Sezoanele vietii

Sezoanele Vietii Unui Om Pe Pamant Astazi 2021

Ce este viața?

Aceasta întrebare pe cât este de complexa, pe atât de relativ este răspunsul la ea.

Spun acest lucru deoarece, viata se poate caracteriza in diferite feluri. Daca ai sa intrebi zece oameni pe strada, ai sa identifici zece raspunsuri diferite. La o prima vedere, putem spune ca toti au dreptate, pentru ca fiecare vede din perspectiva propriei vieti. Deci, fiecare dintre noi, vede viata prin propriile valori, convingeri, respectiv experiente de viata.

Totusi, daca stai sa analizezi viata, poti sa-ti dai seama ca exista si cateva caracteristici ale iei care nu se schimba. Acestea pot sa ne spuna ce este viata sau cum o putem trata, dintr-o perspectiva filozofica.

Am putea spune ca viata este o insiruire de sezoane. Dupa cum sti, exista patru anotimpuri sau sezoane ale naturii. In acelasi fel, exista sezoane pentru viata noastra, pentru absolut orice lucru. Eclesiastul mentioneaza lucrul acesta foarte bine in cartea sa.

Eclesiastul 3:1 ” Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.

2Naşterea îşi are vremea ei, şi moartea îşi are vremea ei; săditul îşi are vremea lui, şi smulgerea celor sădite îşi are vremea ei.

3Uciderea îşi are vremea ei, şi tămăduirea îşi are vremea ei; dărâmarea îşi are vremea ei, şi zidirea îşi are vremea ei;

4plânsul îşi are vremea lui, şi râsul îşi are vremea lui; bocitul îşi are vremea lui, şi jucatul îşi are vremea lui;

5aruncarea cu pietre îşi are vremea ei, şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei; îmbrăţişarea îşi are vremea ei, şi depărtarea de îmbrăţişări îşi are vremea ei;

6căutarea îşi are vremea ei, şi pierderea îşi are vremea ei; păstrarea îşi are vremea ei, şi lepădarea îşi are vremea ei;

7ruptul îşi are vremea lui, şi cusutul îşi are vremea lui; tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei;

8iubitul îşi are vremea lui, şi urâtul îşi are vremea lui; războiul îşi are vremea lui, şi pacea îşi are vremea ei.

Un lucru este sigur în toată ciclicitatea anotimpurilor, și anume că, orice anotimp este trecător.

Daca ar fi sa te gandesti ca sezoanele vietii sunt precum anotimpurile, atunci iti va fi mult mai usor sa te raportezi la ele. Doar gandeste-te care sunt caracteristicile fiecarui anotimp in parte: toamna, iarna, primavara, vara. Care sunt lucrurile care le reprezinta? Frigul, caldura, culorile, „moartea lucrurilor”, reinvierea acestora? Care sunt acele lucruri? Daca iti dai seama de caracterisitici, le poti aseamana cu viata persoanala.

Hai sa ne uitam la cateva aspecte care reis din acestea:

•Orice sezon este trecător. Gandeste-te ca iarna nu tine mai mult de 3-4 luni, poate depasi putin in unele perioade, dar este trecatoare. In acelasi fel, lucrurile din viata ta care nu sunt neaparat cum iti doresti, nu sunt permanente, sunt trecatoare.

•Nu lua decizii bazat pe un singur sezon. Ar fi foarte prostesc din partea unui agricultor atunci cand vede zapada iarna, sa isi vanda toate uneltele cu care isi lucreaza pamantul. Aceasta ar fi o decizie bazata pe ceea ce vede in acel sezon, dar el stie ca o sa vina alt sezon si ca cel in care se afla este doar o perioada de tranzitie.

•Sezoanele sunt predictibile. Dupa cum poti vedea si in spusele lui Solomon, dar si in natura, sezoanele sunt predictibile. Daca traiesti, e clar ca va veni un sezon al mortii. Stiu ca poate nu-ti place sa te gandesti la asta, dar acesta este cursul vietii si adevarul neschimbat. Daca esti singur, intr-o zi vei avea pe cineva. Daca esti fara loc de munca sau afacere, intr-o zi le vei avea si pe acestea.

Un lucru ce ma incurajeaza extraordinar de mult avand in vedere ca sezonele sunt predictibile, este ca te poți pregati pentru următorul sezon. Iarna nu o sa stau fara sa fac nimic. In acel anotimp friguros, o sa ma uit ce pot face ca sa ma pregatesc pentru primavara pentru ca stiu ca asa se intampla in fiecare an. Primavara vine, vara vine, la fel si toamna si iarna, dar eu trebuie sa fiu pregatit pentru ele.

•Fiecare sezon vine cu beneficiile și provacrile sale deopotrivă. Nici un sezon nu este rau in esenta. Poti sa te uiti ce poti sa inveti din momentele de singuratate. E clar ca atunci cand esti singur ai mult mai mult timp pentru tine si relatia cu Dumnezeu, cresterea ta. Pe cand atunci cand ai pe cineva, timpul pentru aceste lucruri se reduce.

Atunci cand nu ai bani, te pui sa inveti noi abilitati ca sa-i castigi sau inveti sa gestionezi mai bine ceea ce ai si in felul acesta ai de beneficiat din acel sezon. Toate sezoanele vin atat cu beneficii, dar si cu provocari.

•Fiecare sezon poate sa fie identificat după niște caravterisitici. Domul Isus le-a spus fariseilor și cărturarilor ca știu sa citească cerul, dar vremurile fiului omului nu stiu sa le inteleaga. Ce a vrut El sa spuna de fapt, este faptul ca te poti uita la niste lucruri fizice, ca sa intelegi lucrurile spirituale.

Pe final, vreau sa-ti dau o veste buna. Stiu ca uneori nu ne plac sezoanele prin care trecem, iar alteori suntem acolo din vina noastra. Da, ai citit bine, suntem acolo din vina noastra. Cu alte cuvinte, tu ai capacitatea sa creezi un sezon.

Am primit aceasta revelatie recent in timp ce am gasit acest pasaj tradus din ebraica.

Proverbe 4:23 „Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii!”

Am auzit vorbindu-se despre acest verset de nenumarate ori, in diferite contexte si sub diferite intelegeri. Acum insa, a fost revelator pentru mine.

Termenul ebraic pentru inima este „levav„. Acest termen este cel mai comun pentru inima. In acest context termenul vorbeste despre vointa, ganduri, emotii si capacitatea de a rationaliza sau de a discerne.

Iar termenul din limba ebraica „yasa„, se traduce prin „sezoane” sau mai exact prin primavara.

Deci, din inima omului ies sezoanele vietii. Literal ar fi primăvara. Cu alte cuvinte, tu poți determina sezonul vieții tale. Acesta nu trebuie sa țină neaparat de circumstanțele vietii sau de alte persoane, ci de deciziile personale.

In concluzie, vreau sa te incurajez sa-ti pozitionezi inima sa primeasca Cuvintele Sale, iar in felul acesta, vei trai o primavara continua in viata ta si vei schimba sezoanele in favoarea ta.

Vezi mai mult pe blog
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?