În înțelegerea pe care o avem în limba română, cuvântul “dar” are același înțeles de fiecare dată când este întâlnit în Scriptură, însă acest termen în scrierea ebraică și greacă este scris în diferite forme, ceea ce înseamnă că are și înțelegeri diferite.
In cele ce urmează, vreau să ne uităm la trei categorii de daruri:
- Tatălui (Darurile naturale)
- Fiului (Darurile de echipare)
- Duhului Sfânt (Daruri de slujire)
Am ales să împart darurile în acest fel, chiar dacă pare destul de neconvențional, deoarece am vrut să evidențiez funcțiile pe care le are fiecare persoana din trinitate, atunci când vine vorba despre daruri. Pe de altă parte, această împărțire, ajută la o înțelegere mai profundă a darurilor din mai multe puncte de vedere: funcțiile acestora, natura lor, rolul acestora, modul de primire și mod de utilizare, ș.a.m.d.
Aceasta catalogare este pentru oamenii care sunt mai preocupați de detalii.
Diferența dintre daruri
Mod de primire
Darurile Tatălui
Acestea sunt date la naștere oricărui om și se pot dezvolta prin alegere deliberată. Aceste daruri nu sunt altceva decât abilitați.
Darurile lui Isus
Aceste daruri sunt date de Isus și sunt date prin alegere suverana. Efeseni 4:11 Şi El a dat pe unii apostoli, pe alţii proroci, pe alţii evanghelişti, pe alţii păstori şi învăţători
Nu poți face nimic ca sa primești aceste daruri, chemări.
Ieremia 1:5 “„Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale te cunoşteam şi mai înainte ca să fi ieşit tu din pântecele ei, Eu te pusesem deoparte şi te făcusem proroc al neamurilor.”
Versetul spune ca Ieremia a fost chemat mai dinainte sa se nască, ca să fie profet. El nu a ales asta, ci Dumnezeu l-a ales pentru această slujbă.
Un alt exemplu evident, este apostolul Pavel, care afirmă despre sine:
Galateni 1:15 “Dar, când Dumnezeu, care m-a pus deoparte din pântecele maicii mele şi m-a chemat prin harul Său, a găsit cu cale v.16 să descopere în mine pe Fiul Său, ca să-L vestesc între neamuri, îndată n-am întrebat pe niciun om,”
Darurile Duhului
Date prin suveranitatea Duhului Sfânt
1 Corinteni 12:11 “Dar toate aceste lucruri le face unul şi acelaşi Duh, care dă fiecăruia în parte cum voieşte.”
Mai sunt date și ca răspuns la umblarea (dorința de a le avea) după ele.
1 Corinteni 14:1” Urmăriţi dragostea. Umblaţi şi după darurile duhovniceşti, dar mai ales să prorociţi.”
1 Corinteni 14:12 “Tot aşa şi voi, fiindcă râvniţi după daruri duhovniceşti, să căutaţi să le aveţi din belşug, în vederea zidirii sufleteşti a Bisericii.
Darurile mai sunt date și ca răspuns la rugăciune
1 Corinteni 14:13 De aceea, cine vorbeşte în altă limbă să se roage să aibă şi darul s-o tălmăcească.”
Dacă primirea acestor daruri, ar fi doar rezultatul suveranității Duhului Sfânt, atunci apostolul Pavel nu ne-ar mai îndemna să umblăm după daruri și mai ales să ne rugăm ca să primi un anumit dar.
Cred că lucrurile sunt clare.
Mod de utilizare
Darurile Tatălui – Acestea le poți utiliza oricând dorești, atât timp cât ai acele daruri. Majoritatea dintre ele vin direct ca rezultat al personalității noastre cu care am fost înzestrați de Dumnezeu.
Darurile Fiului – darurile acestea nu sunt ceva ce faci, ci ceva ce ești.
Dacă în cazul darului generozității ai o înclinație aparte de a dărui, în cazul darurilor lui Isus, acestea sunt o chemare de fapt. Omul care are un dar de felul acesta, este darul pentru biserica lui Cristos. Oarecum aceasta îți este o a doua identitate, după identitatea de copil a lui Dumnezeu.
Darurile Duhului Sfânt – funcționează pe baza credinței tale, în majoritatea cazurilor și în strânsă legătura și cu Dumnezeu.
Romani 12:6 “Deoarece avem felurite daruri, după harul care ne-a fost dat, cine are darul prorociei să-l întrebuințeze după măsura credinţei lui.”
Preț pentru a primi aceste daruri
Darurile Tatălui – De cele mai multe ori nu trebuie sa plătești nici un preț ca sa acționezi in darul sau darurile cu care ai fost înzestrat. Adică este ceva natural, pe care îl faci cu ușurință.
Trebuie însă să plătești un preț și ai un oarecare merit personal atunci când dezvolți acel dar și alte daruri cu care nu ai fost înzestrat.
În cazul darurilor Fiului și ale Duhului Sfânt, acestea sunt ca un har, ca pe ceva nemeritat. Adică tu nu ai făcut nimic ca să le meriți.
Natura darurilor
Darurile Tatălui sunt natural
Darurile lui Isus și ale Duhului Sfânt sunt supranaturale;
Mod de manifestare
Darurile lui Isus sunt reprezentate de persoana însăși care are chemarea respectivă.
Darurile Tatălui și ale Duhului Sfânt sunt niște abilități, cele din urmă fiind supranaturale.
Durata de manifestare a darului
În cazul darurile Tatălui, acestea se manifestă atunci când ai nevoie de ele.
Darurile lui Isus – acționezi toată viața în el, de când îl accepți pe Cristos în viața ta
Iar în cazul darurilor Duhului Sfânt, acționezi atunci când este nevoie de ele și când te călăuzește Duhul Sfânt și atât.
Asemănări ale darurilor
Toate darurile sunt daruri! Cu alte cuvinte, nu sunt nimic cu care ar trebuie să te mândrești, căci Pavel spune:
1 Corinteni 4:7 “Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și cum nu l-ai fi primit?”
Toate darurile pot fi neglijate și refuzate
Versetul imediat următor din 2 Timotei 1:6, te face să înțelegi că poți neglija darul. Iar în cazul lui Iona, vedem un exemplu practic de ceea ce înseamnă să vrei să-ți refuzi chemarea. El a încercat să fugă de responsabilitatea pe care Dumnezeu i-a dat-o.
Toate darurile pot fi și ar trebui sa fie dezvoltate, respectiv înflăcărate.
2 Timotei 1:6 “De aceea îţi aduc aminte să înflăcărezi darul lui Dumnezeu care este în tine prin punerea mâinilor mele.”
Toate darurile sunt pentru folosul altora, excepție face darul vorbirii în alte limbi, care este pentru zidire personală.
1 Corinteni 14:4 “Cine vorbeşte în altă limbă se zideşte pe sine însuşi, dar cine proroceşte zideşte sufleteşte Biserica.”
Dumnezeu nu ia darurile înapoi
Romani 11:29 “Căci lui Dumnezeu nu-I pare rău de darurile şi de chemarea făcută.
Pentru mai multe articole, te incurajez sa vezi site-ul nostru.
Darurile spirituale – Video
În acest video abordăm același subiect, ca și în cazul articolului, dar puțin mai pe larg. Este o sesiune din cursul / cartea despre daruri, pe care ți le recomand, dacă vrei să crești în acest domeniu.
Dacă vrei acces la tot cursul, atunci, te încurajez să-l accesezi aici, e GRATUIT.