fbpx
Sezoanele vietii

Sezoanele Vietii Unui Om Pe Pamant Astazi 2023

Ce este viața?

Aceasta întrebare pe cât este de complexa, pe atât de relativ este răspunsul la ea.

Spun acest lucru deoarece, viața se poate caracteriza in diferite feluri. Dacă ai sa intrebi zece oameni pe strada, ai sa identifici zece răspunsuri diferite. La o prima vedere, putem spune ca toti au dreptate, pentru ca fiecare vede din perspectiva propriei vieți. Deci, fiecare dintre noi, vede viața prin propriile valori, convingeri, respectiv experiențe de viață.

Totuși, dacă stai să analizezi viața, poți să-ți dai seama că există și câteva caracteristici ale iei care nu se schimbă. Acestea pot să ne spună ce este viața sau cum o putem trata, dintr-o perspectivă filozofică.

Am putea spune că viața este o înșiruire de sezoane. După cum ști, există patru anotimpuri sau sezoane ale naturii. În același fel, există sezoane pentru viața noastră, pentru absolut orice lucru. Eclesiastul menționează lucrul acesta foarte bine în cartea sa.

Eclesiastul 3:1 ” Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.

v.2 Naşterea îşi are vremea ei, şi moartea îşi are vremea ei; săditul îşi are vremea lui, şi smulgerea celor sădite îşi are vremea ei.

v.3 Uciderea îşi are vremea ei, şi tămăduirea îşi are vremea ei; dărâmarea îşi are vremea ei, şi zidirea îşi are vremea ei;

v.4 plânsul îşi are vremea lui, şi râsul îşi are vremea lui; bocitul îşi are vremea lui, şi jucatul îşi are vremea lui;

v.5 aruncarea cu pietre îşi are vremea ei, şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei; îmbrăţişarea îşi are vremea ei, şi depărtarea de îmbrăţişări îşi are vremea ei;

v.6 căutarea îşi are vremea ei, şi pierderea îşi are vremea ei; păstrarea îşi are vremea ei, şi lepădarea îşi are vremea ei;

v.7 ruptul îşi are vremea lui, şi cusutul îşi are vremea lui; tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei;

v.8 iubitul îşi are vremea lui, şi urâtul îşi are vremea lui; războiul îşi are vremea lui, şi pacea îşi are vremea ei.

Un lucru este sigur în toată ciclicitatea anotimpurilor, și anume că, orice anotimp este trecător.

Dacă ar fi sa te gândești ca sezoanele vieții sunt precum anotimpurile, atunci îți va fi mult mai ușor sa te raportezi la ele. Doar gândește-te care sunt caracteristicile fiecărui anotimp în parte: toamna, iarna, primăvara, vara. Care sunt lucrurile care le reprezintă? Frigul, căldura, culorile, „moartea lucrurilor”, reînvierea acestora? Care sunt acele lucruri? Dacă îți dai seama de caracteristici, le poți asemăna cu viața personală.

Hai să ne uităm la câteva aspecte care reies din acestea:

Orice sezon este trecător

Gândește-te că iarna nu ține mai mult de 3-4 luni, poate depăși puțin în unele perioade, dar este trecătoare. În același fel, lucrurile din viață ta care nu sunt neapărat cum îți dorești, nu sunt permanente, sunt trecătoare.

Nu lua decizii bazat pe un singur sezon

Ar fi foarte prostesc din partea unui agricultor atunci când vede zăpadă iarna, sa își vândă toate uneltele cu care își lucrează pământul. Aceasta ar fi o decizie bazată pe ceea ce vede în acel sezon, dar el știe că o să vină alt sezon și că cel în care se află este doar o perioadă de tranziție.

Sezoanele sunt predictibile

După cum poți vedea și în spusele lui Solomon, dar și în natură, sezoanele sunt predictibile. Dacă trăiești, e clar că va veni un sezon al morții. Știu că poate nu-ți place să te gândești la asta, dar acesta este cursul vieții și adevărul neschimbat. Dacă ești singur, într-o zi vei avea pe cineva. Dacă ești fără loc de muncă sau afacere, într-o zi le vei avea și pe acestea.

Un lucru ce ma încurajează extraordinar de mult având în vedere că sezoanele sunt predictibile, este că te poți pregăti pentru următorul sezon. Iarna nu o sa stau fără să fac nimic. În acel anotimp friguros, o să mă uit ce pot face ca să mă pregătesc pentru primăvară pentru că știu că așa se întâmplă în fiecare an. Primăvara vine, vara vine, la fel si toamna si iarna, dar eu trebuie sa fiu pregătit pentru ele.

Fiecare sezon vine cu beneficiile și provocările sale deopotrivă

Nici un sezon nu este rău în esență. Poți să te uiți ce poți să înveți din momentele de singurătate. E clar că atunci când ești singur ai mult mai mult timp pentru tine și relația cu Dumnezeu, creșterea ta. Pe când atunci când ai pe cineva, timpul pentru aceste lucruri se reduce.

Atunci când nu ai bani, te pui să înveți noi abilități ca să-i câștigi sau înveți să gestionezi mai bine ceea ce ai și în felul acesta ai de beneficiat din acel sezon. Toate sezoanele vin atât cu beneficii, dar și cu provocări.

Fiecare sezon poate sa fie identificat după niște caracteristici. Domul Isus le-a spus fariseilor și cărturarilor ca știu sa citească cerul, dar vremurile fiului omului nu știu sa le înțeleagă. Ce a vrut El sa spună de fapt, este faptul ca te poți uita la niște lucruri fizice, ca sa înțelegi lucrurile spirituale

Concluzie

Pe final, vreau să-ți dau o veste buna. Știu ca uneori nu ne plac sezoanele prin care trecem, iar alteori suntem acolo din vina noastră. Da, ai citit bine, suntem acolo din vina noastră. Cu alte cuvinte, tu ai capacitatea sa creezi un sezon.

Am primit aceasta revelație recent în timp ce am găsit acest pasaj tradus din ebraică.

Proverbe 4:23 „Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii!”

Am auzit vorbindu-se despre acest verset de nenumărate ori, în diferite contexte și sub diferite înțelegeri. Acum însă, a fost revelator pentru mine.

Termenul ebraic pentru inima este „levav„. Acest termen este cel mai comun pentru inima. In acest context termenul vorbește despre voință, gânduri, emoții și capacitatea de a raționaliza sau de a discerne.

Iar termenul din limba ebraica „yasa„, se traduce prin „sezoane” sau mai exact prin primăvară.

Deci, din inima omului ies sezoanele vieții. Literal ar fi primăvara. Cu alte cuvinte, tu poți determina sezonul vieții tale. Acesta nu trebuie sa țină neaparat de circumstanțele vieții sau de alte persoane, ci de deciziile personale.

In concluzie, vreau sa te încurajez să-ți poziționezi inima să primească Cuvintele Sale, iar în felul acesta, vei trăi o primăvară continuă în viața ta și vei schimba sezoanele în favoarea ta.

Vezi mai mult pe blog
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?