Introducere
Subiectul zeciuielii este unul proeminent în Cuvântul lui Dumnezeu, încă de la început, din cartea Geneza și până la sfârșit, în cartea Apocalipsa, acesta apare de nenumărate ori.
Uneori poate au fost trecute cu vederea aceste pasaje, pentru că nu am căutat să aprofundăm acest subiect.
Știu că există tot felul de întrebări și afirmații despre zeciuală și tocmai acesta este și motivul pentru care te provoc să citești cu atenție acest articol.
Există posibilitatea ca zeciuala să fie un test? Este o întrebare destul de inconfortabilă. Cum adică să fie un test, mai trebuie să dai zeciuală sub Noul Legământ? Nu este zeciuala doar pentru cei de sub Lege?
Ce spune Biblie
Încă de la început, din cartea Geneza, Dumnezeu evidențiază principiul zeciuielii ca un lucru important pe care El îl percepe ca și ascultare sau lipsă de ascultare, în funcție de acțiunea fiecăruia.
Zeciuială (a zecea parte, primele roade)=10%
După cum bine ști, în Biblie fiecare număr are o semnificație sau o simbolistică și dacă cauți cu atenție ai să observi că numărul 10 înseamnă test (Dumnezeu a testat inima lui Faraon de 10x, Laban a schimbat simbria lui Iacov de 10x, Dumnezeu a dat 10 porunci, ș.a.m.d)
Zeciuiala în Vechiul Testament
Geneza 4:10 DCC “A mai născut şi pe fratele său Abel. Abel era cioban, iar Cain era plugar.
v.11 După o bucată de vreme, Cain a adus Domnului o jertfă de mâncare din roadele pământului.
v.12 Abel a adus şi el o jertfă de mâncare din oile întâi născute ale turmei lui şi din grăsimea lor. Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui;
v.13 dar spre Cain şi spre jertfa lui n-a privit cu plăcere. Cain s-a mâniat foarte tare şi i s-a posomorât faţa.”
De nenumărate ori, am auzit vorbindu-se despre aceste pasaj și de fiecare dată era făcută referire la inima lui Cain și la atitudinea lui nepotrivită cu care a adus jertfa.
Dar niciunde în pasajul menționat nu se spune nici un lucru ce are legătură cu caracterul său. Dar, am putut observa faptul că cei doi au adus jertfa în diferite forme:
Cain a adus o jertfă după o bucată de vreme, pe când Abel a dat adus o jertfă din oile întâi născute (zeciuiala)
Motivul pentru care Dumnezeu a privit la una cu plăcere, iar la cealaltă cu dispreț, a fost modul în care au adus jertfa.
Abel a adus primul rod, asta înseamnă că și-a pus încrederea în Dumnezeu pentru nevoile sale, pe când Cain, a adus din roadele următoare, nu din primele roade.
Poate Cain a vrut să fie sigur că îi ajung resursele și abea apoi i-a dat Domnului, dar nu așa funcționează principiul zeciuielii. Prima dată îi dai Domnului partea și apoi El binecuvântează cu ce rămâi.
În caz contrar, Dumnezeu nu poate să îți binecuvânteze resursele. Asta înseamnă că nu poate să ți le păzească și rezultatul poate fi devastator… poți vedea lucrul acesta în pasajul menționat mai jos din Maleahi 3:11 în care lăcusta devorează resursele.
Dumnezeu nu poate binecuvânta și nici proteja pe cel care fură. Este o afirmație puternică, dar Dumnezeu o face și îl numește pe cel care nu aduce zeciuala hoț. Iar în momentul în care faci lucrul acesta, ieși de sub incidența binecuvântării și intri sub blestem.
Maleahi 3:8 “Se cade să înşele un om pe Dumnezeu cum Mă înşelaţi voi? Dar voi întrebaţi: „Cu ce Te-am înşelat?” Cu zeciuielile şi darurile de mâncare.
v.9 Sunteţi blestemaţi câtă vreme căutaţi să Mă înşelaţi, tot poporul în întregime!
Deci, zeciuiala este un test pentru credincioși și unii au înțeles acest lucru, chiar dacă erau în Vechiul Testament și nici nu se aflau sub Lege.
Geneza 14:20 “Binecuvântat să fie Dumnezeul cel Preaînalt, care a dat pe vrăjmaşii tăi în mâinile tale!” Şi Avram i-a dat zeciuială din toate.”
Avram a trăit înainte de Lege cu câteva sute de ani, cu toate astea, el a dat zeciuala. Asta înseamnă că nu este o practică doar pentru cei ce sunt sub Lege.
Am spus că acestă practică este un test, dar nu doar pentru noi ca și oameni, ci și pentru Dumnezeu.
Maleahi 3:10 “Aduceţi însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneţi-Mă astfel la încercare, zice Domnul oştirilor, şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare.
v.11 Şi voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă (lăcusta), şi nu vă va nimici roadele pământului, şi viţa nu va fi neroditoare în câmpiile voastre, zice Domnul oştirilor.
Acesta este singurul subiect în care Dumnezeu zice să-L punem la încercare, să-L testăm și astfel vom fi binecuvântați și vom putea trăi viața din abundentă.
Dacă vrei ca resursele tale să fie protejate și binecuvântate, asigură-te că dai Domnului ce este al Său și de restul se îngrijește El.
Zeciuiala în Noul Testament
Acum că am văzut că Dumnezeu cere lucrul acesta și pentru cei care nu se află sub Lege, hai să vedem unde ni se vorbește de zeciuală în Noul Testament.
Matei 23:23 VDCC Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute.
În cazul în care nu știi, aici vorbește Isus oamenilor religioși ai vremii. Pe lângă faptul că le spune ce nu fac, le spune să continuie să facă ceea ce fac deja.
Isus nu le spune să se oprească din a practica zeciuala, din contră, le spune să nu lase acele lucruri nefăcute. Deci, pe scurt, Isus le spune să continuie să dea zeciuala.
Concluzie
Zeciuala este un subiect controversat, dar după cum ai putut observa, lucrurile se pot înțelege dacă cauți să faci asta.
Tu nu dai zeciuală pentru că Dumnezeu are nevoie de banii tăi, pentru că oricum sunt banii Lui, dar ai nevoie de binecuvântarea Sa peste banii respectivi.
Uneori sunt surpins când văd oameni care nu vor să dea zeciuială din vaste motive și mă gândesc: Am impresia că acești oameni nu vor să fie binecuvântați…
Zeciuiala nu are legătură doar cu fapta în sine, ci și cu atitudinea inimii tale. Nu trebuie să dai zeciuala ca pe un act mecanic, ci trebuie să fie cu atitudine de recunoștință pentru ceea ce ți-a dat Dumnezeu.
Gândește-te că a da zeciuala, te ajută să te asemeni cu Dumnezeu, pentru că El a dat întâi.
Ioan 3:16 DCC “Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.”
Mai mult de atât, însușit Dumnezeu a dat zeciuală, Isus fiind primul rod, primul născut din morți.
Decizie personală
Acum că știi care este cauza și efectul zeciuielii și care sunt beneficiile acesteia, decizia îți aparține în continuare.
Poți să dai zeciuala la casa lui Dumnezeu și El îți va proteja resursele și ți le va binecuvânta sau, poți ține toate resursele pentru tine fără binecuvântarea Tatălui.
Rugăciune
Tată, în numele lui Isus îți cer să mă ajuți să înțeleg acest principiu al zeciuielii.
Tu ai spus că dacă voi aduce zeciuiala la casa Ta, mă vei binecuvânta și îmi vei proteja resursele. Amin!
Dacă vrei să citești o carte pe acest domeniu, aceasta este cea mai bună pe care ți-o pot recomanda. Este genială!