Brian Tracy prezintă în această carte 7 pași ca să-ți atingi scopurile.
În cele ce urmează am să-ți prezint un scurt rezumat al cărții, pe care te încurajez să o citești integral de altfel. Cartea este o broșură mai degrabă. Are doar 80 de pagini și poate fi citită cu ușurință oriunde și oricând.
Nu știu dacă ai mai auzit de Brian Tracy sau nu, dar este un autor foarte cunoscut la nivel internațional pentru diferite cărți, pe diferite domenii. Cel mai mult, este recunoscut pentru cartea sa „Începe cu ce nu-ți place„, o carte de time management sau self management, pe care te încurajez să o citești de altfel.
De ce unii oameni ajung să aibă succes, indiferent de cum vrei să-l denumești, iar alții nu? Răspunsul este destul de simplu și evident în același timp: Succesul depinde de ceea ce faci, de rezultatele pe care le obții și cât de repede ajungi la ele.
Unul dintre cele mai importante lucruri pentru care sunt cunoscuți oamenii și companiile de succes, este abilitatea de a duce la capăt un anumit lucru. Cu alte cuvinte, nu este suficient să începi ceva, ci trebuie să și sfârșești acel lucru.
Dobândirea fericirii este simplă. Fericirea este realizarea progresivă a unui obiectiv sau scop la care tinzi foarte mult.
Cel mai mare obstacol în calea reușitei sau nereușitei tale, sunt obiceiurile tale. Toate acestea sunt rezultatul modului în care gândești și experiențelor pe care le-ai acumulat dea lungul vieții.
Nu ești ceea ce crezi că ești, ci ești ceea ce crezi. – Anonim
Așa dar, dacă vrei să-ți crești rata de reușită, este necesar să implementezi noi obiceiuri în viața ta.
Cea mai mare piedică în calea realizării unui anumit lucru, poate să fie frica de eșec. Dar după cum spuneam, prin schimbarea modului în care gândești, poți să depășești orice blocaj interior.
În cazul în care îți este dificil să-ți afli blocajele, trebuie doar să-ți urmărești acțiunile. Ceea ce spui sau ceea ce intenționezi, este puțin relevant, pentru că adevărul se află în spatele acțiunilor tale.
Nu îți poți schimba trecutul, dar îți poți schimba viitorul.
Cheia succesului pentru fiecare arie a vieții, este să implementezi obiceiuri sănătoase care te ajută să realizezi acele lucruri.
Cum poți să implementezi obiceiuri sănătoase în viața ta?
- Alege să implementezi câte un obicei pe rând, nu mai multe deodată.
- Decide să fii punctual de acum înainte – Acest lucru te va ajuta la implementarea altor obiceiuri.
- Scrie o afirmație pozitivă pe care să o spui până noul obicei va fi format.
- Imaginează-ți că ai integrat deja acel obicei în viața ta.
- Poartă-te ca și cum ai avea deja acel obicei.
- Pretinde că ești deja persoana care vrei să fii.
- Dezvoltă sentimente de bucurie, mulțumire, satisfacere, care vin ca urmare a implementării obiceiului.
Una din cele mai distructive boli în viață este „scuzită”. Așa dar, te încurajez să elimini limbajul eșecului din viața ta. Cuvintele care au tente pesimiste și subminarea potențialului tău, trebuie să fie înlăturate.
Asumă-ți responsabilitatea pentru standardele mai înalte decât s-ar aștepta oricine de la tine. Nu-ți găsi niciodată scuze. – Henry Ward Beecher
Nimeni altcineva în afară de tine, nu este responsabil pentru locul în care ești acum și unde vrei să ajungi în viață. Dacă vrei să vezi o schimbare, atunci preia frâiele vieții tale.
Indiferent de domeniul vieții, fie el emoțional, intelectual, financiar, relațional, tu ești responsabil. Toate gândurile negative și stările care îți displac, sunt datorită ție. Responsabilitatea ta este să le schimbi cu ceea ce îți dorești să fie.
Mecanismul pentru succes este declanșat de un scop pentru care îți asumi responsabilitatea și pentru care ești determinat să faci ceva intenționat ca să se materializeze. Practic, în loc să-ți folosești mintea pentru lucruri negative, scuze, învinuiri, o poți face pentru a crea și a găsi soluții.
Nimeni nu te poate face să te simți inferior, fără permisiunea ta. – Eleanor Roosevelt
Atunci când îți asumi responsabilitatea, preiei total controlul asupra vieții tale. Acela este momentul în care devii mai degrabă un stăpân peste circumstanțele vieții, decât un sclav al acestora.
O caracteristică a oamenilor de succes, este aceea că știu să-și orienteze acțiunile în direcția dorită.
Fă lucrul de care ți-e frică și frica va dispărea. – Ralph Waldo Emerson
De cele mai multe ori, oamenii care au succes, eșuează mult mai mult decât ceilalți oameni. Acesta este și motivul paradoxal, al succesului. Dacă vrei să ai mai mult succes, trebuie să eșuezi cât mai mult.
Oamenii care au succes, nu se tem de eșec. Aceștia văd eșecul ca pe un feedback, ca mai apoi să reconfigureze lucrurile în direcția corespunzătoare. Un alt punct de vedere, este că ei consideră eșecul ca fiind o oportunitate din care pot să învețe ceva benefic.
Este interesant de observat că majoritatea oamenilor prosperi sau de succes și-au început viața ca și oameni de vânzări. Acela a fost locul în care au fost învățați să nu aibă frică de eșec, respingere și să depășească limitările personale și multe alte obstacole.
Iată patru pași pentru obținerea succesului:
- Decide ce vrei să faci.
- Treci la treabă imediat.
- Greșește și învață rapid.
- Încearcă din nou, iar și iar, până reușești.
Poartă-te de parcă ar fi imposibil să eșuezi și așa va fi. – Dorothea Brande
Deci, care este acel SMRC (Scop, Măreț, Riscant, Curajos), care dacă ar fi atins, ar face o diferență în viața ta?
Dacă nu ști care este acesta, atunci, scopul vieții tale ar fi să afli care este.
7 Pași ca să stabilești scopurile tale:
- Valorile tale: În ce crezi sau ce este important pentru tine?
- Viziunea ta: Dacă ai avea o baghetă magică și ai putea face ce vrei cu ea, cum ar arăta viața ta în cinci ani?
- Misiunea ta: Ce îți dorești să dobândești în viață?
- Motivația ta: De ce faci ceea ce faci, în loc să faci altceva?
- Scopurile tale: Acesta reprezintă rezultatele finale la care vrei să ajungi.
- Prioritățile tale: Care sunt cele mai importante acțiuni pe care le faci zilnic?
- Acțiunile tale: Ce intenționezi să faci acum ca să realizezi ce-ți dorești?
După ce îți stabilești scopurile specific și ști cu adevărat ce vrei să faci, scrie aceste lucruri. Apoi, propune-ți un timp limită până la realizarea lor. După care, fă o listă cu lucrurile pe care le poți face ca să realizezi acele lucruri. Organizează-ți lista în funcție de priorități. Ultimul lucru, dar nu cel din urmă, este să treci la fapte și să faci ceva în fiecare zi.
Întregul succes vine din îndeplinirea unor obiective prestabilite de tine, prin începerea lor și finalizarea acestora. Dar ca să faci asta, trebuie să biruiești amânarea.
Majoritatea oamenilor tergiversează, doar că cei care au succes, amână acele sarcini care produc doar 20% din rezultate, iar cele care produc 80% sunt finalizate cu brio.
Pe tine ce te trage înapoi?
- Nu ai claritate
- Lipsa ambiției.
- Nu ai stabilit care îți sunt prioritățile în viață
- Excesul.
- Lipsa pregătirii.
- Nu ai suficientă energie
- Cunoașterea deficitară
- Îți lipsește autodiciplina
Există câteva trucuri, care te pot ajuta să depășești amânarea și să mergi spre cel mai important lucru.
Concentrează-te pe aceste lucruri:
- Fă-ți o listă cu puncte de bifat. Știi vorba: Eșecul în planifica duce la planificarea eșecului.
- Împarte sarcina așa cum tai feliile de salam. Doar nu ai mâncat un salam întreg, nu-i așa? L-ai tăiat în felii ca să-ți fie mult mai accesibil.
- Tehnica de tip șvaițer. Ochește un gol și umple-l imediat. Cu alte cuvinte, alege un obiectiv, care ști că se face într-o scurtă perioadă de timp și nu te opri până nu-l termini.
- Folosește regula 20/80. 20% din ce faci reprezintă 80% din rezultatele tale. Îți mai rămâne să identifici care sunt acele 20%.
- Răsplătește-te. Stabilește un set de recompense pentru începerea, continuarea și finalizarea obiectivului.
- Fă promisiuni altora. Când le spui altora ce urmează să faci, vei găsi motivația necesară să duci la bun sfârșit acel lucru.
- Începe imediat. Pornește imediat cum te trezești să lucrezi la acel lucru.
- Concentrează-te pe fiecare proiect. Începe cu cel mai important proiect, iar apoi mergi la următorul ca și nivel de importanță.
Concluzie
Chiar dacă această carte are un număr mai redus de pagini, este plină de informații de calitate. Vreau să te încurajez să citești varianta completă a cărții, pentru că mai sunt nenumărate aspecte pe care nu le-am abordat în acest rezumat.
Iar ca și ultim gând, te încurajez să nu te dai bătut. Eșecul nu există, atât timp cât nu renunți.
Vezi mai mult rezumate de cărți.
Ascultă cărți audio.