fbpx
Care este adevăratul post sau postul plăcut Domnului?

Care este adevăratul post sau postul plăcut Domnului?

Ideea de post îmi este familiră încă din copilărie. Obișnuiam să o văd pe mama făcând lucrul acesta și ne îndemna și pe noi să o facem.

Nu pot să spun că înțelegeam prea mult însemnătatea acestei practici, dar uneori o făceam și eu.

Să nu mai spun de zilele sau perioadele de post colectiv, care sunt bine cunoscute în cultura românilor. Perioade pentru care s-au creat chiar și alimente speciale “de post”.

Nu zic că-i rău lucrul acesta, dar întrebarea este: Cât de mult înțelegi semnificația postului? Și de unde ști că modul în care îl practici în momentul acesta este unul real și pe placul lui Dumnezeu?

Întreb pentru că nu vrei să te trezești făcând niște practici religioase, care sunt doar o formă, dar fără esență.
În același timp, te întreb: De ce ar trebui să postești? Este această practică chiar atât de relevantă?

Ce este postul si cand se practica

Domnul Isus a spus:

Matei 6:16 Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun că și-au luat răsplata. v.17 Ci tu, când postești, unge-ți capul și spală-ți fața, ungerea cu ulei v.18 ca să te arăți că postești nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.

Atât în cazul postului, dar și al rugăciunii, Domnul Isus spune “când”. Cu alte cuvinte, nu există un “dacă” postești.
Isus ne lasă să înțelegem, că această disciplină trebuie să fie parte integrantă a oricărui credincios.

Post în limba greacă este „nésteuó „, și se traduce prin abstinență de la mâncare sau a nu consuma mâncare.

La fel ca rugaciunea, citirea Cuvântului, meditația și postul este una din disciplinele elementare pentru viața de credință.
Însuși Isus a practic această disciplină ca stil de viață.

Matei 4:1 “Atunci, Isus a fost dus de Duhul în pustie, ca să fie ispitit de diavolul. v.2 Acolo a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți; la urmă a flămânzit.

Și ucenicii au înțeles importanța postului stând aproape de Isus. Mai ales după moartea, învierea și înălțarea Sa, postul a fost o practică care nu a lipsit din viața bisericii.

Acum că am văzut că postul trebuie să fie un stil de viață pentru un credincios, hai să vedem cum trebuie să postim.
Într-un pasaj anterior, am văzut afirmațiile lui Isus făcute despre post. El spunea că atunci când postești, trebuie să știi doar tu și Dumnezeu.

Dacă începi să te lauzi cât ești tu de “spiritual” prin faptul că postești, îți pierzi răsplata.

Care este postul placut lui Dumnezeu

La un moment dat, credeam că e suficient să nu mănânci într-o zi sau eventual să nu bei lichide, și asta înseamnă post.

Dar stilul asta de post, nu este postul plăcut Domnului. Adică, dacă nu mănânci și nu bei apă o zi întreagă, dar tu ești prins cu tot felul de lucruri și nu stai cu Dumnezeu. La ce ajută acest post?

Isaia 58:5 „Oare acesta este postul plăcut Mie: să-şi chinuiască omul sufletul o zi? Să-şi plece capul ca un pipirig şi să se culce pe sac şi cenuşă? Aceasta numeşti tu post şi zi plăcută Domnului? v.6 Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanţurile răutăţii, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi şi rupe orice fel de jug; v.7 împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l şi nu întoarce spatele semenului tău!”

Dumnezeu vorbește prin profetul Isaia și afirmă clar, că genul acesta de post este irelevant. Degeaba te abți de la mâncare, dacă ești prins tot în alte lucruri.

Postul plăcut lui Dumnezeu, este unul în care cauți să faci voia lui în mod intenționat.

Asta înseamnă că, alegi să-ți iei timp și să te pui deoparte pentru El. Când faci asta, îți faci o auto-analiză ca să vezi dacă sunt lucruri, motivații pentru care trebuie să te pocăiești.

Stând cu Dumnezeu în intimitate, Duhul Sfânt îți poate descoperi dacă ai lucruri care nu sunt în concordanță cu alți oameni. În felul acesta poți să deznozi legăturile robiei și să trăiești liber.

Ca să fie pe înțelesul tuturor, ce vreau să-ți sugerez când vine vorba de post. Atunci când alegi să postești, nu dacă, ci când. Da? Propune-ți o zi în care nu ești la lucru sau poate în care lucrezi mai puțin, ca să ai timp să stai cu El. De asta postești ca să te pui deoparte.

Dacă faci aceleași lucruri pe care le faci tot timpul, care e diferența? Nu-i nici una!

În timpul pe care ți-l iei, stai cu Dumnezeu în intimitate. Stai în rugăciune, în Cuvânt, în meditație. Asta înseamnă să postești, astfel încât, „strigătul să ți se audă sus”. Vorba lui Isaia.

Beneficiile postului

Când vorbim despre beneficii, poți să vezi atât beneficii fizice, dar și de natură spirituală.

Beneficiul fizic al postului

Există o întreagă mișcare astăzi în lumea largă, care promovează postul ca și stil de viață, pentru sănătatea fizică. Practic, oamenii care nu-L cunosc pe Dumnezeu, au implementat acest obicei în viețile lor. Uneori copiii luminii rămân în urmă, iar cei ai întunericului le-o iau înainte.

Bineînțeles, că ei merg după beneficiul fizic și nu prea înțeleg efectele spirituale. Mai nou, până și doctorii nutriționști recomandă postul intermitent sau un post mai lung pentru detoxifiere.

Oricum, aceste beneficii pot fi luate în calcul și de credincioși. Nu înseamnă că asta ar trebui să fie punctul principal, dar este un beneficiu până la urmă.

Prin post iti dezvolti autocontrol

Aceasta este metoda pe care o promovez adesea, atunci când îmi spun oamenii că au probleme cu disciplina. În momentul în care înveți să-ți ții trupul în frâu în timpul postului, te deprinzi să te ții sub control și în alte domenii.

Autocontrolul este un mușchi pe care îl poți dezvolta, iar prin post, poți să faci asta.

La fel se întâmplă și cu postul. Poate la început poți să ții doar până la prânz. Dar asta nu însaemnă că e prea puțin sau că nu mai are rost să ții. Continui să crești perioada în care postești și o să ajungi să ții până după masă sau până seara. Apoi mergi la un alt nivel și postești trei zile sau douăzeci și una.

E vorba de disciplină!

Postul te ajuta sa te smeresti

Ori de câte ori vedem în Vechiul Testament ideea de post, automat o putem asocia și cu o perioadă în care oamenii alegeau să se smerească. Pasajele în care este menționat postul, sunt însoțite de afirmația „îmbrăcați cu saci”.

Când vii cu post și rugăciune înaintea Tatălui, recunoști că El este Sursa și că fără El nu poți. Din acest motiv disciplina postului, te ajută să te menții smerit.

Mai multe articole de felul acesta.

Fii parte din comunitate

Subscribe

* indicates required
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?