fbpx
Darul Deosebirii Duhurilor si Discernamantul Biblic

Darul Deosebirii Duhurilor si Discernamantul Biblic

Ce spune biblia despre darul deosebirii duhurilor?

O să analizăm prima dată, ce nu este deosebirea duhurilor.

Foarte mulți oameni, cred că, atunci când vorbești despre darul deosebirii duhurilor, te referi la capacitatea supranaturală, să vezi demonii sau duhurile rele. Și da, există o parte de adevăr în asta. Cu alte cuvinte, este adevărat poți să deosebești duhurile rele, dar este mult mai mult de atât.

Dacă ne-am rezumat doar la asta, am exclude alte 75% din potențialul pe care îl are acest dar.

Darul Disceramantului?

Există o confuzie printre credincioși, și anume, că ar exista un dar al discernământului. Nimic mai fals de atât. Nu există nici un pasaj biblic care să susțină această idee. Știu că majoritatea vor să spună deosebirea duhurilor, nu discernământului, dar folosesc termenul greșit.

Discernământul este ceva natural, în care, crești prin experiență și studiu. De exemplu, dacă studiez mult demonologie (studiul despre demoni) o să cresc în discernământ și o să știu în funcție de anumite tipare, cam ce demon se poate manifesta în viața unei anumite persoane.

După cum vezi, nimic supranatural, doar lucruri naturale, pe care, eu le-am învățat din cărți.

Ce este darul deosebirii duhurilor?

Când vorbim despre deosebirea duhurilor, ne referim la un dar supranatural, pentru că, este un dar al Duhului Sfânt.

Deci, poate nu ai citit nimic în viață despre demoni, dar la un moment dat, ai o vedenie și vezi unul. Totul este supranatural, nimic omenesc.

Bun, acum că știm că este supranatural, vreau să mergem mai înainte, să vedem cum îl putem folosi.

După cum am menționat mai sus, acest dar nu are legătură doar cu partea întunecată, adică duhurile rele. Biblia nu spune că este darul deosebirii duhurilor rele, ci deosebirea duhurilor. Asta înseamnă că sunt toate categoriile de duhuri.

1 Coriteni 12:10 altuia, puterea să facă minuni; altuia, prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor.

Normal, darul deosebirii duhurilor poate să activeze în mult mai multe sfere decât cred majoritatea oamenilor, dar în cele ce urmează, vreau să-ți prezint doar câteva aspecte.

Deosebirea duhurilor si demonii

Având în vedere că acest aspect este cel mai cunoscut, am zis să încep cu el.

Practic, un om care operează în acest dar, are capacitatea să deosebească influențele demonice. Cu alte cuvinte, chiar dacă, poate uneori lucrurile par bune la suprafață, cu ajutorul acestui dar, tu poți să vezi sursa.

Te-am pus pe gânduri? Ai vreun exemplu biblic?

Faptele Apostolilor 16:16 Pe când ne duceam la locul de rugăciune, ne-a ieşit înainte o roabă, care avea un duh de ghicire. Prin ghicire, ea aducea mult câştig stăpânilor ei.

v.17 Roaba aceasta s-a luat după Pavel şi după noi şi striga: „Oamenii aceştia sunt robii Dumnezeului Celui Preaînalt şi ei vă vestesc calea mântuirii”. 

 v.18 Aşa a făcut ea timp de mai multe zile. Pavel, necăjit, s-a întors şi a zis duhului: „În Numele lui Isus Hristos îţi poruncesc să ieşi din ea”. Şi a ieşit chiar în ceasul acela.

După cum poți vedea, această femeie, nu spunea lucruri rele, ci bune. Chiar spunea adevărul. Unii ar fi putut spune că le face reclamă și e de bine. Dar Pavel, a perceput cu ajutorul darului deosebirii duhurilor, că e un duh de ghicire în spate. În original spune duhul lui Piton.

Practic, Pavel a putut deosebi sursa mesajului și a recunoscut că este ceva negativ.

Deosebirea duhurilor si ingerii

Am zis că mergem progresiv în lucruri. Am văzut că prin intermediul acestui dar ai posibilitatea să vezi influențele demonice.

Însă, am specificat că deosebirea duhurilor, se referă la mai multe categorii de duhuri, nu doar la cele rele. Așa că, ajungem și la duhurile bune sau îngerii.

Evrei 1:14 Nu sunt oare toţi duhuri slujitoare trimise să îndeplinească o slujbă pentru cei ce vor moşteni mântuirea?

Îngerii fac parte din aceeași categorie. Ei sunt duhuri slujitoare. Poate nu te-ai gândit la asta până acum, dar nu-i problemă. De acum, o să vezi lucrurile diferit. După cum vezi, oamenii care operează în acest dar, au capacitatea să perceapă nu doar lumea întunericului, ci și Împărăția lui Dumnezeu și armata Sa.

Deosebirea duhurilor si duhul omului

Ultima partea pe care vreau să o abordăm, este legată de om.

Poate te gândești, cum adică?

Biblia ne spune foarte clar, că omul este un duh, care are un suflet și locuiește într-un trup. Iar cu ajutorul acestui dar, poți să deosebești inclusiv duhul omului.

Ioan 1:47 Isus a văzut pe Natanael venind la El și a zis despre el: „Iată cu adevărat un israelit în care nu este vicleșug.” v.48 „De unde mă cunoști?”, I-a zis Natanael.

Cum crezi că a văzut Domnul Isus că nu exista în Natanael vicleșug? Exact cum a văzut Pavel în acea roabă cu spirit de ghicire.

Știu, poate acum te gândești că, El era Dumnezeu și e normal să facă lucruri de genul acesta.

Și da, ai dreptate, prin dumnezeirea Lui, El putea să facă aceste lucruri, deși, nu și-a folosit-o, ca să poată să fie un exemplu de așa da. Dacă nu ar fi făcut lucrurile doar prin Duhul Sfânt și și-ar fi folosit dumnezeirea, nu ar mai fi putut să ne spună să facem și noi ce a făcut El, ba alte lucruri și mai mari. De ce?

Pentru că am fi avut scuze.

I-am fi spus că nu putem, că noi nu suntem dumnezei. Dar dacă a făcut lucrurile prin Duhul Sfânt, pe care l-am primit și noi, avem capacitatea să facem și alte lucruri mai mari decât acestea.

Concluzie

Există o nevoie foarte mare de acest dar în trupul lui Cristos și în viețile noastre de zi cu zi. Din acest motiv, te încurajez să-l cauți, să-l dorești și să te mai educi în privința acestuia.

Bineînțeles, te poți ruga să operezi în el.

Deosebirea Duhurilor Video

Poți să vezi toată seria despre daruri pe canalul de youtube si poti citi mai multe articole de genul acesta pe site-ul nostru.

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?