturisi = a declara, a relata, a spune, a susține, a propovădui, a predica o credință, o învățătură morală.

5.Cine este Duuhl Sfant? – Duhul Sfânt este Avocatul

Ioan 16:8 „Şi când va veni El, va dovedi lumea vinovată în ce priveşte păcatul, neprihănirea şi judecata.

Pe lângă faptul că El comunică, El are capacități intelectuale foarte avansate din câte poți deduce din acest verset. Nu-i așa? Dacă nu ai prea multe în cap, nu ai cum să dovedești pe cineva de un anumit lucru, dar când ai potențial intelectual, poți face asta.

Dicționarul explicativ spune: DovediA arăta cu probe, cu argumente, cu mărturii existența sau inexistența unui fapt, a unei situații, a demonstra, a proba.

6. Duhul Sfânt este Ghidul, Călăuza, Descoperitorul lucrurilor ascunse

Ioan 14:13 „Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul, căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare.

O altă atribuție a Duhului Sfânt este de a ne călăuzi sau a dirija, a ghida, a povățui, a conduce pe cineva pe un drum, a îndruma.

Duhul Sfânt vrea să-ți vorbească în mod personal ca să ai parte de toate aceste lucruri în viața ta. El vrea să-ți descopere până și viitorul.

Sincer, doar până aici uitându-mă la lucrurile pe care le face Duhul Sfânt îmi dau seama că are atribuțiile unei peroane și că am nevoie să cultiv relația mea cu El ca să pot beneficia și eu de toate aceste lucruri pe care le-am menționat și să pot astfel să trăiesc o viață din abundență. Tu nu?

Sper că mai reziști puțin că suntem pe sfârșite!

7. Duhul Sfânt este Mijlocitorul, Ajutorul

Romani 8:26 „Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră, căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar Însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite.

v.27 Şi Cel ce cercetează inimile ştie care este năzuinţa Duhului, pentru că El mijloceşte pentru sfinţi după voia lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt poate să ne învețe cum să ne rugăm și în același timp, El poate să mijlocească prin intermediul nostru pentru alții.

8. Duhul Sfânt este o persoană cu emoții și sentimente

Efeseni 4:30 „Să nu întristaţi pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării.

Duhul Sfânt poate să fie întristat. Asta însemnă că El este o persoană și are sentimente, emoții și nu este o forță a naturii sau un vânt.

9. Duhul Sfânt este o persoană cu voință prorpie

1 Corinteni 12:11 „Dar toate aceste lucruri le face unul şi acelaş Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voieşte.”

Duhul Sfânt nu este manipulat de cineva, El are voință proprie și gândește.

Concluzie

Dacă Duhul Sfânt este o persoană, înseamnă că poți să cultivi o relați cu El și atunci vei avea parte și de toate beneficiile care reies din natura Lui. El te v-a călăuzi, sfătui, învăța, mângâia, chiar îți v-a descoperi viitorul, dar toate aceastea doar în cadrul relației cu El.

Decizie personală

Acum după ce știi aceste lucruri, este responsabilitatea ta să alegi cum te raportezi la El.

Cine este Duhul Sfant?

Serie despre persoana Duhului Sfant

Cine este Duhul Sfant

Pentru mai mult articole de genul acesta, poti sa vezi…

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?