fbpx

Ești tu un lider?

Ești tu un lider? Hai să vedem ce perspectivă are Biblia despre acest subiect.

Văd în jurul nostru un curent foarte puternic despre lidership și nu zic că lucrul acesta este rău, doar că am impresia că este puțin înțeles greșit uneori. 

În timp ce citeam zilele acestea din Matei, am ajuns la un pasaj asupra căruia am stat și am meditat cel puțin două ore.

Un pasaj în care vorbește foarte mult despre ce înseamnă să fii un lider, dar până acolo, hai să vedem unde a început totul. 

În cartea Geneza, Dumnezeu a spus: 

Geneza 1:27 “ Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.

v.28 Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l; şi stăpâniţipeste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.””

Dumnezeu a spus că omul trebuie să stăpânească asupra lucrurilor, nu asupra altcuiva. 

Aici este menționat faptul că omul trebuie să stăpânească, nu doar unii oameni, ci toți oamenii trebuie să facă acest lucru.

În ideologia greacă, doar unii erau chemați să fie lideri. Cei care arătau într-un anumit fel și făceau parte din anumite familii de spiță regală. Ceilalți erau considerați a fi sclavi. 

Dar nu asta a fost ideea lui Dumnezeu despre conducere.

În opinia mea, aici este punctul incipient al unui lider. El este chemat să stăpânească peste lucrurile pe care Dumnezeu i le-a încredințat. 

În primul rând viața lui, care este compusă din gânduri, emoții, acțiuni, respectiv obiceiuri. Ce înbseamnă asta? 

Un lider adevarat, din perspectiva Scripturii, se va conduce prima data pe el însuși. Dacă omul în cazuă nu-și poate conduce gândurile, emoțiile, acțiunile, cum poate el să ajute alți oameni să facă acest lucru? 

Mai întâlnesc tineri care, atunci când aud că ai capacitatea dată de Dumnezeu să-ți controlezi hormonii, spun că este imposibil. 

Iar eu le dau același răspuns de fiecare dată: Dumnezeu a creat toate lucrurile din viața ta și ți le-a dat să le stăpânești, nu să fii stăpânit de ele. 

Nu trebuie să fii controlat de hormonii tăi, de emoțiile tale, de banii tai, de gândurile tale. 

Dumnezeu ți-a dat capacitatea să le controlezi! 

Acesta este începutul oricărui lider. 

Deci, ești tu un lider?

După cum am spus și mai devreme, tu trebuie să te poți ajuta pe tine, dacă vrei să-i ajuți pe alții deoarece dacă nu te poți ajuta pe tine, sigur nu-i vei putea ajuta nici pe alții. 

Gândește-te puțin, dacă ești în avion și este necesar să vă puneți maștile de oxigen și tu alegi să pui prima data celui de lângă tine, s-ar prea putea ca tu să nu mai apuci să ți-o pui și ție.

Dar, dacă alegi să îți pui masca ție, mai apoi vei putea liniștit să o pui și celorlalți. Așa este și în viață.

Nu poți oferi ce nu ai, doar ceea ce ai.

În Matei 20:25 “Isus i-a chemat şi le-a zis: „Ştiţi că domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, şi mai marii lor le poruncesc cu stăpânire.

v.26 Între voi să nu fie aşa. Ci oricare va vrea să fie mare între voi să fie slujitorul vostru;

v.27 şi oricare va vrea să fie cel dintâi între voi să vă fie rob.

v.28 Pentru că nici Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi.

Isus ne învața puțin contrariul a ceea ce cred omenii că înseamnă să fii un lider. 

Mulți vor să fie lideri pentru poziție, dar a fi lider, este mai mult decât o poziție, este un stil de viață pe care ți-l însușești. (Robin Sharma are o carte intitulată lider fără titlu pe care ți-o recomand cu drag). 

În lumea de astăzi un lider este considerat cel care conduce o companie, mai mulți oameni, dar nu doar în aceste lucruri constă un lider, din perspectiva lui Dumnezeu.

Un lider este un om care este gata să plătească prețul și să-și asume riscuri pentru ca altora să le fie mai ușor. 

Gândește-te la oameni precum Martin Luther King care a luptat pentru abolirea sclaviei sau maica Tereza, care s-a pus în slujba celor neajutorați și i-a slujit toată viața.

Când ai făcut ultima dată ceva care din perspectiva ta va aduce un beneficiu altora mai târziu? 

Un lider trăiește ca să-i slujească pe alții. v.26 

Cum îi poți sluji tu pe cei din jurul tău? Care este darul pe care ți l-a dat Dumnezeu și cu ajutorul căruia îi poți sluji pe ceilalți? 

Un lider trăiește pentru un anumit scop și este gata să moară pentru el. El știe clar ce are de făcut. v.28 

Gândește-te la Neemia, care a fost dispus să plătească cu viața pentru reconstruirea templului. 

Estera, a fost dispusă să meargă înaintea regelui pentru poporul ei, chiar dacă știa că poate muri. 

Isus a ales să se întrupeze, chiar dacă a știut că trebuie să moară pentru a plăti pentru păcatele lumii întregi.

Ți-ai identificat scopul dat de Dumnezeu? 

Dacă nu ai identificat acel ceva pentru ești gata să mori, nu ai pentru ce să trăiești cu adevărat. 

Oamenii care nu își asumă acest rol, trăiesc doar pentru pământ, pentru lucruri elementare cum ar fi mâncare, îmbrăcăminte și alte lucruri vremelnice. 

În timp ce un lider, alege să vadă viața ca fiind un sistem complex, mult mai mare decât propria lui viața și înțelege că trebuie să facă ceva ce aduce profit și altora.

Isus este liderul suprem!

Dacă Îl urmărești în detaliu, vei vedea că a avut un scop bine definit, a trăit pentru folosul altora și a fost un model demn de urmat în fiecare arie a vieții.

Vreau să te las cu acest gând: Tu ai fost creat să fii un lider și poți învața cum să faci asta de la Liderul Suprem. 

DOAMNE îți mulțumesc că îmi dai o nouă înțelegere asupra a ceea ce înseamnă să fiu un lider și îți mulțumesc că mă ajuți să trăiesc în concordanță cu această revelație.

Pentru mai multe articole de felul acesta, poți intra aici.

Dacă vrei conţinut în format video, nu ezita să te abonezi la canalul meu de youtube.

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?