fbpx
Darurile Duhului Sfant

Darurile Duhului Sfant

In cele ce urmeaza vreau sa raspundem la intrebarea: Ce sunt Darurile Duhului Sfant?

La 21 de ani m-am intors la Dumnezeu, dupa ce o perioada buna de timp, am fost dependent de droguri, jocuri de noroc, tigari si multe alte lucruri. Intamplarea a facut ca, am ajuns intr-o biserica penticostala.

Daca nu ai mai fost pana acum intr-o astfel de biserica, iti spun ce se intampla ca sa stii putin. Majoritatea oamenilor se roaga cu voce tare, astfel incat, ii auzi aproape pe fiecare din ei. Poate o sa ai o problema, atunci cand o sa-i auzi pe unii vorbind intr-o anumita limba, pe care nu o cunosti sau chiar, cand se ridica cineva si spune ca are un cuvant de la Dumnezeu.

Iti spun lucrurile exact cum au fost pentru mine.

Cand am auzit acea vorbire a fost un soc pentru mine, chiar mai mult, cand am auzit pe cineva vorbind din partea lui Dumnezeu.

Acela a fost momentul in care, m-am decis ca trebuie sa studiez mai mult lucrurile, ca sa le inteleg.

Astea sunt evenimentele mai „iesite din comun”, pentru cineva care nu a mai fost intr-o astfel de comunitate. In rest, exista un timp alocat inchinarii, adica cantarii, iar un timp este pentru predica sau invatatura din biblie.

Dumnezeu vorbeste si astazi

Si acum imi aduc aminte, ca fara sa stiu ce este o vedenie, Dumnezeu mi-a dat directie prin intermediul uneia, fara nici macar sa fi auzit de la cineva ca El poate comunica in acest fel.

Umblarea cu Dumnezeu e fascinanta si eu o numesc o aventura, pentru ca asa este.

Inca de cand m-am intors la Dumnezeu, am citit biblia foarte mult, pentru ca imi doream sa o inteleg. Dupa doua luni jumate de cand am ales sa-l urmez pe El, am citit toata biblia. Iti dai seama, ca am vazut in ea tot felul de evenimente, greu de explicat pentru mintea omului: Morti inviati, eliberarii de demoni, soarele se opreste in loc, mers pe apa, oameni vindecati, cunoastere supranaturala a viitorului si a trecutului si multe alte lucruri.

Toate acestea mi-au atras atentia si am vrut sa inteleg cum lucreaza Dumnezeu si de ce o face si cu cine.

Da, stiu, sunt un om foarte curios si sa stii ca asta m-a ajutat sa caut raspunsuri tot timpul.

Intr-o zi, am ajuns la unul din pasajele putin mentionate in zilele noastre si l-am devorat. Exact ca un om flamand cand da de o bucata de carne.

Cred ca sti despre ce pasaj vorbesc. 1 Corinteni capitolul 12, 13, 14. Aceste capitole au devenit motivul meu de studiu pentru urmatorii 6-7 ani. Nu am facut-o in fiecare zi, dar de cate ori am avut ocazia, m-am intors asupra lor, atat in alte versiuni ale bibliei, dar si in limba greaca.

Avand in vedere ca am scris deja despre introducerea in darurile Duhului Sfant, aici am sa continui cu lucrurile mai de detaliu.

Darurile Duhului Sfant

Stiu ca parerile sunt impartite cand vine vorba de daruri. Unii oameni cred ca darurile nu mai exista astazi, altii considera ca inca exista, doar ca sunt niste lucruri omenesti.

In 1 Corinteni 12, gasim o lista foarte cuprinzatoare de daruri, dar nu este singura. Mai avem o lista de daruri in Romani 12 si bineinteles si in Efeseni 4. Vreau sa iti spun un secret pe care putini oameni il stiu. Aceste 3 liste, vorbesc despre 3 tipuri de daruri diferite.
Din punctul meu de vedere, daca nu intelegi ca au functii diferite, ca modul de operare este diferit, atunci in mintea ta se face confuzie.

Acesta este si motivul pentru care nu prea agreez cu testele de daruri, in care sunt combinate toate tipurile de daruri. Spun asta pentru ca, daca intelegi functiile darurilor, iti dai seama ca nu poti alege darurile. Sa spunem ca asta e un rezumat al darurilor Duhului Sfant.

O sa ne uitam la fiecare dar in parte conform cu ce spune Scriptura.

Ce spune biblia despre darurile Duhului Sfant

1 Corinteni 12 „v.8 De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înţelepciune; altuia, să vorbească despre cunoştinţă datorită aceluiaşi Duh; v.9 altuia, credinţa prin acelaşi Duh; altuia, darul tămăduirilor prin acelaşi Duh; v.10 altuia, puterea să facă minuni; altuia, prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor.”

Aici avem mentionate toate darurile Duhului Sfant. Exista avantaje si dezavantaje pentru asta. Avantajul este ca ne sunt mentionate si stim ca exista, dezavantajul este ca nu ni se spune cum sa operam in ele.

Vreau sa evidentiez ceva. Sunt darurile Duhului Sfant, nu ale Tatalui, nici ale Domnului Isus.

Spun asta pentru ca, din punctul meu de vedere, fiecare lista pe care ti-am prezentat-o mai sus, reprezinta darurile unei persoane din Trinitate. Asta este subiectul altei discutii.

Fiind darurile Duhului Sfant, trebuie sa intelegem ca natura lor este supranaturala. Fac afirmatia asta, ca sa combat din start ideea gresita a unora despre daruri.

Nu am sa intru in prea multe detalii despre fiecare dar, pentru ca ar fi prea lung articolul. Poti insa sa gasesti tot studiul despre ele in cartea pe care am scris-o sau in cursurile mele, pe care le gasesti aici.

Darurile Duhului Sfant – Darul Cuvintelor De Intelepciune

In alte traduceri exprimarea este diferita. De exemplu in traducerea Cornilescu, cea pe care am mentionat-o mai devreme, autorul spune „sa vorbeasca despre intelepciune”. Traducerea NTR, spune „cuvant de intelepciune”.

Ce vreau sa evidentiez aici, este intelesul acestui dar si nu expresia corecta.

In anumite medii, se considera ca acest dar reprezinta o intelepciune umana, acumulata prin intermediul experientelor.

De asta am si spus mai devreme, sa tii cont de faptul ca darurile Duhului Sfant sunt de origine supranaturala. Nu sunt ca si darul darniciei, pe care il poate avea atat un crestin, dar si un necrestin.

Deci, darul cuvintelor de intelepciune, nu este o intelepciune venita pe cale naturala, prin acumularea invataturilor din experiente.

Daca stim ce nu este, atunci ne punem intrebarea: Ce este atunci?

Acest dar, reprezinta o intelepciune supranturala, pe care o da Dumnezeu unei persoane, ca sa solutioneze o anumita problema.

Darurile Duhului Sfant – Darul Cuvintelor De Cunostinta

Cand vine vorba de acest dar, unii cred ca exact ca si in cazul darului cuvintelor de intelepciune, este un dar care se dezvolta in timp pe baza studiului.

Explicatia lor suna ceva de genul acesta: „Cu cat acumulezi mai multe cunostinte, cu atat vei creste mai mult in acest dar”. Cu alte cuvinte, pentru unii, darul cuvintelor de cunostinta, este o cunoastere intelectuala, acumulata in timp. Nimic mai fals de atat.

De ce ar fi un dar, daca nu l-ar implica pe Duhul Sfant deloc, ci ar fi vorba doar de efortul tau intelectual sau fizic?

Stiu, ca atunci cand supraspiritualizezi lucrurile, spui ca El face lucrul asta prin tine. Eu nu neg! Cred ca Duhul Sfant este in mine si imi da capacitatea sa ma educ, sa invat, sa crest in cunoastere, dar sa spun ca la asta se refera acest pasaj, mi se pare limitare.

Adica sunt necrestini, care au mai multe cunostinte decat majoritatea crestinilor. Deci, ce o sa zic, ca au si ei darul cuvintelor de cunostinta? Sau o sa spun ca e vorba doar de cunostinta biblica aici? Nu am dovezi suficiente, ca sa ma rezum la asta.

Darul cuvintelor de cunostinta

Din perspectiva mea, darul cuvintelor de cunostinta este o cunoastere supranaturala pe care o da Dumnezeu cuiva intr-un anumit moment. Diferenta dintre darul cuvintelor de intelepciune si cel de cunostinta, este exact termenul care le distinge: unul este intelepciune, altul cunostinta.

Cand se manifesta acest dar, poti sa ai o cunoastere supranaturala despre trecutul sau prezentul unei anumite persoane.

Ioan 4:7 „A venit o femeie din Samaria să scoată apă. „Dă-Mi să beau”, i-a zis Isus. v.8 Căci ucenicii Lui se duseseră în cetate să cumpere de-ale mâncării.

v.9 Femeia samariteancă I-a zis: „Cum Tu, iudeu, ceri să bei de la mine, femeie samariteancă?” Iudeii, în adevăr, n-au legături cu samaritenii.

v.10 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu şi cine este Cel ce-ţi zice: ‘Dă-Mi să beau!’, tu singură ai fi cerut să bei, şi El ţi-ar fi dat apă vie.”

v.11 „Doamne”, I-a zis femeia, „n-ai cu ce să scoţi apă, şi fântâna este adâncă, de unde ai putea să ai dar această apă vie?

v.12 Eşti Tu oare mai mare decât părintele nostru Iacov, care ne-a dat fântâna aceasta şi a băut din ea el însuşi şi feciorii lui şi vitele lui?”

v.13 sus i-a răspuns: „Oricui bea din apa aceasta îi va fi iarăşi sete.

v.14 Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu în veac nu-i va fi sete, ba încă apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă, care va ţâşni în viaţa veşnică.”

v.15 „Doamne”, I-a zis femeia, „dă-mi această apă, ca să nu-mi mai fie sete şi să nu mai vin până aici să scot.”

v.16 „Du-te”, i-a zis Isus, „de cheamă pe bărbatul tău şi vino aici.”

v.17 Femeia I-a răspuns: „N-am bărbat.” Isus i-a zis: „Bine ai zis că n-ai bărbat.

v.18 Pentru că cinci bărbaţi ai avut; şi acela pe care-l ai acum nu-ţi este bărbat. Aici ai spus adevărul.”

v.19 „Doamne”, I-a zis femeia, „văd că eşti proroc.”

Domnul Isus a operat in acest dar atunci cand s-a intalnit cu femeia de la fantana.

Poate ai sa te gandesti, ca El avea o cunoastere supranaturala, pentru ca era Dumnezeu. Si normal, pare un argument bun, daca nu citesti biblia. In Ioan 12:14, El spune ca vom face aceleasi lucrari pe care El le-a facut, chiar altele si mai mari.

Si cum am putea face altele si mai mari, ca doar noi nu suntem Dumnezeu. Asa-i, dar o vom face prin puterea Duhului Sfant, care este in noi, iar El a facut-o in acelasi fel, ca sa ne fie un model de urmat. Plus ca, daca te uiti atent in biblie, ai sa vezi si alti oameni care au avut astfel de manifestari, fara sa fie profeti sau apostoli, ci simpli ucenici.

Darurile Duhului Sfant – Darul credintei

Acest dar nu vorbeste despre o masura de credinta pe care a dat-o Dumnezeu unora pentru mantuire. Expresia asta este gresit inteleasa.

Este un dar al credintei si nu o credinta oarecare.

Normal exista mai multe nivele de credinta, iar cand vine vorba de darul credintei, practic, poti sa ajungi la cel mai inalt nivel al credintei.

Darul credintei

Darul credintei reprezinta o credinta supranaturala primita de la Duhul Sfant pentru o circumstanta imposibila, ca sa crezi imposibilul.

Din nou, vreau sa te provoc sa cauti in Scriptura sa vezi nenumarate ocazii, cand oameni ai lui Dumnezeu au exercitat o credinta supranaturala pentru lucrari supranaturale.

In cele mai multe cazuri, acest dar functioneaza impreuna cu darul videcarii sau darul minunilor. De ce cred asta? Pai de foarte multe ori, cand este necesar un miracol, cum ar fi sa se creeze un organ, pe cale naturala, nu cred ca ai acea credinta.

Dar cu o infuzie de credinta din partea Duhului Sfant, poti sa crezi nebuneste si pentru lucruri care nu s-au mai vazut.

Matei 5:2Isus a văzut două corăbii la marginea lacului; pescarii ieşiseră din ele să-şi spele mrejele. 

v.3 S-a suit într-una din aceste corăbii, care era a lui Simon, şi l-a rugat s-o depărteze puţin de la ţărm. Apoi, a şezut jos şi învăţa pe noroade din corabie. 

v.4 Când a încetat să vorbească, a zis lui Simon: „Depărteaz-o la adânc şi aruncaţi-vă mrejele pentru pescuire”. 

v.5 Drept răspuns, Simon I-a zis: „Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi n-am prins nimic, dar, la cuvântul Tău, voi arunca mrejele!” 

v.6 După ce le-au aruncat, au prins o aşa de mare mulţime de peşti că începeau să li se rupă mrejele. 

v.7 Au făcut semn tovarăşilor lor, care erau în cealaltă corabie, să vină să le ajute. Aceia au venit şi au umplut amândouă corăbiile, aşa că au început să se afunde corăbiile. „

Darul vindecarii

Cred ca intuiesti deja despre ce este vorba cand vorbim despre acest dar. Exact, este vorba despre o vindecare de natura supranaturala.

Nu vreau sa-ti spun de cate ori am vazut oameni vindecati de cand am ales sa-L urmez pe Cristos, dar crede-ma, prin intermediul acestui dar, vietile oamenilor sunt transformate.

De fapt, atunci cand umbli cu Duhul Sfant si manifesti oricare dar, in cele din urma, vietile oamenilor se transforma. Ei isi dau seama ca este mult mai mult decat un om cel care le vorbeste si cu el este Dumnezeu.

Darurile Duhului Sfant – Darul minunilor

Nu e de mirare ca, cei care afirma ca darurile Duhului Sfant nu se mai manifesta astazi prin oameni, nu mai cred in darul vindecarilor, in darul minunilor, pentru ca la ele nu ai un echivalent natural sau omenesc. Daca afirmi ca la cuvinte de cunostinta, este o cunoastere acumulata prin educatie, atunci ce mai spui la videcare? Dar la minuni?

Bun, la vorbirea in alte limbi, apar alte substituente, pe care le vom vedea.

Dar pana atunci, ce este acest dar al minunilor sau al lucrarilor miraculoase?

Dupa cum vezi, numele ii spune expresia sau functia pe care o are.

Prin intermediul acestui dar, lucrari supranturale se intampla.

In cazul darului de videcare, acesta se leaga doar de vindecare, dar la darul minunilor, acesta depaseste latura omului.

Matei 14:24 „Barca se îndepărtase deja la mai multe stadii de țărm și era lovită de valuri, pentru că vântul era împotrivă.

v.25 În a patra strajă a nopții, Isus a venit spre ei, umblând pe mare. 

v.26Când ucenicii L-au văzut umblând pe mare, s-au înspăimântat și au zis: „Este o stafie!“. Și au țipat de frică.

v.27Dar Isus le-a vorbit imediat și le-a zis:

‒ Îndrăzniți! Eu sunt! Nu vă temeți!”

Iti imaginezi pe cineva mergand pe apa? Adica, asta da minune! Practic, a subminat toate legile fizice. Exact asta face darul minunilor.

Darul prorociei

Mergem pe acelasi stil, daca asa am inceput. Prima data, hai sa vedem ce spun unii oameni, care bineinteles, nu este biblic, apoi vedem ce spune Cuvantul.

Exista oameni care spun ca acest dar, se refera la predicare. Dar iti spun din capul locului, ca cei care fac o astfel de afirmatie, nu s-au uitat la terminologie in limba greaca, pentru ca ar vedea ca exista doi termeni diferiti pentru prorocie si predicare.

Deci, nu este predicare.

Ca sa nu intram in prea multe detalii, ca am discutat mai mult despre darul profetic deja, o sa mentionez doar cateva aspecte.

Darul prorociei, reprezinta capacitatea supranaturala, ca sa primesti un mesaj din partea lui Dumnezeu si sa-l dai mai departe altcuiva.

Acest dar nu implica automat vestirea viitorului. Poate sa fie si descoperirea viitorului, pentru ca este parte componenta din el, dar poate sa fie si descoperirea mintii si gandurilor lui Dumnezeu pentru o persoana, intr-o anumita situatie.

Darurile Duhului Sfant – Darul deosebirii duhurilor

Daca inca nu sti ce inseamna acest dar, probabil te gandesti „eu nu vreau sa am acest dar”. Stiu, foarte multi oameni nu-si doresc acest dar, din cauza neintelegerii lui. Exista un mit, cum ca daca ai acest dar, o sa vezi demoni, draci peste tot si atunci e si normal sa nu vrei acest dar.

Nu e de mirare ca oamenii nu-l cer.

Ca si definitie, acest dar se refera la capacitatea de deosebi, separa, discerne duhurile, nu demonii. Demonii sunt o categorie de duhuri, dar nu este singura.

Daca te gandesti putin mai bine, iti dai seama ca si Duhul Sfant, este un Duh. Chiar si Tatal, este Duh, ba chiar este Tatal duhurilor. Omul la randul sau are un duh.

Asa ca, acest dar iti ofera capacitatea sa deosebesti toate duhurile existente si inclusiv sa intelegi sursa lucrurilor.

Matei 16:16 „Simon Petru, răspunzând, a zis:

‒ Tu ești Cristosul, Fiul Dumnezeului celui Viu!

v.17 Isus, răspunzând, i-a zis:

‒ Fericit ești tu, Simone, fiul lui Iona, pentru că nu carnea și sângele ți-au descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu Care este în Ceruri.

v.22 Petru însă L-a luat deoparte și a început să-L mustre, zicând:

‒ Dumnezeu să aibă milă de Tine, Doamne! Să nu cumva să Ți se întâmple așa ceva!

v.23 Dar Isus S-a întors și i-a zis lui Petru:

‒ Pleacă! Înapoia Mea, Satan! Tu ești o cauză de păcătuire pentru Mine, căci nu te gândești la lucrurile lui Dumnezeu, ci la lucrurile oamenilor.”

In acest pasaj, poti observa ca, Domnul Isus identifica mai multe surse din care poate sa provina informatia: Tatal, carnea si sangele si bineinteles satan.

Mai sunt si alte surse, dar am spus ca in acest articol, atingem doar lucrurile elementare.

Darul vorbirii in alte limbi

Incepem cu primul mit si anume, ca aceasta vorbire in alte limbi, nu era nimic altceva decat o vorbire normala, iar apostolul Pavel era poliglot. Asta este presupunerea unora, cum ca el era invatat si stia mai multe limbi.

Adevarul este ca el era un om invatat si stia mai multe limbi, dar asta nu inseamna ca vorbirea lui era de origine omeneasca. Altfel, nu ar fi spus ca, putem cere darul interpretarii limbilor. Probabil ar fi sugerat sa invatam acele limbi.

Asa ca, darul vorbii in alte limbi, reprezinta o vorbire supranaturala, data de Duhul Sfant celor credinciosi. Nu este ceva invatat de om.

Practic, daca analizam putin ce spune Cuvantul, vom identifica doua tipuri de vorbire in alte limbi. Una este cea in care vorbitorul nu intelege ce spune, dar cei care aud, inteleg. Acest tip de vorbire in regasim in Faptele Apostolilor 2. Iar celalalt tip, este cel in care nici vorbitorul nu intelege ce vorbeste si nici cel care aude. Din acest motiv spune apostolul Pavel ca este necesar un dar al interpretarii limbilor.

1 Coriteni 14:13 NTR „De aceea, cel ce vorbește într-o altă limbă să se roage ca să poată interpreta ce spune.”

Darul interpretarii limbilor

Acest dar nu se refera la o traducere invatata din punct de vedere uman. Este o capacitatea supranaturala, data de Duhul Sfant, ca sa intelegi ce se vorbeste intr-o limba data de Duhul.

Deci, atunci cand vezi pe cineva manifestand acest dar, sa nu fi surprins daca persoana care vorbeste in alta limba spune trei cuvinte, iar cel care interpreteaza, spune zece. Si invers este la fel de valabil. Ca sa intelegi mai bine asta, gandeste-te la faptul ca vezi o imagine. Daca vrei sa explici cuiva ce vezi, nu o sa spui printr-un singur cuvant, ci ai sa incerci sa o explici prin mai multe cuvinte. Exact in acelasi fel se intampla si in cazul acestui dar.

Spread the love

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat!
Scroll to Top
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Buna,

Cu ce te pot ajuta?