Când vine vorba de Duhul Sfânt, lucrurile par destul de neclare pentru majoritatea oamenilor. Cred că se întâmplă acest lucru, datorită faptului că interpretăm ceea ce citim, prin filtrul a diferite confesiuni.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face atunci când citești Scriptura, este să te detașezi de încredințările comunității din care faci parte și să o lași să-ți vorbească. Acesta este singurul mod în care poți să ajungi să înțelegi ce spune Biblia cu adevărat.
Oricum, în cele ce urmează nu o să ne concentrăm pe primirea botezului cu Duhul Sfânt (subiect pe care l-am discutat deja în linii mari) sau a puterii Duhului Sfânt, ci pe primirea Duhului în viețile noastre.
În punctul menționat anterior, se creează cele mai mari divergențe. Când ne gândim la primirea Duhului Sfânt, unii se gândesc la botezul cu Duhul Sfânt, iar alții la primirea Duhului ca și semn al răscumpărării. Practic, ambele afirmații sunt valabile, dar fiecare la locul ei.
Provocarea însă, este că de foarte multe ori, rolurile acestora sunt inversate și din acest motiv apar disputele.
Deci, atât botezul cu Duhul Sfânt sau umplerea, este valabilă, dar și primirea Duhului, este la fel de valabilă.
În cele ce urmează o să abordăm doar prima parte, mai exact, primirea Duhului în momentul răscumpărării.
Cum / Când primești
După cum am mai discutat, Duhul Sfânt este o persoană și este însuși Dumnezeu. Cu alte cuvinte, El este Cel care face lucrarea de convingere, în momentul în care, cineva nu-L cunoaște. Aceasta este lucrarea Sa!
Acesta este primul lucru pe care îl face Duhul Sfânt. În urma acestui lucru, un necredincios, ajunge să-L accepte pe Isus Cristos în viața lui și devine credincios. Putem spune că acesta este momentul în care cineva este născut din Dumnezeu sau regenerat.
Dacă cineva îl acceptă pe Isus în viața Lui și este născut din nou, acela este momentul în care Duhul Sfânt vine și locuiește în acel om.
Efeseni 1 13 Şi voi, după ce aţi auzit cuvântul adevărului (Evanghelia mântuirii voastre), aţi crezut în El şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt, care fusese făgăduit
v.14 şi care este o arvună a moştenirii noastre, pentru răscumpărarea celor câştigaţi de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui.
Este ușor de observat că, nu este primită puterea Duhului Sfânt sau botezul cu Duhul Sfânt, ci pecetea sau arvuna. În momentul în care alegi să-L faci pe Cristos, Domul și Mântuitorul tău personal, Duhul Sfânt vine și locuiește în tine.
Ioan 14 16 Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac;
v.17 şi anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte, dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi şi† va fi în voi.
Botezul vs Pecetea Duhului Sfânt
Vreau să prezint în antiteză cele două expresii pentru o înțelegere mult mai clară.
Puterea Duhului Sfânt | Pecetea sau Arvuna Duhului Sfânt |
Se primește după ce omul este născut din nou | Se primește la nașterea din nou |
Are ca rezultat împuternicirea credinciosului pentru slujire | Are ca rezultat mântuirea omului |
Semnul evidenței acestuia este puterea Duhului | Semnul evidenței acestuia este roada Duhului |
Indispensabil pentru slujire | Indispensabil pentru mântuire |
Poate să fie o experiență repetată | Se primește o singură dată |
Te face slujitor a lui Dumnezeu | Te face copil a lui Dumnezeu |
Concluzie
Primirea Duhului Sfânt nu are legătură neapărat cu botezul cu Duhul Sfânt. Practic, poți să găsești oameni care sunt credincioși, adică au Duhul Sfânt în ei, dar nu au neapărat și puterea acestuia.
Așadar, dacă ai ajuns până aici, poți să ai certitudinea că Duhul Sfânt este în tine și că l-ai primit odată cu nașterea din nou. Acum urmează următorul pas, să primești botezul cu Duhul Sfânt.