Cum sa arzi caloriile in plus la inceput de an

Cum sa arzi caloriile inca de la inceput de an?

Cred că toți știm, cât este de important să facem sport și să ne întreținem ca să fim sănătoși, dar cu toate astea, parcă nu ne iasă tot timpul… Așa-i?

Din acest motiv, vreau să-ți propun o metodă, prin care să te asiguri că o să arzi caloriile în plus și o să te ții de lucrurile propuse.

Foarte mulți oameni, încep noul an cu acele țeluri sau cu noi promisiuni pe care și le fac, dar care, țin doar până în luna Februarie, maxim Martie.

Iar motivul principal pentru acest eșec, este exact subiectul pe care vreau să-l abordăm. Dacă ai o dorință, dar nu ai un plan, practic, poți să spui că ai doar un vis. Dar dacă ai o dorință și ai și un plan, atunci poți să spui că ai un obiectiv.

Cred că te-ai prins! În cele ce urmează, vreau să discutăm despre un proces prin intermediul căruia, poți să-ți setezi obiective inteligente pentru domeniul fizic. Mai exact, pentru sport și nutriție.

Obiective Inteligente în Domeniul Fizic

Dacă nu ai mai intrat în contact până acum cu acest proces de stabilire de obiective, nu-i nici o problemă, vei învăța tot ce ai nevoie.

În momentul în care vei parcurge tot acest sistem cu fiecare obiectiv, te asigur că la sfârșitul anului, nu vei mai fi dezamăgit pentru eșecurile tale, ci entuziasm de reușită.

Spun acest lucruri, pentru că acest proces m-a ajutat să realizez de două ori mai multe lucruri decât mi-am propus.

Așa dar, hai să trecem la treabă.

Aceste obiective inteligente sunt reprezentate de un acronim, din limba engleză, care ne ajută să știm cum trebuie să fie acestea. Acronimul este S.M.A.R.T, iar fiecare literă reprezintă o caracteristică a obiectivelor inteligente.

Specific

Obiectivul tău trebuie să fie specific! Cu alte cuvinte, nu este suficient să spui că vrei să slăbești în acest an sau că vrei să faci cardio, ci trebuie să-ți stabilești clar cât anume vrei să slăbești.

Dacă ești vag și spui că vrei doar să te tonifiezi, lucrul acesta nu spune prea multe.

Doar gândește-te că cu cât ești mai specific, cu atât îți va fi mai ușor să știi care este direcția pe care vrei să mergi.

Cu cât ești mai vag și mai general, cu atât mai dificil îți va fi să realizezi lucrul respectiv.

Măsurabil

Un obiectiv trebuie să fie măsurabil, neapărat! Un lucru pe care nu-l măsori, nu ai cum să-l îmbunătățești.

Doar gândește-te, cum ar fi un meci de fotbal, în care să nu fie măsurate numărul de goluri? Practic, jocul nu ar mai avea nici un farmec și nu ar mai avea pentru ce să se joace.

În același fel, se întâmplă și în cadrul obiectivelor. Să spunem că ți-ai propus să slăbești, după toată această perioadă, în care ai mâncat necorespunzător.

Dar, după cum spuneam un obiectiv trebuie să fie specific și măsurabil. Asta înseamnă, că va trebui să fie puțin diferită formularea acestuia ca să poți să-l realizezi. Ar fi mult mai benefic dacă te-ai cântări prima dată, ca să vezi câte kg ai și mai apoi ai stabili o anumită greutate pe care vrei să o slăbești.
Asta înseamnă să fie măsurabil! Să spunem că ai 85 de kg și ți-ai propus să slăbești 5 kg. Este specific și măsurabil!

Practic, în acest moment ști ce trebuie să urmărești și poți să vezi clar, dacă există sau nu schimbări. Prin faptul că, ai să te poți pune în luna Februarie pe cântar, ca să măsori câte kg ai. Acest lucru, te va ajuta foarte mult să ști dacă ai făcut sau nu progrese. Iar în urma acestei analize, ai să poți să faci schimbările adiacente.

Dacă antrenamentul pe care îl faci acum și modul în care te alimentezi, te-a ajutat să arzi calorii și să îndepărtezi kg în plus, înseamnă că poți continua așa. În cazul în care, nu vezi nici o diferență, înseamnă că ceva trebuie schimbat.

În această categorie, de măsurabil, intră inclusiv antrenamentul tău. De exemplu, poți să-ți propui să faci un anumit număr de exerciții fizice sau un anumit număr de serii per exercițiu în fiecare zi.

De exemplu, pentru mușchii brațelor, poți să folosești gantere, ca să faci flexii pentru biceps sau pentru triceps.

Iar pentru acest exercițiu, îți propui un anumit număr de serii în fiecare zi, înmulțite cu un anumit număr de repetări. Dacă vrei să arzi cât mai multe calorii, este indicat să crești numărul repetărilor per serie.

Acesta este motivul pentru care, ar fi de preferat să ai gantere cu discuri, ca să poți să adaugi sau să reduci greutatea, în funcție de scopul dorit.

Dacă vrei să stimulezi mușchiul la maxim și să arzi calorii, te încurajez să aplici stilul piramidal. Adică, să faci 30-50 repetări, cu o greutate mai ușoară, iar la fiecare serie, să adaugi greutăți pe ganteră și să reduci numărul de repetări.

Cu alte cuvinte, nu ai să faci 10-12 repetări cum se face în mod normal, ci o să încerci să stimulezi mușchiul, făcând cu o greutate mai mică 30-50 de repetări.

Un alt obiectiv măsurabil, pentru cardio, dar în același timp și pentru masă musculară, pot să fie genuflexiuni.

Vreau să te încurajez să faci 50x pe serie, câte 5 serii în fiecare zi. Aceasta poate să fie o modalitate și după ce consideri că mușchiul tău s-a obișnuit cu greutatea corpului tău și este prea ușor, poți să folosești o greutate. În felul aceasta vei face lucrurile puțin mai intense.

Un alt obiectiv măsurabil, îl poate reprezenta măsurarea numărului de calorii pe care îl consumi zilnic. Eu de exemplu, știu că trebui să consum minim 2500 de calorii în fiecare zi. Este măsurabil!

Accesibil

Până acum am spus că obiectivul tău trebuie să fie specific, măsurabil, iar acum vorbim despre accesibil. Cu alte cuvinte, tu ți-ai stabilit un număr de calorii pe care vrei să-l arzi în fiecare zi, da? Sau poate, ți-ai stabilit un număr de kg, pe care vrei să le dai jos până la sfârșitul anului.

Acum, ca să verifici dacă toate aceste lucruri sunt accesibile, întreabă-te, dacă a mai făcut cineva acele lucruri. O altă posibilitate, este să te gândești la momentele în care ai slăbit și cât de repede ai făcut-o, raportat la un anumit tip de efort.

Aceste lucruri trebuie luate în considerare foarte bine, pentru că nu vrei să ajungi să tragi de tine, mai mult decât este posibil și apoi să ajungi descurajat de acest eșec.

Rezonabil

Cum se poate traduce rezonabil în domeniul obiectivelor?

Am putut vedea cum trebuie să fie obiectivele noastre, în tot acest proces până în prezent, dar îi mai trebuie și acest ingredient. În cazul în care, să spunem că obiectivul pe care vrei să-l setezi, nu se aliniază valorilor tale sau scopului tău principal, atunci acel obiectiv nu este rezonabil.

Am văzut oameni, care și-au propus să slăbească și s-au apucat de tot felul de regimuri severe, dar ei s-au distrus…. Nu cred că lucrul acesta ar rezona cu tine, așa-i? Asta înseamnă, că nu ai vrea să-ți stabilești un obiectiv, în care, să slăbești mai mult de 10-15 kg într-un an.

Practic, nu ai vrea ca toată această treabă cu arderea caloriilor să te consume atât de mult, încât să nu mai fi bun de nimic.

Acesta este motivul, pentru care, trebuie să te asiguri că este rezonabil obiectivul tău.

Timp

Acum că am ajuns la ultimul punct, vreau să îți propui să încadrezi obiectivul tău într-o anumită perioadă de timp.

Dacă vrei să slăbești 10 kg în anul care îți stă înainte, atunci poți să împarți obiectivul în perioade de timp mai mici. Să spunem, că în șase luni va trebui să slăbești 5 kg, iar în trei luni 2,5 kg.

În acest fel, obiectivul tău este: încadrat în timp, rezonabil, accesibil, măsurabil și specific în același timp.

Un alt mod de a încadra obiectivul tău în timp, este să stabilești clar o anumită durată de timp, în care vei face un anumit exercițiu.

De exemplu, tot pentru arderea caloriilor, săritul corzii, este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune exerciții. Așa că, îți poți stabili, să ai 15 minute în fiecare zi, în care să sari coarda încontinuu.

Acest obicei, face mult mai mult decât arderea grăsimilor și atât. Dacă sari coarda, stimulezi circulația sângelui, îți îmbunătățește postura corpului, te ajută să slăbești, mărește capacitatea pulmonară și nu în ultimul rând, îți întărește psihicul.

Tot în această categorie, în care poți să încadrezi într-un anumit timp un anumit exercițiu, poți să folosești banda elastică, ca să te antrenezi, indiferent de unde ai fi.

Orice ai face, este indicat să îți propui cel puțin 30 de minute în fiecare zi, în care să faci mișcare.

Dacă consideri că nu ai timp, poți să faci mișcare chiar și atunci când te uiți la știri. Poți să te pui pe stepper sau pe bicicletă și pentru jumătate de oră să te miști.

Concluzie

Acum că ai învățat cum să-ți setezi obiective inteligente, cum să te antrenezi și care sunt beneficiile, îți mai rămâne un singur lucru, să treci la treabă!

„Dacă nu poți zbura, aleargă. În cazul în care nu poți alerga, mergi. Dacă nu poți merge, atunci târăște-te. Dar orice ar fi, trebuie să mergi înainte.” – Martin Luther King

Mai multe articole de acest fel…

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?