fbpx

9 Principii Ca Sa Fii Biruitor In Incercare

Cum poți să fii biruitor și roditor în încercare?

Cuprins

Introducere
Credința
Cunoașterea lui Dumnezeu
Viziune
Citirea Cuvântului
Meditarea asupra Cuvântului
Rugăciunea și Postul
Rugăciunea prin Duhul
Perspectiva și Focusul
Imaginea de sine

Până la sfârșitul acestui articol, vei învăța 8 chei, care te vor ajuta să rodești în încercare și să ieși biruitor din orice încercare.

Dacă analizezi viețile marilor oameni, vei putea identifica tipare din viețile acestora, care i-au ajutat să depășească circumstanțele nefavorabile ale vieții și să fie roditor în același timp.

Am observat de-a lungul vieții că nu este atât de important care sunt circumstanțele prin care treci, ci modul în care reacționezi la ele. Cu alte cuvinte, chiar dacă treci printr-o încercare sau o circumstanță mai dificilă, aceasta în sine, nu te va schimba. Da, ai citit, bine! Încercările nu te pot schimba, ci tu alegi să te schimbi în urma unei circumstanțe.

Gândește-te doar la aurul care este trecut prin foc. Dacă îl ții în foc la o anumită temperatură, acesta se v-a topi, iar impuritățiile de pe el vor fi înlăturate. Asta doar până când oprești focul și temperatura scade, iar atunci toate acele impurități se prind înapoi de aur. Deci, impuritățile nu sunt îndepărtate automat, ci este nevoie de o alegere voită pentru îndepărtarea lor.

Spun lucrul acesta, pentru cei care cred că odată ce Dumnezeu îngăduie să treci printr-o încercare, automat vei devenii o persoană mai bună sau că v-a lucra ceva benefic în tine. Lucrul acesta este total greștit!

Sunt sigur că ai văzut oameni, care în urma unei încercări, au devenit și mai închiși la tot ce înseamnă credința sau Dumnezeu. Factorul determinant a fost răspunsul acestora, nu ceea ce li s-a întâmplat.

Hai să vedem cum putem să răspundem cât mai bine la circumstanțele nefavorabile.

1.Credința

Isaia 40:29 „El dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin.

v.30 Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină,

v.31 dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea; ei zboară ca vulturii; aleargă, şi nu obosesc, umblă, şi nu ostenesc.”

Ce încearcă Dumnezeu să-ți spună prin aceste versete, este că nu ar trebui să te îngrijorezi de provocările vieții. Vulturul când vede o furtună, o folosește ca să se înalțe și nu fuge de ea. Mai mult de atât, vulturul are capacitatea să folosească curenții de aer ca să-l ridice fără să fie necesar să dea din aripi. Deci, el se înalță și o face și fără efort fizic.

În același fel, Dumnezeu vreau să te ajute să folosești furtuniile vieții ca să te înalțe. Cu alte cuvinte, El vrea să producă în tine caracter, să-ți dea o perspectivă înaltă asupra lucrurilor și multe alte beneficii.

Până și psihologia și diferiți cercetători, suțin ideea că este un beneficiu să crezi în Cineva mai mare decât tine. Să crezi că există Cineva care este în controlul lucrurilor și că El guvernează lumea. Doar această idee, în mijlocul încercărilor, îți oferă o oarecare speranță și capacitate de a persevera.

2.Cunoașterea lui Dumnezeu

Daniel 11:32 “Dar aceia din popor care vor cunoaşte pe Dumnezeul lor vor rămâne tari şi vor face mari isprăvi.”

Mai devreme am discutat despre credință, iar acesta este foarte bună, dar nu este suficientă. Ea poate să fie folosită ca și poartă de acces spre celelalte chei, dar singură, nu este la fel de puternică. Gândește-te doar la un pom așezat în mijlocul unui câmp. Oricât ar fi de puternic, la un momentdat, tot v-a cădea din cauza vânturilor puternice. Dar dacă există o pădure, toți copacii sunt protejați prin faptul că se suțin reciproc. Exact același principiu se aplică și în cazul principiilor de față.

Cunoașterea lui Dumnezeu, este mult mai mult decât credința în Dumnezeu. Cunoașterea Lui, are legătură cu înțelegerea minții și inimii Sale. Adică înțelegi ce gândește El despre diferite lucruri și ce simte despre ele. Îți dai seama ce iubește și ce urăște și poți să fii și tu la fel.

3.Viziunea

Proverbe 29:18NTR „Când nu este nicio descoperire, poporul este fără frâu, dar binecuvântat este cel ce păzește Legea!”

O altă traducere spune: Când nu este nici o viziune, poporul este fără frâu.
Viziunea înseamnă să vezi cu ochii minții, ceea ce fizic nu poți vedea.
Viziunea este capacitatea de a vedea sfârșitul mai dinainte de a începe.
Beneficiul unei viziuni, este că te ajută să vezi dincolo de circumstanțele negative și te ajută să perseverezi în ciuda acestora.

Evrei 12:2 “Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea şi şade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu”

Isus a putut să biruiească încercarea pentru că a putut vedea rezultatul. El a putut să vadă răsplata suferințelor Lui. Isus a știut că odată ce v-a muri și v-a învia, miliarde de oameni vor putea să primească mântuirea Sa. Acesta a fost motivul suferinței Sale și lucrul acesta l-a ținut neclintit.

Un alt exemplu este Iosif, care a primit un vis din partea lui Dumnezeu pe când era copil, iar acesta i-a fost far în vreme rea. Cred că atunci când a fost aruncat în groapă sau când a fost vândut sau când era în temniță, Iosif și-a adus aminte de vis-ul pe care Dumnezeu i l-a dat.

4. Cititrea Cuvântului

2 Timotei 3:16 “Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,”

Chiar dacă este un lucru fundamental, trebuie repetat până ce, orice credincios ajunge să-l practice, nu ca o obligativitate, ci ca pe ceva necesar pe care iubește. Dacă te uiți la oamenii lui Dumnezeu, cum ar fi David, el tot timpul citea Scriputra și își găsea plăcerea în Legea Domnului.

Psalmul 1

Acești oameni, au înțeles că în Cuvântul Său găsesc înțelepciunea, viața și o citeau cu regularitate.

5. Meditarea

Acest termen are o conotație ocultă mai degrabă în cultura noastră, dar este un termen amintit în Biblie de nenumărate ori.

Iosua 1:8 “Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă (meditează) asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea, căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale şi atunci vei lucra cu înţelepciune.”

Termenul ebraic din acest context, înseamnă să declari, să verbalizezi prin repetiție, să-ți imaginezi, să țipi tare ca răgetul unui leu. Meditația nu înseamnă să-ți golești mintea de absolut orice lucru și să aștepți să fii umplut de ceva. Mintea ta trebuie să fie plină de Cuvântul lui Dumnezeu. Meditația poate să fie menținerea unui verset în mintea ta.

Gândește-te cum procedezi atunci când te îngrijorezi. Practic, îngrijorarea este meditație, dar asupra lucruilor necorespunzătoare. În același fel, poți să meditezi asupra lucrurilor lui Dumnezeu.

6.Rugăciune și Post

Viața lui Daniel este un exemplu demn de urmat. Acest om a lui Dumnezeu l-a căutat pe El cu post și rugăciune, iar în momentul în care a întâmpinat o criză, a putut să rămână liniștit pentru că știa ce a cultivat în ascuns. Chiar dacă a fost aruncat în gropa cu lei, Daniel nu și-a făcut griji pentru că știa că Dumnezeu este cu el.

7.Rugăciune prin Duhul

Iuda 1:20 “Dar voi, preaiubiţilor, zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă, rugaţi-vă prin Duhul Sfânt,”

Foarte mulți oameni așteaptă să fie edificați sau zidiți de alții, dar prea puțini sunt conștienți de acest adevăr: Tu te poți zidi pe tine cu ajutorul Duhului Sfânt. El a oferit tuturor această posibilitate, dar nu toți credincioșii și-o însușesc. Vezi mai multe detalii în articolul despre botezul cu Duhul Sfânt.

8.Perspectiva și Focus

Cred că acesta este unul din cuvintele mele preferate, poate din cauza semnificației și impactului său în viața mea.

Doar gândește-te că prin schimbarea perspectivei, poți schimba rezultatul unui lucru. Se poate întâmpla acest lucru deoarece, atunci când îți schimbi perspectiva despre ceva anume, de fapt, îți schimbi modul în care acționezi.

Să luăm ca exemplu poporul Israel, care a fost umblat prin pustie 40 de ani. Dumnezeu a spus că acest popor v-a intra în țara promisă, unde curge lapte și miere. Dacă te uiți la sfârșitul întâmplării, vei vedea că doar 2 dintr-o generație au intrat în acea țară. Motivul este pentru că ceilalți au avut o atitudine de robi, nu de învingători.

Ei au părăsit Egiptul, dar mentalitatea lor a rămas aceeași. Când au fost trimise 12 iscoade în țara Canaan, 10 din ei s-au întors în depresie din princina percepției lor. Aceștia au spus că sunt niște moluște, niște insecte în comparație cu uriașii din acea țară. Ceilalți 2, adică Caleb și Iosua, aveau o altă perspectivă, pentru că erau inspirați de un alt Duh. Ei au spus că Dumnezeu le va da în stăpânire acea țară și după cum bine ști, au primit-o.

Ce poate să facă atitudinea sau percepția ta? Te poate ajuta sau bloca!

Totul depinde de cum vezi lucrurile. Poți să-i spui unei situații nefavorabile “încercare” sau “cuptor” și reacția ta va fi pe măsură sau îi poți spune “provocare”.

9.Imaginea de sine

Foarte puțini oameni o înțeleg, dar toți îi simțim efectul. Creierul nostru funcționează prin imagini, așa că, imaginea pe care o ai în mintea ta despre tine, te va ajuta sau te va împiedica.

Dacă ne uităm la viața lui Avram pe când a primit promisiunea lui Dumnezeu că va fi tatăl multor neamuri, era înaintat în vârsta. Ce imagine avea despre sine? Este ușor de identificat, dacă urmărim ceea ce vorbea el.

Avraam se considera prea bătrân ca să mai aibă copii. Deci, imaginea despre sine era un pesimistă, dar Dumnezeu i-a dat o imagine diferită. I-a oferit imaginea stelelor, care sunt atât de mult, încât nu le poți număra. De fiecare dată când se uita Avraam spre cer, putea să-și aducă aminte de promisiunea Tatălui pentru el.

La sfârșitul acestui articol, vreau să te încurajez să iei toate aceste chei și să le implementezi în viața ta. Nu este suficient să ai credință! Ai nevoie și de alte aspecte în viața ta ca să poți să fii roditor și biruitor.

Vezi mai mult
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?