Planul tău de dezvoltare personală, nu este altceva decât o hartă, care te ajută să ajungi la destinația dorită. De ce ai nevoie de un astfel de plan?
Proverbe 21:5 BVA „Planurile omului harnic conduc la abundență;
Dacă tot am început de la ideea că acesta este harta personală, atunci gândește-te: Cum ar fi să vrei să mergi în Constanța, dar tu să folosești harta Germaniei, în loc de harta României? Nu ar avea nici un sens, așa-i?
În același fel este și cu acest plan. Trebuie să știi clar, care este direcția în care vrei să te îndrepți și care pot fi eventualele obstacole, respectiv rute ocolitoare sau scurtături, ca să te asiguri că ajungi acolo unde trebuie.
Când vorbim despre dezvoltare personală, ne gândim la toate ariile vieții, nu doar la una singură. Aceste domenii din viață pot să fie catalogate sub diferite forme, dar aceasta este doar o sugestie:
intelectual, emoțional, spiritual, financiar, fizic, profesional și social.
Ce îți dorești cu adevărat?
Prima întrebare vine pentru a clarifica lucrurile. După cum am spus, există mai multe domenii în viață și ar fi bine, să iei viața în felul acesta pentru că îți va fi mult mai ușor să o urmărești sau să o măsori. În mediul de afaceri și management există o vorbă care spune în felul umrător:
Ceea ce nu măsori, nu poți controla, iar ce nu poți controla, nu poți îmbunătății.
Așadar, dacă vrei o creștere majoră în viața ta, este necesar să măsori anumiți indici, dar pentru a-i măsura, trebuie să știi ce să măsori.
Propune-ți foarte clar, care este domeniul în care vrei să vezi îmbunătățiri în următoarea perioadă. Poate vrei să faci o schimbare în domeniul fizic, ca să-ți crești nivelul de energies au poate vrei o schimbare în aria profesională, ca să fii mai productiv.
Stephen Covey spune în cartea lui “Cele 7 Deprinderi ale Oamenilor Eficace” că oamenii de success încep cu finalul în minte. După cum unui GPS trebuie să-i dai destinația în care vrei să ajungi, ca să te poată duce acolo, în același fel, creierul tău și creierul meu, are nevoie să știe unde vrei să ajungi. Acest organ ingenios pe care ni l-a dat Creatorul nostru, are abilitatea să caute un răspuns exact așa cum face Google.
Așa că, stabilește-ți specific, care este destinația pe care ți-o dorești și vei găsi soluțiile ca să ajungi acolo.
De ce vrei acest lucru?
Este foarte important să știi ce vrei, dar este la fel de important să știi și de ce vrei acel lucru. Atunci când te hotărăști pe un anumit scop, ai claritate. Odată ce îți este limpede acesta, începi să întreprinzi acțiuni în direcția respectivă, dar dacă nu ești sigur de ce vrei acel lucru, sau dacă nu este suficient de puternic motivul pentru care ți-l dorești, vei renunța foarte ușor la luptă, atunci când vor apărea obstacole.
Din acest motiv, este indicat ca înainte să pleci la drum, să te asiguri că ai combustibil. Acest combustibil, nu este nimic altceva decât o motivație puternică și o pasiune arzătoare, care vine dintr-un “De Ce” suficient de mare.
De dragul timpului și al spațiului, am să-ți dau un exercițiu scurt, dar fără prea multe detalii ale implicațiilor, care te va ajuta să-ți stimulezi motivația.
Exercițiu: Caută cincizeci de beneficii pentru lucrul pe care ți-l dorești sau pentru scopul stabilit. Răspunde la întrebarea: De ce vreau acest lucru? La ce mă poate ajuta? Cum le va slujii alotra? Cum mă voi simți când îl voi realiza? Ce plusuri va aduce în viața mea?
După ce ai făcut acest lucru, caută și cincizeci de efecte negative, în cazul în care nu vei realiza acel lucru.
Care sunt obstacole?
De obicei, când pleci la drum, te asiguri că ai suficient combustibil, că ai roată de rezervă, că mașina este funcțională 100% sau cel puțin te rogi să fie așa. Te gândești la aceste lucruri, ca să previi posibilele obstacole sau provocări care pot apărea.
Proverbe 22:3 BVA „Omul prudent vede pericolul și se ascunde; dar cel care nu gândește corect, merge înainte și va suporta consecințe neplăcute.”
În același fel, este de dorit, să te analizezi și să vezi care pot să fie provocările sau blocajele interioare sau exterioare, care pot apărea în călătoria ta spre acel scop. După ce le-ai identificat, începe să lucrezi la îndepărtarea acestora. Pentru cele pe care nu le poți îndepărta, poate poți să foloseși punctul următor ca să-ți fie de ajutor.
Ce abilitate trebuie să dezvolți?
Dacă nu ai putut îndepărta toate blocajele, probabil, uneori o anumită abilitate dezvoltată te va ajuta să faci acest lucru. Să spunem că înainte de a pleca cu mașina în concediu, ai o distanța destul de mare de parcurs, iar una din provocări ar putea să fie o pană la mașină.
Care ar fi cel mai bun lucru pe care ai putea să-l faci ca să scapi de această provocare? Bineînțeles, pe lângă faptul că ți-ai lua o roată de rezervă la tine, ar fi să înveți și cum să schimbi acea roată.
Da, uneori nu vei scăpa de o provocare definitiv, dar măcar vei fi pregătit ca să o depășești dacă sau când aceasta va apărea.
Deci, care este abilitatea pe care o poți dezvolta ca să ajungi acolo unde îți dorești?
De la cine poți învăța?
Un citat foarte bun spune:
Succesul lasă urme.
Cu alte cuvinte, caută să vezi care sunt persoanele care au trecut prin lucrurile prin care tu urmează să treci și învață de la ele.
Proverbe 15:22 BVA „Fără o bună consiliere, planurile eșuează; dar ele reușesc atunci când sunt mulți consilieri.”
Îmi aduc aminte de un eveniment în care mama mea m-a rugat să mă uit care ar putea să fie problema la mașina de spălat că era blocată și nu voia să își continue programul.
Mi-am zis că pot să o rezolv, ca doar “trebuie să știu să fac orice”. Așa că, m-am uitat pe internet după soluții și după două ore, eram în același loc, nici o îmbunătățire. La care ea, mi-a sugerat să sun o anumită persoană care se ocupă de așa ceva.
După cinci minute de stat de vorbă cu acel domn, după ce i-am explica situația, mi-a făcut o sugestie, iar eu am aplicat lucrul respectiv. Rezultatul? Bingo, mașina a început să funcționeze normal.
Acela a fost un moment de amuzament pentru mine, deoarece mi-am dat seama că este mult mai bine să învăț de la alții lucrurile, decât să încerc să le fac de unul singur.
Isaia 32:8 BVA Dar omul care are sufletul bun, își planifică să facă ce este bine și este consecvent în aplicarea planurilor lui.
Cred cu tărie că aceste lucruri o să te ajute să ajungi din punctul A în punctul B, în măsura în care cauți să le aplici și în același timp să urmezi toți pașii.
Mai multe articole dezvoltare personală