Venituri Pasive

Ce Sunt Veniturile Pasive, Si Cum Le Construiesc?

Statisticile spun că, nivelul interesului pentru educație în domeniul financiar a crescut considerabil. Acest domeniu este probabil unul dintre cele mai de interes în secolul nostru.

De aici putem conclude că, oamenii nu mai vor să trăiască oricum, ci încep să-și asume responsabilitatea pentru viețile lor. Cel puțin așa pare pe plan financiar.

Ideea e, că oricine și-ar dori niște bani în plus. Sunt sigur că poți să încuviințezi acest lucru, asta dacă nu cumva ai niște convingeri eronate despre finanțe. Oricum, dacă vrei să faci un ban în plus, lucrurile sunt destul de ușoare, nu-i așa?

Adică, îți poți lua un al doilea job, care să fie part-time și în felul acesta, faci niște bani în plus. Este o metodă asta, dar nu înseamnă că este cea mai bună metodă. De ce spun asta? În momentul în care îți iei un alt job, tu practic dai ore în schimbul banilor.

Să presupunem că primești 1000 de lei la 4h, și trebuie să lucrezi 80h pe lună. Asta înseamnă că îți vinzi ora cu 12,5 lei. Deci, în cazul acesta, îți vinzi timpul, energia, resursele pentru bani. Dar cum ai putea să îi faci altfel?

Ce Sunt Veniturile Pasive?

Veniturile Pasive sunt câștiguri financiare, pe care le faci cu un efort redus sau chiar fără efort.

Acum, nu vreau să te gândești la acele metode de a îmbogățire rapidă, pentru că nu-i despre asta. Venitul nu trebuie să fie neapărat colosal, ci poate să fie chiar foarte mic, dar există beneficii pentru asta.

În cartea sa, Tată Bogat, Tată Sărac, Robert scoate în evidență comportamentul oamenilor care ajung să aibă bani și a celor care rămân săraci. Cei care ajung bogați, achiziționează active, iar ceilalți cumpără pasive.

P.S. Poți să citești rezumatul cărții aici sau îl poți asculta pe canalul meu de youtube.

Activele sunt orice lucru care îți aduc bani în buzunar, iar pasivele orice lucru care îți scot banii din buzunar.

Un activ poate să fie un apartament dat în chirie, din care tu faci bani lunar. Un pasiv poate să fie mașina ta personală pe care dai bani, dar nu produce alți bani.

Care Sunt Beneficiile Veniturilor Pasive?

  • Faci bani cu un efort mic sau fără efort.
  • Nu îți mai vinzi timpul pentru bani.
  • Poți să faci bani chiar în timp ce dormi.
  • Îți crești zona de confort.
  • Veniturile tale cresc.
  • Poți ajunge la un moment dat, să nu mai fie necesar să lucrezi deloc, pentru că aceste venituri îți acoperă toate cheltuielile.

Știu că atunci când te uiți la toate aceste beneficii și multe altele, te gândești că sună a ideal și că este imposibil de atins. Adevărul este că oricine poate să ajungă să facă venituri pasive, atât timp cât este disponibil să învețe și să treacă la acțiune.

Metode Ca Sa Faci Venituri Pasive

Am să-ți prezint câteva idei, ca să faci venituri pasive. Unele din ele le practic deja, iar altele sunt pe lista mea de obiective.

  1. Imobiliare
  2. Marketing Afiliat
  3. Investiții la bursă
  4. Blog și YouTube
  5. Vinde produse digitale

1.Imobiliare

Venituri Pasive

Imobiliarele sunt o sursă excelentă de venit, dacă ai bani ca să investești. Nu trebuie să te gândești la un bloc sau la vreun cartier rezidențial, ci poți să mergi treptat. Ca și primă investiție, poți să achiziționezi o garsonieră, pe care să o dai în chirie și în felul acesta ai un venit lunar constant.

Bine înțeles, există avantaje și dezavantaje în orice tip de investiții. Iată doar câteva dintre ele:

Avantaje:
  • Venit lunar, cu efort minim sau fără efort.
  • Odată achiziționat imobilul, valoarea acestuia poate să crească în timp. Asta înseamnă că, pe lângă câștigul lunar pe care îl faci, la un moment dat, vei putea vinde acel imobil la un preț mai bun decât cel de achiziție.
Dezavantaje:
  • Imobiliarele nu sunt un activ lichid. Ce înseamnă lichid? Activele lichide sunt active ce există în bani lichizi sau pot fi transformați rapid în bani lichizi fără costuri sau costuri minime.

Lasă-mă să-ți spun mai explicit, în cazul în care nu înțelegi termeni financiari.

Să spunem că eu am o casă sau un apartament, iar mâine eu am nevoie de niște bani. Să presupunem că o sumă foarte mare de bani. Chiar dacă aș vrea să vând acel apartament sau casă ca să folosesc banii de acolo, potențialul ca să fac vânzarea în câteva săptămâni este minim.

Doar gândește-te că, o decizie de cumpărare a unui imobil nu este un lucru foarte ușor. Plus că există nenumărate acte și proceduri care trebuie urmate până să faci vânzarea.

Asta înseamnă că un imobil, nu este activ lichid. Un activ lichid îl reprezintă acțiunile la bursă și o să vedem într-un alt punct de ce.

  • Există cheltuieli adiacente de care tu ești responsabil. Dacă ai un apartament și îl dai în chirie, tu ești responsabil de reparațiile care trebuie făcute, în cazul în care se întâmplă ceva. Există asigurarea de locuință, impozitul, toate acestea sunt cheltuieli extra.
  • Un alt dezavantaj s-ar putea să fie chiriașii necorespunzători sau lipsa acestora. Este necesar să iei în calcul și acest aspect.

Bun, hai să mergem mai departe, că nu este un articol despre veniturile pasive, deci pot fi multiple.

2.Marketing Afiliat

Venituri Pasive
Ce este marketingul afiliat?

Marketingul afiliat este un model de afacere online pe care oricine îl poate practica. Nu ai nevoie de cunoștințe sofisticate ca să-l practici, ci doar de disponibilitate să înveți și să aplici ce înveți.

În acest tip de bussines tu ești un intermediar între client sau potențialul cumpărător și cel care vinde produsul.

Ca să înțelegi cum funcționează, vreau să te gândești la un agent imobiliar. Acesta nu are un produs al său, dar promovează produsul altcuiva. Datoria sa este să vândă proprietatea unui potențial client și în felul acesta, încasează un comision.

În același fel este și cu marketingul afiliat, doar că se face cu produse și servicii. Când zic produse, mă refer la absolut orice: bijuterii, scaune, mese, absolut orice îți trece prin minte.

Trebuie doar să te gândești ce ai vrea să vinzi și poți găsi imediat pe cineva care să ofere această posibilitate.

Avantaje:
  • Promovezi serviciile și produsele altora, deci, nu este necesar să le ai pe ale tale.
  • Nu este necesar să ai un spațiu de depozitare.
  • Colaboratorul tău se ocupă inclusiv de parte de împachetare și transport.
  • Poți selecta furnizorii pe care îi dorești.
  • Nu necesită investiții financiare.
  • Poți să lucrezi când vrei, cât vrei, de unde vrei.
Dezavantaje:
  • Tu nu poți să alegi valoarea comisionului, decât în cazuri particulare.
  • Clientul nu rămâne al tău, decât în anumite situații.

Am creat un curs în care te ajut să pui pe picioare o astfel de afacere sau poți vedea pachetul cu două cursuri pentru: marketing afiliat și cum să-ți faci un site de la 0 fără cunoștințe de programare.

3.Investitii la Bursa

Finante personale din perspectiva spirituala

Toate aceste domenii pe care eu le precizez aici sunt foarte vagi și necesită timp de studiu, dar vreau să-ți ofer doar câteva idei, nu un ghid complet.

Investițiile la bursă devin tot mai căutate în ziua de astăzi și mai ales investițiile în crypto, dar și NFT-uri. Aici vreau să îți prezint doar conceput în sine și tu poți să studiezi mai apoi celelalte arii.

Investițiile reprezintă un număr de active, care îți pot oferi posibilitatea să produci mai mult cu ajutorul acestora. Am spus pot, pentru că nu este obligatoriu să o și facă. Toate investițiile, indiferent de tipul acestora, au un anumit grad de risc.

După cum ști, am menționat și mai sus, care sunt acele lucruri ce pot fi considerate active. Dacă îți cumperi o mașină ca să te plimbi cu ea, este o cheltuială sau un pasiv, adică nu îți produce nimic. În schimb, dacă acea mașină este dată la Uber sau la Taxi și produce ceva pentru tine, atunci este un activ.

Bun, acum că știm ce este un activ și ce înseamnă investițiile, întrebarea este cum se îmbină cele două pe bursă?

Bursa este o piață de tranzacționare de active. Acolo sunt oameni care vor să cumpere și companii care vând. Dar ce cumpără și ce vând ei?

Dacă am vorbit de active, înseamnă că ei tranzacționează niște active. Toate acestea pot să fie sub diferite forme și am să-ți enumăr doar câteva: acțiuni, obligațiuni, imobiliare, fonduri mutuale, aur, petrol, ș.a.m.d.

Cel mai ușor exemplu pe care pot să ți-l dau sună în felul următor: Să spunem că eu am o afacere de 1 mil de $, dar vreau să o cresc și nu am bani pentru asta. Atunci, mă decid să vând câteva procente din ea altcuiva, care este dispus să îmi ofere suma de bani cerută, ca să-mi pot realiza obiectivul.

Dar nu găsesc neapărat pe cineva care să vină și să-mi zică îți dau 400.000$, așa că, împart acel procent în părticele foarte mici, pe care le numesc acțiuni. Pe fiecare acțiune cer 40$ și ofer spre vânzare 10.000 de astfel de bucăți. În felul acesta, poate să vină orice om de rând, care are 40$ și să cumpere o mică părticică din afacerea mea.

P.S. Lucrurile se întâmplă puțin diferit în realitate, adică nu tu stabilești prețul, ci o instituție face lucrul acesta și mai există și alte detalii, dar o facem de dragul exemplului.

Așa că, acum, toți acești oameni care au cumpărat acțiuni la mine în companie se numesc acționari.

Ideea este că aceste acțiuni pe care le ai, pot varia ca și preț. Deci, la un moment dat, o acțiune poate să devină 65$, 100$, iar tu ai investit doar 40$ în una. Dacă ai zece astfel de acțiuni și le-ai cumpărat cu 40$ și în viitor se fac 100$, înseamnă că tocmai ai câștigat 600$ profit.

Am vrut pe scurt să-ți arăt cum funcționează un exemplu simplu. De fapt, lucrurile sunt mult mai complexe de atât. Dacă vrei să afli mai multe lucruri, te încurajez să citești diferite blog-uri: stiinta banilor.ro , laurentiu mihai.ro , caruta cu bani și multe altele.

Avantaje:
  • Poți să tranzacționezi de oriunde din lume, oricând aproape.
  • Investiții cu bani puțini. Poți să cumperi și dacă ai 100 de lei.
  • Spre deosebire de imobiliare, după cum am zis, aceste investiții au un grad de lichiditate foarte scăzută. Adică mâine eu îmi pot vinde activele imediat.
  • Puterea dobânzii compuse
  • Diversificare
  • Există posibilitatea de a lua dividende
Dezavantaje:
  • Comisioane de retragere
  • Posibil comisioane de management
  • Existența comisioanelor de tranzacționare

4.Blog și YouTube

Venituri Pasive

Da, există posibilitatea să faci venituri pasive cu ajutorul unui blog sau a unui canal de youtube.

Blog-ul și canalul tău de youtube sunt un spațiu virtual, exact așa cum terenul din fața locuinței tale este un spațiu fizic. Și ghici ce? Acest spațiu îl poți închiria cuiva, iar acel cineva va trebui să-ți plătească o anumit sumă de bani.

Deci, este un venit pasiv, că până la urmă eu nu fac nimic ca să primesc acei bani.

Bine, acum sper că înțelegi că există o anumită parte pe care și tu o ai de făcut la un moment dat. Că dacă nu ai nimic pe site și nici măcar trafic, cu siguranță nimeni nu va dori să aibă o reclamă acolo.

Ca să ajungi să culegi roadele veniturilor pasive dintr-un blog sau canal de youtube, la început să fiu sincer, trebuie să depui puțin efort ca să-ți crești numărul de urmăritori. Iar pentru asta, trebuie să creezi conținut de calitate. Așa că, este o amânare a recompensei oarecum.

Avantaje:
  • Poți să lucrezi de oriunde, oricând și oricât dorești.
  • Este ușor și distractiv, mai ales dacă o faci pe un domeniu ce te pasionează.
  • Îți oferă nenumărate beneficii, nu doar financiare.
Dezavantaje:
  • Nu câștigi de la început, decât după un anumit prag.
  • Nu poți să alegi suma pe care o primești, decât în anumite cazuri. Bine înțeles că poți face ceva ca să crești suma pe care o faci, și anume să crești traficul.
  • Trebuie să creezi conținut regulat.

Apropo, dacă te-ai gândit vreodată să-ți faci un blog personal sau un site, am un curs în care te învăț pas cu pas cum să faci acest lucru.

5.Vinde Produse Digitale

Schimbă-ți viața

Statisticile spun că până în anul 2025, acest domeniu va fi cea mai mare industrie din întreaga lume.

Sincer, nu trebuie să ratezi acest val, pentru că o să dureze. Oamenii caută din ce în ce mai mult să se educe, pentru că au ajuns la concluzia că doar așa poți să crești și să schimbi lucrurile.

Oricum, revenind la ale noastre, acesta este un mod excelent să faci venituri pasive.

Doar gândește-te că poți să scri un e-book (carte digitală) sau să faci un curs, la care lucrezi o singură dată și apoi le vinzi de nenumărate ori. Știu că poate te gândești că nu ai despre ce să vorbești. Dar nu e necesar să fii un geniu sau un expert pe un anumit domeniu, ci trebuie să recunoști că ești în fața cuiva cu câțiva pași și este suficient.

Dacă ești în fața mea cu 2 pași, într-un anumit domeniu, atunci mă poți ajuta să ajung acolo și eu.

Plus că, sunt sigur că ai un domeniu de interes, ceva ce te pasionează și poți să vorbești ore în șir despre acel ceva. Fie că sunt: mașinile, sănătatea, sportul, nutriția, muzica, sigur este ceva acolo de care ești pasionat.

Există o vorbă care spune: Atât de mult îmi place să fac asta, încât aș face-o și pe gratis. Întrebarea mea este, de ce să nu o faci contra cost?

Crede-mă este o idee excelentă.

După cum ai văzut până acum, ți-am recomandat cursuri pe care eu le-am făcut, pentru că poate sunt înaintea ta în unele domenii cu un pas sau doi. Apropo, eu și lucrez ca topograf. Deci am făcut asta în timpul meu liber. Așa că, dacă eu am putut să o fac, sigur poți și tu.

Pentru dezvoltarea unui astfel de proiect, nu am nici un curs făcut, dar dacă vrei să fiu alături de tine într-un proces de genul acesta, contactează-mă și putem discuta mai multe detalii.

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?