fbpx

Relația cu tine însuți

Introducere

Viața ta poate să fie un dezastru sau o capodoperă, totul depinde de tine și de relația pe care o ai cu propria persoană.

Poate că ai auzit adesea vorbindu-se de relația ta cu Dumnezeu sau cu cei din jurul, dar de câte ori ai căutat să dezvolți o relație mai bună cu cel pe care îl vezi în oglindă?

Da, relația cu Dumnezeu trebuie să primeze pentru că El este Sursa vieții, El este Tatăl tău până la urmă și te înțelege cel mai bine.

Pe lângă aceasta este și relația cu oamenii din jurul tău, însă cât timp petreci cu tine și cât timp cu ceilalți oameni?

Sunt sigur că relația cu tine îsuți este mult mai proeminentă decât cu oamenii din jurul tău. Poate te gândești că nu prea stai cu tine, că tu nu ai timp de contemplare sau introspecție, însă tot acel timp în care ești la lucru și poate nu vorbești cu nimeni sau poate ești acasă de unul singur, tu de fapt ești cu tine.

În tot acel timp tu îți vorbești anumite lucruri, te tratezi într-un anumit fel, ai anumite sentimente față de tine. Asta înseamnă că tu chiar ai o relație cu tine.

De tine și de Dumnezeu nu poți scapa niciodată! Pentru unii lucrul acesta nu sună foarte bine pentru că în mod continuu caută să se ascundă sau să fie altcineva.

Sunt persoane care se urăsc pe sine, care au sentimente de dezgust față de propria personă, unii nu se înțeleg pe ei înșiși, alții se condamnă în mod constant, se compătimesc, ș.a.m.d

Dar există și oameni care se iubesc pe ei, care se respectă, se apreciază, care au o atitudine bună față de propria personă. Iar acest lucru nu este rău, chiar este de dorit.

Ce spune Biblia

Relația cu tine este a doua cea mai importantă relație pe care o poți avea.

Matei 22:37 “Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.”

v.38 Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă.

v.39 Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”

Isus este foarte clar: Tatăl să fie pe primul loc ca și nivel de importanță, iar pe locul doi, nu oamenii, ci tu.

Când te iubești pe tine, îi poți iubi și pe oamenii din jurul tău.

Dacă nu respecți ordinea, vei avea dificultăți în relațiile cu oamenii din jurul tău. Motivul pentru care se întâmpla acest lucru, este pentru că relația cu oamenii din jurul tău reflectă relația cu propria persoană.

Deci, mai înțelept este să îți îmbunătățești relația cu tine și apoi vei vedea îmbunătățiri la relațiile cu ceilalți.

Cum poți să-ți îmbunătățești relația cu tine?

În primul rând hai să ne uităm prin ce se caracterizează o relație: cunoașterea celeilalte persoane, care se face prin comunicare și analizarea atitudinii, faptelor, ș.a.m.d. , modul în care o privești și te raportezi la ea.

Probabil să fie multe altele pe lângă acestea, dar am vrut să-ți ofer niște exemple.

Hai să luăm câteva din aceste caracteristi și să le raportam la propria persoană.

Să începem prin cunoașterea personală: Dacă vrei să te cunoști cu adevărat, cel mai bun loc în care poți să mergi este în Scriptură pentru că în ea Dumnezeu vorbește despre cine ești tu. Aici este fundamentul relației cu tine.

Acesta este și motivul pentru care dacă excelezi în relația ta cu Dumnezeu, vei avea o relație excelentă cu propria persoană.

Dumnezeu tot timpul spune despre tine ce este scris în Cuvântul Său și practic, de la felul în care se raportează El la tine, poți să înveți modul în care să te tratezi personal.

După ce înveți ce spune El despre tine, lucrurile devin ceva mai ușoare, pentru că în comunicarea cu tine însuți, nu trebuie decât să îți spui ceea ce El spune despre tine, iar acest lucru va influența în mod direct și ceea ce simți despre tine.

Nu uita, lunctul de plecare este Biblia.

Concluzie

Dacă vrei să trăiești viața din abundență, este necesar să cunoști locul fiecărei relații din perspectiva biblică, nu a lumii.

Decizie personală

Doar tu poți să alegi cum îți gestionezi domeniul relațional.

Rugăciune

Doamne, în numele lui Isus îți cer să mă ajuți să îmi prioritizez relațiile în funcție de prioritățile cerului. Amin!

Imaginea de sine
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?