Fintante personale în Biblie?
Sper că ești convins că această carte vorbește despre toate domeniile vieții. Chiar dacă sunt lucruri la care poate nu te-ai așteptat să aibă ceva de spus.
Dumnezeu este holistic! Adică, El se gândește la toate ariile vieții și este interesat să fie implicat în fiecare aspect.
Poate ești curios să descoperi noile tendințe și de asta ai început să citești. Vreau să-ți spun încă de la început că nu am să-ți ofer nici o pilulă magică. Vreau doar să prezint o abordare biblică despre finanțele personale. Aceste lucruri poate nu par cele mai „tari”, dar sunt principii care au funcționat și o vor face și în continuare.
Zeciuiala
Nu știu dacă practici acest princiu deja sau nu, dar această lege spirituală îți oferă garanția faptului că Dumnezeu îți protejează finanțele. El promite chiar să binecuvânteze rodul tău.
Maleahi 3:10 Aduceţi însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneţi-Mă astfel la încercare”, zice Domnul oştirilor, „şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare.
v.11 Şi voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă (lăcusta) şi nu vă va nimici roadele pământului, şi viţa nu va fi neroditoare în câmpiile voastre”, zice Domnul oştirilor.
Pentru un înțeles mai complex despre zeciuală, poți să citești articolul integral.
Darnicia
Pe lângă partea de zeciuală, există și acest principiu al dărniciei.
2 Corinteni 9:6 Să ştiţi: cine seamănă puţin, puţin va secera, iar cine seamănă mult, mult va secera.
v.7 Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci „pe cine dă cu bucurie, îl iubeşte Dumnezeu”.
v.8 Şi Dumnezeu poate să vă umple cu orice har, pentru ca, având totdeauna în toate lucrurile din destul, să prisosiţi în orice faptă bună,
v.9 după cum este scris: „A împrăştiat, a dat săracilor, neprihănirea lui rămâne în veac.”
v.10„Cel ce dă sămânţă semănătorului şi pâine pentru hrană” vă va da şi vă va înmulţi şi vouă sămânţa de semănat şi va face să crească roadele neprihănirii voastre.
Nu fi descurajat, dacă crezi că sunt prea „generale” aceste principii sau prea banale. Te încurajez să le practici mai întâi și apoi ai voie să-ți dai cu părerea despre ele.
Doar analizează spusele apostolului Pavel! El spune că cu cât vei semăna mai mult, cu atât posibilitatea ca să ai o recoltă mai bogată va fi mai mare.
Până la urmă este o lege a naturii. Nu-i ceva complicat.
Dacă urmărești un agricultor, ai să vezi că el nu își aruncă sămânța, iar apoi stă și se roagă. El înțelege că Dumnezeu a dat niște legi naturale și acestea funcționeză.
După ce seamănă, nu merge peste o săptămână să vadă ce a ieși din ce a semănat. Orice om care practică agricultura, știe că există și o lege a germinației în funcțiune. Asta înseamnă că trebuie să existe un proces prin care trebuie să treacă sămânța ta ca să poată să aducă rod.
Gândește-te la aceste legi și atunci când dăruiești. Indiferent ce oferi, acele lucruri sunt o sămâță pe care tu o sădești, iar la vremea potrivită vei vedea un seceriș bogat.
Principiul protejarii
Foarte mulți oameni vor să meargă direct la partea de investiții sau vor să-și crească veniturile, dar prea puțini se gândesc la siguranța lor.
Dacă îl luăm ca și exemplu pe Neemia, putem observa acest principiu în viața lui. El i-a cerut împăratului să-i dea posibilitaea să meargă să zidească cetatea. Dar până să se apuce de zidirea cetății, el a reconstruit zidurile cetății.
Ce sens ar fi avut să reconstruiască cetatea, dar fără apărare? Oricând ar fi putut să vină inamicul și să o distrugă din nou.
Așa că el s-a concentrat pe cel mai important lucru, adică partea de apărare.
În același fel, cred că în domeniul financiar putem să aplicăm acest principiu.
Înainte să vrei să investești în ceva sau să-ți crești veniturile, gândește-te cum poți să te protejezi de „inamici”.
Acești inamici pot să fie catastrofe de diferite forme: boală gravă, incapacitate de muncă, moarte sau vreo altă criză.
Fond de urgenta
Pentru ambele modalități, este necesar să pui bani deoparte în vremuri bune pentru perioade nefavorabile.
Proverbe 6:6 Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei şi înţelepţeşte-te!
v.7 Ea n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân,
v.8 totuşi îşi pregăteşte hrana vara şi strânge de-ale mâncării în timpul secerişului.
Fondul de urgență poate să fie de 1000 lei. Acești bani trebuie să-i ai deoparte pentru orice neprevăzută.
Acești bani îi poți ține cash undeva, iar în cazul în care iei din ei, trebuie să refaci acest fond.
Fond de siguranta
În cazul acesteia, pui bani deoparte, atât cât să-ți ajungă pentru 3-6-12 luni. Cu cât mai multe luni, cu atât mai bine.
Practic, tot ce trebuie să faci, este să-ți calculezi cheltuielile lunare și în funcție de acestea, să pui deoparte bani ca să-ți asigure același stil de viață pentru o anumită perioadă de timp.
Gândește-te cum ar fi să rămâi fără loc de muncă, dar să ai bani puși deoparte pentru câteva luni, astfel încât să îți cauți job-ul perfect pentru tine.
Asigurarile sunt cel mai eficient mod de protectie
Asigurarea, indiferent de felul acesteia, este un zid de protecție pentru tine și familia ta.
Fie că vorbim de asigurarea de casă, mașină sau călătorii, ceea ce faci, este să pui riscul tău asupra altcuiva, în schimbul unei anumite sume de bani.
P. S. Dacă ai nevoie de asigurare, indiferent de felul acesteia, nu ezita să mă contactezi la numărul 0767468709.
Cheia credinciosiei
Acest principiu va determina dacă vei ajunge sau nu să-ți crești veniturile. Pot să spun că este o cheie esențială pentru asta.
Dacă nu ești credincios în lucrurile mici, de ce te-ai aștepta să primești mai mult?
Luca 16:10 Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios și în cele mari și cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept și în cele mari.
Altfel spus, dacă nu poți să gestionezi o sumă mică de bani, de ce crezi că ai putea să te descurci cu o sumă mult mai mare?
Prima dată, învăță să fii credincios cu suma mică, iar apoi ai să vezi cum ea va crește.
Scapa de datorii
Dorința lui Dumnezeu este să trăiești liber. Când spun liber, nu mă refer doar din punct de vedere al păcatului sau emoțional, ci inclusiv din punct de vedere financiar.
Banii pot să fie cei mai buni slujitori sau cel mai rău stăpân.
Pentru tine ca și copil al lui Dumnezeu, lucrul acesta ar trebui să-ți dea de gândit. Dumnezeu este Stăpânul tău și El spune că cel care împrumută este sclavul celui care dă cu împrumut.
Proverbe 6:1 Fiule, dacă te-ai pus chezaş pentru aproapele tău, dacă te-ai prins pentru altul,
v.2 dacă eşti legat prin făgăduinţa gurii tale, dacă eşti prins de cuvintele gurii tale,
v.3 fă totuşi lucrul acesta, fiule: dezleagă-te, căci ai căzut în mâna aproapelui tău! De aceea du-te, aruncă-te cu faţa la pământ şi stăruieşte de el!
v.4 Nu da somn ochilor tăi, nici aţipire pleoapelor tale!
v.5 Scapă din mâna lui cum scapă căprioara din mâna vânătorului şi ca pasărea din mâna păsărarului!…
Primul și cel mai important aspect de care trebuie să te ocupi, este să scapi din mâna celui care te-a împrumutat. Mai ales dacă ai dobânda la acei bani și mai mult, dacă dobânda este mare.
Fă tot ce poți ca să scapi de aceste datorii pentru că libertatea este un dar de la Dumnezeu. El nu te vrea sclavul nimănui.
Ca să scapi de datorii, poți să încerci metoda bulgărelui de zăpadă. După cum îi spune numele, așa este și tehnica. Din câte poate ști, cu cât învârți un bulgăre de zăpadă, el se va face tot mai mare. Exact aceeași tehnică vrei să o aplici și în plata datoriilor.
Începe prin plata celei mai mici datorii, iar apoi banii rămași de la datoria respectivă, pune-i la următoarea datorie ca și mărime.
Învață să-ți gestionezi finanțele… Ca și ajutor pentru asta, îți ofer cartea mea gratuit.
Gestionarea financiara
Când vorbesc de gestiune financiară, mă refer la o administrare eficientă a banilor. Aici poți include inclusiv câteva aspecte din cele menționate anterior, dar ceva care se evidențiază, este bugetul personal.
Poți să începi prin a monoitoriza intrările și ieșirile din casa ta. Cu alte cuvinte, ține evidența veniturilor și a cheltuielilor tale. Diferența dintre venituri și cheltuieli este profitul. În caz contrar, este falimentul.
Din păcate, foarte mulți oameni și familii ar fi declarați astăzi în faliment dacă ar fi o întreprindere.
Ca să vezi unde merg banii tăi, este necesar să-i monitorizezi. Dacă nu le dai o direcție banilor, nu vei ști unde s-au dus.
Ce te încurajez să faci, este să-ți monitorizezi cheltuielile pentru o lună, maxim două, iar apoi să le împarți pe categorii. După ce le-ai împărțit pe categorii și ai cât de cât o evidență a lor, poți să îți dai seama ce este în plus și poți să îndepărtezi astfel de costuri.
Apoi, îți faci o planificare lunară pentru banii tăi și în felul acesta cheltuielile nu vor mai fi neprevăzute. Cel puțin, ar trebui să le faci să nu mai fie astfel. Dacă ceva nu se află în bugetul personal, înseamnă că nu este necesar.
Poți să vezi mai multe despre gestionare eficientă, în articolul acesta.
Investitiile din perspectiva bibliei
Vreau să ne uităm la un pasaj foarte bine cunoscut, din care putem să deducem câteva principii de investiții.
Știu că părerile sunt împărțite, când vine vorba de aceste versete și la ce se face referire, dar nu e subiectul nostru în acest articol. Noi ne uităm la principii de investiție și atât.
Eclesiastul 11:1 Aruncă-ţi pâinea pe ape şi, după multă vreme, o vei găsi iarăşi!
v.2 Împarte-o în şapte şi chiar în opt, căci nu ştii ce nenorocire poate da peste pământ.
v.3 Când se umplu norii de ploaie, o varsă pe pământ. Ori încotro ar cădea copacul, fie spre miazăzi, fie spre miazănoapte, în locul unde cade, acolo rămâne.
v.4 Cine se uită după vânt nu va semăna şi cine se uită după nori nu va secera.
Diversificarea in investitii
Putem presupune că pâinea aruncată pe apă, are legătură cu comerțul. Iar când Solomon spune să o împarți în șapte sau în opt, te poți gândi la diversificare.
În acest principiu există foarte multă înțelepciune. Unul dintre cei mai importanți investitori din întreaga lume, folosește acest principiu, doar că îl spune sub o altă formă:
Nu-ți pune toate ouăle în același coș. – Warren Buffett
La ce te ajută diversificarea? Este un principiu ce îți oferă siguranță.
Dacă trimiți toată pâinea pe care o ai cu o singură corabie și se întâmplă ceva cu ea, atunci ți-ai pierdut toate resursele. Dar dacă pui resursele tale pe mai multe corăbii și se întâmplă ceva cu una din ele, măcar vei mai rămâne cu alte câteva.
Mi se pare înțelepciune pură practicarea acestui sfat.
Timpul perfect in investitii
Un alt sfat excelent pe care îl putem învăța de la Eclesiastul, este acțiunea.
Foarte mulți oameni așteaptă un moment ideal să investească. Unii așteaptă să mai scadă prețurile, alții să treacă criza, alții să vină recesiunea și abea după vor să acționeze.
La un moment dat, m-am uitat la o statistică făcută pe partea de investiții, din care reieșea că cel mai rău lucru pe care poți să-l faci, este să nu investești deloc.
Erau luate patru cazuri. Unul investea în cel mai perfect moment (iluzie), adică atunci când piața era jos. Altul în cel mai prost moment, când piața era sus. Altul avea o strategie de investiții și investea lunar sau odată la câteva luni cu regularitate, iar ultimul, nu investea deloc.
După cum am spus, cel din urmă era cel mai rău din punct de vedere al investițiilor. Apoi a urmat cel care a nimerit cele mai proaste momente de investit.
Iar pe locul doi, surpinzător, doar cu o distanța foarte mică de cel care nimerea momentele perfecte, a fost cel care avea un plan și investea constant.
Ar mai fi o idee de investiții din acest pasaj, dar te las pe tine să o descoperi.
Concluzie
Biblia e plină de principii de educație financiară, doar că nu le observăm pentru că nu ne uităm după ele. Când îți deschizi mintea și înțelegi că Dumnezeu vorbește prin Scriptură pentur orice domeniu al vieții, ai să începi să vezi lucrurile.
Știu că înțelepciunea aceasta nu e la modă, dar sunt lucruri care funcționează de mii de ani și dău rezultate.