fbpx
Ce sunt darurile de echipare si care sunt ele?

Ce sunt darurile de echipare si care sunt acestea?

Darurile de echipare sau darurile de conducere, pe care le-a dat Dumnezeu bisericii.

În Efeseni 4, apostolul Pavel vorbește despre darurile de echipare pe care Dumnezeu le oferă, pentru a construi și a întări Biserica. Aceste daruri sunt esențiale pentru creșterea spirituală a credincioșilor și pentru îndeplinirea misiunii Bisericii în lume. În acest articol, vom explora mai detaliat aceste daruri și importanța lor în viața Bisericii.

Știu că există păreri pro și contra pentru câteva din aceste daruri, însă nu vom aborda în acest articol aceste lucruri.

Contextul biblic al darurilor de echipare

Pentru a înțelege importanța darurilor de echipare, trebuie să ne uităm la contextul biblic în care au fost menționate.

Efeseni 4:11-13 „El a dat unii apostoli, alții proroci, alții evangheliști, alții pastori și învățători, pentru ca sfinții să fie echipați pentru lucrarea slujirii, pentru zidirea trupului lui Cristos, până când toți ajungem la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de om matur, la statura plinătății lui Hristos.”

Aici, Pavel vorbește despre cinci tipuri diferite de lideri spirituali: apostoli, proroci, evangheliști, pastori și învățători. El afirmă că acești lideri au fost dați de către Hristos Bisericii pentru a-i ajuta pe credincioși să-și îndeplinească slujba și să construiască trupul lui Hristos. Scopul final al acestor daruri este acela de a ajunge la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu și la starea de om matur, la statura plinătății lui Cristos.

Aceste daruri nu sunt acordate doar pentru a construi și a întări Biserica, ci și pentru a o proteja de învățăturile greșite și de liderii falși. Pavel scrie în Efeseni 4:14: „Astfel, nu vom mai fi copii, purtați de valurile și dușmanii înșelătoriei, ci, păstrând adevărul în dragoste, vom crește în toate spre Cel ce este Capul, Cristos.”

Cu alte cuvinte, darurile de echipare nu numai că ajută Biserica să crească, ci și să rămână fermă în adevărul lui Dumnezeu.

Darurile din Efeseni 4

Apostoli

Primul dar spiritual menționat în Efeseni 4 este apostolul. Pavel îi descrie pe aceștia ca fiind trimiși de Cristos să stabilească biserici și să răspândească Evanghelia în locuri noi. Aceștia sunt responsabili de a stabili bazele trupului lui Cristos într-o zonă nouă și de a-i învăța pe alții să păstreze învățăturile și practicile creștine.

Deși termenul „apostol” se referă, în primul rând, la cei doisprezece ucenici aleși de Hristos, Pavel îl folosește în sensul mai larg pentru a include și pe ceilalți trimiși de Cristos să-și facă cunoscută Evanghelia.

Cuvântul „apostol” vine din cuvântul grecesc „apostolos”, care înseamnă „trimis”. În Noul Testament, apostolii sunt menționați ca fiind trimiși de Cristos să facă lucrarea sa pe pământ.

În zilele noastre, aceste persoane pot fi considerate misionari, evangheliști sau pionieri în lucrarea misionară. Rolul lor este de a merge în locuri noi și de a întemeia biserici, de a împărtăși Evanghelia și de a forma lideri care să poată continua lucrarea în zona respectivă.

Profeti

Al doilea dar spiritual menționat în Efeseni 4 este profetul sau prorocul. Pavel îi descrie pe profeți ca fiind inspirați să transmită mesajul lui Dumnezeu și să înțeleagă voința Sa pentru Biserica. Aceștia sunt responsabili de a transmite cuvântul lui Dumnezeu, de a aduce încurajare, îndemn și mustrare și de a aduce oamenii la pocăință și la reconciliere cu Dumnezeu.

Profeții din zilele noastre pot fi considerați adesea predicatori, profesori sau consilieri spirituali, dar mandatul lor primar, este să echipeze trupul lui Cristos. Oricum, un profet are mult mai multe funcții și nu se rezumă doar la a proroci.

Rolul lor este de a studia Scripturile, de a asculta de Duhul Sfânt și de a transmite mesajul lui Dumnezeu oamenilor. Ei trebuie să fie persoane umile, care nu-și urmăresc propriile interese sau gloria lor, ci care sunt gata să urmeze voința lui Dumnezeu și să transmită mesajul Său fără frică sau favoritism.

Evanghelist

Evangheliștii sunt una dintre cele cinci daruri de echipare menționate în Efeseni 4:11. Acești lideri spirituali sunt responsabili de răspândirea Evangheliei și aducerea de noi membri în Biserica.

Cine sunt evangheliștii?

Evangheliștii sunt specializați în evanghelizarea și aducerea de noi membri în Biserica. Aceștia pot fi pastori sau misionari, dar sunt dedicați în mod special să aducă mesajul lui Hristos în comunități unde Biserica nu este foarte puternică sau în cazul celor care nu au auzit niciodată despre Evanghelie.

Evangheliștii sunt de obicei foarte pasionați și energici în ceea ce fac. Ei au o dorință puternică de a împărtăși mesajul lui Cristos și de a aduce oamenii la credința creștină. Aceștia au un dar natural de a comunica și pot să se conecteze cu oamenii de diferite vârste și culturi.

Ce îi motivează pe evangheliști?

Motivațiile evangheliștilor pot varia în funcție de experiențele lor personale și de ceea ce îi face să se simtă inspirați. Cu toate acestea, există câteva motive comune care îi unesc.

Pastor

Pastorii sunt lideri importanți în Biserica creștină și joacă un rol crucial în creșterea și dezvoltarea spirituală a credincioșilor. În Efeseni 4, pastorii sunt menționați ca fiind unul dintre darurile de echipare pe care Cristos le-a dat Bisericii pentru a-și construi și a-și întări trupul.

Cuvântul „pastor” vine din cuvântul grecesc „poimén”, care înseamnă „păstor” sau „păzitor de oi”. Acest termen descrie rolul pastorului de a păstori și de a ghida credincioșii într-o relație cu Dumnezeu, precum și de a-i îndruma într-o viață creștină matură.

Rolul pastorului în Biserică este de a ghida și de a îndruma credincioșii într-o relație cu Dumnezeu și de a-i ajuta să se maturizeze spiritual. Aceștia trebuie să fie conduși de Duhul Sfânt și să aibă o înțelegere profundă a Scripturii și a doctrinei creștine pentru a putea fi eficienți în rolul lor de păstori.

Pastorii sunt chemați să predice și să învețe cuvântul lui Dumnezeu într-un mod clar și convingător, astfel încât credincioșii să poată înțelege importanța Scripturii și să aplice principiile sale în viața lor de zi cu zi. Aceștia trebuie să fie deschiși și să asculte nevoile credincioșilor lor și să îi îndrume într-un mod care să îi ajute să crească și să se maturizeze spiritual.

Invatator

Această pasajă ne arată că învățătorii sunt printre cei care au fost chemați de Dumnezeu pentru a ajuta la pregătirea credincioșilor pentru lucrarea slujirii și pentru zidirea Bisericii. De asemenea, se subliniază importanța unirii credinței și cunoștinței lui Hristos și ajungerea la maturitatea spirituală.

Învățătorii sunt persoane care au fost chemate să împărtășească cunoștințele și înțelepciunea lor cu alții într-un mod clar și înțelegător. Ei au abilitatea de a face cunoscute adevărurile biblice într-un mod relevant și aplicabil la viața cotidiană. Învățătorii sunt considerați ca fiind esențiali pentru creșterea și maturizarea spirituală a Bisericii.

Concluzie

Acest pasaj ne-a fost lăsat, ca să evidențieze modul în care Dumnezeu, s-a gândit să organizeze biserica. Fiecare din cele 5 slujbe din Efeseni 4 își are un rol indispensabil în trup. Fără aportul fiecărui dar în parte, comunitatea locală va umbla într-un handicap major.

Darurile de echipare din Efeseni 4 – Video

Ce sunt darurile de echipare si care sunt acestea?

Dacă vrei să aprofundezi subiectul darurilor, te încurajezi să accesezi cursul gratuit de mai jos.

Darurile Naturale | Darurile Tatalui
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?