fbpx

Omul este o ființă sociabilă

Scurt istoric

Încă de la început, de când Dumnezeu a creat omul, acesta a fost făcut după chipul și asemănarea Lui.

Geneza 1:26a DCC “Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră;

Atunci când l-a creat pe om, l-a înzestrat cu unele caracterisitici pe care doar El le deține și asta îl face diferit față de orice altă făptură. Dumnezeu i-a oferit omului o dorința de a comunica și de a relaționa.

Tipuri de relații

“Calitatea vieții tale este determinată de calitatea relațiilor pe care le ai.”

Dacă calitatea vieții este determinată de relațiile pe care le avem, asta înseamnă că este necesar să aruncăm o privire asupra tipurilor de relații existente.

Matei 22:37 DCC Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.”

v.38 Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă.

v.39 Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”

Din moment ce într-o relație este implicată în mod direct iubirea sub o formă sau alta, m-am gândit că pasajul menționat mai sus poate descrie foarte bine posibilele tipuri de relații.

I. Relația cu Dumnezeu. Prima și cea mai importantă relație, este relația cu Dumnezeu. În v.37, Isus ne spune să-L punem pe Dumnezeu pe primul loc în viețile noastre.

Asta nu înseamnă că Dumnezeu are nevoie ca tu să Îl pui pe primul loc pentru că suferă după aprecierea ta, dar tu în schimb ai nevoie să-L pui în locul respectiv.

Având în vedere că El este Sursa vieții, atât fizice cât și spirituale, în momentul în care ai o relație corespuzătoare cu El, această viața curge în și prin tine și poți trăi o viața din abundentă.

II. Relația cu tine însuți. A doua relație pe care omul o are și ar trebui să fie una foarte bună, este cu el însuși. Isus afirmă în v.39 că este nevoie să ne iubim aproapele ca pe noi înșine.

Ceea ce înseamnă că înainte de a-ți iubi aproapele, este necesar să te iubești pe tine, altfel, nu ai cum să-l iubești pe el.

Iar iubirea de sine se cultivă prin faptul că ai o relație corespunzătoare cu propria ta personă.

Bănuiesc că ai văzut oameni care nu se înțeleg cu oamenii din jurul lor sub nici o formă. În momentul în care stai de vorbă cu astfel de persoane, îți dai seama că nici cu ei nu se înțeleg măcar.

III. Relația cu oamenii din jurul tău. Această categorie o putem împărți în mai multe subcategori: familie (șotul sau soția, părinții sau copii, frății sau surorile), prieteni, amici, colegii de lucru, de școală, angajații, ș.a.m.d

După cum am spus și la punctul anterior, există o legătura intrinsecă între aceste nivele ale relației sau tipuri dacă vrei să le spui așa.

Dacă ai o relație corespunzătoare cu Dumnezeu, aceasta va lucra la relația cu tine însuți.

Din relația cu Tatăl Ceresc înveți lucruri care te ajută să ai o raportare corespunzătore și în celelalte relații și ești umplut cu natura Sa.

Deci, dacă tu ești bine cu tine, după cum este menționat în v.39, automat vei avea relații de calitate cu oamenii din jurul tău.

Concluzie

Toate aceste tipuri de relații sunt importante și cred că ele se pot aranja exact în forma în care le-am prezentat mai sus, acestea fiind ordonate după nivelul lor de importanță.

!!! Relație sănătoasă cu Dumnezeu => Relație sănătoasă cu tine => Relație sănătoasă cu oamenii din jurul tău =>viața din abundentă

Decizie personală

Tu ești responsabil de relațiile pe care le ai, indiferent de tipul acesteia, fie cu Dumnezeu, cu tine sau cu oamenii din jurul tău.

Și este important să înțelegi că acestea se pot îmbunătăți doar dacă lucrezi într-un mod intenționat în direcția lor.

Rugăciune

Tată, în numele lui Isus mă rog să mă ajuți să-mi gestionez relațiile într-un mor corespunzătore, atât cu tine, cât și cu mine și cu oamenii din jurul meu.

Îți mulțumesc că îmi dai înțelepciune și pricepere pentru acest domeniu. Amin!

Spread the love

2 thoughts on “Omul este o ființă sociabilă”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?