Cum să realizezi orice obiectiv?

Zilele trecute când făceam o retrospectivă a anului trecut, mi-am dat seama de câteva lucruri foarte importante. Prin lucrurile care urmează, vei vedea cum mă stimulez să gândesc cu foaia și creionul în mână.

M-am întrebat: De ce nu mi-am realizat toate obiectivele? Și bineînțeles, răspunsul nu a ezitat să apară. Pentru că nu am acționat suficient în direcția acelor lucruri.

Bun, nu am acționat suficient, dar de ce nu am acționat în direcția lor? Pentru că am fost prins cu alte lucruri și am făcut altceva.

Păi de ce am făcut altceva și nu lucrurile respective? Pentru că nu am fost suficient de determinat să le fac.

De ce nu am fost suficient de determinat să le fac? Pentru că nu am avut o direcție clară cu privire la sfârșitul acelor lucruri. Cu alte cuvinte, nu am știut ce vreau în acele domenii.

Cam așa arată conversația pe care am avut-o cu mine însumi. Imediat după, mi-am spus: Ok, acum că am văzut de ce nu am realizat anumite obiective, înseamnă că dacă practic reversul, le voi realiza!

Și uitându-mă la ce am scris, am putut să identific trei cuvinte, care determină dacă vei realiza sau nu obiectivele în noul an.

Eu mă folosesc adesea de acronime ca să rețin lucrurile foarte ușor, și așa a apărut 3D.

3D = Direcție, Determinare, Disciplină

Aceasta a fost concluzia la retrospectiva făcută cu privire la obiective.

Acum, hai să le luăm pe fiecare în parte și să vezi de ce sunt atât de importante și pot spune, chiar indispensabile.

Direcția

Claritatea – În momentul în care ai direcție, ai claritate. Adică ști unde mergi, ști cum arată finalul lucrurilor.

Un autor cunoscut spunea:

“Dacă nu ști unde mergi, toate drumurile te vor duce acolo.”

De ce este important să știi unde mergi?

Conservare – În momentul în care ai direcție, după cum am spus, ai claritate, iar când ai claritate, te poți conserva. Când te gândești la conservare, trebuie să te gândești la anduranță, la capacitatea de a rezista un timp îndelungat.

Și ce te ajută să te conservi?

În momentul în care ai claritate, începi să-ți dai seama care sunt lucrurile de care nu ai nevoie și să le îndepărtezi din viața ta ca să nu-ți mai consume energia, timpul, resursele, într-un cuvânt.

Gândește-te că dacă ai certitudinea că vrei să te îndrepți într-o anumită direcție, vei recunoaște imediat oamenii care nu merg în aceeași direcție și îi vei putea evita pentru că te pot devia de la traiectorie.

Când ai claritate cu privire la ceea ce-ți dorești, poți să elimini timpii morți din viața ta, timp irosit pe care îl foloseai neînțelept. În momentul în care ai o oarecare idee încotro te îndrepți, nu mai vrei să cunoști toate lucrurile și nu te mai interesează să deprinzi orice abilitate.

Maximizare – În momentul în care ai claritate, nu doar că te poți conserva, dar în același timp, te poți maximiza. Ce înseamnă asta?

Dacă în cazul conservării ai încercat să elimini lucrurile care te-ar fi tras în jos, lucruri care îți diminuau resursele și te determinau să-ți dispersezi energia, în cazul maximizării se întâmplă exact opusul.

Când cunoști direcția în care te îndrepți, îți dai seama care sunt lucrurile de care ai nevoie ca să ajungi acolo. Începi să vezi clar care sunt abilitățile pe care trebuie să le dezvolți sau imediat îți sunt clare cunoștințele de care ai nevoie.  Atunci când ai direcție, vei putea vedea oamenii care au același scop cu tine și vei putea merge cu ei.

Acum, îți propun să te gândești care este lucrul pe care vrei să-l realizezi acum la început de an în anul care îți stă înainte. De ce cunoștințe ai nevoie pentru asta? Care sunt abilitățile pe care trebuie să le dezvolți? Unde găsești oamenii care au aceeași direcție?

Deci, direcția este factorul incipient pentru realizarea unui lucru, dar nu ultimul.

Determinarea

Acum că ți-ai dat seama de ce este importantă direcția, trebuie să vedem cu ce îți este de folos determinarea.

Combustibil – Aceasta reprezintă combustibilul pentru realizarea unui anumit lucru. Chiar dacă ai o oarecare imagine despre cum vrei să arate locul în care vrei să ajungi, dar nu ești suficient de determinat, nu vei ajunge acolo niciodată.

Când te gândești la determinare, este necesar să te gândești la motivație, hotărâre. Bun, bun, dar cum o poți dezvolta sau avea?

De ce-ul – Acest combustibil este activat de răspunsul la întrebarea “DE CE?”. Până nu găsești un “de ce” suficient de puternic, nu vei avea capacitatea să realizezi un anumit obiectiv, dar și dacă l-ai găsit, nimic nu te mai poate opri din realizarea acestuia.

Când “de ce-ul” tău este suficient de mare, vei putea depăși orice circumstanță nefavorabilă, orice obstacol pentru că vei fi animat de pasiune și entuziasm pentru acel lucru.

Am o veste proastă, dar și una bună. Vestea proastă este că eu nu-ți pot facilitata răspunsul la această întrebare pentru tine, dar tu îl poți găsi și nu este foarte greu.

În momentul în care ai o direcție și cunoști clar ce-ți dorești și ți-ai găsit și determinarea pentru a face acel lucru, atunci apare mișcarea.

Disciplina

Disciplina reprezintă exact acel lucru care te ajută să ajungi din punctul A în punctul B. Disciplina este capacitatea de a acționa într-o anumită direcție.

Disciplină = Mișcare

În momentul în care ți-ai stabilit obiectivul și ai găsit motivația pentru a-l realiza, de acum încolo, este necesar doar să analizezi cu atenție și să vezi care sunt lucrurile de care ai nevoie pe care trebuie să le întreprinzi ca să ajungi la acel punct.

Să spunem că ți-ai propus să slăbești și te vezi până la sfârșitul anului cu câteva kilograme mai slab, și ți-ai găsit și o motivație puternică, apoi te uiți după posibile acțiuni pe care să le faci.

Poate una din ele este să te educi despre corp, despre nutriție și despre antrenamente și să începi să te antrenezi. Este atât de simplu, nu? La o primă vedere este, dar motivația va determina dacă va fi sau nu așa.

Mă gândesc la Isus, care a știut clar că vine pe acest pământ ca să moară pentru păcatele oamenilor. Motivația Lui a stat în faptul că avea o imagine clară a rezultatelor pe care avea să le vadă în urma suferinței Lui și a putut chiar să simtă ce va simți când acel lucru va fi realizat.

Evrei 12:2 “Să ne uităm ţintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit rușinea și șade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.”

Acesta a fost lucrul care L-a determinat să continuie în ciuda dificultăților!

Acum, la început de an, îmi doresc să te ajute Dumnezeu să-ți formezi o imagine atât de clară în mintea ta despre ceea ce vrei și să ai o determinare atât de puternică pentru realizarea acelui lucru, precum Isus a avut ca să poți trăi cu adevărat viața din abundență.

Mai multe articole de acest fel.

Vezi mai mult…
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?