fbpx
Financiar

Cum sa abordezi finantele din perspectiva biblica?

In cele ce urmeaza, vreau sa ne uitam putin la finante din perspectiva biblica. Stiu ca acest subiect nu este abordat prea mult in biserica, pentru ca este considerat „nespiritual” sau „lumesc”. Cu toate astea, cel mai mult timp din viata, il petrecem aproape la locul de munca sau in afaceri.

Poate lucrul asta ar trebui sa ne constientizeze si sa ne puna putin pe ganduri. Cum de numim ceva firesc sau lumesc si oferim atat de mult timp acelui lucru?

Ori suntem ipocriti, ori intelegerea pe care o avem este total gresita si trebuie schimbata.

Eu mi-am dat seama in dreptul meu, ca ce credeam despre bani era total gresit si nu era nici biblic. Din acest motiv am inceput sa studiez acest subiect in ultimii trei – patru ani. Am luat biblia din Geneza si pana in Apocalipsa, ca sa vad ce spune despre acest domeniu.

Daca ar fi sa iti spun in randurile urmatoare ce am descoperit, ar fi cam echivalentul unei carti de 300 de pagini, cel putin. Oricum poti sa vezi cursul pe care l-am facut pe acest domeniu si are 30 de ore.

In cele ce urmeaza, vreau sa-ti dau niste fundamente, pentru domeniul financiar, care sunt deprinse din Scriptura.

Nu ai sa inveti sa te imbogatesti peste noapte, cum iti promit unii, in urma citirii acestui articol. Oricum, macar ai sa ai punct de start, ca sa stii cum sa incepi.

Viziune

Este ciudat de observat, dar si amuzant in acelasi timp, sa observi ca, omul crede ca este mai destept decat Dumnezeu. Stiu, prin cuvinte, nu afirmam asta, dar faptele noastre dovedesc asta.

De ce? Pai, Dumnezeu a inceput toate lucrurile cu sfarsitul in minte. Altfel spus, El a avut un plan, un scop, o viziune, pentru tot ce a creat vreodata. Nimic nu a fost facut doar de dragul de a fi facut. Parul din nas, are un scop. Urechile, ochii, parul de pe corp, toate au un scop.

Vegetatia, fauna, cerul si apa, toate au un scop.

De asta spun, ca El nu a creat nimic fara sa stie motivul pentru care l-a facut.

Surprinzator insa, ca omul nu prea tine seama de aceste aspecte. Mai bine de 90% din populatia lumii nu are o directie, un scop in viata sau pentru fiecare domeniu al ei.

Proverbe 29:18 Când nu este nicio descoperire dumnezeiască (viziune), poporul este fără frâu; dar ferice de poporul care păzeşte legea!

Indiferent de domeniul despre care discutam, e important sa aplicam acesti pasi pe care tii prezint in acest articol. Nu am sa te invat sa iti gasesti scopul in acest articol, dar am sa-ti las un articol in care am discutat despre asta.

Acum ca vorbim despre domeniul financiar, este important sa stii, care este scopul tau in acest domeniu? Vrei sa ajungi la independenta financiara sau sa ai propria ta casa, fara credite si o masina pe care ti-o doresti. Poate vrei sa poti dona lunar sau anual o anumita suma de bani pentru o anumita cauza sau lucrare.

Beneficiile unei viziuni

Tu trebuie sa stii ce iti doresti cu adevarat pentru finantele tale.

Daca nu ai o imagine clara in minte, nu vei sti unde te indrepti. Plus ca, cred ca este suficient de evident versetul mentionat anterior, ca sa te faca sa intelegi de ce este atat de importat sa ai o viziune.

Oamenii care au o viziune pentru finantele lor, stiu in ce sa faca cu banii lor si in acelasi timp, sa fie mai chibzuiti cu acestia. In caz contrar, vei trai viata doar de astazi pe maine.

Obiective

Daca am vorbit despre viziune, am zis ca ea reprezinta o imagine mare sau de ansamblu despre viata noastra. Dar atunci cand zic despre obiective, ma refer sa iei acea imagine mare si sa o imparti in bucatele mici. E ca si cum ai avea un puzzle, care reprezinta viziunea sau imaginea de ansamblu, iar obiectivele sunt piesele acestuia.

Exista o modalitate excelenta, ca sa iti stabilesti obiective inteligente pentru fiecare domeniu al vietii si te incurajez sa-l aprofundezi putin.

Obiectivele tale ar trebuie sa fie pe termen scurt, mediu si lung. Sa spunem ca ai putea sa-ti stabilesti ce vrei pentru domeniul financiar in urmatorii 5, 10 si 20 de ani ai vietii. Stiu ca poate ai sa spui, ca poate nu ai sa traiesti pana peste zece ani si este adevarat, dar biblia ne invata sa fim intelepti.

Proverbe 6:6 Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei şi înţelepţeşte-te! v.7 Ea n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân, v.8 totuşi îşi pregăteşte hrana vara şi strânge de-ale mâncării în timpul secerişului.

Furnica se pregateste si la fel ar trebui sa facem si noi.

Convingeri

De ce este important sa-ti analizezi convingerile cand vine vorba de finante?

Pai degeaba cauti tu un scop pentru finantele tale si iti stabilesti obiective, daca tu ai credinte care te pot limita in acest domeniu. Adevarul este ca noi avem convingeri care ne limiteaza in fiecare domeniu al vietii, dar prin reinnoirea mintii, le putem elimina.

Dumnezeu ne cheama sa rasturnam izvodirile mintii si sa daramam toate intariturile pe care diavolul le-a zidit in mintile noastre. In articolul mentionat, explic cum poti sa indepartezi aceste intarituri.

Convingerile noastre s-au format din copilaria noastra, din cultura din care facem parte si prin lucrurile experimentate. Acesta este modul in care ele se formeaza.

Ce trebuie sa faci acum, e sa identifici care sunt acele convingeri, care te-ar putea obstructiona in realizarea acestui scop.

Am sa-ti dau un exemplu, ca sa intelegi clar.

Adesea mi se intampla, sa mai vorbesc cu oameni, credinciosi, care nu citesc Scriptura, dar vorbesc din auzite. Si cand aduc in discutie ideea de bani, ei imediat imi spun: „Nu sti ca banii sunt radacina tuturor relelor?”

Iar eu le raspund frumos, ca nu… Adica nu am vazut acest lucru scris in biblie si chiar ii invit sa-mi arate locul in care scrie. Prea multi din ei nu cunosc pasajul, asa ca ii ajut eu.

1 Timotei 6:10 Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.

Observi? Nu scrie banii, ci iubirea de bani. Ei bine, daca tu mentii aceasta convingere in mintea ta si ai sa spui ca banii sunt rai, nu o sa ajungi sa-i ai niciodata. Apropo, asta este si motivul pentru care lucrezi din greu si ramai fara bani sau nu reusesti nicidecum sa ai mai mult decat ai nevoie.

Din pacate, multi declara ca au mai mult decat au nevoie si spun „slava Domnului”, dar doar de pe buze, ca in inima lor sunt nemultumiti. Toate astea, doar pentru ca ai o intelegere distorsionata despre bani si bineinteles, actionezi pe baza ei.

Plan

Domnul Isus spune o pilda despre construirea unui turn, ca sa evidentieze importanta unui plan de actiune. Si noi putem sa ne raportam putin la ea, ca sa evidentiem exact ce am scris pana acum.

Daca e sa facem aceasta analogie, am spune ca, viziunea este planul turnului sau al casei. Dupa care, stabilim obiectivele, iar primaria ne ajuta in privinta asta, pentru ca ne da o autorizatie de constructie pe o anumita perioada de timp. De la timpul initial si pana la construirea casei la rosu, sa spunem ca sunt 2 ani.

Asa ca, avem obiectivele pe termen scurt si mediu, ca stim pana cand trebuie ridicata casa la rosu. In urmatorii doi ani, iar mai apoi, pana in anul al 3-lea trebuie sa fie gata.

Avem obiectivele si trebuie sa vedem daca exista convingeri care ne pot limita in realizarea acestui proiect. Dupa ce verificam, facem un plan. Iar pentru asta, urmarim viziunea sau planul mare. Pentru ca, nu vei putea pune acoperisul, fara sa ai fundatia, peretii si tavanul. Daca ai viziunea, si obiectivele, atunci poti sa intelegi ca pentru obiectivele pe termen scurt, trebuie sa incepi cu fundatia.

Pentru asta va fi necesara o escavatie, turnarea acesteia, iar planul te va ajuta, ca vei sti ce contine fundatia. Planul iti spune, ca sa ajungi la obiectivul pe termen scurt, ai nevoie de 50 m cubi de fier beton si multe alte lucruri. In viata reala, planul iti spune, ca trebuie sa pui deoparte la fiecare salar 10% pentru economisire si 5% pentru a investi pe termen lung.

Dar de ce faci asta? Pentru ca ai niste obiective pe termen scurt, mediu si lung si un scop sau o imagine de ansamblu asupra finantelor si esti sigur de locul in care vrei sa ajungi.

Actiune

Si orice lucru incepe cu actiune, bineinteles. Este important sa investesti timp in primii pasi mentionati, dar daca vei cauta sa-i faci perfecti si nu vei actiona, vei ramane intr-o stare de visare.

Eu sunt un om al actiunii si de asta incurajez de obicei oamenii sa actioneze, chiar daca nu au o viziune clara, ci doar pe jumatate clara. Chiar daca obiectivele tale nu sunt cele mai specifice, iar planul tau, nu e poate cel mai bun. Cu toate astea, actiunea te poate duce la urmatorul nivel, pentru ca, actionand, poti sa-ti dai seama ce functioneaza si ce, si asa poti sa reconfigurezi traseul.

Numele
Email
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.

Biblia si banii – Ce spune biblia despre bani? VIDEO

Finante personale din perspectiva spirituala
Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?