fbpx

Viața trăită intenționat

Introducere 

Viața este un termen care poate să înglobeze o mulțime de lucruri și cel mai adesea este destul de greu de descris. 

Dacă întrebi zece oameni ce cred că este viața, fiecare va avea un răspuns diferit, personalizat. Unii nici nu știu ce sa răspundă pentru că nu s-au gândit niciodată în profunzime la acest lucru. Alții, au încercat sa se gândească, dar au văzut că aceast subiect nu este atât de ușor de înțeles precum se așteptau, așa că renunța imediat.

Majoritatea oamenilor aleg pur și simplu să meargă din inerție prin acest ținut necunoscut numit viața.

Viața este pentru fiecare o reprezentare a propriei noastre percepții. Asta înseamnă că dacă tu vezi viața ca pe un dar, așa ai să o trăiești și așa ai să percepi că trebuie să te raportezi lucrurilor care ți se întâmpla. 

Dacă o percepi ca fiind un iad sau un continuu război, asta ai să primești, pentru că tu percepi viața in funcție de așteptările pe care le ai despre aceasta. Asta nu înseamnă că unul o să primească lucruri bune pentru că o privește ca fiind un dar, iar altul doar lucruri rele pentru că o consideră un iad. Acest concept nu are nici un fundament și este prea mistic. De fapt, lucrurile se întâmplă doar în creierul nostru. 

Ce spune Biblia

Ca sa înțelegi mai exact lucruile, am sa-ți spun științific ce se întâmpla în creierul tău. Să spunem că ești genul de persoană care alege să vadă partea plină a paharului și îți spui că viața ta este un dar de la Dumnezeu, nu că ești doar o simplă amibă ajunsă la întâmplare pe această planetă și te chinui să supraviețuiești. 

Geneza 1:26 “Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.”

v.27 Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.

În momentul în care alegi să crezi acest lucru, sistemul reticular de activare (SAR) din creierul tu, este gata să transforme însemnătatea fiecărui lucru din viața ta într-un cadou sau un dar pe care tu îl primesti. Deci, nu înseamnă ca toate lucrurile vor fi roz, dar percepția ta despre ele va fi una roz. 

Și acum sa spunem ca treci printr-o perioada grea a vieții, dar pentru ca tu vezi viața ca pe un dar, automat vei percepe circumstanțele dificile ca un dar sau ca pe un har pe care îl ai de a învața ceva din acele circumstanțe, iar acest lucru te va ajuta sa le depășești cu ușurintă.

Beneficii? Bineînțeles! Viața ta va înflori indiferent de circumstanțele prin care treci. Asta zic și eu viața din abundentă. 

In schimb, dacă ești o persoana care alege sa vadă doar partea goală a paharului, pentru tine orice lucru s-ar întâmpla, tu vei cauta acea parte goală ca sa-ți demonstrezi ca viața este așa cum tu spui. Acest lucru se întâmplă inconștient, așa că trebuie sa fii foarte atent la ceea ce crezi.

După cum am văzut în versetele precedente, omul este făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, iar caracteristica principală a Tatălui nostru pe care toți o recunoșteam este că El este Creatorul. 

Asta înseamnă, că dacă El este creator, iar noi suntem făcuți după chipul și asemănarea Lui, și noi la rândul nostru avem capacitatea de a creea. Gândește-te la lucrurile care sunt în jurul tău: mașini, case, mobilier, toate au fost create de om. Nu este minunat? 

Am pus accentul pe această caracteristică care ne asemănă cu Dumnezeu ca sa înțelegi ideea centrală din aceasta scriere. 

Tu nu trebuie sa lași ca viața să ți se întâmple, ci tu poți să determi ca ea sa ți se întâmple. 

Ce vreau să spun prin aceasta afirmație este că Dumnezeu ți-a dat controlul asupra vieții tale. Tu nu ești o marionetă a lui Dumnezeu sau ești cumva în “voia sorții”. Spun asta deoarece după cum am spus la început, cei mai mulți oameni merg din inerție prin viață, iar aceasta li se întâmplă acestor oameni. 

Însă exista o altă categorie de oameni, aceștia înțeleg că ei sunt responsabili pentru viața lor în măsura de 100% și ei sunt acei oameni care determină că lucrurile să se întâmple în viețile lor. 

Prima poruncă pe care Dumnezeu a dat-o omului a fost aceasta: 

Geneza 1:28 “Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”

Cu alte cuvinte, Tata ți-a spus să iei autoritate peste vieța ta, peste lucrurile din viață. Ceea ce înseamnă că trebuie să o controlezi, nu să fii controlat de ea.

Astăzi tu ești suma alegerilor tale, alegeri care au generat evenimente, circumstanțe în viața ta dorite sau poate nedorite. Dorite în cazul în care ai ales voit ceea ce vrei să se întâmple, iar nedorite în cazul în care nu ai ales ce vrei să se întâmple, iar aceasta este oricum o decizie.

Deci, nu este mai întelept să îți stabilești cum să se întâmple lucrurile și să nu te mai lași purtat de vânt? 

Tu poți să alegi cum să se întâmple lucrurile în viața ta, da, poate nu o să se întâmple așa cum îți dorești tot timpul, dar măcar vei avea o direcție și în 80% din cazuri vei reuși să faci lucruile așa cum îți propui. 

Concluzie 

Oriunde dacă te uiți în Scriptură la învățătura pe care ne-a dat-o Dumnezeu, ai să vezi că El îți deleagă responsabilitate deplină. 

Cum este menționat în versetele citate anterior, Dumnezeu îți spune să crești, să te înmulțești și să îți supui toate lucrurile. 

Și învățătura Domnului Isus nu este cu nimic diferită, ci punctează același principiu: asumarea responsabilității și trăirea intenționată. 

Matei 5:40 “ Oricui vrea să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa.

v.41 Dacă te sileşte cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două.

v.42 Celui ce-ţi cere dă-i; şi nu întoarce spatele celui ce vrea să se împrumute de la tine.

v.43 Aţi auzit că s-a zis: „Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău.”

v.44 Dar Eu vă spun: iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc,

v.45 ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni şi dă ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.

v.46 Dacă iubiţi numai pe cei ce vă iubesc, ce răsplată mai aşteptaţi? Nu fac aşa şi vameşii?

v.47 Şi dacă îmbrăţişaţi cu dragoste numai pe fraţii voştri, ce lucru neobişnuit faceţi? Oare păgânii nu fac la fel?

v.48 Voi fiţi, dar, desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit.

Isus nu a spus dacă simți să-l iubești pe vrăjmașul tău, ci a spus să-l iubești indiferent de ceea ce simți pentru că în această viață trebuie să trăiești intenționat pentru că tu ești singurul responsabil pentru viața ta. 

Așa că, nu poți da vina pe satan pentru locul in care te afli, nici pe Dumnezeu, nici pe oamenii din jurul tău, nici pe circumstanțe, pe nimeni și nimic indiferent de ce ți s-a întâmplat până acum. 

Tu ești responsabil pentru viața ta!

Decizie personală

Acum că ai citit acest articol și ești convins că tu esti singurul responsabil pentru viața ta și nu altcineva, trebuie să te decizi dacă vrei să lași viața să ți se întâmple și să fii purtat prin viață sau alegi să trăiești o viață intenționată și să o determini tu să se întâmple în felul în care îți dorești.

Rugăciune 

Tată, în numele Domnului Isus vreau sa îți multumesc că mi-ai dat libertatea de a alege și ai avut încredre în mine ca să-mi oferi responsabilitatea vieții mele. Vreau sa îți multumesc că Tu mă ajuți să trăiesc intenționat, astfel încât să determin lucrurile să se întâmple și să am rezultatele dorite. Amin! 

Dacă vrei să aprofundezi acest subiect, îți recomanda această carte.

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?